måndag 30 november 2009

Min vistelse i Afrika

Mitt resstopp i Afrika blev mer angenämt och inspirerande än jag vågat hoppas. Utvandringens tid hade jag läst sedan tidigare, men Allt går sönder och Min sons historia har jag läst under november. Dessutom läste jag en extrabok, En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, som var otroligt fängslande. Det är inte ofta jag sträckläser så tjocka böcker, men den här var svår att lägga ner. Jag ser fram emot nästa resas stopp i Afrika.


Utvandringens tid av Tayeb Salih.

Utvandringens tid skildrar koloniseringens innersta kärna och de svårigheter många unga afrikanska länder står inför idag. En ung man återvänder till sin hemby vid Nilens strand, efter sju års studier i England. En främling, Mustafa Sa'id, har flyttat in i byn och bit för bit rullas hans mörka hemlighet upp. Det här är en bok med många dolda lager. Allt eftersom avslöjas mer och döljs mer. Romanen har kallats ett arabiskt mästerverk i modern tid.


Allt går sönder av Chinua Achebe.

"Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring." Så inleds berättelsen om igbofolkets kultur och engelsmännens kolonisationen, utifrån ett afrikanskt perspektiv. Berättelsen påminner om de deterministiska, grekiska tragedierna, där hybris alltid straffar sig. Romanens styrkor är dess osentimentala, icke-idealiserande beskrivning av stamkulturen och det nyanserade porträttet av en man som inte kan hantera förändringar.


Min sons historia av Nadine Gordimer.

Min sons historia skildrar på djupet hur människor berörs av varandra, på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Hela hans liv förändras den dag han upptäcker att hans far, en ledande person i kampen mot apartheid, har en kärleksaffär med en vit kvinna. Perspektiven växlar mellan det individuella och det politiska, vilket gör romanen mycket intressant. Språket är mycket vackert och kräver en uppmärksam läsare.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa två systrar ur den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by. Språket är vackert och berättelsen oerhört gripande, utan att vara sentimental. Läs den här boken!

2 kommentarer:

  1. En halv gul sol har jag länge tänkt läsa. Hoppas det blir av snart.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att du kommer att tycka mycket om den!

    SvaraRadera