torsdag 30 september 2010

Sammanfattning - Syd/Mellanamerika

Under september månad har vi besökt Brasilien, Chile och Mexico. Hoppas att ni läst något ni gillat. Själv halkade jag liksom av i Afrika och har nu lite att läsa ikapp. Här kommer (inom kort) direktlänkar till alla resenärers inlägg om böcker från resstoppet. Lämna gärna länkar till era inlägg i kommentarerna så blir det lättare för mig att hitta dem. Glöm inte att besöka, läsa och diskutera hos varandra.

Om Stjärnans ögonblick har följande resenärer skrivit:

Mikaelas läs- och skrivblogg
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Violens boksida


Om Andarnas hus har följande resenärer skrivit:

Cecbers blogg
Lyrans Noblesser


Om Den sista läsaren har följande resenärer skrivit:

Dolly; det läsande fåret
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Violens boksida
Tekla Maräng en livsnjutarblogg


Sammanfattningar om resstoppet har skrivits av:

Camillas blogg


Om andra intressanta böcker från området har följande resenärer skrivit:

Tekla Maräng en livsnjutarblogg

Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Boktest

Roligt boktest i DN. Jag hade 13 rätt, missade fråga 5 och 11. Hur gick det för er?

Ladbrokes lista

Ladbrokes har äntligen publicerat oddsen för årets Nobelpristagare i litteratur. Som det ser ut nu har jag inte stora chanser att verkligen ha läst den kommande pristagaren. Fetstilade är lästa, röda står i bokhylllan och knuffas för att hinna bli lästa. En del favoriter finns inte ens med på listan (t ex Nuruddin Farah). Men, roligt blir det i vilket fall att snart få veta vem den kommande pristagaren är.

Tomas Transtromer 6.00
Adam Zagajewski 9.00
Ko Un 9.00
Adonis 9.00
Antonio Tabucchi 11.00
Haruki Murakami 12.00
Les Murray 12.00
Yves Bonnefoy 16.00
Assia Djebar 16.00
Thomas Pynchon 19.00
Philip Roth 19.00
Joyce Carol Oates 19.00
Margaret Atwood 19.00
Alice Munro 19.00
A.S. Byatt 19.00
Michel Tournier 19.00
Don DeLillo 23.00
Claudio Magris 23.00
Milan Kundera 26.00
Amos Oz 26.00
Maya Angelou 26.00
E.L Doctorow 26.00
Peter Handke 26.00
Gitta Sereny 31.00
Cees Nooteboom 31.00
Ernesto Cardinal 31.00
Luis Goytisolo 31.00
Arnošt Lustig 36.00
Juan Marse 36.00
Bei Dao 36.00
Patrick Modiano 36.00
Antonio Lobo Antunes 36.00
Vaclav Havel 36.00
Bella Akhmadulina 36.00
Javier Marias 41.00
Mario Vargas Llosa 46.00
Eeva Kilpi 46.00
Carlos Fuentes 46.00
William Trevor 46.00
Shlomo Kalo 46.00
Umberto Eco 46.00
Chinua Achebe 46.00
Elias Khoury 46.00
Anne Carson 51.00
A.B. Yehoshua 51.00
Per Petterson 51.00
Ismail Kadare 51.00
Ian McEwan 51.00
David Malouf 51.00
Jonathan Littell 67.00
Michael Ondaatje 67.00
Salman Rushdie 67.00
John Banville 67.00
Paul Auster 67.00
Cormac McCarthy 67.00
Jon Fosse 67.00
Mahasweta Devi 67.00
Harry Mulisch 67.00
Ulrich Holbein 67.00
Kjell Askildsen 76.00
Julian Barnes 76.00
Ngugi wa Thiong'o 76.00
Atiq Rahimi 76.00
Nestor Amarilla 101.00
Peter Carey 101.00
F. Sionil Jose 101.00
Marge Piercy 101.00
Mary Gordon 101.00
William H. Gass 101.00
Yevgeny Yevtushenko 101.00
Vassilis Aleksaskis 126.00
Bob Dylan 151.00

Bokmässan - Böckerna

Just det, förutom att träffa folk ägnade jag mig åt lite bokspaning också på mässan. Och det blev en hel del smått och gott som fick följa med hem.


