fredag 19 februari 2016

Hausfrau - Jorden Runt V

Amerikanska Anna bor med sin schweiziske make och bankman Bruno och deras tre barn i en förort till Zürich. Familjen är välbärgad och på ytan ser allt trevligt och idylliskt ut. Under ytan präglas dock Annas liv av tomhet och leda. Anna är outsägligt ensam, hon har ingen ursprungsfamilj och inga vänner. Kanske förmår hon inte skapa djupa vänskapsband. Bruno är distanserad, äktenskapet ger inte Anna den närhet eller den upplevelse av att vara levande hon behöver. Tvångsmässigt inleder hon den ena sexuella förbindelsen efter den andra. För att ta tag i sin situation börjar Anna gå regelbundet till Doktor Messerli i jungiansk psykoanalys. Och hon börjar studera tyska. Inget av detta ger dock Anna den förankring och de relationer hon har behov av.

Hausfrau har jämfört med både Madame Bovary och Anna Karenina. Och visst finns här likheter, bland annat i hur obevekligt Anna drivs mot ett tragiskt slut. Men trots den till synes närgångna skildringen av Annas samtal med sin analytiker och de detaljerat återgivna sexuella mötena kommer man inte nära Anna. Hon är vag i konturerna, diffust gestaltad och sedd på avstånd. Vem är hon egentligen, hur blev hennes liv så här?

Annas berättelse är plågsam att läsa. Jag blir klaustrofobisk och vill bryta mig fri medan jag läser. Och jag vill inte fortsätta läsa för berättelsen går obönhörligen mot undergången. Men jag kan ju inte låta bli ... Jag blir också så oerhört frustrerad över att hon går i jungiansk analys, som psykolog skulle jag vilja rekommendera henne att gå en anknytningsfokuserad psykoterapi hos en vettig psykoterapeut. Det finns ju hjälp att få även för kvinnor som Anna!

HAUSFRAU
Författare: Jill Alexander Essbaum
Översättare: Inger Johansson
Förlag: Brombergs (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Dagens bok, Anna

8 kommentarer:

 1. Jag hade svårt att engagera mig i såväl Anna som hennes omgivning och förstår inte riktigt hypen kring den här boken men jag gillar verkligen din rekommendation i kraft av din yrkeskompetens! (Och tänk, kanske hade jag tyckt bättre om boken om hon följt ditt råd!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig blev det en sån frustration att inte Anna fick någon hjälp.

   Radera
  2. Håller med...en som är uppe på nätterna och gråter är inte kall och beräknande utan behöver verkligen hjälp.

   Radera
 2. Jag har just läst klart Hausfrau och känner mig helt omskakad. Även om man inte förstår sig på Anna helt och man lämnas med många frågetecken kommer jag tänka på henne länge....
  Kan absolut dela din frustration om att hon inte fick hjälp och så blir jag orolig över alla människor som lider utan att få den hjälp de behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visst blir man verkligen omskakad och uppskakad!

   Radera
  2. Jag visst blir man verkligen omskakad och uppskakad!

   Radera
  3. Håller med om det du skriver Sofia, kan det finnas ett djup i boken som vi inte riktigt greppar? Sätter den fingret på något oroande som kvinnor skickligt dolt under lång tid?

   Radera
 3. Tror jag måste läsa om Madame Bovary...och kanske Anna Karenina...

  SvaraRadera