onsdag 11 mars 2009

Drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad av Alan Bennett, utgiven av Ordfront, 2008.

Tack vare de skällande, olydiga hundarna, upptäcker drottningen en dag att det står en bokbuss på en av slottets bakgårdar. Väluppfostrad som hon är, stiger hon ombord för att be om ursäkt för oväsendet. På bussen finns endast en låntagare; en rödhårig ung man som arbetar i slottsköket. För att vara artig lånar drottningen en bok och förvånas över att författarinnan inte är populär, trots att drottningen själv adlat henne. Boken tråkar dock ut drottningen. Veckan därpå lockas hon att låna en ny bok efter att ha samrått med kökspojken Norman, som återigen tycks vara bokbussens ende besökare - förutom drottningen vill säga. Efter att ha läst denna bok är intresset väckt. Drottningen stannar i sängen för att läsa på grund av lite snuva och Norman utses till drottningens handsekreterare, med uppgiften ett rekommendera och diskutera böcker med henne. Omgivningen ser dock inte på drottningens nya hobby med blida ögon och hovet gör allt för att motarbeta henne.

Drottningen vänder blad är en helt bedårande bok om passionen för läsning. Det här är verkligen en bok man läser med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken är lättläst, trots att språket emellanåt är lite högtidligt. Tonfallet är satiriskt, det här är varm, brittisk humor när den är som bäst. Översättningen av titeln till just Drottningen vänder blad är mycket fyndig och speglar både drottningens läsande och den nya vändning hennes liv tar.

Som hängiven läsare, älskar jag alla referenser till lästa och (till största delen) olästa författare. Drottningen grämer sig över alla författare hon kunde ha träffat innan de avled och hon har nu det bestämda målet att komma ifatt med läsningen. Här är jag och drottningen rätt lika, även om jag troligen inte kommer att få möjlighet att ens träffa alla nu levande berömda författare. Men jag får väl trösta mig med att drottningen efter att ha hållit en soaré för en mängd berömda författare kommer fram till att:
"...den bästa platsen att möta författare på var i deras romaner och att de i lika hög grad som sina karaktärer var en frukt av läsarens fantasi."
Det finns många intressanta avsnitt i boken som handlar om varför drottningen läser, hur det påverkar hennes syn på omvärlden och hur läsandet utvecklas med träning. På många sätt är Drottningen vänder blad en saga, och som alla sagor förmedlar den något i grunden viktigt.

Det har varit ett stort nöje att ta del av denna charmiga berättelse och jag vill rekommendera boken till alla som kan läsa!

1 kommentar: