lördag 28 november 2009

Bokorganisation

Jag är så sugen på att organisera om i mina bokhyllor, men jag vet inte hur det ska gå till. Eller rättare sagt, det går inte om jag inte antingen gör mig av med en hel del böcker eller köper en hylla till. Det lutar allt åt att köpa en bokhylla till. Som det är nu har jag facklitteratur och uppslagsverk för sig och allt annat i bokstavsordning. Men en del böcker ligger i högar, R, S, och T ligger inskyfflade i ett skåp och böckerna trängs så att hyllorna bågnar.

Om jag köper en hylla till får jag plats (ett tag i alla fall). Jag ska leta lite på loppisar och antikvariat för jag vill ha en gammal hylla som passar in hos oss. Men sedan är ju frågan hur jag ska organisera om. Färgkoordinerat passar nog inte min stil och jag måste ha en chans att hitta böckerna. Kanske skulle man kunna ha ett geografisk system i bokhyllan på samma sätt som jag försökt organisera etiketterna på bloggen? Det idén tål att tänkas på. Fast jag skulle kunna undanta vissa böcker som är i serier och ha dem för sig, helt enkelt för att det skulle se snyggt ut.

Hur har ni organiserat era böcker? Bokstavsordning eller något mer fantasifullt? Berätta och ge mig tips, tack.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker att bokstavsordning är överlägset i praktiken (även om det, som du antyder, inte är så fantasifullt) och skulle inte komma på tanken att organisera böckerna på något annat sätt. Inte ens estetiken känns som ett argument i frågan (åtminstone inte för mig). Skulle gärna se någon organisera bokhyllan efter sidantal (likt koranens suror) eller i någon lattjo vågrörelse... :)

  SvaraRadera
 2. Vågor kanske vore ett alternativ :-D

  SvaraRadera
 3. Inte färg. Jag kör någon form av organiserat kaos, men facklitteratur sorterade efter ämne och de andra efter författare och genre. Hårda böcker i "finhyllorna" och pocketböcker i vår specialbyggda pockethylla. Detta för att få plats med så mycket som möjligt. Till slut handlar det alltid om plats.

  SvaraRadera
 4. Sidantal och vågrörelse, mm, nu fick jag lust att organisera om igen... får säga till mig själv på skarpen att jag inte har tid just nu.

  Jag föreslog och fick kommentarer om några olika varianter när jag planerade omflytt senast: Länk. Till slut blev det ju Projekt Bokstavsordning Efter Bokens Förstamening - inte effektivt eller enkelt eller egentligen praktiskt, men väldigt väldigt roligt.

  SvaraRadera
 5. Just det Lilla O, det är är ju platsbrist som är problemet.

  Aha lazy, då var det hos dig jag hade läst en massa olika roliga varianter :-)

  SvaraRadera
 6. Grovsortering i katergorier först - lyrik, dramatik, fackböcker, romaner, deckar. Sen rak bokstavsordning.

  Åpropå platsbrist - jag har skrivit ett inlägg om e-böcker och läsplatta i stänk&flikar.

  SvaraRadera
 7. Jag ska läsa, men jag vill inte byta ut mina böcker mot läsplatta. Som ett komplement - OK, men aldrig i stället för.

  SvaraRadera