tisdag 29 mars 2016

Rismodern - Jorden Runt V

När Lakshmi som fjortonåring gifts bort med den betydligt äldre änklingen Ayah förändras hennes liv på alla tänkbara sätt. Från att ha varit ett omhuldat barn på Ceylon tvingas Lakshmi flytta till Malaysia, där hon upptäcker att maken inte alls är så förmögen som det förespeglats henne. Lakshmi tvingas bli vuxen i ett slag, hon får ta hand om makens skulder och skapa ett hem åt dem, samtidigt som hon föder barn vare år. Inget tycks vara omöjligt för Lakshmi när hon väl föresatt sig något. Livet är hårt, mer för vissa än för andra. Lakshmis väninna Mui Tsai lever som hushållsslav och föder med stor längtan och glädje barn efter barn, bara för att tvingas lämna dem till Första hustrun. När japanerna ockuperar landet tvingas Mui Tsai betjäna dem alla. Under den grymma ockupationen inträffar även fruktansvärda händelser som kommer att påverka Lakshmis familj flera generationer framåt.

Rani Manickas debutroman utspelar sig i sydostasien från 30-tal fram till millenieskiftet. Rismodern är en episk släktsaga där vi får följa familjen i fyra generationer, från Lakshmis barndom på Ceylon till barnbarnbarnet Nishas sökande efter sitt ursprung. Rismodern är en tjock lunta som kräver engagemang och uthållighet, men den ger desto mer tillbaka. Läsaren får ta del av de olika huvudpersonernas perspektiv och snabbt står det klart för läsaren att det finns olika sätt att uppleva en och samma händelse. Det här ger djup åt berättelsen och skapar dynamik mellan de olika huvudpersonerna. Sanningen blir relativ och verkligheten mångfacetterad.
Jag föddes i Ceylon 1916, vid en tid då andarna strövade omkring på jorden bland de levande. Det var innan elektricitetens skarpa ljus och civilisationens larm skrämde iväg dem in i skogarnas innersta.
Texten i Rismodern är en ren njutning att läsa. Här blandas magi med realism, här finns otäckt detaljerade skildringar av tortyr, här finns exotiska ormtjusare och här finns drömmar om ett annat liv.

Sammantaget är Rismodern en gripande, grym släkthistoria där magiska inslag skapar en sagokänsla, samtidigt som huvudpersonernas olika perspektiv ger en nyanserad bild av en ibland undflyende verklighet.
RISMODERN
Författare: Rani Manicka
Översättare: Ulf Gyllenhak
Förlag: Wahlström & Widstrand (2004)
Recensioner: Feministbiblioteket

2 kommentarer:

  1. Läste Rismodern för ganska länge sedan och den var så otroligt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen en både fascinerande och sorglig berättelse.

      Radera