fredag 20 november 2009

Nobel-alfabetet - E

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven E.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf handlar vansinnets logik och kärlekens läkande kraft. I Selmas berättelser skildras de starkaste av känslor, naturens alla varelser och människans behov av gemenskap.
"Har du någon gång givit akt på ett barn, som sitter i sin moders knä och lyssnar till sagor? Så länge barnet hör talas om grymma jättar och om sköna prinsessors bittra lidanden, håller det huvudet upprätt och ögonen öppna, men om modern börjar tala om lyckan och solskenet, sluter den lille sina ögon och slumrar in så stilla med huvudet mot hennes bröst." (ur Mårbackablomster)
Selma fick Nobelpriset 1909.

Akademiens motivering:

på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning."

2. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är en storslagen episk berättelse som innehåller kärlek, svek, krig, svält och försoning. I denna fängslande berättelse får vi också ta del av det politiska spelet i Nigeria under 1960-talet och vi får lära känna den intellektuella, afrikanska medelklassen. Här möter läsaren ett Afrika som ligger lång från de exotifierade beskrivningar littearturen är full av, ett Afrika som gestaltas inifrån.

Min motivering:

"för ett storslaget episkt berättande, där mänsklighetens ytterligheter osentimentalt och nyanserat gestaltas."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

5 kommentarer:

  1. Har skrivit, men i en lite annorlunda form idag.

    SvaraRadera
  2. Rubriken på ditt inlägg är lite missvisande bara.

    SvaraRadera
  3. Jag har klämt både D och E i samma post eftersom jag var bortrest förra veckan. En ganska lätt omgång - svårt att välja.

    SvaraRadera