fredag 27 november 2009

Nobel-alfabetet - K

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven K.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Mardrömmen av Kenzaburo Oe är en klaustrofobisk berättelse om att få ett barn med en hjärnskada. Den här romanen ser jag fram emot att läsa under nästa års Jorden Runt-resa.

Oe fick Nobelpriset 1994.

Akademiens motivering:

"som med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden."

2. Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua handlar om vikten av att ha en identitet. En kvinna dödas i ett självmordsattentat på en marknad i Jerusalem och den enda identifikationshandling man hittar är ett lönebesked. Ingen tycks veta vem kvinnan var och personalchefen på kvinnans arbetsplats får i uppdrag att att identifiera henne. Det här är en spännande historia med många bottnar.

Min motivering:

"för att i ett högt tempo, på ett medryckande sätt utforska människan absurda behov av en identitet."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

5 kommentarer:

 1. "K" är på plats!

  Jag hittade en Katharina och låter någom annan skriva om Imre Kertész.

  SvaraRadera
 2. Oe:s bok "Mardrömmen" är mycket bra - jag har för mig att jag har läst ytterligare en bok av Oe som handlar om vad han i ett föredrag kallade en "trixter". En vanlig sagofigur nämligen en olydig, rebellisk, påhittig och uppfinningsrik pojke (mindre vanligt flicka) Typ Per Gynt, Nils Holgerson, m fl. Man jag hittar absolut inte tillbaka till den. Jag har inte drömt detta men kan ha förväxlat Oe med någon annan Japan? Vet någon??

  SvaraRadera
 3. Nu har jag äntligen fått fram två författare på K. Har ännu inte läst Oe, får läsa honom på nästa resa!

  SvaraRadera
 4. Mitt bidrag här.

  Det slumpar sej som så att jag skriver om den Oe som lustigkulle efterlyser.

  SvaraRadera