söndag 15 november 2009

Jenny i lådan

 Jenny skulle utges sedan i somras, och nu har hon äntligen intagit sin plats i min bokhylla. Jag har stora förväntningar på den här romanen av Sigrid Undset, flera norska bokbloggare framhåller Jenny som Undsets bästa. På förlaget - Brombergs - kan man läsa följande beskrivning:
I fredags fick jag en fin bok att recensera i brevlådan. Jag har väntat på att Nobelklassikern

"Jenny Winge är en ung konstnärinna, klok, varmhjärtad och idealistisk, med stora drömmar om framtiden. Hon tilldelas ett stipendium och åker till Rom. Där träffar hon likasinnade och hon trivs med sitt nya liv. Men samtidigt är Jenny uppfylld av en längtan, en längtan efter den stora kärleken som ska ge livet full mening. Den fullkomliga, förlösande kärleken. Hon vill hitta en man, värdig hennes kärlek, och kompromisslöst ägna sitt liv åt honom. Så träffar hon Helge Gram och de förälskar sig i varandra. Men är det verkligen äkta kärlek hon känner, eller är det känslan att vara älskad som får henne att tro att hon själv älskar?

Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och utkom 1911. Den väckte då ett visst uppseende genom att handlingen åtminstone tangerade frågan om kvinnans frihet och sexualitet."

Eftersom vi anländer till Västeuropa i december (på vår Jorden Runt-utmaning) ska jag spara Jenny några veckor innan jag läser henne.

5 kommentarer:

 1. Åh, jag som trodde jag inte hade läst någon nobelförfattare. Jag har ju läst Kristin Lavransdottir av Undset. Den var helt ok men litet tråkig på slutet. Jag blir litet nyfiken på Jenny.

  SvaraRadera
 2. Se där, då hade du ju läst en i alla fall :-)

  SvaraRadera
 3. Dette er ei av mine topp-ti-favorittbøker! Håper du liker henne.

  SvaraRadera
 4. Jag trodde väl att det var hos dig jag läst om Jenny, Bai :-)

  SvaraRadera
 5. Jag är osäker på om jag läst något av Sigrid Undset, Jenny blir jag också nyfiken på.

  Anna

  SvaraRadera