onsdag 11 mars 2009

En ung Jane Austen

Igår när jag vabbade läste jag en halv bok och tittade på en hel film. Filmen var En ung Jane Austen och den var för mig mycket intressant, eftersom jag inte sedan tidigare visste något om Jane Austens liv. Filmen berättar om den unga Jane Austen, som växer upp på landet i en prästfamilj. Familjen är i behov av pengar och framför allt modern vill att Jane ska gifta sig med en rik friare. Men Jane blir förälskad i en ung man, som också saknar förmögenhet.

Det här är en tämligen enkel berättelse om en ung kvinnas livsvillkor på 1800-talet. Romantikfaktorn är hög och skådespelarna - Anne Hathaway och James McAvoy - gör ett gediget arbete. Det som lyfter filmen är givetvis alla hänvisningar till de fantastiska romaner Jane kom att författa senare i livet. Summa summarum var det en sevärd fast den kanske inte kommer att stanna i mitt minne särskilt länge. Dock styrkte den mitt beslut att verkligen läsa Jane Austens böcker.

2 kommentarer:

  1. Ungefär samma inställning hade jag till filmen. Men tycker alltid det finns en charm i filmer som utspelar sig i en 1800-tals miljö med klänningar och socialt liv. En liten svaghet jag har.

    SvaraRadera
  2. Japp, kostymerna charmar mig också :-)

    SvaraRadera