torsdag 26 november 2009

Bokfrågornas ABC - A

Självklart vill jag vara med på Lilla Os Bokfrågeutmaning. I den här utmaningen kommer vi att få frågor om allt möjligt bokrelaterat, jättekul tycker jag. A är denna veckas bokstav, det var definitivt inte lätt att svara på frågorna, jag hade stora problem både med Grekland och Adam.

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Jag har inte läst någon modern grekisk litteratur, så jag får dra fram de gamla tragedierna ur sina gömmor. Och som psykolog har jag naturligtvis bekantat mig med Oidipusmyten på många olika sätt. Mest känd är dramat Kung Oidipus av Sofokles, som berättar om hur Oidipus inte undkommer sitt öde, utan dödar sin far och gifter sig med sin mor.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

"Och Herren Gud danade människan av stoft från jorden och inblåste livsande i hennes näsa, och då blev människan en levande varelse." (1:a Mos 2:7) Visst kan man väl säga att Bibeln handlar om Adam, även om den handlar om annat också :-)

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Jag har en del böcker från min barndom som jag absolut inte vill läsa för min dotter. De är stränga, sedelärande berättelser med ett förvridet kristet budskap. Men jag har också en del fina rebusböcker och en underbart fin bok om Mästerkatten, som dottern också tycker om.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Afrika är aktuellt just nu då jag nyligen läst Allt går sönder av Chinua Achebe och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Båda böckerna handlar om Igbofolket i Nigeria, men utspelar sig under olika tidsperioder. Båda böckerna är dessutom oerhört bra. En halv gul sol är en roman som passar många, det en storslagen episk berättelse som innehåller kärlek, svek, krig, svält och försoning.

2 kommentarer:

  1. Hämtade Allt går sönder på biblioteket idag. Får se om jag hinner med den innan månaden är slut, men läsa den ska jag helt klart!

    SvaraRadera
  2. Det ska bli kul att se vad du tycker om den.

    SvaraRadera