söndag 31 januari 2016

Jorden Runt V - Amerika

Avresedags! Har ni packat allt? Jag har beställt Kaptenens verser på Bokbörsen och har en del av de andra böckerna i min bokhylla. Vi åker alltså västerut först och anländer någon destination i Amerika i morgon. Jag har läst en del av texterna sedan tidigare, men har inte skrivit om dem. Den här månaden hoppas jag att kunna presentera mina tankar kring de flesta av dem. I slutet av månaden skapar jag ett inlägg där ni kan läka till era inlägg. Hoppas att ni får ett givande resestopp! Här kommer korta presentationer av böckerna som jag lånat av förlagen. Vilka är ni mest sugna att läsa?


En bön för de stulna - Jennifer Clement (Mexico)
En bön för de stulna är berättelsen om Ladydi Garcia Martínez. Hon bor på mexikanska landsbygden, på en liten kulle, omgärdad av drogkarteller som odlar opium på fälten runt omkring, illegal invandring och ett polisväsende som inte går att lita på. Hennes hem är en by nära det som en gång i tiden var ett glamoröst Acapulco. Livet är tufft för Ladydi och de andra flickorna i byn. Mödrarna är hårdhudade men livrädda och papporna har rymt. Ständigt får de alla vara på sin vakt, ett grymt hot om kidnappning hänger över dem. Och en dag händer det. En kraftfull bil med knarkkartellens män beordrar den vackraste lilla flickan in i bilen och lämnar byn. Ladydis berättelse är inspirerad av en verklighet som gäller för många flickor och kvinnor i dagens Mexiko men som inte många känner till. En värld där flickor försöker likna pojkar så länge det är möjligt för att inte kidnappas och säljas, och där polisen är lika farliga att kontakta som de kriminella. En rakbladsvass och djupt berörande roman skildrat med ett vackert och poetiskt språk.


Hägern - Lise Tremblay (Kanada)
I en sjö i Quebec flyter fåglar fulla med hagelammunition. En gammal man sorterar foton och tänker tillbaka på sin ungdoms by. En sommargäst observerar hänfört älgjaktens intåg i byn. Vem sköt gubben Lefebvre? En kvinna ger sig iväg, som så många andra före henne, en kvinna stannar kvar. En kvinna beslutar sig för att dö innan vintern kommer. I Lise Tremblays Hägern möts fem personer som alla har någon koppling till en namnlös by i det fransktalande Quebec. Fem novelliknande kapitel på karg prosa skapar en suggestiv påträngande stämning och pekar på såväl den kanadensiska som den svenska landsbygdens eviga dilemma: avfolkning, turismens nödvändighet för byns fortlevnad, längtan bort och misstänksamhet mellan bybor och sommargäster. En misstänksamhet där byborna och de fågelskådande och älgjagande gästernas innersta tankar blottas i brytpunkten mellan desperation och viljan att bevara. När Hägern utkom i Kanada aktualiserade den en diskussion om förhållandet mellan stad och landsbygd. Den belönades med ett flertal priser som Grand prix du livre de Montréal och Prix des libraires du Québec. 


Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis (USA)
"Under all den här smutsen är golvet faktiskt väldigt rent." I gränslandet mellan noveller och poesi har Lydia Davis mutat in en helt egen plats, och anses i dag som en av giganterna i USA. Vissa av hennes berättelser består av en enda rad, medan andra spänner över ett tiotal sidor. I den finslipade prosan framträder en författare med skarp blick, torr humor och stor nyfikenhet. Hennes texter är bedrägligt enkla och fulla med sprängkraft. Att läsa Lydia Davis är att gå på upptäcktsfärd - det är en uppfriskande upplevelse. 


Hausfrau - Jill Alexander Essbaum - (USA)
En Madame Bovary för 2000-talet om äktenskap, sex, otrohet och moral. ANNA VAR EN GOD HUSTRU, FÖR DET MESTA... Amerikanskan Anna Benz bor med sin schweiziske make och sina tre barn i en välbärgad förort till Zürich. På ytan är hennes liv perfekt, men inuti håller hon på att gå sönder. Hon är känslomässigt avstängd från sin omgivning och har svårt att nå fram till sin distanserade man. För att dämpa sin känsla av tomhet börjar hon gå i jungiansk terapi och inleder flera otrohetsaffärer. Men ingenting hjälper och obevekligen styrs hon mot katastrofen. Med knivskarpa precision är Jill Alexanders Essbaums debutroman en omskakande berättelse om äktenskap, otrohet, sex och de gränser vi är beredda att gå över för att nå fram till oss själva. Det är ett psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig loss från sitt instängda liv. Hennes desperation och förtvivlan leder henne över moraliska gränser och när hon väl har korsat dem upptäcker hon att det inte någon återvändo.


Kaptenens verser - Pablo Neruda (Chile)
Nerudas berömda kärleksdikter, som skrevs under hans tid på Capri på 50-talet. Neruda vistades där med den kvinna som senare skulle bli hans tredje hustru, Matilde. Eftersom han vid denna tid fortfarande var gift med sin andra livskamrat, Delia, gav han ut boken anonymt och i en privat lyxupplaga på ett förlag i Italien. Det dröjde inte länge förrän lyrikkännare anade sig till vem som skrivit dikterna, men Neruda gav inte ut dem i eget namn förrän 1962. 

År 1971 fick Pablo Neruda motta nobelpriset i litteratur med motiveringen "för en poesi, som med verkan av en naturkraft levandegör en världsdels öden och drömmar".


Axolotl - Julio Cortázar (Argentina)
Axolotl av Julio Cortázar har kallats 1900-talets bästa novell. Om en man som varje dag besöker ett akvarium för att se det uråldriga havsdjuret axolotln simma; så pass upptagen av det att läsaren till sist inte vet inifrån vilket skinn novellen berättas: mannens eller axolotlns. Ursprungligen publicerad 1952, i den Buenos Aires-baserade tidskriften Literaria. Senare inkluderad i novellsamlingen Slut på leken [Final del juego, 1956]. 


Julio Cortázar [1914-1984] är den mest berömde argentinske författaren vid sidan av Jorge Luis Borges. Hör till den generation latinamerikanska författare som kallats el boom (med peruanen Mario Vargas Llosa, colombianen Gabriel García Marquez och mexikanen Carlos Fuentes). Bland dessa var Cortázar den mest experimentelle, inte minst genom romanen Hoppa hage. Han var också gruppens obestridde mästare i novellgenren.

måndag 25 januari 2016

Tematrio - Snygga omslag

Dags igen att kolla lite extra på bokens utsida. Jag tittar i ärlighets namn inte så ofta på omslaget eftersom jag bestämmer mig för vad jag vill läsa utifrån vad jag vet om författaren/boken. Men visst är det viktigt att omslaget och innehållet passar ihop. Berätta om tre böcker med snygga omslag - visa gärna bilder!

1. En av fjolårets allra bästa var också en av de snyggaste, Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir pryder verkligen sin plats i min bokhylla.

2. Bonniers klassikerpocket är ofta otroligt snygga. Just nu står några av dem som prydnad på små stafflier i mitt fönster. Några av de allra snyggaste har formgetts av Kristin Lidström, en av dem är Måna är död av Ivar Lo-Johansson.

3. Många av Novellixerna har jättefina omslag, här är bara ett av många exempel.
"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 24 januari 2016

God litteratur enligt Kjærstads kriterier


I en mycket intressant artikel i DN diskuterar författaren Jan Kjærstad kriterier för god litteratur. Han menar att de populära kriterierna trovärdighet och stil är för oprecisa och föreslår 5 kriterier att bedöma litteratur utifrån:

1. En romans tankekraft
2. En romans besynnerlighet
3. En romans originalitet, brott mot vanetänkandet
4. En romans efterglöd
5. En romans svaghet

Som exempel på en romans tankekraft framhåller Kjærstad Doris Lessings Den femte sanningen. Jag har lyssnat på den, men måste nog medge att det mesta Kjærstad fick ut av den gick mig spårlöst förbi. Jag misstänker att jag ofta missar författarnas tankekraft för att jag läser för "slarvigt". Den roman som framför allt fått mig att både förstå något och tänka lite klarare är nog Orwells 1984.

Besynnerliga menar Kjærstad att t ex Processen av Kafka och Främlingen av Camus är. Och det kan jag ju verkligen hålla med om. Men de är besynnerliga på ett bra sätt, ett sätt som lockar mig att försöka förstå. Besynnerliga är definitivt även Elfriede Jelineks svåridentifierade, omväxlande och otydliga berättarröster som inte ger läsaren någon vila eller ro.
”nå kära pojkar och flickor!
Redan gjort i byxorna igen? Skäms på er!"
Det främsta exemplet på originalitet är, enligt Kjærstad, Orlando av Virginia Woolf, en roman om en människa som lever i över 300 år och skiftar kön längs vägen. Jag tror att det är suget efter originalitet som får mig att vilja läsa utanför min "kulturkompetens". När jag t ex läser Chinua Achebe eller Mo Yan får jag anstränga mig för att förstå. Jag gillar att tänja min mentaliseringsförmåga (förmågan att se sig själv utifrån och andra inifrån) och många klassiker innehåller element av oförutsägbarhet som kräver just god förmåga att mentalisera. Det är just detta som gör att jag gärna förespråkar klassiker, man blir inte bara en bra läsare av att läsa dem, utan (i bästa fall) även en empatisk människa.

En del böcker blir bättre efteråt än under tiden man läser dem. Sputnikälskling av Haruki Murakami upplevde Kjærstad som lite för banal när han läste den, men därefter växte den i hans minne. Här tycker jag att det är svårt att veta vad som är vad. Hur mycket har läsaren själv lagt till i efterhand och är det då boken som är bra? Ja, jag vet inte, men många böcker jag har läst blir bättre när jag recenserar dem. Så på något sätt kanske man kan säga att man får ut mer om man ger mer.

När det gäller en romans svaghet tycker jag att det är ännu svårare att ge egna exempel. Och återigen måste jag tillstå att jag ju inte läser nog noga. Jag läser ju framför allt för att uppleva. Kjærstad ger ett exempel på en svaghet i Inger Christiansens Azorno, en text som är mycket tydligt konstruerad. Kanske skulle man på samma sätt kunna prata om Moa Martinsons svaghet – hennes fokus på det vardagliga och triviala och enkla språk –  som en svaghet som i sig är en styrka. Hon fick ju initialt mycket kritik, men ses idag som en av våra stora författare.

Vad tycker ni om Kjærstads kriterier, är de användbara? Har ni egna kriterier?

torsdag 21 januari 2016

The Curious Incident of The Dog in The Night-Time

Bokens berättare, Christopher, är 15 år och har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och huvudstäder, det mesta som finns att veta om matematik och han älskar listor, mönster, rutiner och förutsägbarhet. Christopher tycker mycket om djur, särskilt sin råtta och grannarnas hundar. Det är svårt för honom att förstå människors tvetydighet - när är en lögn en lögn? - och oförutsägbara handlingar. Christopher bor tillsammans med sin pappa, hans mamma dog för ett par år sedan. När grannens hund blir dödad beslutar sig Christopher för att, likt Sherlock Holmes, lösa mysteriet. Under hans detektivarbete råkar han dock avslöja lögner som förändrar hela hans liv på ett dramatiskt sätt.

Hela texten är skriven utifrån huvudpersonens perspektiv och författaren lyckas på ett lysande sätt gestalta ett tankesätt som är typiskt för unga människor med olika former av autistiska syndrom. Christopher reagerar med stark ångest i nya situationer, en känsla han försöker bemästra genom att räkna eller avskärma sig på olika sätt. Den här boken rekommenderar jag alla som möter barn och ungdomar med autistiska syndrom att läsa. På ett underhållande sätt och till många fniss lär man sig mycket om hur det är att leva med autism eller tillsammans med någon som har autism.

THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME
Författare: Mark Haddon
Förlag: Random House UK (2008)
Uppläsare: Ben Tibber
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 18 januari 2016

Tematrio - Dystopier och annat elände

I perioder läser jag dystopier av alla de slag och nu tror jag att det är dags igen. Jag är nu drygt halvvägs genom Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood och är både förfärad och hänförd. Den är ruggigt bra. Men vad ska jag välja sedan? Ge mig tips på tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!


1. I Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood har religiösa extremister tagit över och kvinnan har reducerats till en barnalstrande varelse utan egen vilja och tankeförmåga. Världen är strikt patriarkal och hierarkisk. Och hotet om våld finns påtagligt närvarande. Det här är en skrämmande bra roman, som jag ännu inte läst slutet på. Atwoods text kryper under huden och ger mig mardrömmar.

2. Processen av Franz Kafka är det mest surrealistiska jag någonsin läst. Romanen handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Hur man än tolkar handlingen är förtrycket så påtagligt att det känns rent fysiskt då man läser boken.

3. Väggen av Marlen Haushofer har jag valt att ta med på årets Jorden Runt-resa. I den upptäcker den kvinnliga huvudpersonen plötsligt en morgon att en genomskinlig, ogenomtränglig vägg rests runt henne och den gård hon besöker. Inga levande människor finns innanför väggen och allt utanför ser ut att ha dött mycket hastigt. Som enda sällskap har kvinnan en ko, en hund och en katt. Dagarna ägnas åt att försöka överleva och ta hand om djuren. Det här är en roman som verkligen skrämmer då den tangerar många människors absoluta fasa: att bli ensam.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 17 januari 2016

Årets inledande läsning


Läsåret 2016 har inletts bra, även om det blivit lite stiltje på bloggen i samband med jobbstart. Jag lyssnade på Flykten av Jesús Carrasco, vilket bitvis var riktigt jobbigt. Det här är en brutal berättelse jag kommer att skriva mer om senare. Även Hausfrau av Jill Alexander Essbaum lyssnade jag på, det är en relationsroman jag tror många kommer att gilla mer än jag gjorde. Årets första bok som lästes med ögonen var Lydia Davis nyaste novellsamling Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare, den är bitvis helt fantastisk.

Just nu läser jag Tjärdalen av Sara Lidman, en författare jag gått och "sparat" länge. Visste väl att jag skulle gilla. Och så läser jag en roman Fiktiviteter länge sagt att jag borde läsa: Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Den är grymt bra, grymt på många sätt. Olidlig ibland faktiskt. Till sist har jag lyckats bryta ytterligare en spärr, jag har börjat lyssna på min första bok på engelska. Boktjuven av Markus Zusak har en ganska enkelt språk så det fungerar mycket bättre än jag vågade hoppas på.

Många av de ovan nämnda böckerna kommer förhoppningsvis snart att recenseras här på bloggen.

måndag 11 januari 2016

Tematrio - Filmatiseringar

Senare i kväll visas filmen Pi som bygger på boken med samma titel. Detta inspirerar till veckans tema - filmatiseringar.

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

1. I Borta med vinden av Margaret Mitchell möter vi den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog bara den underbare Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. När han uttalar den legendariska repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" skär det i hjäretroten.

2. Berättelsen om Pi av Yann Martel handlar om en ovanlig pojke vid namn Pi. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren. Berättelsen om Pi är en helt unik, fantasieggande roman. Personskildringarna är makalöst bra, handlingen är en halsbrytande berg- och dalbana och budskapet så klokt. Jag har sett filmen en gång och tyckte mycket om den också, men föredrar nog boken i alla fall.

3. När jag var i 20-årsåldern (dvs i början av 80-talet) läste jag Bilbo och började läsa första delen av Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien. Men skolarbete kom i vägen för lustläsningen och Tolkien blev därefter liggande i närmare 20 år. När jag såg första filmen blev jag begeistrad, jag tyckte den var oerhört bra, så bra att jag inspirerades att läsa hela trilogin (i svensk gammal - dvs bristfällig - översättning). Böckerna var fantastiska! Därefter såg jag de två följande filmerna och stönade och svor om vartannat. Det är synd att man tror sig kunna förbättra en historia som denna genom att lägga till romantiskt trams. Läs böckerna! Älskar nya översättningen av Erik Andersson.

söndag 10 januari 2016

Jorden Runt V - Information


Här kommer information om den kommande Jorden Runtresan, den femte för en del av oss. Vi avreser i februari. I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. (Om man läst alla eller absolut vill läsa något annat från resmålet går det också bra, men poängen med att läsa samma böcker är naturligtvis att vi ska kunna diskutera dem). I slutet av varje månad skriver jag en sammanfattning över resmålet och vill då att ni kommenterar med länkar till era inlägg. Jag hoppas att InLinkz vill samarbeta med mig så att ni kan lägga era länkar direkt i inlägget så som vi gjorde under förra sommarens klassikerutmaning. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om resmålet.

