onsdag 31 maj 2017

Feministsommar - deltagarnas litteraturtips

Då var det dags att tipsa varandra om feministisk litteratur inför läsutmaningen i sommar. Den som vill vara med läser valfri, och valfri mängd feministisk litteratur och postar länkar till skrivna inlägg hos mig, i särskilda inlägg som jag skapar i slutet av varje månad. Läsutmaningen pågår under juni - augusti. Häng med!


tisdag 30 maj 2017

Bästa novellerna

Jag läste många bra noveller i Ugglan & bokens utmaning Läs en novell II och jag vill med det här inlägget lyfta fram de allra bästa. De här novellerna tycker jag verkligen att ni alla ska läsa.

"Förr grubblade jag mycket över axolotln. Jag gick och tittade på dem i akvariet i Jardin des Plantes och där kunde jag stanna i timtal och betrakta dem, iaktta deras deras orörlighet, deras ofattbart tröga rörelser. Numera är jag själv en axolotl."
Så inleder Julio Cortázar sin berömda novell Axolotl. Det här är är en existentiell novell som kan analyseras och tolkas utifrån teman som identitet, dissociation och människans uråldriga skräck inför att inte kunna röra sig och inte kunna förmedla sig. Men Axolotl är framför allt en text att uppleva, läs den och låt känslan krypa under huden på er. Ja, Axolotl kan nog kallas både svår och konstig, men den är så kort att jag hoppas att många vågar prova den ändå.

Mannen som planterade träd av Jean Giono är en av mina stora favoriter. Berättelsen om den stoiske mannen som, närmast Gudalikt, ägnar sitt liv åt att få marken att blomstra är en helt underbar "saga" om vad en människa kan åstadkomma om hon arbetar oförtrutet. Utan att låta sig påverkas av de världskrig som äger rum i närheten fortsätter mannen som planterar träd med sitt värv och resultatet blir paradisiskt. Som läsare blir man varm ända in i hjärteroten av att läsa en berättelse som visar ett alternativ till den moderna människans hektiska, egocentriska liv.
"När fröken Emily Grierson dog kom hela vår stad till hennes begravning: männen på grund av ett slags respektfull tillgivenhet för ett fallet monument, kvinnorna huvudsakligen av nyfikenhet på att få se hennes hus invändigt, vilket ingen utom en gammal negertjänare - som skött både matlagningen och huset - hade gjort på minst tio år."
En ros åt Emily är William Faulkners mest kända novell. Läsaren får lära känna fröken Emily genom stadsbornas beskrivningar, men ingen känner henne egentligen. Emily förblir en undflyende karaktär, en kvinna vars sorgliga, ensamma liv berör. Efter hennes död upptäcks dock husets hemligheter ...

Till rum nitton av Doris Lessing handlar om Susan som lever ett välordnat medelklassliv tillsammans med make och fyra barn. Trots tryggheten och stabiliteten är det hela tiden något som skaver, Susan känner ett obetvingligt behov av ett eget rum, en vrå att dra sig undan i för att få vara ifred. I rum nitton på ett sjabbigt hotell finner Susan den ensamhet hon längtar efter. På ett mästerligt sätt lyckas författaren gestalta Susans förlust av ett eget jag, av en intighet som blir närmast förlamande.

OBS! BILDEN NEDAN INNEHÅLLER SPOILERS!


måndag 29 maj 2017

Tematrio - Kroppen

Med ett biologiprov som omfattar hela kroppen på fredag är samtalsämnet här hemma konstant kroppsligt. Därför blir veckans tema också kroppen. Berätta om tre olika böcker där kroppen och/eller kroppslighet spelar en stor roll!

1. Corpus Delicti av Juli Zeh är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Att låta sin kropp förfalla ses som ett svårt brott mot METODEN, den princip som styr samhället. Folket kontrolleras minutiöst, medelst provtagningar på kroppens utsöndringar, motionsscheman och medicinska bedömningar som inrapporteras till myndigheterna. Avvikelser från normerna bedöms som mycket allvarliga och bestraffas hårt. Kärlek och fria partnerval har rationaliserats bort, människor förökar sig med partners de är immunologiskt kompatibla med. Men naturligtvis finns frihetstörstande människor även i detta samhälle.

2. I memoarboken Skuggan av ett liv skildrar Hilary Mantel en mycket udda uppväxt i en otraditionell katolsk familj. Som ung juridik­student får Mantel hälsoproblem och bemöts med misstro då läkarvetenskapen inte kan förklara hennes svårigheter. Symtomen tolkas som psykiatriska och behandlas därefter. Först långt senare får Mantels tillstånd en korrekt diagnos, men innan dess har hon tvingats genomgå mycket komplicerade och smärtsamma ingrepp. Hela Mantels historia präglas av kroppslighet och vad som händer när kroppen sviker,

3. Att hela de levande av Maylis de Kerangal handlar om en ung man, Simon 19 år, som avlider i en bilolycka. Hans hjärta slår och alla vitala organ fungerar endast med hjälp av teknisk utrustning. Han har drabbats av en total hjärninfarkt. Tillståndet är irreversibelt. Att följa föräldrarnas olika steg mot insikt om det som hänt lamslår mig emellanåt. Att Simons liv är slut betyder dock inte att allt är slut. Hans organ kan bidra till att rädda liv. Läsaren får följa olika läkare och annan medicinsk personal som arbetar med organdonationer och ta del av deras vardag. Författaren gestaltar här både en prosaisk, mycket konkret verklighet och en vördnad inför det som är ett liv, en person.
"Simons hjärta färdades mot en annan del av landet, hans njurar, lever och lungor spreds till andra platser, var på väg till andra kroppar. Vad kommer att återstå, i denna splittring, av det som var hennes sons kärna? Hur förena minnet av honom som särskild med denna skingrade kropp? Vad händer med hans närvaro, hans avtryck på jorden, vad händer med hans vålnad?"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 28 maj 2017

Frödings mamma Emilia


Mors dag på bloggen firas med en dikt av mamma till en våra största poeter, Gustaf Frödings mamma Emilia Fröding.

