tisdag 17 november 2009

Madicken och Lisabet på Junibacken

Madicken och Lisabet på Junibacken, text av Astrid Lindgren, illustrationer av Ilon Wikland, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

Madicken är en livlig flicka, som får mängder av roliga - och ibland farliga - infall. Hon bor på Junibacken tillsammans med lillasyster Lisabet, mamma, pappa och husan Alva. Lisabet får minsann en del infall själv, vilket vi får ta del av i första kapitlet i boken, När Lisabet pillade in en ärta i näsan. Och inte nog med att Lisabet pillar in en ärta i näsan, hon hamnar i slagsmål också. Som tur är kommer Madicken till hjälp, men en del blod rinner i den här berättelsen. I det andra kapitlet är det jullov och fickorna hälsar på i Apelkullen, Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken. Den här berättelsen innehåller ett evinnerligt snöande och en slädfärd.

Madicken och Lisabet på Junibacken består av två kapitel och är en bra första kapitelbok. För en fyraåring får man dock dela upp kapitlen i mindre avsnitt, i alla fall om man läser för en trött unge på kvällen. Det som gör boken till en bra övergång från bilderböcker till kapitelböcker är att illustrationerna får ganska stort utrymme. På varje uppslag finns en eller två färgbilder att fästa blicken på. Och illustrationerna är både uttrycks- och stämningsfulla, precis som Ilon Wiklands bilder alltid är.


Favoritcitatet ur boken är:

"Du är inte klok Madicken, säger hon, du ser ut som en snigel med ett par små vita horn där fram."

Dottern är mycket förtjust i Madicken, både i böcker och på film. Trots att Madicken hittar på en hel del ofog och ljuger är hon innerst inne en riktigt go' och snäll unge. Personbeskrivningarna i Madicken-berättelserna är intressanta. De flesta gestaltas på ett nyanserat sätt och har både bra och dåliga sidor.

Både berättelsen om Lisabeth och ärtan och julberättelsen innehåller religiösa teman. I berättelsen om Lisabet och ärtan har Madicken och Lisabet bekymmer innan de kommer på hur de ska rädda Mia (som slog Madicken och sa "jävelunge") från ett hemskt straff. Genom bön och genom att lura Gud lite lyckas de nog rädda henne från evigt straff. Själv är jag allra mest förtjust i tanken på att Gud skapade kvinnan av ett rivjärn. I julberättelsen kommer båda flickorna till slut fram till att Jesus nog låg i krubban i stallet i Apelkullen.

Madicken och Lisabet på Junibacken är en fin bok som passar till många barn i 4-6-årsåldern så här när det snart är jul.

2 kommentarer:

  1. Den här boken tror jag kan passa mina småtjejer bra, de är 4 och 6 år. Tack för tipset.

    Mimmi

    SvaraRadera