tisdag 10 mars 2009

Omläsningsstopp!

Andra inför köpstopp, men jag ska välja en annan väg. Jag läser en hel del, men köper böcker i ännu högre takt. Dessutom lånar jag många ljudböcker på Biblioteket, ungefär hälften av det jag "läser" lyssnar jag på. Alltså blir det bara fler och fler olästa böcker i mina bokhyllor.

Samtidigt är ungefär en tredjedel av allt jag läser omläsningar! I år har jag läst om Candide, Kvinnor och äppelträd och Bränt barn söker sig till elden. Jag hade dessutom tänkt läsa om Pascal Duartes familj, Flugornas herre, diverse böcker av Selma Lagerlöf och Pär Lagerkvist samt serien om Mor gifter sig. Men, nu drar jag i omläsningsbromsen. Det är klart att de nya böckerna förblir olästa när jag bara läser om och läser om.

I stället för att ägna mig åt omläsning av Flugornas herre ska jag läsa Mardrömmen och Främlingen. Och jag kanske ska läsa Utvandrar-serien i stället för att läsa om Moas böcker. Jag tror inte att jag läst Mobergs serie, den har jag nog bara sett på TV.

Om jag nu i hög grad begränsar omläsandet borde jag kunna minska de olästa böckerna i hyllan med 40-50 böcker. CD-böcker kommer jag fortfarande att låna och läsa så klart. Och denna minskning förutsätter givetvis att inga nya böcker köps -- nåja så länge andelen oläst överhuvudtaget minskar är det väl OK :-)

7 kommentarer:

 1. Jag borde följa ditt exempel. Jag har "högavis" med olästa böcker liggande. Mina hyllor har begränsat med utrymme.... och så går jag ändå till biblioteket och lånar... Mitt första dåliga "olästsamvete" är "The Sound and the Fury"- den kräver onekligen tid och disciplin.....

  SvaraRadera
 2. Det är så skönt att komma hit och se att det finns nån som är värre! :-)

  Jag har bestämt mig att jag ska vara nere på 30 olästa nya innan jag får läsa om.

  SvaraRadera
 3. Jag borde också ha omläsningsstopp egentligen - ibland så är det så illa att jag hellre läser om en gammal bok än börjar på en ny. Det svider lite grann att tänka på hur många böcker jag hade kunnat läsa "i min ungdom" (nå ja, så gammal är jag ju inte, men säg för 10-15 år sedan) om jag inte läste om så mycket...

  SvaraRadera
 4. Jag har över 130 olästa Ingrid *rodnar*

  30, jomenvisst det låter som en högst orealistisk plan :-D

  Och jag har fler år att gräma mig över Martina. Tänk så många år jag spenderade med Barbara Cartland, Sidney Sheldon, Danielle Steel m fl *ryyyyyys*

  SvaraRadera
 5. Oh, jag kan inte tänka mig att omläsningsstoppa! och jag börjar nästa tycka att bokbloggosfärens ojande över för mycket bokinköp och olästa böcker i hyllorna gått för långt, lite som i högstadiet när alla tjejer gick och klagade över att de var tjocka. Jag menar, vad är det egentligen för fel på att ha en massa olästa böcker att välja mellan?

  SvaraRadera
 6. Som jag ser det blir det till slut omöjligt att välja just för att man har för mycket att välja mellan. Detta är i mitt tycke ett absurt, men stort problem i västvärlden. Hos vuxna kanske inte problemet syns så tydligt, men jag tror att vi, liksom barnen, blir stressade av för många valmöjligheter.

  SvaraRadera
 7. Mjo, mina olästa böcker hemma är långtifrån hundra så jag ska väl inte jämföra dig och med. Största stressen vad gäller läsning är väl då kanske att "komma ikapp med läsningen" som den bladvändande drottningen?

  SvaraRadera