"Jag är fri och jag är jag!"

"Ah, jag andas, andas åter,
jag är fri och jag är jag.
Då hans boja mig förlåter,
är jag ju min egen lag.
Kedjad fast vid landfast is
hade jag förtärts av svallet
i min själ, O paradis!"

fredag 26 maj 2017

Svar på sommarläsningsenkäten


1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?
Det blir nog sammantaget ungefär samma mängd som under övriga delar av året, men mindre regelbundet. Vissa veckor massor, andra nästan inget alls. Jag brukar lyssna på ljudböcker när jag är ute och går i stället för när jag sitter i bilen på väg till jobbet.

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?
Ofta har jag ambitionen att läsa något speciellt under sommaren, t ex olika klassiker, olika genrer, eller olika teman. Fast ibland blir det ju inte riktigt som jag tänkt mig ...

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.
Bäst är att sitta på min balkong när pioner och rosor blommar. Älskar dofterna. Godast att äta är rabarberpaj med vaniljsås med kaffe till.

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?
Som slöläsning väljer jag gärna barn- och ungdomsböcker t ex mysrysare av Ingelin Angerborn eller spännande PAX-serien. Det viktigaste är att boken är händelsedriven och inte ett språkligt experiment. Många klassiker funkar bra.

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!
Den här sommaren kan bli min död av Malin Stehn utspelar sig under Fannys sista sommar som barn. Efter sommaren börjar hon 7:an och då måste man vara ungdom. Fanny har alltså sommaren på sig att sluta oroa sig för en massa saker och fixa en pojkvän. Den här är en fantastisk bok som tar barns oro på allvar, men gestaltar den på ett humoristiskt sätt. 

onsdag 24 maj 2017

Hunden som vågade drömma

2015 recenserade jag Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang och den hamnade högt upp på min Topplista över årets favoriter. Fabeln om hönan Knopp en lättläst berättelse om en liten frihetslängtande varelse som grubblar över meningen med livet och oroar sig för att inte kunna lägga ägg och få en liten kyckling. Författaren beskriver så befriande enkelt alla svåra tankar och alla starka känslor ett efterlängtat föräldraskap medför. Förväntningarna på Hunden som vågade drömma var därför minst sagt höga. Och ja, de infriades. Med råge.

Farfar Gaphals är en mångsysslare som förtjänar sitt levebröd både på skrot och på valpar. När valpen Tufsen föds märker Farfar Gaphals genast att det är något speciellt med henne, hon är helt olik sina syskon. Tufsen förstår också snabbt själv att hon inte är som de andra. Hon känner sig ofta ensam och utanför. När hennes mor och syskon blir stulna av en hundhandlare gör hon sitt yttersta för att försvara dem. Hon misslyckas tyvärr och blir därmed farfar Gaphals nya avelstik. Under sin livstid får Tufsen många valpar. Och hon förlorar många valpar. Varje gång blir hon förtvivlad, aggressiv och slutar äta. Men hon slutar aldrig drömma.

Hunden som vågade drömma är en en underbar berättelse om en hund och hennes relation till sin husse. Men boken om Tufsen handlar inte bara om en hund och hennes husse, utan också om en hundmammas kärlek till alla sina valpar. Det här är en vacker, sorglig berättelse om trofasthet. Läs den och våga drömma!
HUNDEN SOM VÅGADE DRÖMMA
Författare: Sun-Mi Hwang
Översättare: Hanna Svensson
Förlag: Norstedts (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Anna

tisdag 23 maj 2017

Jag borde ju ...

... skriva färdigt min recension av Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang, en underbar liten fabel om kärleken mellan människa och djur, och kärleken mellan en hundmamma och hennes valpar. Men det är så fint ute att jag måste gräva lite i min trädgård. Ni får nöja er med en liten skrytbild så länge, jag upptäckte just att Norstedts citerat mig i sin katalog. Recensionen kommer i morgon.

måndag 22 maj 2017

Tematrio - Mammor

Det är fortfarande lite svårt för mig att prata så mycket om mammor, jag saknar min så oerhört mycket. Men nu är det i alla fall dags att fokusera på alla mammor i tematrion. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Jag har precis läst ut Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang, en underbar berättelse om en hund och hennes relation till sin husse (recension kommer mycket snart). Men boken om Tufsen handlar inte bara om en hund och hennes husse, utan också om en hundmammas kärlek till alla sina valpar. Vacker, sorglig berättelse om trofasthet.

