torsdag 12 mars 2009

Mer böcker för barn

Igår läste jag den här glädjande nyheten i SvD:
"Svenskarna läser allt mer barnböcker. På åtta år har utgivningen ökat med 55 procent. Nu har regnbågs­familjerna tagit plats i barnboks­litteraturen och svåra moraliska val är en tydlig trend."
Samtidigt som vuxnas litteratur likriktas och de stora bokkedjorna beslutar att enbart sälja de populära titlarna, såväl ökar som breddas utbudet av litteratur för barn. Alltid något att glädja sig åt!

Statistik från Svenska barnboksinstitutet visar att utgivningen av barnböcker ökat med 40 procent sedan 2006. Det som framför allt ökar är utgivningen av översatta bilderböcker och allt fler barnböcker ges ut på rim. En av dotterns favoriter är Lilla katten av Axel Scheffler som inleds med den här härligt, rytmiska versen:
"Glänsande len är pälsen
på Kisse Misse Murr.
Hans ögon gnistrar och glimmar
och han har ett underbart kurr."
Efterfrågade är bl a böcker om naturen och årstiderna och faktaböckerna handlar om miljöförstöring och global uppvärmning. Vi har nyligen börjat läsa Det kittlar när löven kommer av Anna Bengtsson, som både jag och dottern tycker mycket om. Popupböcker blir allt mer populära (som här synes var de ju favoriserade redan i min barndom) och böcker om starka flickor läses allt mer. Även böcker om äventyr och resor till främmande länder fick ett uppsving under fjolåret.

En ny trend är böckerna om nya familjebildningar. Barnen har olika konstellationer av mammor, pappor och nya syskon. Nytt är också att stor andel av böckerna skrivs i jagform och huvudpersonerna ställs ofta inför moraliska ställningstaganden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar