torsdag 19 november 2009

Timmarna med Rita

Timmarna med Rita handlar om en ung kvinna med arbetarbakgrund, som vill studera. Rita är ganska kaxig och gå-påig på ytan, men osäker i grund och botten. Hennes äktenskap är stabilt, maken är omtänksam, men något gör att Rita inte vill skaffa barn och leva som alla andra. Hennes lärare, Frank, är till en början mycket tveksam kring Ritas förmåga att tillgodogöra sig högre studier, men snart utvecklas en udda vänskap mellan de två. Frank lever i ett tråkigt äktenskap, bedras av sin fru och dricker alltmer öppet, även på arbetstid.

Filmen berättar om den klassresa Rita företar sig, den resa som innebär att hon inte längre självklart hör hemma någonstans. Men, genom ökade kunskaper får hon insikt om sin möjlighet att välja hur hennes liv ska se ut. Mötena med Rita ger även lite nytt liv åt en desillusionerad, halvalkoholiserad lärare, som också får kraft att bryta upp från en destruktiv tillvaro.

Timmarna med Rita är en brittisk film, från 1980-talet och det är en film exakt i min smak. Kvicka repliker, humor och allvar och mängder av litterära referenser. Michael Caine och Julie Walters är båda mycket bra och trovärdiga i sina roller.

Mitt favoritcitat ur filmen:

"Devouring pulp fiction is not being well read."
"Att sluka skräp är inte att vara beläst."

1 kommentar:

  1. En av de bästa fimerna jag sett. Ingen tvålig hollywood-action, men här händer något hela tiden.
    Helt fantastiskt!!

    SvaraRadera