2. Då får väl hönan också vara med i trion då, Hönan som drömde om att flyga som även den är skriven av Sun-Mi Hwang. Hönan Knopp tröttnar på att lägga ägg och se bondens fru ta dem, hon drömmer om att ruva och få en liten kyckling. Och till slut lyckas hon, om än på ett lite annat sätt än hon tänkt sig. Underbar bok om att bli mamma till någon man inte "värpt".

3. Otåligt väntar jag på tredje delen i Lizzie Dorons självbiografiska trilogi Första delen, Varför kom du inte före kriget? är en osentimental, gripande berättelse om en mor som överlevt förintelsen. Det är en tragikomisk lättläst bok som gör den överlevandes galenskap begriplig, en mycket angelägen bok för alla som vill försöka förstå hur ett krigstrauma påverkar individen för resten av livet.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 20 maj 2017

Memorys bok

Det är ju bara mitten av maj ännu och kanske inte redan dags att utse årets bästa bok, men att Memorys bok kommer med på årets Topplista är ställt utom allt tvivel. Och hittills är det den allra bästa bok jag läst i år.

I korthet handlar boken om Memory, en ung, välutbildad kvinna som sitter i fängelset i Harare och väntar på att hennes dödsdom ska verkställas. Eller att den ska omvandlas. Eller att hon ska friges. Hon sitter fängslad eftersom hon, efter flera dygns förhör, till slut erkände att hon dödat den vite, rike mannen Llyoyd Hendricks. Mannen som köpte henne av föräldrarna då hon var nio år. Men är Memory verkligen skyldig? Och köpte Lloyd henne verkligen av föräldrarna? Medan Memory väntar i fängelset på att få domen verkställd eller att få upprättelse skriver hon ner sin historia. Så som hon minns den.

I Memorys bok vävs många olika teman samman till en väv fylld både av fasa och skönhet. Utanförskap är ett huvudtema som gestaltas genom Memorys hudfärg, hon är albino vilket gör henne främmande var hon än hamnar. Vid en första anblick är hon vit bland alla sina svarta familjemedlemmar, men bland de vita är hon ändå inte en av dem. Ett annat huvudtema handlar om minnen. Kan man verkligen lita på sina minnen? Memory har skapat en bild av sitt ursprung och sin familj som bygger på ett enda litet minne. Vad händer om det visar sig att hon minns fel? Ett tredje tema handlar om hemligheter. Memory får till slut en del svar på frågorna om sitt ursprung, ett ursprung fyllt av hemligheter, förvridna minnesbilder av fasansfulla upplevelser och förlorad kärlek. Mot en fond av Zimbabwes blodiga historia träder till slut Memorys minnen fram och kompletteras av andras minnen.

Sammantaget är Memorys bok en oerhört gripande, osentimental berättelse, som tack vare sin spetsfundiga humor inte blir alltför tung att läsa.
Författare: Petina Gappah
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Albert Bonniers (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

Liten sommarläsningskät


Och helt plötsligt blev det sommar! Här kommer en liten enkät om era sommarläsningsvanor. Mina svar kommer under nästa vecka.

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!

torsdag 18 maj 2017

Läsutmaning avklarad!


JAG HAR KLARAT EN UTMANING! Under vintern och våren har jag läst massor av noveller och nu har jag slutfört Ugglan och bokens novellutmaning. Jag är så nöjd med mig själv och tycker att det här var en jättebra läsutmaning.
Regler: Utmaningen utgår från en lista med fyrtio beskrivningar av noveller (se nedan!). För att klara utmaningen och vara med i utlottningen av fina novellpriser, ska du pricka av minst 20 av beskrivningarna (varje novell får bara vara med en gång).

Tidsramar: Novellutmaningen startar vecka 36 och håller på fram till och med vecka 23, 2017 (söndagen den 11 juni), men det går förstås bra att hoppa på utmaningen närsomhelst inom den här tiden.
De teman jag läst är grönmarkerade och alla titlar är länkade till recensioner (utom Kappan som ännu inte är skriven). En del av novellerna har varit förvånansvärt bra, jag kommer att skriva lite extra om mina favoriter så småningom. Två av novellerna är omläsningar av "gamla" favoriter. Fem av novellerna är skrivna av Nobelpristagare. Hälften av novellerna är skrivna av författare jag inte tidigare läst.

