lördag 14 mars 2009

Stad i ljus

Stad i ljus av Eyvind Johnson. Första svenska utgåva 1928.

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken utspelar sig i Paris en 14-julinatt på 1920-talet, då hela staden firar nationaldag. Den unge författaren Torsten väntar på att få ett brev, ett rekommenderat brev med arvode för skrivna artiklar eller ett brev från en förläggare med beslut om att ge ut hans första roman. Då inget brev anländer förlorar han sin bostad och står utblottad på gatan. Under en lång vandring längs Paris' boulevarder kommer Torsten i kontakt med en hund, några vänner, en kvinna och en filosof. Han söker någon att låna pengar av, men förmår inte ta emot hjälp då den erbjuds. I stället ger han bort sina sista mynt.

Stad i ljus är en kort roman med självbiografiska inslag. Den skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Så här säger Torsten i ett samtal med en gammal filosof, som undrar vad han vill nå fram till:
"Och jag vill nå fram till mig själv. Jag vill veta varför jag skriver, varför jag lever för att skriva, varför jag väntar något och vad jag väntar. Jag vill se vad det är för mening med mig, vad det har varit för mening med det helvete som jag har levt i och om det har varit förspillda dagar, alla dagar jag har gått, tänkt och skrivit. Det är så mycket, jag kan inte säga er allt. Men: jag vill veta vem jag är!"
Man kan inte med bästa vilja beskriva handlingen som fängslande, då inte mycket händer i romanen. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Vid några tillfällen uppstår samtal mellan Torsten och andra, men till stor del gestaltar författaren stor ensamhet. Här beskrivs hunger, förnedring och förtvivlan, men på ett distanserat sätt. Romanens stora tillgång är dess vackra, poetiska språk. Vissa partier var en ren njutning att läsa.

Bristen på närhet och engagemang gör att detta inte riktigt är en bok i min smak. Jag får prova något mer av författaren, men jag tvivlar på att han kommer att bli en favorit hos mig.

4 kommentarer:

 1. "Strändernas svall" läser jag just nu, den är otroligt fängslande, svår att lägga ifrån sig!

  /M

  SvaraRadera
 2. Det låter ju lovande - tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Rekommenderar, liksom M, Strändernas svall å det varmaste. Mycket fin roman.

  SvaraRadera
 4. Tack La B, jag ska skriva upp den på min lista :-)

  SvaraRadera