torsdag 26 mars 2009

Grodan och kärleken

 Grodan och kärleken av Max Velthuijs.

En dag sitter grodan vid stranden och känner sig konstig. Han vet inte om han är ledsen eller glad och något i bröstet säger dunk-dunk. Grodan frågar sina vänner till råds och får veta att han är kär. Först vet han inte riktigt vem han var kär i, men så kommer han på att han är kär i den vita ankan. Grisen tycker inte att en grön groda kan vara kär i en vit anka, men det bryr sig inte grodan om. Nu gäller det bara att ha mod att berätta för ankan att han älskar henne. Till slut kommer grodan på en drastisk metod...

Det här är en alldeles bedårande kärlekshistoria med många bottnar. Ett tema berör naturligtvis frågan om relationer mellan individer av olika färg, men detta dilemma löses till synes enkelt, eftersom grodan faktiskt inte bryr sig om färgskillnaden. Kärleken är gränslös. Ett annat tema handlar om att våga uttrycka sina känslor och detta får grodan brottas en hel del med. Men den som vågar, han vinner. (Apropå min recension av På Chesil Beach hade det unga paret haft en del att lära av grodan i den här berättelsen.)

Texten är enkel och rakt på sak och illustrationerna är färgglade och lustfyllda. Den här boken rekommenderas till alla förskolebarn, för det är ju i den åldern den första kärleken spirar.


5 kommentarer:

 1. Å, den er så fin! Takk for at du minnet meg på den. Skal se om jeg finner den på biblioteket i dag.

  SvaraRadera
 2. Tack för din glädjande kommentar! Jag minns att du var så positiv till den första jag hade också, har för mig att det var genom en liknande kommentar då, som jag hittade vidare till din fantastiska blogg.
  Ha en trevlig helg!!!

  SvaraRadera
 3. Hoppas du hittar den lillasyster :-)

  Ja, jag minns hur fantastisk jag tyckte att den förra bannern också var :-)

  SvaraRadera