1. Läs en novell som är utgiven 2016 Lilla asken av Ania Monahof
2. Läs en novell med något rött i titeln
3. Läs en novell på ett annat språk än svenska
4. Läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst Magikern av Gracia Deledda
5. Läs en novell med en frukt i titeln
6. Läs en novell där ett smycke spelar en stor roll
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn Snäckorna av Karin Boye
8. Läs en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i
9. Läs en novell som utspelar sig i historisk tid
10. Läs en novell som utspelar sig på hösten Snigeln & flickan av Agnes von Krusenstjerna
11. Läs en novell där huvudpersonen är förälskad
12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord
13. Läs en novell av en författare från Tyskland
14. Läs en novell som utspelar sig på en ö
15. Läs en sorglig novell Luise Justine Mejer av Astrid Lindgren
16. Läs en novell med en kroppsdel i titeln
17. Läs en novell där musik spelar en stor roll
18. Läs en novell av en författare som också är poet Minnen av Tomas Tranströmer
19. Läs en novell som är skriven på 1800-talet Kappan av Nikolaj Gogol
20. Läs en novell som handlar om ett mord Den blå pelargonen av Agatha Christie
21. Läs en novell av en författare från Mexiko
22. Läs en novell med något grönt i titeln Mannen som planterade träd av Jean Giono
23. Läs en novell där pengar spelar en stor roll Eller sjunk i havet av David Mohseni
24. Läs en novell av en författare vars efternamn börjar på samma bokstav som ditt Ojura av Stina Stoor
25. Läs en kuslig novell En ros åt Emily av William Faulkner
26. Läs en novell med ett eller flera personnamn i titeln Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander
27. Läs en novell där någon går i skolan Skoputsaren av Ghassan Kanafani
28. Läs en novell med ett lyckligt slut
29. Läs en novell med ett yrke i titeln Prinsessan som inte ville leka av Astrid Lindgren
30. Läs en novell av en författare från Indien
31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse
32. Läs en novell som utspelar sig i en huvudstad
33. Läs en novell där en hemlighet spelar en stor roll  Horatio Sparkins av Charles Dickens
34. Läs en novell som handlar om vänskap
35. Läs en novell med en siffra i titeln Till rum nitton av Doris Lessing
36. Läs en novell som utspelar sig i Australien
37. Läs en novell med en titel som består av ett enda ord Krukan av Luigi Pirandello
38. Läs en novell som har något som kan flyga i titeln
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur Axolotl av Julio Cortázar
40. Läs en novell som är den första i en novellsamling Aldrig bättre av O Thiam Chin

onsdag 17 maj 2017

Feministisk litteratur till läsutmaningen


Sommarens feministiska läsutmaning utgår från den Feministiska kanon ni kan hitta hos Feministbiblioteket, med tillägg av allas våra tips och förslag. Här kommer mina förslag på litteratur, jag har listat både lite mer lättlästa böcker och romaner från stora delar av världen. Alla kanske inte orkar läsa något teoretiskt mastodontverk, men Buregren, Adichie, och Mattisson kan alla läsa. Länkarna går till recensioner jag skrivit.

Böcker jag vill tipsa om
Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Pärlor och patroner : 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp
Hjältinnor av Kate Zambreno
Feminismens ABC av Lisa Mattisson
Ja till Liv av Liv Strömquist
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Romaner jag vill tipsa om
Förändringar av Ama Ata Aidoo
Sultanbrudens skugga av Assia Djebar
Tre kvinnor av Marie NDiaye
Adams revben av Nuruddin Farah
Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata
Rismodern av Rani Manicka
Vi kom över havet av Julie Otsuka
Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood
Rotlös av Tsitsi Dangarembga (ej läst)
Allt detta tillhör mig av Petra Hůlová
Maken av Gun-Britt Sundström

Några fler tips kan ni hitta här på min 10-lista över kvinnor som skrivit om kvinnor.

Böcker jag är nyfiken på
The Little Book of Feminism av Harriet Dyer
Bad Feminist av Roxane Gay
SCUM Manifest av Valerie Solanas
Män förklarar saker för mig Rebecca Solnit
Kvinnor utan män av Shahrnush Parsipur
Feminism och kyrkan red Lina Mattebo
Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur av Ebba Witt-Brattström
Vad bör göras? Jämställdhet och politik under 50 år av Yvonne Hirdman

Jag hoppas att alla som vill vara med och läsa feministiskt i sommar har lust att skriva ett eget inlägg antingen med tips på böcker eller med tankar kring böcker ni är nyfikna på. I slutet av maj skriver jag ett inlägg där ni själva kan lägga till en länk till era tipsinlägg. Hoppas på många tips!

tisdag 16 maj 2017

Det växte ett träd i Brooklyn - del 1

När jag får ett erbjudande från ett förlag om en bok som liknar Elena Ferrantes Neapelsvit och John Williams Stoner blir jag outhärdligt nyfiken. Jag måste så klart omedelbart läsa den. Att den dessutom i New York Publik Library beskrivits som "En av århundradets bästa böcker"gör ju inte mitt intresse mindre. Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith är en självbiografisk klassiker som gavs ut redan 1943. Bookmark ger nu ut en nyöversättning och de har valt att dela upp verket i två delar. Den gillar jag eftersom jag inte tycker att det är praktisk att läsa för tjocka böcker. Första intrycket är att boken är snygg, omslaget lockar verkligen till läsning.

Francie växer upp i Brooklyn under det tidiga 1900-talet tillsammans med sina föräldrar och sin bror. Familjen är mycket fattig, den kloka, strävsamma mamman Katie arbetar hårt för att få mat på bordet, medan den charmerande drömmaren till pappa i perioder super upp stora delar av sin inkomst. Francie är också en drömmare, men även en tänkare och framför allt en läsare. Mamman läser varje dag för barnen ur Bibeln och ur något verk av Shakespeare, detta väcker hos Francie en vetgirighet som bara stillas genom att läsa, studera grannarna och fundera över saker och ting. Biblioteket är hennes favoritställe och genom att ljuga om bostadsadressen lyckas Francie få gå i en bra skola. Förutom föräldrarna har Francie även en moster Sissy, en kvinna som går sina egna vägar och inte lever upp till människors begränsa(n)de normer och krav på återhållsamhet.

Texten skildrar vardagen med stor detaljrikedom och människorna med värme och medkänsla. När Francie vandrar runt i Brooklyn får läsaren en tydlig bild av gatorna, människorna, de olika folkgrupperna, lukterna och smakerna. Det är i hög grad miljöbeskrivningarna som gör läsningen till en så fin upplevelse. Trots fattigdomen finns många enkla glädjeämnen och kärlek mellan människorna.

