måndag 23 november 2009

Tematrio - Barnens favoriter

I fredags var det 20 år sedan Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling, Sverige var bland de första länderna som ratificerade konventionen och idag har de flesta länder gjort så. Att ratificera en konvention innebär att man förbinder sig folkrättsligt till att förverkliga den, men här finns fortfarande stora brister. Det räcker med att studera hur Sverige behandlar apatiska (och andra) flyktingbarn för att det ska stå klart att vi inte alls följer intentionen i konventionen. Detta är skamligt och pinsamt! I mitt arbete hänvisar jag till Barnkonventionen då och då för att driva barnens rättigheter, men här på bloggen är syftet bara att uppmärksamma den. Därför handlar veckans Tematrio helt enkelt om barnlitteratur.

Berätta om tre barnboksfavoriter - dina egna, eller dina barns!

1. Dotterns första stora favoriter var de underbara bilderböckerna Vem är arg? och Vem bestämmer? av Stina Wirsen. Med små nyanser beskrivs både sorg och glädje på ett lättillgängligt sätt. Böckerna handlar om konflikter som uppstår mellan vänner och mellan föräldrar och barn. Båda böckerna innehåller stor vardagsdramatik och sprutande tårar. På ett otroligt träffsäkert sätt och med enkla medel beskriver författaren både barns och vuxnas upplevelser. Igenkänningsfaktorn är hög! Illustrationerna är enkla, men fångar exakt den känslomässiga tonen i berättelsen.

2. Den andra favoriten är Mamma Mu av Tomas och Jujja Wieslander. Böckerna om Mamma Mu visar hur man kan överskrida gränser och övervinna alla hinder. Mamma Mu får ett sår är min personliga favorit. Här uppstår en konflikt mellan att osjälviskt hjälpa andra och att tänka mest på sig själv. Kråkan gör fel och har svårt att erkänna detta. På ett medvetet plan är dottern ofta kritisk till Kråkans beteende, hon vet mycket väl hur man bör uppföra sig. Men det är skönt för henne att se att (även) andra gör fel, och att allt ändå kan sluta bra. Dessutom är illustrationerna i Mamma Mu ibland hysteriskt roliga.

3. Lotta var med i förra veckans Tematrio, men det hjälps inte, som stor favorit får hon vara med även denna vecka. Lotta på Bråkmakargatan är en alldeles lagom besvärlig och finurlig unge, som man genast tycker om. Lotta är dessutom en härlig identifikationsfigur för små flickor och pojkar. Hon får vredesutbrott i klass med de min dotter hade då hon var tre år, hon är envis som en gammal get, hon är nyfiken, uppfinningsrik och modig. I Visst kan Lotta cykla blir Lotta både arg och ledsen, hon bryter mot reglerna och hon gör sig illa. Men, trots att Lotta inte kanske "förtjänar det" får hon ändå sin älskade cykel på slutet, och det är det jag gillar mest med Astrids böcker - hon står på barnens sida.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

13 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag är en utav dem som köpte barnböcker innan jag hade några barn pga att jag älskar sådana.
  Framförallt när det är vackra bilder i dem. Jag hade tur och fick tre stycken barn som älskar när man läser för dem.
  Jag måste bara få säga att du missat den bästa av dem alla.
  Sven Nordqvist underbara böcker.
  Jag kan faktiskt inte välja ut en enda, men Stackars pettson ligger rätt bra till.
  De är både roliga, fint och underfundigt tecknade och tänkvärda. allt i ett paket s.a.s
  hans senaste bok Var är min syster är underbart fantasirik och rekommenderas varmt, men låt barnen vara med och titta i boken.
  Annars är det Mamma Mu bygger som läses mest härhemma och även lyssnas på cd innan sovning.
  Den äldsta pojken är fullständigt förälskad i pojken som bara äter potatis av Sören Olsson, Anders Jacobsson och Eva Linde´n. Nu vet alla vem jag pratar om, javisst är det Håkan Bråkan, killen som ger många skratt och tårar och alltid passar eftersom det finns så många olika böcker. Pedagogiska javisst, men även snyggt tecknade och insiktsfulla.

  SvaraRadera
 2. Wohoooo, idag finns tid till tematrioande!
  Men oj, oj, oj vad svårt att välja.
  Mina svar finns i alla fall på bloggen nu.

  Mamma mu gick som barnradio när jag var liten och jag älskade det verkligen. Undrans om det går att få tag på. Borde kollas upp.

  SvaraRadera
 3. Hej, ja det börjar nog bli dags för Mamma Mu snart, de är ju så härliga! jag har gjort en trio av min sons favoriter.

  SvaraRadera
 4. Hej Razaha, jag vet inte varför dottern inte gillar Pettson så mycket, men troligen är hon lite för liten ännu.

  SvaraRadera
 5. Lyran! Vilken fin tema-trio- jag återkommer i morgon.

  SvaraRadera
 6. En barnbokstrio finns på min blogg nu.

  SvaraRadera
 7. Jag lät dottern välja. Tre helt otippade finns därför beskrivna på min blogg.

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/11/om-katten-sjalv-far-valja.html

  SvaraRadera
 8. Nu är mina tre barnboksfavoriter valda:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/november/tematrio-om-barnens-favoritbocker.html

  SvaraRadera
 9. Här finns min tematrio:

  http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/11/23/tematrio-barnens-favoriter/

  Kunde inte undvika Stina Wirsén, trots att du redan tagit upp henne. Underbara böcker!

  SvaraRadera
 10. Nu har jag lagt upp min trio.

  SvaraRadera
 11. Jag är ny, men hoppas det är ok att hänga med! Här är mina tre :-)

  http://evacecilia.wordpress.com/2009/11/24/tematrio/

  SvaraRadera
 12. Äntligen har jag tagit mig tid att deltaga igen. Det kändes ganska lätt den här gången trots att energinivån är nere på rött.

  SvaraRadera