lördag 7 november 2009

Nobel-alfabetet - C

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven C.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Albert Camus är en av de mest välkända och lästa Nobelpristagarna. Främlingen skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Camus fick Nobelpriset 1957.

Akademiens motivering:

"för hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid."

2. Allt går sönder av Chinua Achebe handlar om den stolte krigaren Okonkwo, hans familj och by vid en tidpunkt i historien då de vita männen för första gången dyker upp. Romanen skildrar kollisionen mellan igbofolkets livsstil och de missionerande brittiska kolonisatörerna. Berättelsen är mycket fängslande, igbofolkets myter och traditioner skildras utan vare sig förskönande eller förklenande, som läsare får man (viss) förståelse för en annan kultur.

Min motivering:

"för att genom ett fängslande berättande gestalta den afrikanska kulturen, på både realistisk och symbolisk nivå."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

 1. "C" är på plats illustrerat med utvalda You Tube-länkar!

  Jag fuskar (som vanligt) litet alla författare som jag gillar är inte nobelprosmässiga.

  SvaraRadera
 2. Achebe skulle nog förtjäna priset mer än den jag valde:
  HÄR är mitt bidrag.

  SvaraRadera
 3. Jag har skrivit mitt bidrag på min blogg. C var en bra bokstav där det fanns att välja bland flera förslag.

  SvaraRadera
 4. Nu finns C hos mig med två afrikanska författare, varav en tydligen är Achebes favorit.

  SvaraRadera