Även om jag kan se de likheter med Stoner och Neapelkvartetten förlaget nämner tycker jag personligen att Det växte ett träd i Brooklyn har ännu mer gemensamt med Vibeke Olssons böcker om Bricken. Inte bara p g a att huvudpersonen är en ung flicka, utan även utifrån författarnas omsorg om de små detaljerna och språk som gör att böckerna kan läsas både av ungdomar och vuxna.

Sammanfattningsvis tyckte jag mycket om att läsa Det växte ett träd i Brooklyn och jag ser fram emot andra delen.
DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN, DEL 1
Författare: Betty Smith
Översättare: Eva Alexanderson
Förlag: Bookmark (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Hannele, Johanna

måndag 15 maj 2017

Tematrio - Pojkar

Lite givet tema denna vecka. Berätta om tre bra romaner som handlar om pojkar!

1. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser är en varm, fin uppväxtskildring som även innehåller en spännande kriminalgåta. Nessers bästa, tycker jag.

2.  Kapten Nemos bibliotek av P O Enquist är en outhärdlig, fantastisk roman om två pojkar som blandas samman på BB och vid 6 års ålder byter tillbaks till "rätt" familjer. 

3. Med livet framför sej av Émile Ajar handlar om en pojke och hans relation till en döende mor. Här blandas tragik med komiska inslag på ett hjärtskärande sätt och här gestaltas hur kärlek uppstår på platser där man inte väntar sig att finna den.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 14 maj 2017

Bästa låten är Gente di mare

Min favorit genom tiderna är italienska Gente di mare från 1987. Logans låtar gillade jag också och Abba så klart.

lördag 13 maj 2017

En feministisk sommar - läsutmaning


Inspirerad av Feministbibliotekets Feministiska kanon vill jag utmana er att läsa feministisk litteratur i sommar. Har ni lust att vara med? Jag tänkte att vi i så fall håller på från juni till augusti. I slutet av varje månad skapar jag ett inlägg där alla kan posta sina länkar.

När det gäller litteraturen tänker jag att det vore kul att utgå från den kanon som finns hos Feministbiblioteket kombinerat med förslag från alla deltagare. Alltså, alla som vill vara med i läsutmaningen, och har tips på litteratur, skapar en egen lista utöver kanonlistan. Då kan vi få många tips hos varandra att välja mellan.

Är ni med?

fredag 12 maj 2017

Bästa Eurovision-låten

Eurovision är inte riktigt min grej, men har man en 11-åring måste man ju försöka hänga med lite. När jag var liten/ung tittade jag ju, åtminstone tills jag blev "för cool". I vilket fall, den här veckans bästa-fråga är helt enkelt att berätta om den allra bästa låten. Gärna med tillhörande minnen från när det begav sig.

torsdag 11 maj 2017

Feministisk kanon - läsning pågår

Jag kikar in hos Feministbiblioteket lite då och då för att kolla in listan över Feministisk kanon. Ni har väl inte missat den? Jag försöker beta av listan i min egen takt, nu är det läge att kolla lite hur många jag läst. Jag rödmarkerar dem. 24 av 50 är lästa hittills, snart halvvägs. Och tre står olästa i bokhyllan, de får jag se till att läsa under året. Hur många har ni läst?

500-talet f Kr Dikter och fragment – Sapfo (Grekland)
1792 Till försvar för kvinnans rättigheter – Mary Wollestonecraft (Storbritannien)
1839 Det går an – Carl Jonas Love Almqvist (Sverige)
1847 Jane Eyre – Charlotte Brontë (Storbritannien)
1856 Hertha – Fredrika Bremer (Sverige)
1869 Förtrycket av kvinnorna – John Stuart Mill (Storbritannien)
1879 Ett dockhem – Henrik Ibsen (Norge)
1885 Pengar – Victoria Benedictsson (Sverige)
1890 Den gula tapeten – Charlotte Perkins Gilman (USA)
1910 Pennskaftet – Elin Wägner (Sverige)
1916-25 Samlade dikter – Edith Södergran (Finland)
1923 Arbetsbiens kärlek – Alexandra Kollontaj (Sovjetunionen)
1929 Ett eget rum – Virginia Woolf (Storbritannien)
1930 Av samma blod – Agnes von Krusenstjerna (Sverige)
1934 Kris – Karin Boye (Sverige)
1936 Mor gifter sig – Moa Martinson (Sverige)
1945 Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (Sverige)
1949 Det andra könet – Simone de Beauvoir (Frankrike)
1962 Den femte sanningen – Doris Lessing (Storbritannien/Rhodesia)
1963 Den feminina mystiken – Betty Friedan (USA)
1963 Glaskupan – Sylvia Plath (USA)
1969 Mörkrets vänstra hand – Ursula Le Guin (USA)
1970 Den kvinnliga eunucken – Germanine Greer (Storbritannien/Australien)
1973 Samlade dikter – Sonja Åkesson (Sverige)
1973 Fräls oss ifrån kärleken – Susanne Brøgger (Danmark)
1973 Rädd att flyga – Erica Jong (USA)
1974 Häxringarna – Kerstin Ekman (Sverige)
1975 Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen (Finland)
1975 Älskarinnorna – Elfride Jelinek (Österrike)
1976 Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall (Sverige)
1976 Vinterbarn – Dea Trier Mørch (Danmark)
1976 De fem härskarteknikerna – Berit Ås (Norge)
1977 Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (Norge)
1977 Kvinnorummet – Marilyn French (USA)
1978 Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen (Finland)
1982 Purpurfärgen – Alice Walker (USA)
1987 Bübins unge – Mare Kandre (Sverige)
1988 Imamens fall – Nawal el Saadawi (Egypten)
1991 Förbjuden betraktelse – Nina Bouraoui (Frankrike/Algeriet)
1992 Vilda Svanar – Jung Chang (Kina)
1993 Det kallas kärlek – Carin Holmberg (Sverige)
1994 Den mörka kontinenten – Karin Johannisson (Sverige)
1995 Diva – Monika Fagerholm (Finland)
1996 Under det rosa täcket – Nina Björk (Sverige)
1999 Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst (Danmark)
1999 Ställd – Susan Faludi (USA)
2003 Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adiche (Nigeria)
2006 Drömfakulteten – Sara Stridsberg (Sverige)
2007 Bitterfittan – Maria Sveland (Sverige)
2008 Utrensning – Sofi Oksanen (Finland)

