söndag 22 mars 2009

Orange Prize for Fiction

Tack vare Snowflake uppmärksammade jag under veckan Orange Prize for Fiction. Detta pris delas ut årligen till en kvinna, vars roman utgivits på engelska under året. Bland föregående års vinnare och "tävlande" kan nämnas Xiaolu Guo, Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood och Anne Tyler.

Under veckan presenterades 2009 års longlist:

Debra Adelaide - The Household Guide to Dying
Gaynor Arnold - Girl in a Blue Dress
Lissa Evans - Their Finest Hour and a Half
Bernardine Evaristo - Blonde Roots
Ellen Feldman - Scottsboro
Laura Fish - Strange Music
V.V. Ganeshananthan - Love Marriage
Allegra Goodman - Intuition
Samantha Harvey - The Wilderness
Samantha Hunt - The Invention of Everything Else
Michelle de Kretser - The Lost Dog
Deirdre Madden - Molly Fox’s Birthday
Toni Morrison - A Mercy
Gina Ochsner - The Russian Dreambook of Colour and Flight
Marilynne Robinson - Home
Preeta Samarasan - Evening is the Whole Day
Kamila Shamsie - Burnt Shadows
Curtis Sittenfeld - "American Wife"
Miriam Toews - The Flying Troutmans
Ann Weisgarber - The Personal History of Rachel DuPree

Eftersom jag på senare år inte läst på engelska, har jag givetvis inte läst någon av romanerna. (Kanske får ompröva detta beslut, faktiskt). Den enda av författarna jag egentligen känner till är Toni Morrison, men de andra ska jag ta reda på mer om. Har ni någon favorit?

Shortlist presenteras den 21 april och vinnaren tillkännages den 3 juni.

4 kommentarer:

 1. Mycket inspirerande med listorna! Här var det inte mycket som jag hade läst.. Curtis Sittenfeld, Toni Morrison och så Robinson- det var "det hele". "American Wife" tyckte jag mycket om. Nu ska jag googla författarnamn- det blir nog en beställning från Amazon tack vare dina två "listinlägg". :-)

  SvaraRadera
 2. Hoppas du hittar något riktigt bra :-)

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag skrev också ett litet inlägg om Orange Prize förra veckan. Jag hittade priset när jag läste om En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adiche som vann priset 2007. Jag funderar på att en utmaning nästa år och läsa alla pristagarna, gillar verkligen det här priset.

  SvaraRadera
 4. Kul utmaning! Jag har köpt "En halv gul sol" men den ligger en bit ner i läshögen (som växt sig monstruöst stor).

  SvaraRadera