Så här ser den planerade resrutten ut:

Amerika i februari
En bön för de stulna - Jennifer Clement (Mexico)
Hägern - Lise Tremblay (Kanada)
Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis (USA)
Hausfrau - Jill Alexander Essbaum - (USA)
Kaptenens verser - Pablo Neruda (Chile)
Axolotl - Julio Cortázar (Argentina)

Asien i mars
Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang (Sydkorea)
Irakisk Kristus - Hassan Blasim (Irak)
Aldrig bättre - O Thiam Chin (Singapore)
Brända skuggor - Kamila Shamsie (Pakistan)
Snöns rike -  Yasunari Kawabata (Japan)
Rismodern - Rani Manicka (Malaysia)

Afrika i april
Onåd - J.M. Coetzee (Sydafrika)
Vi behöver nya namn - NoViolet Bulawayo (Zimbabwe)
True murder - Yaba Badoe (Ghana)
Enstörig - Nina Bouraoui (Algeriet)
Drottning Pokou : Concerto för ett offer - Véronique Tadjo (Elfenbenskusten)
Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)

Europa i maj
Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland)
Nora Webster - Colm Tóibín (Irland)
Misstag i Moskva - Simone de Beauvoir (Frankrike)
Flykten - Jesús Carrasco (Spanien)
Dikter och fragment - Sapfo (Grekland)
Väggen - Marlen Haushofer (Österrike)

Resan har kortats av till fyra etapper, men i gengäld finns det fler böcker att välja mellan vid varje etappstopp. Jag har försökt blanda både mer lättillgänglig och mer krävande litteratur så att resan ska passa för många. Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er.

Hänger ni med?

fredag 8 januari 2016

Achebes afrikanska trilogi - Guds pil

Chinua Achebes debutroman Allt går sönder anses vara den mest betydelsefulla afrikanska romanen. Den har sålts i mer än 8 miljoner exemplar och översatts till mer än 50 språk. Romanen ger ett afrikanskt perspektiv på kolonisationen och den anses dessutom vara den första antropologiska romanen i det att den skildrar traditionellt afrikanskt byliv som det var innan kolonisationen. Guds pil utgör tillsammans med Allt går sönder och Inte längre hemma en löst sammansatt trilogi om livet i Nigeria strax innan, under, och vid upplösningen av det brittiska kolonial­väldet (Världens litteraturer).

Allt går sönder handlar om Okonkwo, en stor man, en hyllad krigare i sin by. Han växer upp med en far som är lat och lever på lånade pengar. Detta gör Okonkwo närmast besatt av att arbeta hårt och bli rik. Men, Okonkwo har också otur, han råkar döda en stamfrände i en olyckshändelse och tvingas leva sju år i exil. Där stöter han för första gången på de vita männen och deras Gud. När Okonkwo, efter åren i exil, återkommer till hembyn har denna förändrats. Missionärerna har etablerat sig även där och en brittisk domstol har fått mandat att döma efter de vitas lagar. Okonkwo manar sitt folk till uppror.

Beskrivningen av Okonkwo är mycket nyanserad samt psykologiskt och kulturellt trovärdig (så vitt jag kan bedöma). Det är lätt att föreställa sig hur det var för honom att växa upp med en far som ansågs löjeväckande och därmed även lätt att förstå hans behov av att revanschera sig. Men porträttet av Okonkwo är inte särskilt smickrande. Han är brutal och högmodig. Dessutom är han oerhört rigid, vilket visar sig vara den egenskap som leder honom i fördärvet. På samma sätt som de deterministiska, grekiska tragedierna skildrar hur hybris leder till undergång, gestaltar Achebe det öde som oundvikligen drabbar män som Okonkwo.

Huvudpersonen i Inte längre hemma, Obi, är sonson till Okonkwo och tiden är sent 1950-tal, Nigeria är en brittisk koloni och levnadsomständigheterna för vita och svarta är som natt och dag. Drömmen för unga män i byarna är att studera i England och få en tjänst inom den brittiska administrationen. Invånarna i Obis by satsar på honom, samlar ihop alla medel de kan och lyckas ordna en engelsk utbildning åt honom. Planerat är att han ska studera juridik, men Obi kommer i stället hem med en examen i litteraturvetenskap. Och han känner sig inte längre hemma i sitt hemland. Efter studierna i England förväntas han betala tillbaka till byborna med råge. Obi lyckas med viss möda få en tjänst i Lagos, men kraven från alla håller på att knäcka honom. Och korruptionen är vida utbredd.

Liksom i romanen om Okonkwo skildras i Inte längre hemma svårigheterna att förena bytraditioner och den kristne mannens lag. Det som i brittiska termer kallas korruption och mutor ses i byn som ett sätt att göra rätt för sig och hedra traditionerna. Obi hamnar i kläm och tycks drivas mot den oundvikliga undergången. Inte blir situationen lättare av att han djupt förälskat sig i en ung kvinna som inte anses vara acceptabel av föräldrarna eller byborna. Som läsare blir man mycket engagerad i Obis ödesdigra beslut och de olösliga problem han brottas med.

Tredje delen, Guds pil, utspelar sig på 1920-talet, d v s under en tid mellan Allt går sönder och Inte längre hemma. Översteprästen Ezeulu styr över flera byar, men hans makt är bräcklig och utmanas av fiender i grannbyn. Dessutom är hemsituationen komplicerad med konflikter mellan fruar och barn angående vem som ska ta över som överstepräst efter Ezeulu. På grund av sin position erbjuds Ezeulu en befattning inom den brittiska administrationen, som innebär att han ska fungera som medlare mellan britter och afrikaner. Det sätt han erbjuds detta ämbete på, krockar dock med Ezeulus bild av sin egen betydelse och de afrikanska traditionerna, vilket leder till att han vägrar och i stället fängslas. När han friges har situationen i hembyn förvärrats och allt riskerar att falla samman.

Ezeulu påminner mycket om Okonkwo. Han är stolt och följer de traditionella reglerna oavsett vilka risker detta innebär. I mitt tycke är Guds pil den något ynka lite svagare delen i en helt suverän trilogi om igbokulturen. Det som gör denna del något svagare är att jag helt enkelt hade lite svårt att hänga med bland alla liknande namn och i alla detaljerade skildringar av olika seder. Förutom detta är Guds pil en fantastisk skildring av en styvnackad mans livsöde.

Achebes storhet ligger i hans nyansrikedom, i förmågan att skildra traditionellt afrikanskt byliv och engelsmännens kolonisationen både med dess goda och dåliga sidor. Språket är enkelt samtidigt som det är fyllt av igbo-ord som ganska snart känns vardagliga även för en svensk läsare. Sammantaget är Achebes afrikanska trilogi något av det allra bästa jag läst.

GUDS PIL
Författare: Chinua Achebe
Översättare: Hans Berggren
Förlag: Bokförlaget Tranan (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

torsdag 7 januari 2016

Läst 2016

Krigstid - Elisabeth Östnäs
Åren i Paris - Paula McLain  
En ros åt Emily - William Faulkner
Krukan - Luigi Pirandello
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Maskrosbollen - Göran Tunström
Krigsdagböcker 1939-1945 - Astrid Lindgren
Den store anonyme - Nelly Sachs

En fest för livet - Ernest Hemingway
Barabbas - Pär Lagerkvist
Baserad på en sann historia - Delphine de Vigan
De oroliga - Linn Ullman
Fastighetsskötaren - Harold Pinter
Eller sjunk i havet - David Mohseni

Lilla asken - Ania Monahof
Sorgen bär fjäderdräkt - Max Porter
Ett helt liv - Robert Seethaler
Astrid Lindgren - Bjorvand/Aisato
Du är modigast - Christina Wahldén
Hennes nya namn - Elena Ferrante
Eugen Kallmans ögon - Håkan Nesser
Mannen som planterade träd - Jean Giono
Pestan - Larsson/Korsell/Jonsson

Äkta amerikanska jeans - Jan Guillou
En mörderska bland oss - Hannah Kent
Körsbärslandet - Dörte Hansen
Prinsessan som inte ville leka - Astrid Lindgren
Snäckorna - Karin Boye
Aldrig bättre - O Thiam Chin
Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson
Ojura - Stina Stoor

Kungadottern - Elisabeth Östnäs
En man med många talanger - Patricia Highsmith
Glasbarnen - Kristina Ohlsson
Du, bara - Anna Ahlund
Gånglåt - Elin Olofsson

Wylding Hall - Elisabeth Hand
Pappa Pellerins dotter - Maria Gripe
Hedda Gabler - Henrik Ibsen
Störst av allt - Malin Persson Giolito
Vinden som sprider elden - Selva Almada
Åsneprinsen - Caroline Hainer
Världen - Juan José Millás
Brev till en ung poet - Rainer Maria Rilke
Det blåser på månen - Eric Linklater
Vi - Kim Thúy
För alltid - Ingelin Angerborn

Sibyllan - Pär Lagerkvist
Vredens druvor - John Steinbeck
Emma - ett fragment - Charlotte Brontë
De blå silkesstrumporna - Elin Wägner
Madame de Breyves melankoliska sommar - Marcel Proust
Lycksalighet - Katherine Mansfield
Berta Funcke - Mathilda Malling (Stella Kleve)
Sal 305 - Ingelin Angerborn
How I Live Now - Meg Rosoff

Näcken - Larsson/Korsell/Jonsson
Farväl till vapnen - Ernest Hemingway
Såningsmannen - Violette Ailhaud
Hemligheten - Philippe Grimbert
Simma med de drunknade - Lars Mytting
Gasten - Larsson/Korsell/Jonsson
Ledarskap i klassrummet - John Steinberg
Bjäran - Larsson/Korsell/Jonsson
Dikter och fragment - Sapfo
Mylingen - Larsson/Korsell/Jonsson

Grimmen - Larsson/Korsell/Jonsson
Nidstången - Larsson/Korsell/Jonsson
De fördrivna - Negar Naseh
Tiden det tar - Hanne Ørstavik
Liv efter liv - Kate Atkinson
Rum 213 - Ingelin Angerborn
Mary - Aris Fioretos
The Queen's Fool - Philippa Gregory
True Murder - Yaba Badoe
Vi behöver nya namn - NoViolet Bulawayo

Min fantastiska väninna - Elena Ferrante
Rismodern - Rani Manicka
Lars Hård - Jan Fridegård
The Boleyn Inheritance - Philippa Gregory
Löftet - Audrey Magee
The Other Boleyn Girl - Philippa Gregory
Augustenbad en sommar - Anneli Jordahl
Från interaktion till relation - Susan Hart & Rikke Schwartz

Ängeln på sjunde trappsteget - Frank McCourt
Axolotl - Julio Cortázar
Gryningsfeber - Péter Gárdos
För att kunna leva - Yeonmi Park
Miniatyrmakaren - Jessie Burton
Snöns rike -  Yasunari Kawabata
Kaptenens verser - Pablo Neruda
Villette - Charlotte Brontë
Feminism pågår - Sassa Buregren, Elin Lindell