onsdag 10 maj 2017

Novell #19 - Till rum nitton

Doris Lessing har aldrig blivit min favorit trots att jag läst flera av hennes romaner (Den femte sanningen, Det femte barnet, Ben, ute i världen). Men, när jag nu läst henne i ett kortare format blir jag faktiskt rätt tagen. Jag ska definitivt ge henne några chanser till, Gräset sjunger står ju oläst i min bokhylla. Eller kanske jag ska satsa på hennes noveller i stället?

Till rum nitton handlar om Susan som lever ett välordnat medelklassliv tillsammans med maken Matthew och deras fyra barn. Trots tryggheten och stabiliteten är det hela tiden något som skaver i Susan, hon känner ett obetvingligt behov av ett eget rum, en vrå att dra sig undan i för att få vara ifred. I rum nitton på ett sjabbigt hotell finner Susan den ensamhet hon längtat efter, där kan hon sitta i en stol och bara vara.

Vem är egentligen Susan? Vad är det som händer med henne då vardagen blir hela hennes liv? Många frågor hopar sig hos mig då jag blir alltmer indragen, kanske t o m insnärjd i Susans liv under läsningen. På ett mästerligt sätt lyckas författaren gestalta Susans förlust av ett eget jag, av en intighet som blir närmast förlamande. Även i de stunder Susan agerar tämligen absurt har jag skrämmande nog lätt att förstå henne.

Lessing skildrar i Till rum nitton ett kvinnoöde som återkommer då och då i litteraturen. Associationerna går genast till Virginia Woolfs Ett eget rum och även till Hausfrau, som också handlar om en kvinnas leda i ett äktenskap utan närhet. Något i de här romanerna skrämmer och berör och jag har själv sett till att ha vrår i mitt hem som jag kallar mina.
TILL RUM NITTON
Författare: Doris Lessing
Översättare: Alva Dahl
Förlag: Novellix (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Feministbiblioteket, Hannele
Till rum nitton har jag läst som en del i Ugglan & bokens läsutmaning Läs en novell II. Den här novellen uppfyller kriteriet att ha en siffra i titeln.

tisdag 9 maj 2017

Intet liv

Förvåning är min första reaktion när jag börjar läsa Intet liv av Nina Bouraoui. Tidigare har jag läst och skrivit om Kärlekens geografi, en mycket intensiv roman om passion och besatthet. Jag förväntar mig nu något liknande, men hamnar i stället i en märklig berättelse om gravar, multnande kroppar och döden. I det intressanta förordet av Jenny Högström beskrivs romanen som absurdistisk-barock, här får jag en del ledtrådar till hur man kan läsa och förstå Bouraouis text.

Intet liv handlar således om en kvinna som i unga år viger sitt liv åt döden, hon blir de dödas väkterska. Tidigt vägrar hon att acceptera sin kroppslighet och ett vanligt liv med skola, familj och kamrater. Tidigt är hon medveten om förgängligheten. Hon finner en hemvist på kyrkogården, där hon noggrant studerar det liv som existerar i jorden, efter döden.
"Döden trivdes i mina händer. Den var min första skallra."
Bouraoui frammanar en stämning som är så suggestiv att man som läsare blir helt uppslukad. Språket är poetiskt, expressivt, fantasifullt och ibland helt överdådigt. Intet liv är en mycket speciell bok som bör läsas i ett andetag.
INTET LIV
Författare: Nina Bouraoui
Översättare: Jonas Wicktor
Förlag: Modernista (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Petter, Fiktiviteter

måndag 8 maj 2017

Tematrio - Flickor

Jag har just nu en period där jag läser många böcker om flickor och unga kvinnor. Tycker att detta känns som ett bra tema och hoppas att ni håller med. Berätta om tre bra romaner som handlar om flickor!

1. Stål av Silvia Avallone är en helt underbar berättelse om tonårstid, vänskap och gryende sexualitet. Den lyhörda berättelsen av tonårens känslostormar äger rum i ett skitigt Italien, i en industristads misär. Lättläst, realistisk debutroman.