Thorén & Lindskog översätter tyskspråkig litteratur och det jag tidigare läst av dem har varit mycket bra. Särskilt måste jag nämna Upptäckten av currywursten av Uwe Timm, som jag läste förra året. I höst ger förlaget ut tre nya böcker: I skuggan av min bror av Uwe Timm, Cap Esterel av Tanja Langer, Ingen fara av Selma Mahlknecht. Blandningen av gammalt och nytt (två av böckerna är debutromaner) och böckernas olika teman lockar till läsning. Eftersom temat för bokmässan nästa år är tyskspråkig litteratur är det hög tid att läsa mer från de tyskspråkiga länderna.

Elisabeth Grate satte ihop ett litet fint paket till mig utifrån vad jag tidigare läst och gillat ur hennes fina boksamling. Många extra plus vill jag ge till en förläggare som så uppenbart drivs av kärlek till litteraturen. De böcker jag kommer att läsa och recensera är En spik, en ros och Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe samt Kärlekens geografi av Nina Bouraoui. Gemensamt för böckerna är att de är vackra, de handlar om kvinnor och kärlek och de är skrivna av författare vars namn jag inte kan uttala.

Att SEKWA är ett av mina favoritförlag tror jag alla mina läsare redan vet. Att jag dessutom lyckats göra en "blurb" till deras pocketutgåva av Den röda soffan, det är jag rätt så mallig över ;) Den mycket omskrivna Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis är det nu äntligen dags för mig att infoga i min fina samling av SEKWA-böcker, dessutom fick även Atlantens mage av Fatou Diome, en debutroman av en författare född i Senegal, följa med hem.

Svante Weyler läser inte bloggar, sa han. Som tur är har han anställda som gör det, annars skulle inte jag läsa hans böcker... Péter Esterházys Ingen konst fick utmärkelsen "Årets fotbollsbok" när den kom ut i Tyskland, detta skapar onekligen ett visst intresse hos mig. Att författaren dessutom är en möjlig framtida Nobelpristagare gör honom inte mindre intressant. Julie Zehs Corpus Delicti beskrivs som "vår samtids kvinnliga motsvarighet till George Orwell", detta gör mig oerhört nyfiken.

Leopard ger ut många fina böcker, bl a av Maryse Condé och Assia Djebar. Dessutom ger de ut min favorit bland indonesiska författare, Pramoedya Ananta Toer. Jaja, han är nog den ende indonesier jag läst, men han är bra! Tredje delen i Burukvartetten - Fotspår - står nu i tryggt förvar i bokhyllan.

I år lyckades jag begränsa inköpen även hos Tranan, endast en bok fick följa med hem. Annie John av Jamaica Kincaid är en skildring med självbiografiska inslag av en egensinnig flickas uppväxt på ön Antigua. Den här romanen ser jag verkligen fram emot att läsa.

onsdag 29 september 2010

Chilensk skröna

Halvvägs in i Andarnas hus av Isabel Allende är jag förtrollad. Vilken underbar berättelse, vilken härlig blandning av magi och realism, vilka roliga, udda, unika huvudpersoner. Berättelsen fängslar mig omedelbart, den vindlar fram i rasande takt och texten är lättläst. De magiska inslagen ger berättelsen lite extra krydda, utan att ta över alltför mycket. Jag har läst att Isabel Allende bara skrivit en bok i denna stil, det är synd tycker jag. Det är länge sedan jag läste något som fick mig att le, fnittra och till och med skratta högt. Hoppas nu att andra delen av romanen är lika bra.

tisdag 28 september 2010

Bokmässan - Söndagsmöten

Söndagens bokmässebesök handlade om att snacka med förläggare, folket i Värmlandsmontern och andra bekantskaper. Dessutom både fick och köpte jag en hel del smått och gott, inklusive en del böcker som kommer att presenteras närmare senare.

Här är två av mina favoritförläggare Elisabeth Grate och Johanna från SEKWA. De lyckas alltid med stor lyhördhet plocka fram böcker som är helt i min smak. Det märks att de båda styrs av sin passion för läsning. Så ska förlag drivas!

I Värmlandsmontern småpratade jag lite med poeten Bengt Berg, som tyckte att min "Jag kan verbalisera min ångest-knapp" var tänkvärd.

Den enda önskan som inte uppfylldes under bokmässan var att få träffa Peter Englund. Ni kan väl gissa vad jag skulle vilja prata med honom om.

Den sista läsaren (repris)

Den sista läsaren av David Toscana, utgiven av Bokförlaget Atlas, 2009.

I en liten gudsförgäten by i Mexico håller torkan på att driva bort de sista människorna. I byn finns ännu ett bibliotek, även om myndigheterna officiellt stängt det. Det finns dock bara en enda läsare i byn, änkemannen och bibliotekarien Lucio. Han ägnar dagarna åt att sortera bland böckerna och besluta vilka som ska kasseras. Inte många böcker får godkänt av Lucio och de han underkänner slängs åt kackerlackorna, som glatt mumsar i sig. Lucios son, Remigio, är den ende i byn som ännu har lite vatten i sin brunn, men en dag hittar har en ung, död flicka i brunnen. Han berättar detta för fadern, som genast börjar söka efter gåtans lösning i litteraturen.

Att beskriva vad Den sista läsaren handlar om låter sig inte så lätt göras. Detta är ingen enkel berättelse med en inledning, ett mellanparti och ett slut. Här finns inget brott som klaras upp och inga älskade som får varann. Berättelsen speglar något genuint mexikanskt, här gestaltas landets fragmenterade historia, förtrycket under olika härskare och en utarmning av folket. Romanen berättar också om längtan, om Lucios längtan efter sin döda hustru och om Remigios längtan efter någon att älska. Författaren skriver om relationen mellan levande och döda på ett unikt, mycket intressant sätt. I Den sista läsaren luckras gränserna upp mellan den yttre verkligheten, en inre fantasivärld och den litterära världen.

Den sista läsaren kan beskrivas som en lång kommentar om litteratur. Huvudpersonen Lucio har mycket bestämda åsikter om vad som kan anses vara god litteratur. Han avskyr ett överdrivet användande av adjektiv, detaljerade beskrivningar och ett nitiskt användande av skiljetecken som parenteser och tankestreck:
"För ett tag sedan genomförde Lucio ett experiment: under tiden som han läste Sömnlösa ögon penslade han honung på alla parenteser och tankestreck, tecken som en del författare använder sig av i alltför stor utsträckning för att underordna och komplicera satserna. Enligt Lucio är den sortens tecken eftergifter som grammatiken har tvingats till för att underlätta livet för obegåvade författare, författare som inte vet hur de ska sammanfoga meningarna på ett naturligt och lättförståeligt sätt. När han var klar fäste han ett snöre i bokryggen och hissade ner den i helvetet. En månad senare drog han upp den igen. Först blev han besviken över att kackerlackorna inte hade visat någon förkärlek för de honungstäckta partierna utan urskillningslöst hade gnagt sönder såväl tankestreck som parenteser och usel prosa som välformulerade meningar. Men sedan valde han att se det som något självklart: Hur skulle kackerlackorna kunna urskilja det som de flesta läsare inte kan urskilja?"
Lucio är också mycket kritisk till "produktplaceringar" och anser att:
"... en bok blir mindre nersolkad av att någon äter under läsningen än av att författaren nämner märket på karaktärens byxor eller parfym eller glasögon eller slips eller på det franska vin som personen dricker på den eller den restaurangen."
Även Bibelns författare får utstå en del kritik:

"Det är inte första gången Lucio håller Bibeln i sin hand, han har läst den förut och tycker att den är förträfflig som bok betraktat, med den invändningen att man borde ha redigerat den noggrannare och att det är synd att det så tydligt framgår att författaren har tagit betalt per ord."
Som ni kan se är Den sista läsaren inte bara en roman och torka, svält, fattigdom och död; den är också en mycket underhållande roman.

Den sista läsaren är skriven på en ren, avskalad prosa, där varje ord är betydelsebärande, precis som Lucio anser att en text skall vara utformad. Det finns något i denna stil som i hög grad tilltalar mig; när en författare är sparsmakad med orden aktiveras läsarens egen fantasi, vilket leder till att man nästan känner sig som en medskapare till berättelsen.

David Toscana, född 1961, tillhör de viktigaste samtida mexikanska författarna och har belönats med en rad priser. Döden är ett återkommande tema hos författaren, vilket han förklarat med att han är påverkad av den våldsamma tillvaron i norra Mexiko. På svenska finns sedan tidigare romanen Klagosång över Miguel Pruneda utgiven. Denna roman fick fina omdömen av kritikerkåren. Mötet med David Toscana har varit mycket positivt, jag hoppas att få möjlighet att se honom under Bokmässan och jag tänker definitivt läsa mer av honom.

måndag 27 september 2010

Tematrio - Bokmässa/Afrika

Helgen har gått i Bokmässans tecken och läsningen den senaste månaden har handlat om Afrika. Därför kommer denna vecka ett dubbelt tema, där ni kan välja vilket ni vill skriva om. Berätta om tre upplevelser i samband med Bokmässan alternativt om tre böcker med afrikanskt ursprung! Eller mixa!

1. Årets bokmässa har till stora delar handlat om att träffa andra bokbloggare. Och det har så klart varit jättekul! Jag hoppas kunna träffa åtminstone en del av er innan nästa mässa och jag hoppas att vi vid nästa mässa blir ett ännu större gäng.

2. Att träffa olika förläggare och prata böcker med dem är en av höjdpunkterna på Bokmässan. Ni vet redan vilka mina favoriter är så det behöver jag knappast tjata mer om.

3. Det enda tråkiga med mässan är att jag inte hade något seminariekort. Jag hade oerhört gärna velat lyssna till bl a Nuruddin Farah och Nawal El Saadawi. Nästa år ska jag gå på mässan redan på torsdagen och jag ska avsätta stor dela tiden till seminarier.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Nobelpriskandidater

Redan i oktober i fjol började jag planera inför 2010 års Nobelpris :-) Man måste ju vara ute i god tid. Martina var också på hugget och planerade att läsa följande författare:

Margaret Atwood (läst och gillat)
Paul Auster (köpt, men inte läst)
Haruki Murakami (köpt, men inte läst)
Ismaïl Kadaré (läst och gillat)
Thomas Pynchon (tror är "svår")
Amos Oz (läst och gillat)
Joyce Carol Oates (läst och gillat)
Philip Roth (läst och gillat)
Beryl Bainbridge (?)
Claudio Magris (köpt, men inte läst)
Arnošt Lustig (?)
Assia Djebar (köpt, men inte läst)

Undrar hur det gått med läsningen, Martina? Jag fetstilar de jag läst, och markerar vilka jag känner till.

Jag har några andra på min lista över författare som jag tror kan kan komma i fråga:

Abraham B. Yehoshua (läst och gillat)
Maryse Condé (läst och gillat)
Mario Vargas Llosa (köpt, men inte läst)
Don DeLillo (köpt, men inte läst)
Michael Ondaatje
Alice Munro (läst och gillat)
Cormac McCarthy (läst och gillat)
Ian McEwan (läst och gillat)
Salman Rushdie (läst och gillat)

Jag läser (fortfarande) inte poesi, men måste så klart ändå i Nobelprissammanhang nämna:

Adonis
Ko Un
Tomas Tranströmer

Vixxtorias kandidat är:

Gitta Sereny

På senare tid har jag läst en del afrikanska författare och jag tycker att det vore roligt med en afrikansk Nobelpristagare i år. Bland kandidaterna kan nämnas:

Assia Djebar (köpt, men inte läst)
Nawal El Saadawi (läst och gillat)
Tahar Ben Jelloun (läst och gillat)
Nuruddin Farah (köpt, men inte läst)

Australien har mig veterligen endast fått Nobelpriset en enda gång (Patrick White). Borde inte man kika lite däråt nu? Den här författaren har fått Bookerpriset två ggr och är nominerad till detta fina pris i år igen. Han får bli min outsider i år:

Peter Carey

Blogger krånglar hela tiden idag :-( Jag vill ju göra ett tillägg. Om nu en amerikan ska ha priset (vilket jag inte förordar) måste det bli:

Jayne Anne Phillips (läst och älskat)

söndag 26 september 2010

Hallå jordenruntare

Har ni tagit er ända till Sydamerika? Jag föll av på vägen och landade i ett varmt, lockande Afrika. I stället för att fokusera på författarna från Syd- och Mellanamerika läser jag just nu min femte afrikanska författare på kort tid. Men, jag har också äntligen påbörjat läsningen av Isabel Allendes Andarnas hus (fascinerande) och jag tar även med Lispector till Bokmässan.