Tjärdalen - Sara Lidman
The Book Thief - Markus Zusak
Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
The Curious Incident of The Dog in The Night-Time - Mark Haddon
Hausfrau - Jill Alexander Essbaum
Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis
Flykten - Jesús Carrasco


Europa
Sverige 40
Spanien 2
Storbritannien/England 9
Schweiz 1
Holland 1
Ungern 1
Irland 1
Danmark 1
Tyskland 3
Italien 3
Grekland 2
Norge 3
Frankrike 5
Storbritannien/Skottland 1
Tjeckien 1
Island 1
Österrike 1

Asien
Japan 1
Nordkorea 1
Malaysia 1
Vietnam 1
Singapore 1
Afghanistan 1

Afrika:
Zimbabwe
Ghana 1

Amerika
USA10
Kanada 1
Chile 1
Argentina 2

Oceanien
Australien 1
Nya Zealand 1


Ljudböcker 41
Hyllvärmare 15
Facklitteratur 2
Barn/ungdomsböcker 23
Recensionsböcker 21
Engelskspråkiga 9
Nobelpristagare 11
Klassiker 15
Noveller 14
Lyrik 3
Dramatik 2

/100

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2016


Mary av Aris Fioretos
Masja av Carola Hansson
Linjen av Elise Karlsson
Gardet av Staffan Malmberg
Bära barnet hem av Cilla Naumann

Vem ska tilldelas Sveriges Radios Romanpris, 2016? Böckerna listade ovan är de nominerade. Eftersom jag inte läst alla är det svårt att uttala sig. Och ändå kan jag så klart inte låta bli.

Aris Fioretos Mary beskrivs som "en passionshistoria om en ung människas frihetslängtan, en berättelse om politiskt våld och kvinnors gemenskap. Men framför allt handlar den om en kropp - dess smärta och åtrå, dess längtan och hemligaste förvandlingar". Spontant tänker jag att detta verkar vara en bok som passar mig. Jag har inte läst Fioretos tidigare, men jag köpte nyligen hans Den siste greken på Bokbörsen. Om Mary kommer med på bokrean slår jag till. Nominerades även till Augustpriset.

Carola Hanssons Masja beskrivs som "ett gripande kvinnoöde och tangerar frågor som är högaktuella idag. Den bärs fram av ett språk som är klart och genomlyst, meningarna är långa och vindlande, helheten rytmisk och omväxlande; att läsa den är en skönhetsupplevelse. Den avslutande delen i Carolas Hanssons ryska svit är en rik och storslagen roman". Kan det finnas någon som inte blir smått lyrisk över en sådan beskrivning? Jag vill i alla fall absolut läsa den här romanen och håller även här en liten tumme för att den ska dyka upp på rean. Nominerades även till Augustpriset.

Elise Karlssons Linjen beskrivs som "en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag". Den här romanen har jag läst, här följer ett citat ur min recension: "Sammantaget är Linjen en vass, humoristisk satir om vår tids uppslukande fascination av ytligheter och behov av att kategorisera vilka som är innanför respektive utanför (arbets)linjen. Absurd humor, men under ytan skärande ensamhet och utsatthet". Linjen är mycket speciell och värd att läsas.

Staffan Malmbergs Gardet är den roman jag känner minst till. Den beskrivs som "en studie i mänskligt beteende som en uppgörelse med människans behov av omtanke, lag och rätt. Men även den perfekta världen har sina fel och brister, inte minst när det är oklart vem som är offer och vem som är förövare". Den här romanen ger mig kalla kårar när jag läser beskrivningen, den verkar ruggigt bra.

Cilla Naumanns Bära barnet hem blev inte nominerad till Augustpriset, vilket fortfarande gör mig upprörd. I beskrivningen kan man läsa att "Bära barnet hem är en roman som med skärpa och innerlighet berättar om vad en mor är: om att föda barn, lämna bort barn och om att bära barnen hem". Bära barnet hem är en av de bästa romanerna jag läste under 2015, kanske t o m den allra bästa. Så här skrev jag: "Naumanns berättelse har ett innerligt tonfall som gör att jag som adoptivmamma omedelbart känner igen mig. Berättelsen är äkta och speglar ambivalensen som finns kring att adoptera. Här får alla starka känslor plats. Språket är rikt på metaforer och poetiskt, utan att vara ens ett uns överlastat. Det här är helt enkelt så bra det kan bli". Och ja, visst hoppas jag att Naumann tilldelas Sveriges Radios Romanpris.

måndag 4 januari 2016

Tematrio - Boksaker


Försöker hitta tillbaka till rutinerna med tematrio på "rätt" dag! Blev inspirerad av Bokmania när hon visade sina Muminsaker, temat denna vecka blir därför helt enkelt bokrelaterade saker. Sådana ni har eller önskar ... Berätta och visa gärna bilder på snygga boksaker!

1. En liten del av mina bokmärken.
2. Muminmuggar och skålar.


3. För enkelhets skull länkar jag till Glansholms Muminsida där det finns massor av saker jag vill ha. Just nu är det främst en stor bricka jag suktar efter.


 "Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 3 januari 2016

Jorden Runt V - Litteratur


Här är litteraturlistan till den kommande utmaningen - Jorden Runt V. Vi gör fyra stopp och läser en eller flera böcker från området. Mer info om utmaningen kommer senare. Jag har försökt att välja böcker från olika delar av världsdelarna, jag har blandat gammalt och nytt, klassiker, samtida litteratur och nobelpristagare. Här finns romaner, noveller, essäer och lyrik. En del av böckerna har jag läst och kan rekommendera, andra är nya även för mig. Urvalet kan inte sägas vara typiskt för världsdelen, t ex har jag valt övervägande del kvinnliga författare (inte planerat). Urvalet har också styrts av de urval jag gjort till tidigare resor, därför saknas denna gång t ex både kinesiska och indiska texter. De flesta böckerna finns att köpa i handel som pappersbok eller ebok, några måste köpas begagnade (jag har länkat till bokborsen.se). Alla finns säkert på bibliotek. Kom gärna med kommentarer och tips!

Amerika
En bön för de stulna - Jennifer Clement (Mexico)
Hägern - Lise Tremblay (Kanada)
Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis (USA)
Hausfrau - Jill Alexander Essbaum - (USA)
Kaptenens verser - Pablo Neruda (Chile)
Axolotl - Julio Cortázar (Argentina)

Asien
Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang (Sydkorea)
Irakisk Kristus - Hassan Blasim (Irak)
Aldrig bättre - O Thiam Chin (Singapore)
Brända skuggor - Kamila Shamsie (Pakistan)
Snöns rike -  Yasunari Kawabata (Japan)
Rismodern - Rani Manicka (Malaysia)

Afrika
Onåd - J.M. Coetzee (Sydafrika)
Vi behöver nya namn - NoViolet Bulawayo (Zimbabwe)
True murder - Yaba Badoe (Ghana)
Enstörig - Nina Bouraoui (Algeriet)
Drottning Pokou : Concerto för ett offer - Véronique Tadjo (Elfenbenskusten)
Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)

Europa
Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland)
Nora Webster - Colm Tóibín (Irland)
Misstag i Moskva - Simone de Beauvoir (Frankrike)
Flykten - Jesús Carrasco (Spanien)
Dikter och fragment - Sapfo (Grekland)
Väggen - Marlen Haushofer (Österrike)

lördag 2 januari 2016

Världens kvinnor 2016


Förra årets utmaning att läsa kvinnliga författare ur min bokhylla från olika delar av världen gick lite si och så. Planen var att jag skulle läsa fem böcker från varje område ELLER 25 böcker. Jag lyckades läsa 21, men spridningen var usel. Inför 2016 sänker jag ribban lite och siktar på fyra från varje område ELLER 20 lästa böcker. Det kanske jag kan klara av. Här är böckerna jag kan välja bland.

Sverige:
Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson
Hungerpesten - Linnéa Fjällstedt
Droppar i folkhavet - Maria Sandel
Staden utan kvinnor - Madeleine Hessérus
Tjärdalen eller Bära mistel - Sara Lidman
Augustenbad en sommar - Anneli Jordahl
Dykungens dotter - Birgitta Trotzig
Operation B - Gabriella Håkansson
Timme Noll - Lotta Lundberg
Då tänker jag på Sigrid - Elin Olofsson

Europa:
Den motvilliga resenären - Jenny Diski (England)
Liksom levande - Christa Wolf (Tyskland)
Tiden det tar - Hanne Örstavik (Norge)
Till sängs med Frida - Slavenka Drakulić (Kroatien)
Två husvagnar - Marina Lewycka (Ukraina)
Århundradets kärlekssaga - Märta Tikkanen (Finland)
Såningsmannen - Violette Ailhaud (Frankrike)
Villette - Charlotte Brontë (England)
Den store anonyme - Nelly Sachs (Tyskland)

Asien:
En gyllene tid - Tahmima Anam (Bangladesh)
Vattenplöjaren - Hoda Barakat (Libanon)
Den mirakulöse mandarinen - Asli Erdogan (Turkiet)
Kvinnor på ett tåg - Anita Nair (Indien)
Rismodern - Rani Manicka (Malaysia)

Afrika:
Ännu talar träden - Calixthe Beyala (Kamerun)
Enstörig - Nina Boroaoui (Algeriet)
Ett fängelse så stort - Assia Djebar (Algeriet)
Bränd jord - Elieshi Lema (Tanzania)
Gräset sjunger - Doris Lessing (utspelar sig i Zimbabwe)
Segu - Maryse Condé (utspelar sig i Västafrika)
Coconut - Copano Matlwa (Sydafrika)
Winnie Mandelas klagan - Njabulo Ndebele (Sydafrika)
Flammande fjäril - Yvonne Vera (Zimbabwe)
Allt gott ska komma dig till del - Sefi Atta (Nigeria)

Amerika:
Den oändliga planen - Isabel Allende (Chile)
Tjänarinnans berättelse eller Syndaflodens årMargaret Atwood (Kanada)
Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare - Lydia Davis (USA)
Unga kvinnor - Louisa M Alcott (USA)
Hausfrau - Jill Alexander Essbaum - (USA)

fredag 1 januari 2016

2015 års mest minnesvärda

2015 års mammor

Två av de bästa, vackraste och innerligaste romanerna jag läste under 2015 handlar om moderskap. I Bära barnet hem av Cilla Naumann reser en mamma tillsammans med sin son till hans födelseland, för att han ska få träffa sin biologiska mor. Vi får följa moderns tankar inför och under denna resa och även hennes förberedelser och funderingar inför den första resan. Den resa som gjorde henne till mamma. Parallellt med berättelsen om adoptivmodern får läsaren också lära känna Ana, kvinnan som växte upp på barnhem och nu ägnar sin tid åt att ta hand om andras barn. I Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang träffar vi hönan Knopp, en höna som har mycket stark egen vilja och stor förmåga att fantisera om olika mer eller mindre tänkbara framtidsutsikter. Hon är också en mycket nyfiken och modig liten höna, som tröttnat på att värpa ägg efter ägg bara för att se bondens fru komma och ta dem ifrån henne. Knopp bestämmer sig för att vägra värpa och försöka rymma.

2015 års mest angelägna

Om det var krig i Norden av Janne Teller var den bok jag oftast läste i under året. Den handlar om hur det skulle vara om det blev krig i våra hemtrakter och vi blev tvungna att fly. Bokens omvända perspektiv är oerhört realistiskt och - förhoppningsvis - tankeväckande. Jag högläste ur den vid två tillfällen - dels vid ett evenemang på biblioteket i Karlstad, dels under en fortbildning för högstadielärare. Min chef (förvaltningschef inom kommunen) köpte även 100 ex av boken och delade ut till alla chefer och politiker. Nästa år kommer jag att läsa den vid ett flertal fortbildningstillfällen och i bästa fall hoppas jag få lärare intresserade av att läsa den tillsammans med elever. IRL har 2015 bjudit på oerhört stora politiska besvikelser och sorg över hur människor resonerar.

2015 års feministläsning

Några feministiska klassiker och en blivande feministklassiker läste jag med stark upprördhet. Ironiskt och bitskt, men utan bitterhet, gestaltar Virginia Woolf i Ett eget rum kvinnans behov av både en egen plats och tillgång till de offentliga platserna. Den lite mer moderna klassikern Under det rosa täcket av Nina Björk lyssnade jag på medan jag ilsket klampade runt på vägarna i somras. Sällan har jag läst något som gjort mig så arg. Att det ska vara så omöjligt att vara en människa utan att identifieras av sitt kön! Den blivande klassikern Alla borde alla vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie delades under året ut till alla gymnasietvåor. Bravo!

2015 års pristagare

Både Augustpristagaren och Nobelpristagaren 2015 passade mig mycket bra. Augustpriset tilldelades Jonas Hassen Khemiri för hans fantastiska roman Allt jag inte minns. Romanen handlar om minnena av den nyligen avlidne Samuel. Men vad är det människor minns? Och vad är det de glömmer? Svetlana Aleksijevtj tilldelades Nobelpriset "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Jag har under året lyssnat till Kriget har inget kvinnligt ansikte i uppläsning av Gunilla Leining, en mycket känslosam "läsning". I boken berättar de stridande ryska kvinnorna om sin tid i Röda armén under andra världskriget. Här möter vi kvinnorna som är ledsna över att få flätorna avklippta, de unga kvinnorna som växte under sin tid som soldater och kvinnorna som sågs som horor i stället för som hjältar. Omskakande och smärtsam läsning. Jag önskar att jag kunde säga att jag träffat båda pristagarna, men jag har i alla fall fått möjlighet att, tillsammans med en liten bokcirkel, träffa Khemiri och prata med honom om hans bok. Det var magiskt!

2015 års historiska roman/TV-serie

Under våren längtade jag verkligen efter filmatiseringen av Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell, Wolf Hall. Samtidigt som jag tittade på TV-serien läste jag den andra delen i serien: För in de döda. Och det var en lyckad kombination som gav fördjupad förståelse både för boken och filmen. Wolf Hall utspelar sig i England, under 1530-talet. Kung Henrik VIII är gift med Katarina som inte lyckas föda någon son. Kungen blir alltmer desperat, utan en son kommer familjen att förlora makten. Henriks enda val är att få äktenskapet annullerat så han kan gifta om sig. Den tilltänkta bruden är Anne Boleyn, kungens oskuldsfulla älskarinna. Men att få påven att annullera ett mångårigt äktenskap är inte någon lätt sak. Här gäller att intrigera på hög nivå. Till sin hjälp tar Henrik Thomas Cromwell, smedsonen som haft ett tufft liv och klättrat på ett närmast obegripligt sätt på maktens stege. Cromwell lyckas där alla andra misslyckats och Henrik får sin Anne. Samtidigt driver Cromwell igenom förändringar i kyrkan som gagnar honom själv. Anne misslyckas dock också med uppgiften att föda fram en manlig arvinge och Cromwell kallas återigen in för att lösa problemet.

2015 års blogghändelser

2015 blev tyvärr det år jag var tvungen att sluta med många roliga saker. Jag blev tvungen att trappa ner på bloggandet på min egen blogg och jag slutade blogga på Kulturkollo. Det var tråkigt, men nödvändigt av hälsoskäl. Tråkigt var det också att avstå från både Bokmässan och Stockholm Literature, men i gengäld kunde familjen resa till Rom. Och det var fantastiskt att dela upplevelsen att se Colosseum, påven, Sixtinska kapellet och Pantheon med en 10-åring som börjar bli nyfiken på världen.

2015 års utmaningar

Under året hade jag en Klassikerutmaning och en egen utmaning att läsa kvinnor ur min bokhylla. Jag läste en del klassiker, bland annat den fantastiska Dödssynden av Harper Lee. Tyvärr lyckades jag inte med min föresats att läsa Metamorfoser, jag får försöka igen i vinter. I kvinnoutmaningen 2015 var utmaningen att läsa 5 böcker från varje "område/världsdel" ELLER minst 25 av böckerna. Det gick inte så bra, spridningen var usel och det totala antalet lästa böcker blev 21. Kanske var målet lite väl högt satt.

Inför 2016

Just nu funderar jag mycket över hur jag ska göra med litterära evenemang under 2016. Jag älskar både Bokmässan och Stockholm Literature, men prislappen blir väl hög. 3000 i inträde till Bokmässan är väl saftigt när man till det får lägga hotell 4 nätter + resa. Samtidigt är det oerhört tråkigt att missa alla blogghändelser- och träffar. Men en resa ska det bli i alla fall - 2016 blir det en ny Jorden Runt-utmaning på bloggen. Återkommer snart med mer info om denna.