2. Neapelkvartetten (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går) av Elena Ferrante skildrar en komplicerad vänskap mellan två flickor, Elena och Lila, som växer upp i Neapels fattigkvarter på 50-talet och blir vänner för livet. Elena gör en klassresa och lämnar hemstaden, medan Lila kämpar för att få ett drägligt liv på sitt eget sätt. Engagerande läsning.

3. En bön för de stulna av Jennifer Clement handlar om den unga flickan Ladydi, som växer upp på mexikanska landsbygden i en kultur präglad av drogkarteller och åsikten att kvinnor är varor man kan hantera hur som helst.  Vackra flickor är villebråd och en dag kommer männen till Ladydis by. Skrämmande, otäck läsning.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 7 maj 2017

Bästa är Öster om Eden

Jag älskar verkligen många av Nobelpristagarna, särskilt de svenska och allra mest Selma Lagerlöf och Pär Lagerkvist, som jag läst det mesta av. Men när jag fyllde 20 fick jag en bok av en kompis som jag tyckte var fantastisk, inte visste jag då att den var skriven av en "fin" författare. Öster om Eden av John Steinbeck var oerhört spännande, tyckte jag. Här fanns mycket speciella karaktärer, som den elaka Cathy. Och den kloke kinesen Lee. Därefter har jag läst Möss och människor och Vredens druvor av författaren, men Öster om Eden står sig som favorit. Berättelsen har även filmatiserats med James Dean och spelats in som TV-serie på 80-talet.

fredag 5 maj 2017

Bästautmaningen - Nobelpristagare


Jag läser i perioder olika Nobelpristagare och har fortfarande målsättningen att läsa dem alla. Men det tar ju sin tid ... En del av dem är verkligen bra, en del känns rätt förlegade. Eller allmänt krångliga. Berätta om din favorit bland Nobelpristagarna, fokusera på en text eller på en författare.

Jag återkommer när jag lyckats bestämma mig ...

En liten bit in i Memorys bok

Det blev lite trassel när boken skulle skickas från förlaget så jag har nu precis fått och börjat läsa Memorys bok av Petina Gappah. Ett 50-tal sidor in är jag betagen. Vilken berättelse! Vilket språk! Jag förstår redan nu att jag kommer att vara helt utmattad av känsloupplevelser innan jag kommer till slutet av den här berättelsen. Texten är helt enkelt outhärdligt bra. I korthet handlar boken om Memory, en ung kvinna som sitter i fängelset i Harare och väntar på att hennes dödsdom ska verkställas. Eller att den ska omvandlas. Eller att hon ska friges. Hon sitter fängslad eftersom hon, efter flera dygns förhör, till slut erkände att hon dödat den vite, rike mannen Llyoyd Hendricks. Mannen som köpte henne av föräldrarna då hon var nio år. Men är Memory verkligen skyldig?
MEMORYS BOK
Författare: Petina Gappah
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Albert Bonniers (2017)
Köp: Adlibris , Bokus

torsdag 4 maj 2017

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank - novell #18

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank har jag läst som en del i Ugglan & bokens läsutmaning Läs en novell II. Den här novellen uppfyller kriteriet att den har ett eller flera personnamn i titeln.

Jag har lyssnat på Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander på Storytel. Novellen är även titelnovellen i en novellsamling som getts ut av Brombergs. Jag tycker ofta att berättelser om förintelsen och alla dess spår är intressanta och den här historien var lite annorlunda än många andra jag läst. I novellen avslutas en middag med att man leker Anne Frank-leken, en lek som ställer frågan: vem skulle riskera sitt liv för att gömma någon? Finns det några enkla svar på den frågan?

Två väninnor sedan studietiden och deras makar träffas för en parmiddag. Väninnorna har inte sett varandra på många år och deras liv har har utvecklats åt motsatta håll. Den ena väninnan lever ett strikt ortodoxt judiskt liv i Israel, fyllt av regler om mat, klädsel och trosutövning. Den andra väninnan lever ett modernt, sekulariserat, välbärgat liv i Florida. Efter en trevande inledning av middagen röker de alla gräs och hamnar oundvikligen i ett samtal om förintelsen. Frågan om vilka av deras icke-judiska vänner som skulle ha riskerat allt för att gömma dem diskuteras. Och skulle de själva tagit den risken?

Novellen skildrar ett intressant möte mellan olika kulturer, som visar att allt kanske inte är så enkelt och entydigt som det ser ut.
VAD VI PRATAR OM NÄR VI PRATAR OM ANNE FRANK
Författare: Nathan Englander
Översättare: Nille Lindgren
Uppläsare: Harald Leander
Förlag: Storyside
Köp: Storytel
Recensioner: Bokmania

onsdag 3 maj 2017

Gruppen

När jag av en slump började lyssna på den här romanen hade jag faktiskt ingen aning om vad det var för typ av bok. Men en klassiker skriven 1963 av en kvinna om kvinnor känns för mig alltid lockande. Nu har jag lite vemodigt lyssnat på de sista meningarna och är innerligt glad att jag inte missade den här boken. Lika glad är jag att jag lever nu och inte på 30-talet, då romanen utspelar sig.

Gruppen handlar om åtta unga medel- och överklasskvinnor som utexamineras från Vassar College 1933 och bosätter sig i olika delar av New York. Kay, Dottie, Helena, Libby, Lakey, Polly, Priss och Pokey blir vänner under studietiden och de fortsätter att umgås även under de år de gifter sig, bildar familj och får barn. Först ut att gifta sig är Kay, som på ett mycket modernt sätt (utan familjen) gifter sig med blivande regissören Harald. De andra följer så småningom efter med äktenskap och barn eller gör andra livsval.

Sex tar ganska stor plats i romanen. Någon skäms över sin onani, någon skäms än värre över att prova ut ett pessar. Ambivalensen inför den egna sexualiteten är stor. Äktenskap och relationer är ett annat tema, som läsare lider man med den unga kvinna som ständigt blir bedragen. Ännu starkare reagerar jag på berättelsen om den unga kvinna som förväntas sminka sig under förlossningen och därefter strikt följa makens regler om amning med 4 timmars intervall, oavsett hur mycket babyn gråter. Det experimenterades friskt på de små under 30-talet, i medicinens heliga namn.

Trots romanens titel Gruppen framträder några av kvinnorna mer som individer än de andra, framför allt gestaltas de i relation till arbete, män, barn och politiska vindar. Gruppen är inte någon sammanhållen, idealiserad grupp, utan helt enkelt några unga kvinnor som står varandra mer eller mindre nära.

Sammantaget är Gruppen en vass och intelligent kollektivroman om unga kvinnor, vars liv berör, engagerar och upprör.
GRUPPEN
Författare: Mary McCarthy
Översättare: Amanda Svensson
Uppläsare: Lo Kauppi
Förlag: Albert Bonniers/Storytel
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Mrs B

tisdag 2 maj 2017

William Faulkner och En ros åt Emily - novell #17

William Faulkner (1897 - 1962) är mest känd för sina romaner som utspelar sig i det fingerade Yoknapatawpha County, i amerikanska södern. Hans romaner är pessimistiska och handlar ofta om söderns rasproblem och svårigheterna efter inbördeskriget. Faulkner brukar anses tillhöra den modernistiska traditionen, texterna är experimentella, de innehåller långa meningar och berättas ofta ur olika perspektiv och innehåller inre monologer. Faulkner tilldelades Nobelpriset i litteratur 1949 "för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur".

En ros åt Emily (kan läsas här) är Faulkners mest kända novell. Den handlar om fröken Emily Grierson och utspelar sig i en liten stad i amerikanska södern. Novellen berättas av en allvetande berättare som uttrycker stadens åsikter om fröken Emily och hennes familj. Berättelsen inleds med fröken Emilys begravning, därefter får vi följa hennes liv från det hon var ung och giftaslysten tills dess att hon helt slutade att gå ut. Berättelsen är inte kronologisk, utan kräver en alert läsare.

Fröken Emily blev aldrig gift trots att hon hade mängder av friare. Fadern accepterade inte någon av dem. Familjen Grierson höll sig för sig själva och höll sig för mer än andra. Efter att fadern avlidit inledde fröken Emily en relation med en nordstatsarbetare på tillfälligt besök i staden. Detta förfasade sig många av stadsborna över. Det blev dock inget bröllop med Homer Barron heller, historien slutade helt enkelt med att karlen försvann och fröken Emily blev än mer isolerad i sitt hem. Den enda som någonsin såg fröken Emily under lång tid var hennes "negertjänare". Efter hennes död upptäcktes dock husets hemligheter.
"När fröken Emily Grierson dog kom hela vår stad till hennes begravning: männen på grund av ett slags respektfull tillgivenhet för ett fallet monument, kvinnorna huvudsakligen av nyfikenhet på att få se hennes hus invändigt, vilket ingen utom en gammal negertjänare - som skött både matlagningen och huset - hade gjort på minst tio år."
En ros åt Emily är en helt fantastisk novell som jag nu läst tre gånger. Läsaren får lära känna fröken Emily genom stadsbornas beskrivningar, men ingen känner henne egentligen. Emily förblir en undflyende karaktär, en kvinna vars sorgliga, ensamma liv berör.
EN ROS ÅT EMILY
Författare: Wiliam Faulkner
Översättare: Artur Lundkvist
Recensioner: Ingrids boktankar
En ros åt Emily har jag läst som en del i Ugglan & bokens läsutmaning Läs en novell II. Den här novellen uppfyller kriteriet att den är kuslig.

måndag 1 maj 2017

Mest känslor väckte Mannen som kunde tala med hästar


Aldrig glömmer jag Mannen som kunde tala med hästar av Nicholas Evans. Det är den enda bok jag kan minnas att jag skrikit rakt ut när jag läste. Och som jag grät ...

Tematrio - Maj, Maya, Mei o s v

Dags för en ny månad och en ny variant av majtema. Det finns många författare och bokliga karaktärer som heter någon variant av Maj, t ex Maja, Mei, Maya eller liknande. Berätta om tre böcker skrivna en författare, eller innehållande en karaktär vid namn Maj!

1.Krösa-Maja i Astrid Lindgrens böcker om Emil minns säkert de flesta av oss. Få är så rädda och skvallriga som Krösa-Maja.

2. Trilogin om Maj av Kristina Sandberg är en blivande klassiker om en svunnen och en utdöd kvinnoroll. Se till att inte missa denna fantastiska berättelse.

3. Maya Angelous Jag vet varför burfågeln sjunger läste jag för många, många år sedan. Något förlag borde faktiskt ge ut hennes böcker igen.

The caged bird sings
with a fearful trill
of things unknown
but longed for still
and his tune is heard
on the distant hill
for the caged bird
sings of freedom.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!