fredag 20 november 2009

En halv gul sol

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, utgiven av Albert Bonniers Förlag, 2008.

Tvillingsystrarna Kainene och Olanna växer upp i ett välbärgat hem i Nigeria. Deras olikhet leder in dem på helt olika spår i livet. Den vackra Olanna flyttar ihop med den politiskt engagerade Odenigbo och bildar familj. Kainene följer fadern i fotspåren och satsar på att bli en framgångsrik affärskvinna. Hon lever tillsammans med engelsmannen Richard, trots föräldrarnas försök att hitta en mer lämplig partner. Ugwu är en fattig pojke från landet, som tjänar i Odenigbos hus. Förutom Richard tillhör de alla Igbofolket. Under slutet av 1960-talet blir konflikterna mellan olika grupper i Nigeria allt mer hätska och Igbofolket utropar sydöstra delen av Nigeria som en självständig stat, Biafra. Under de följande åren pågår ett mycket tragiskt krig där oerhört många människor svälter ihjäl. Även de privilegierade grupperna drabbas hårt av fattigdom och våld.

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, läsaren får ta del av kampen för ett fritt Biafra, utan att de biafranska frihetskämparna skönmålas. Författaren gestaltar tragedin med den svältande befolkningen, det vardagliga kriget, flyganfallen och de ohyggliga övergreppen på civila på ett sätt som inte lämnar någon oberörd. Jag föddes i början av 60-talet och minns med förtvivlan bilderna av de svältande barnen, barnen som drabbats av kwashiorkor.

Men En halv gul sol är mycket mer än enbart en krigsskildring, det är en fängslande roman om kärlek, familjeliv och drömmar. Vi får lära känna två olika afrikanska kulturer, dels den traditionella stamkulturen, dels kulturen hos den afrikanska, intellektuella medelklassen. De fattiga byborna och den välmående medelklassen i staden lever mycket olikartade liv under första delen av 1960-talet. Då kriget drabbar landet tvingas dock de olika delarna av befolkningen närmare varandra och tragedierna drabbar dem alla, oavsett ursprung. Människorna i Adichies roman är lika komplexa som människor i verkliga livet och detta gör att man som läsare känner starkt med dem.

Språket är vackert och texten har ett driv som gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken. Kombinationen av ett lättläst språk och en fängslande handling gör detta till en bok av sträckläsningskaraktär. En halv gul sol är helt enkelt en storslagen roman, som jag hoppas kommer att vara stilbildande. Med En halv gul sol vann Chimamanda Ngozi Adichie The Orange Prize, 2007. Jag hoppas att hon i framtiden kommer att få motta alla de finaste priserna i den litterära världen.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag har varit nyfiken på den boken jättelänge! Nu måste jag ju bara läsa den!

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag att du ska göra :-)

    SvaraRadera