Hur går det för er?

lördag 25 september 2010

Bokmässan lördag

På bloggcaféet som Karin ordnade idag fanns flera intressanta programpunkter. Här berättar Sociala förlag om sina idéer kring bokcirklande, marknadsföring och sociala medier.

Här är några av de bloggvännerjag träffade idag: Boktoka, Bokmania, En bokcirkel för alla och Boktimmen.

Fler bokbloggarvänner visar upp sig, här är Enligt O och Dantes bibliotek

Eftersom de flesta av mina favoritförfattare är sedan länge avlidna och få holländska fotbollsspelare var på mässan har jag inte tagit några kändisbilder, förutom denna på Erica Jong, som här signerar sina böcker. Jag ska läsa och recensera hennes klassiker Rädd att flyga under hösten.

Intervju inför bloggcaféKarin och jag blir intervjuade inför bloggcafét på bokmässan - kul. Läs mer här.

fredag 24 september 2010

Bokmässan fredag

Dagens besök på bokmässan präglades av glada möten och trängsel. Efter lunch blev det riktigt trångt och varmt. Mängder av program pågick vid montrarna, men det var svårt att fokusera och lyssna. I stället strövade jag omkring om kikade på böcker och annat. Till min hjälp hade jag en personlig vägvisare - Arina från Arinas bibliotek.

Thorén & Lindskog är ett litet förlag, som ger ut tysk kvalitetslitteratur. Jag har tidigare bloggat om flera av deras böcker (t ex Upptäckten av currywursten) och idag fick jag en trevlig vilopaus i deras monter. Här kan ni se förläggarna Johan Thorén och Jörn Lindskog som samtalar med översättaren Nina Katarina Karlsson.

Fina böcker från två av mina favoritförlag kommer att recenseras under hösten. Det lilla häftet av Stig Dagerman,Vårt behov av tröst är omättligt... har jag länge letat efter, Shindlers list var ett impulsköp.

Bokbloggarlänkar

Här är länkar till alla trevliga bokmänniskor jag träffade på bloggfikat igår, jag hoppas verkligen att jag inte missat någon. Idag bär det av till bokmässan, men tyvärr har det dykt upp annat jag måste göra först. Glömde dotterns necessär i packvillervallan och måste få tag på lite medicin till henne innan jag kan börja roa mig. Vi ses på mässan!

What You Readin?
En bokcirkel för alla
Anna Ljungdahls Blog
Fiktiviteter
Bokomaten
Arinas bibliotek
En full bokhylla är en rikedom
Enligt O
Bokbabbel
BookyDarling
Breakfast Book Club
och dagarna går
Marias Bokliv
Calliope Books
BiaSparrow

torsdag 23 september 2010

Bloggfika

En sådan bra dag det varit idag! Resan till Göteborg gick bra och på vägen började jag läsa två nya böcker. Fast en lyssnade jag på, det var Christian Mørks roman Darling Jim. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den, kunde inte lyssna så länge eftersom dottern blev nyfiken och ville vara med. Boken är i alla fall inte barntillåten. I stället började jag läsa Andarnas hus av Isabel Allende och detta är en roman som får mig att jubla högt. Ser fram emot att läsa mer innan sängen kallar.

