fredag 12 februari 2010

Nobel-alfabetet - L

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven L.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Jag har tidigare skrivit om både Lagerlöf och Lagerkvist så denna gång väljer jag i stället Le Clézio. Jag har läst tre böcker av Le Clézio och favoriten hittills är nog boken om hans far - Afrikanen. När det gäller Le Clézio handlar det mer om språk än om spännande berättelser. Det är något undflyende vackert över språket som gör att jag läser hans texter med stor förtjusning.

Le Clézio fick Nobelpriset 2008.

Akademiens motivering:

"uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen."


2. Just nu läser jag med stort nöje Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal och han är en fin Nobelpriskandidat. Romanerna om magre Memed som tvingas bli rövare i de fattiga bergstrakterna innehåller en mycket fin skildring av den lilla människans utsatthet och integritet.

Min motivering:

"för en underbar gestaltning av människan goda och onda sidor i en spännande berättelseform."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

2 kommentarer: