onsdag 4 mars 2009

Månadssummering - Februari

Sex böcker under en kort "skottmånad" är ett riktigt bra resultat.

Är detta en människa?/Fristen av Primo Levi

Det är svårt att acceptera att människan kan förmås att utföra vilka handlingar som helst, under vissa betingelser. Författarens analys är dock glasklar. Han beskriver detaljerat en mängd olika situationer där människan ställs inför omöjliga val. Och han berättar om olika strategier att tillskansa sig fördelar och överleva i ett koncentrationsläger.


Lördag av Ian McEwan

Under 24 timmar, lördagen den 15 februari 2003, får vi följa hjärnkirurgen Henry Perowne. Den här dagen demonstrerar man i London mot kriget i Irak och Perowne råkar i gräl med en hotfull man, vid namn Baxter. Den blir en händelsefull dag. Detta är en fenomenalt välskriven, tankeväckande roman, som skildrar vår nutid i koncentrerad form.


En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Fantastisk gestaltning av vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. Fantastisk!


Candide av Voltaire

Candide är en satirisk pikareskroman, utgiven första gången 1759. Den driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete. Detta är en av upplysningens stora romaner, som innehåller kritik mot klassamhället och kyrkan. Dessutom är romanen hysteriskt rolig.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Fantastiska miljöskildringar och en ödesmättad berättelse. Den ålderdomliga språket och synen på kvinnan kan utgöra hinder att ta till sig romanen idag. Läsvärd utifrån ett historiskt perspektiv.

4 kommentarer:

 1. Du har fått mig att plocka fram mitt ex av Candide! Minns att jag också skrattade förtjust när jag läste den. "Vi lever i den bästa av världar" :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är den hejdlöst rolig :-)

  SvaraRadera
 3. Ja! Äntligen någon som uppskattade Lördag lika mycket som jag. Tycker jag har läst så många ljumma recensioner av den på sista tiden.

  SvaraRadera
 4. Har svårt att förstå att man kan vara ljum inför en så bra bok!

  SvaraRadera