lördag 14 november 2009

Adoptionens dag

Idag har vi firat adoptionens dag med dockteater, lekar och tårtkalas. Jag tänkte därför passa på att tipsa om lite böcker om adoption, både för barn och vuxna. Det finns givetvis mängder av faktaböcker, men jag fokuserar på de skönlitterära berättelserna.

Bilderböcker

"Flaxa med vingarna" av P.D. Eastman är en bok om ett annorlunda föräldraskap.

"Pricken" av Margret Rey handlar om att inte se ut som alla andra i familjen.

"Hjärtat mitt" av Dan & Lotta Höjer berättar om hur Tu Thi fick en mamma och en pappa.

Tre små sockergryn av Anita Jeram handlar om hur Mamma Kanin får sina tre barn Sune Sockergryn, Lilla Ankan och Fröken Mus.

Böckerna om "Pyret" av Ingvor Goyeryd handlar om en adopterad flicka, som vi i flera böcker får följa på dagis, i skolan, när hon får en lillebror och när hon åker till Indien.

Böckerna om Tilde och Teo av Ingvor Goyeryd berättar om ett syskonpar, som gillar att dansa. Barnen är adopterade, men böckernas fokus är här och nu.

Böckerna om Magda och Loppsockan av Lena Arro handlar om Magdas vardag. Man kan av bilderna dra slutsatsen att hon är adopterad, men detta är inte det väsentliga i berättelserna.

Tyranno av Kristina Murray Brodin handlar om Sarah, som får en dinosaurie till kompis. Av illustrationerna att döma kan Sarah tänkas vara adopterad.


Romaner för vuxna

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson handlar om Simon Larsson, en judisk pojke som adopteras av en arbetarfamilj i Göteborg.

Och var hör du hemma? av Anne Tyler berättar om två koreanska flickor, som adopteras av två mycket olika amerikanska familjer.

Aprilhäxan av Majgull Axelsson handlar om en bortlämnad, handikappad kvinna och den vrede hon känner mot fostersystrarna som tagit hennes plats.

Musselstranden av Marie Hermansson är en spännande berättelse om en adopterad, autistisk flicka, som en dag försvinner.

Bara en dotter av Chi An är en stark berättelse som beskriver ettbarnspolitiken och dess följder för miljontals kinesiska kvinnor.

En moder har fyra döttrar av Inger Alfvén handlar om en kvinna som tappar fotfästet i tillvaron, då hon som vuxen plötsligt får veta att hon är adopterad.

Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro handlar om en gammal kvinna, som i livets slutskede beslutar sig för att öppna sitt hjärta, och för barnbarnet berätta var hon härstammar ifrån.

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Wintersson är en berättelse om Jeanette, adopterad av evangelister i en liten industristad i norra England på 60-talet.

Murkronan av Vibeke Olsson berättar om barnlöshet, adoption och föräldraskap på ett insiktsfullt sätt.

Som synes saknas det böcker om och av pappor på min litteraturlista. Jag har inte heller några tips på böcker om adoption för äldre barn och ungdomar. Kanske ni kan komma med förslag?

6 kommentarer:

 1. Adoptionsdagen! Vilken härlig dag som firas idag!
  Då firar vår lilla familj också, vår dotter, snart 30 år, kom till oss som ettåring!

  Hurra för oss och alla andra adoptivfamiljer!!!

  Bra boktips också!

  SvaraRadera
 2. Hurra, det är något att fira! Vilka fina boktips. I somras följde jag bloggen "Syrrans stora äventyr" som handlade om M som for till Vietnam för att hämta sin lilla dotter Vera Thi. Väldigt fint! Jag minns min kompis Philip som alltid stolt talade om sina tre döttrar, klart han var med på förlossningarna. "Men ska jag vara ärlig", sa han en gång, "så var den mest fantastiska förlossningen den när vi hämtade vår Emma på Arlanda flygplats då hon kom från Korea."

  SvaraRadera
 3. Hurra hurra hurra hurra!

  Väldigt många fina boktips.
  När det gäller böcker för barn och ungdomar känns det som om jag har nån som lurar där i bakhuvet men kan inte riktigt komma på vad det är.
  Men "Den vita stenen" skulle kanske kunna vara något? Den handlar ju om Fia som har sin mamma men också om Hampus som är fosterbarn hos sin farbror (eller om det är morbror).
  Jag återkommer om jag skulle komma på någon mer.
  Jo! "Det osynliga barnet" finns ju också förstås!
  Ingen av de två handlar riktigt om adpotion men ändå om att få nya familjer.

  För övrigt så har jag nu skrivit om "Allt går sönder" på min blogg:
  http://www.mikaelastigsdotter.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Jag och min blivande man kommer mest troligt att adoptera. Detta med anledning av en sjukdom jag har. Tack för boktipsen. Skriv gärna ett inlägg om faktaböcker med.

  Jag har varit in här tidigare men nu ska jag kika lite extra på det du skrivit om just adoption.

  Har uppgett namn här tidigare, men detta är långt ifrån officiellt så denna gång håller jag mig anonym.

  SvaraRadera
 5. Hur kunde jag glömma det osynliga barnet? Jag brukar ju alltid tipsa om den.

  Lycka till Anonym!

  SvaraRadera