måndag 9 mars 2009

Nostalgia - läseböcker

Visst är väl gamla läseböcker alldeles särskilt fina böcker. Här är min från 1968 och mammas från 1934.


I mammas gamla böcker finns underbara teckningar och fina verser. Här finns käcka små gossar och rara små flickor och här finns många böner och berättelser med religiös och fosterländsk prägel. När det gäller själva läsinlärningen noterar jag att man satte man bindestreck mellan stavelserna för att underlätta läsningen.

Bilderna i min bok tycker jag är så fina. På genusfronten verkar det inte hänt särskilt mycket, men religiösa teman lyser med sin frånvaro. Mycket har verkligen "moderniserats", och min bok innehåller mer av rim, ramsor och språkglädje. I min läsebok finns också rebusberättelser av den typ jag skrev om här.
Har ni era gamla läseböcker kvar? Visa dem i så fall!

7 kommentarer:

 1. Lyran, jag ska ta mig en titt bland hyllorna. Jag hade en bok som hette "Vill du läsa" av Beskow-Siegewald (med reservation för stavningen...)

  SvaraRadera
 2. Men har du den ...
  Tack vare "Läsebok för de små - andra skolåret" lärde jag mig läsa innan jag började skolan.
  Farsan måste ha haft den 1934; han är född -26 och man började väl skolan vid sju års ålder på den tiden också?
  Är din mamma 26:a? Finfin årgång :-)
  Den boken har gett upphov till vissa standarduttryck i familjen; t.ex. kan ingen av oss höra namnet Svante utan att genast säga "Svante åker på berg".
  Sedan minns jag hur läskig historien om sameflickan som på något vis kom bort var, det var någonting med att släden hon låg i kom på avvägar. Hu!

  SvaraRadera
 3. Du visar väl en bild om du hittar den Ingrid?

  Nu har jag funderat över hur detta kan hänga ihop Marianne. Min mamma är nämligen en -28:a. Men hon har säkert ärvt den efter sin syster som var en -26:a. Men jag kommer inte ihåg att jag läst något i den som liten, jag lärde mig inte läsa förrän i skolan. Visst är det kul med familjeuttryck, vi har också en del sådant som kommer från mammas barndom :-)

  SvaraRadera
 4. Hihi, min mamma är -28:a. Fin årgång, det också.

  Nu dök "Lille Viggs äventyr på julafton" upp i huvudet också ...
  Jag måste nog leta hemma hos föräldrarna vid tillfälle och se om inte boken kan finnas kvar någonstans.

  SvaraRadera
 5. Japp 28:orna var bra. Min far var faktiskt en 06:a. Synd att jag inte har något från hans skolgång, förutom ett betyg som var utomordentligt bra förutom i uppförande :-)

  SvaraRadera
 6. Jag söker en läsebok som hetar läsebo elsi

  SvaraRadera
 7. Jag söker en läsebok som hetar läsebok elsi

  SvaraRadera