lördag 21 mars 2009

The Man Booker International Prize

Under veckan presenterades de 14 författare som finns med på listan över författare som kan vinna The Man Booker International Prize. Detta pris delas ut vartannat år och fokus är inte på en enstaka bok, utan på ett helt författarskap. De aktuella författarna är:

Peter Carey (Australia)
Evan S. Connell (USA)
Mahasweta Devi (India)
E.L. Doctorow (USA)
James Kelman (UK)
Mario Vargas Llosa (Peru)
Arnošt Lustig (Czechoslovakia)
Alice Munro (Canada)
V.S. Naipaul (Trinidad/India)
Joyce Carol Oates (USA)
Antonio Tabucchi (Italy)
Ngugi Wa Thiong'O (Kenya)
Dubravka Ugresic (Croatia)
Ludmila Ulitskaya (Russia)

Vinnaren annonseras i maj och erhåller sitt pris i Dublin, 25 June 2009.

När jag började titta på olika litterära priser för ett år sedan kände jag sällan igen några namn och jag hade definitivt inte läst något. Sakteliga gör jag framsteg för bland årets kandidater känner jag igen en handfull och har tom läst en - Mahasweta Devi. Hon är därför så klart min favorit :-)

7 kommentarer:

 1. Alice Munro skriver verkligt fina noveller- roligt att hon också blivit nominerad.

  SvaraRadera
 2. Likt du känner jag igen en handfull namn. Kanske borde man i än större utsträckning se på litterära pris och nomingeringar för att göra sig en uppfattning om vad man borde läsa. För min del är nobelpriset nästan det enda som jag brytt mig om, hittills. Pulitzer och Booker-prisen är intressanta, likaså Hugo- och Nebula, men i övrigt har jag dålig koll på fler priser.

  SvaraRadera
 3. Jag ska läsa något av henne Ingrid :-)


  Jag hade tydligen ännu sämre koll för jag var tvungen att googla på Hugo- och Nebula. Men eftersom jag egentligen bara läst "Sagan om ringen" i genren har jag intet att bidra med. Men jag upptäckte Orange Prize häromdagen, via Snowflake, och där fanns mycket som lockade mig.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas på Mario Vargas Llosa, jag gillar verkligen hans böcker.

  SvaraRadera
 5. Roligt att höra fler säga det Paperback Lover, jag har en kompis som tipsat mig flera ggr. Ska se till att läsa något av honom, har du tips på speciell bok?

  SvaraRadera
 6. Jag gillade både Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg. Har Paradiset finns om hörnet på läslistan.

  SvaraRadera