onsdag 4 november 2009

Utvandringens tid (repris)

Utvandringens tid av Tayeb Salih, utgiven av Leopard Förlag, 2008.

En ung man återvänder till sin hemby vid Nilens strand, efter sju års studier i England. Allt tycks vara sig likt i byn. Snart får dock den unge mannen veta att en främling, Mustafa Sa'id flyttat in i byn och gift sig med dottern till en av byborna. Den nyhemkomne mannen blir mycket nyfiken på främlingen och ju mer de två männen lär känna varandra, desto mer lika tycks de vara. Mustafa Sa'id var den förste sudanesen som fick möjlighet att studera i Europa, dock ägnade han sig lika mycket åt att förföra vita kvinnor som åt att studera. Senare i boken berättar Mustafa Sa'id med egen röst om de vita kvinnorna och försöket att återvända hem.

Utvandringens tid är en kort, men mycket innehållsrik roman. Byn, Wad Hamid, med flera av dess invånare förekommer i flera av Tayeb Salihs romaner, på samma sätt som García Márquez' romaner utspelar sig i den fiktiva byn Macondo.

Beskrivningen av Mustafa Sa'ids närmast psykopatiska kyla inför de kvinnor han utnyttjar, och det sado-masochistiska förhållande som uppstår då han blir kär, är genialisk. Mustafa Sa'id dominerar och förnedrar den vite mannens kvinnor på samma sätt som de koloniserade kvinnorna alltid varit den vite mannens villebråd. Att skildra koloniseringens innersta kärna på detta sexualiserade sätt visar på djupet av den kränkning de koloniserade länderna utsatts för.

Romanen skildrar också de svårigheter många unga afrikanska länder står inför. Korruptionen är omfattande och skillnaden mellan det mer moderna livet i städerna och den traditionella livsstilen som lever kvar på landsbygden är stor. Beskrivningen av livet i byn är ibland upprörande utifrån en feministiskt perspektiv, ibland hejdlöst rolig. I romanen finns ett avsnitt där en gammal kvinna berättar om sina älskare, på ett sätt som nog leder till fnissanden hos mången läsare. I samma kapitel diskuteras dock även för- respektive nackdelar med kvinnlig omskärelse, vilket gör att fnissandet snart tystnar.

Det här är en bok med många dolda lager. Allt eftersom avslöjas mer - och döljs mer. Romanen är till synes enkel och kan läsas i ett sträck, men den tål också att läsas med stor eftertänksamhet. Allt är inte så enkelt som det kan tyckas vara vid första anblicken. Romanen utkom första gången 1967 och blev en av Sudans främsta romaner. Enligt den palestinske författaren och litteraturprofessorn Edward Said är Utvandringens tid den arabiska prosans främsta mästerverk under modern tid. Mitt ord väger möjligen inte riktigt lika tungt, men även jag anser att detta är en helt fantastisk roman. Läs!

(Äldre recension i repris)

2 kommentarer:

  1. Nu finns ett inlägg om Utvandringens Tid hos mig! http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/11/15/en-annorlunda-klassiker/

    SvaraRadera
  2. Här kommer länken inför redovisningen:
    http://violensboksida.bloggplatsen.se/2009/11/02/2143665-salih-tayeb-utvandringens-tid/

    SvaraRadera