torsdag 12 november 2009

Hos tandläkaren med Bolibompadraken

Hos tandläkaren med Bolibompadraken, text av Mats Wänblad, illustrationer av Micaela Favilla, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

En morgon när Bolibompadraken borstar tänderna upptäcker han att en av hans huggtänder är borta. Draken blir mycket upprörd och går till tandläkaren för att få hjälp. I väntrummet upptäcker han att det finns fler som ska till tandläkaren. Efter en stund får draken komma in till tandläkaren, han får låna solglasögon, tandläkaren tittar in i munnen med en liten spegel och draken blir röntgad. Då kan man se att det håller på att växa ut en ny tand. När drakens tandläkarbesök är avklarat hjälper han de andra barnen hos tandläkaren.

På ett lustfyllt pedagogiskt sätt tar boken upp vad som kan hända hos tandläkaren. Här röntgas, bedövas och lagas hål. I speciella faktarutor kan man få mer djupgående information. De här rutorna passar lite äldre förskolebarn. Berättelsen om draken hos tandläkaren lyckas förmedla en positiv, men realistisk bild av hur tandläkarbesök kan gå till.

Den här boken ger en mycket bra introduktion till ett tandläkarbesök. Dottern läste boken och har sedan dess varit lugnare inför besöket. Det hjälper små barn att ha en stark drake att identifiera sig med när man ska göra sådant som känns farligt. Dottern gillar boken och tycker att den är rolig. Hon tycker också om att man får veta vad de olika sakerna hos tandläkaren är till för.

Bokens text är lättläst och berättelsen är både spännande och informationsrik. Bilderna är detaljerade, färgglada och roliga. Sammantaget är detta en mycket bra bok för barn i förskole- och tidiga skolåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar