söndag 1 november 2009

Jorden Runt - Afrika

Det är redan dags att dra vidare, äntligen är det dags att resa till Afrika. Planerade stopp görs i Nigeria, Sudan och Sydafrika. Hoppas böckerna kommer att passa er. Nedan följer korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Allt går sönder av Chinua Achebe (Nigeria)

Allt går sönder, Chinua Achebes debutroman, har blivit en klassiker inom den moderna afrikanska litteraturen. Romanen skildrar kollisionen mellan det traditionella Afrika och det Europa som med vapen och mission beredde vägen för hundra år av kolonialism. Huvudpersonen, Okonkwo, bjuder motstånd mot intrånget. Andra i hans krets inser snabbt att det är mer lönande att ge upp det gamla och invanda och anpassa sig till den nya civilisatonen. Okonkwo ställs inför en stor övermakt och liksom i en klassisk tragedi möter han oväntade utmaningar och tvingas till ödesdigra handlingar. Det blir både hans egen och hans gamla livs undergång - allt går sönder.

I en klar och enkel stil utforskar och skildrar Achebe i ett dramatiskt händelseförlopp inledningen till den dupgående omvandling av Afrika vars konsekvenser världen fortfarande dignar under.


Min sons historia av Nadine Gordimer (Sydafrika)

En pojke skolkar från skolan och stöter ihop med sin beundrade far när denne kommer ut från en biograf tillsammans med en främmande kvinna. En vanlig olyckshändelse - men fadern är ingen vanlig man, och familjen, som hotas av denna affär, är ingen vanlig familj. Min sons historia är en berättelse om passion. Om kärlek mellan en man och två kvinnor, mellan far och son, mellan svarta och vita. Om den fordrande kärleken till friheten. Det är ett intimt drama om en personlig konflikt och om kampen för förändringar i Sydafrika; en kamp som kräver ett högt pris av de inblandade.


Utvandringens tid av Tayeb Salih (Sudan)

Vem är den mystiske Mustafa Sa´id? Förvisso den mest briljante studenten i sin generation, den förste sudanes med stipendium för att studera utomlands, först i Kairo, sedan i Oxford. Men varför har han slagit sig ned i den lilla byn vid Nilens strand istället före att inta sin givna plats bland högdjuren i Khartoum? Bit för bit rullas Mustafa Sa´ids mörka hemlighet upp: Med sikte på att erövra Väst såsom hans hemland en gång erövrats av kolonisatörerna, likt en hämnare sprungen ur Mörkrets hjärta, drivs han obönhörligt mot en fruktansvärd tragedi.

Utvandringens tid är en fängslande och oroande berättelse om de variga sår som kolonialismen lämnade efter sig. Den kom ut första gången 1969 och är en av arablitteraturens absolut främsta klassiker. 2001 utsågs den till 1900-talets viktigaste arabiska roman.

4 kommentarer:

 1. Jag kommer att läsa "Things fall apart" av Achebe. Afrika är en mycket spännande kontinent- och med en mycket tragisk historia. Jag har just läst färdigt "The Poisonwood Bible" som väckte många tankar.... jag hoppas kunna stanna kvar i Afrika ett tag...

  SvaraRadera
 2. Min sons historia har jag läst, kommer ihåg den som en bok med personer jag blev jäkligt förbannad på, men den var bra.

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas också hinna läsa en del utöver de utvalda böckerna.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag läst Allt går sönder och det var en stark upplevelse som gav mycket tankar, precis som en bra bok ska göra!!!!

  SvaraRadera