måndag 2 november 2009

Tematrio - Film

Eftersom jag lyckats titta på, inte mindre än, tre filmer denna vecka då jag varit sjuk, blev temavalet givet. Det är ganska sällan jag tittar på filmatiseringar av bra böcker för man blir oftast besviken, men en del undantag finns.

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

1. Borta med vinden av Margaret Mitchell
Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog bara den underbare Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. När han uttalar den legendariska repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" skär det i hjäretroten.

2. Gudfadern av Mario Puzo
Ja, boken är mycket bra, men filmerna är ju fantastiska! Första filmen bygger på boken och andra filmen gör det delvis. Tredje filmen är dock fristående. I filmerna får vi följa maffiafamiljen Corleones liv under 1900-talet. Böckerna/filmerna skildrar skoningslöst våld och svårigheten att bryta med sitt förflutna. Fantastiska skådespelarprestationer av bl a Marlon Brando, Al Pacino och Robert DeNiro.

3. Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien
När jag var i 20-årsåldern (dvs i början av 80-talet) läste jag Bilbo och började läsa första delen av trilogin. Men skolarbete kom i vägen för lustläsningen och Tolkien blev därefter liggande i närmare 20 år. När jag såg första filmen blev jag begeistrad, jag tyckte den var oerhört bra, så bra att jag inspirerades att läsa hela trilogin (i svensk gammal - dvs bristfällig - översättning). Böckerna var fantastiska! Därefter såg jag de två följande filmerna och stönade och svor om vartannat. Det är synd att man tror sig kunna förbättra en historia som denna genom att lägga till romantiskt trams. Läs böckerna!

22 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att kärlekshistorierna i Ringen-filmerna var fåniga och onödiga...typiskt hollywood.

  Och jag har svarat i min blogg.

  SvaraRadera
 2. Hej Lyran!
  Nu äntligen har jag fått lite tid över för att delta i tematrion. Jag har vare sig hoppat av den eller nobelalfabetet men just nu är det mycket i livet och jag hinner inte med.
  Men idag som sagt! Det var ett lätt tema.

  Håller också med om att kärlekstramset är väldigt överflödigt. Särskilt som det finns en fin kärlekshistoria i den sista boken som knappt ens märks i filmen.

  SvaraRadera
 3. Nu är ni väl lite onödigt stränga... jag tror att filmfolket försökt bredda sig och inte vara så enkönade och pojkromantiska och därför skrivit in ett par stora kvinnoroller som flcikor och tanter kan identifiera sig med.

  Hör jag någon säga "pengar"? "Locka den kvinnliga publiken och tjäna ännu mer"?
  Okej, det tror jag väl också.
  ;-)

  SvaraRadera
 4. Snow: jag identifierar mig endast och bara med Aragon, och tycker inte nån annan ska kladda på honom ;-)

  (Fast min invändning handlar väl mer om att man lyfter ut andra bitar av historien och lyfter fram sådant som knappt märks. Men annars tycker jag mycket bättre om filmerna än böckerna, som jag önskar att jag aldrig hade läst om efter min 14-årsdag. Hugga så hemska de var att läsa som vuxen.)

  Min tematrio finns emellertid här (inte en alv i sikte):

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/11/djavlar-barbapappor-och-rovare.html

  SvaraRadera
 5. Vilken rolig trio, filmatisering av böcker är ett favoritämne och första bok/film jag tänkte på var faktiskt Borta med Vinden, jag älskar den också, men jag ska nog hitta tre andra ;)

  Jag tycker filmatiseringen av Sagan om Ringen i överlag är väldigt bra, men jag håller med Mikaela om att det är synd att de missar den finaste kärlekshistorien av alla, den i slutet på tredje boken.

  Lyran: Jag skulle nog vilja säga att båda den gamla och den nya svenska översättningen är mycket bristfällig! Har du tid så läs dem på engelska någon gång, det är en enorm skillnad.

  Min tematrio är på väg!

  SvaraRadera
 6. Her er mitt bidrag til ukens tematrio :)

  SvaraRadera
 7. Med tanke på hur mycket jag älskade att läsa Borta med vinden var jag förvånad över att jag tyckte så mycket om filmen också. Vivien Leigh är en fantastisk Scarlett, Clark Gable en rätt Rhett.

  Senaste riktigt usla filmatiseringen jag såg var Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam, vilket pekoral!

  Sagan om ringen ska man läsa. Tycker jag. Men jag har alltid irriterat mig på att det är så få kvinnliga karaktärer. Ändå bli jag fascinerad.

  SvaraRadera
 8. Nu är min tematrio uppe, här:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2009/november/tematrio-om-film.html

  SvaraRadera
 9. Nu finns en tematrio hos mig, med helt andra filmer än jag tänkte från början...

  Hoppade över Roddy Doyle för att inte ständigt upprepa mig och kunde inte komma på om Feverpitch var bäst som bok eller film så den gick också bort.

  Laban är förresten bättre som film än som bok...

  SvaraRadera
 10. Nu finns en tematrio hos mig, med helt andra filmer än jag tänkte från början...

  Hoppade över Roddy Doyle för att inte ständigt upprepa mig och kunde inte komma på om Feverpitch var bäst som bok eller film så den gick också bort.

  Laban är förresten bättre som film än som bok...

  SvaraRadera
 11. Mina filmer finns hos mig!

  SvaraRadera
 12. Roligt! Som större filmnörd än boknörd har jag nu fyllt i min första tematrio.

  SvaraRadera
 13. Nu finns min tematrio på bloggen.

  SvaraRadera
 14. Jag har faktiskt varken sett filmen eller läst boken när det gäller Borta med vinden, men jag borde definitivt ändra på det! :)

  SvaraRadera
 15. Min trio: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=5-TYPE=blogg-bi=136,00.html?bin=13643

  SvaraRadera