Klockan 16.00 var det äntligen dags att träffa de andra bokbloggarna. (Länkar till alla kommer senare.) Det var så klart jättekul att träffas och vi hade mycket att prata om. De andra hade ju varit på mässan redan idag och jag lyssnade avundsjukt på allas bokfynd, kändisträffar och seminarier. Men, i morgon är det ju min tur, då ska jag inleda årets Bokmässa på riktigt :-)

Bokgeografi - Nigeria

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Nigeria eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Allt går sönder av Chinua Achebe är en afrikansk klassiker av stor betydelse. I romanen skildras hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Nigeria. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Buchi Emecheta föddes i Lagos, men bor numer i London. Hon har skrivit ett flertal böcker om hur det är att leva som fattig immigrant i England (t ex Second-class citizen) och hon gestaltar ofta konflikten mellan den traditionella kvinnorollen och det moderna kvinnolivet. Tvillingrösten handlar om Kehinde, som levt ett engelskt liv med maken Albert i arton år då han plötsligt börjar tala om att återvända till hemlandet. Albert reser i förväg och med stor tvekan följer Kehinde efter. Det visar sig att hennes tveksamhet varit befogad, Kehinde förväntas nu leva som en traditionell ibo-hustru. Intressant om kulturkrockar och kvinnouppror.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Nigeria, som du inte läst, men är nyfiken på.
Wole Soyinka fick Nobelpriset 1986 med motiveringen: "som i ett brett kulturellt perspektiv och med poetiska övertoner gestaltar tillvarons drama". Hans självbiografiska barndomsskildring Aké står i min bokhylla och väntar på att bli läst.

onsdag 22 september 2010

Shoppinglista Bokmässan

Att skriva ner alla nya böcker jag tänker kika och känna på blir alldeles för ansträngande. Men, här är böcker jag tänker leta efter i antikvariatsdelen, jag hoppas verkligen att jag kan göra en del fynd. Jernbanesviten, Utvandrarserien, Skuggserien och Grönkulla-böckerna hoppas jag verkligen att jag hittar.

Det var vi som var Mulvaneys, Blonde - J C Oates
True History of the Kelly Gang - Peter Carey
Vårt behov av tröst - Stig Dagerman
Sorgligast av historier - Ford Madox Ford
Utvandrarserien - Vilhelm Moberg
Ivar Lo Johansson
2 böcker i Grönkulla-serien - L M Montgomery
Skuggserien - Maria Gripe
Hummelhonung, Pölsan, Dorés bibel - T Lindgren
En biodlares död, Fru Sorgedahls vackra vita armar - Lars Gustafsson
Jernbanesviten - Lidman
Baltasar och Blimunda - Saramago
De djupa floderna - Arguedas
Farenheit 451 - Ray Bradbury
På spaning ... - Proust

Förra året undvek jag antikvariatesdelen, har ni som är mer erfarna några shoppingtips att dela med er av?

tisdag 21 september 2010

Mer från Bokbörsen

Peter Carey har vunnit Bookerpriset två gånger och är nu nominerad en tredje gång. Han är dessutom mitt hemliga wild card när det gäller att gissa årets Nobelpristagare. Oscar & Lucinda handlar om ett originellt kärlekspar - en präst och en ung arvtagerska - på väg till Australien.

Novellernas novell Damen med hunden av Tjechov läste jag i somras och drabbades omedelbart av ägandebegär. Denna vemodiga kärleksnovell tål många omläsningar.

Hallå Afrika

Här kommer en uppdatering av mitt inlägg om afrikanska böcker som jag tidigare publicerat i samband med att jag deltar i En bokcirkel för allas läsutmaning med Afrika i fokus. Detta är en sammanställning av afrikanska böcker jag läst (och minns) samt länkar till de jag recenserat. Jag har valt att ta med både romaner med tydlig anknytning till Afrika och romaner som (bara) utspelar sig i Afrika eller är skrivna av författare med afrikanskt ursprung. Utifrån ett Afrika-perspektiv vill jag särskilt rekommendera Allt går sönder, En halv gul sol, Onåd, Utvandringens tid, Drömmar om frihet och Midaqq-gränden.


Främlingen av Albert Camus (Algeriet/Frankrike)

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman om främlingskap bör läsas och begrundas av alla.


Pesten av Albert Camus (Algeriet/Frankrike)

I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.


Efter attentatet av Yasmina Khadra (Algeriet/Frankrike)

Den palestinske Amine bor och är yrkesverksam i Israel. Han har gjort karriär, är lyckligt gift och har ett gott liv långt från de tragiska händelserna som dagligen utspelar sig i hans hemby. Ett självmordsattentat vänder upp och ner på allt då det visar sig att Amines hustru misstänks vara inblandad. Handlingen är intressant och engagerande, personbeskrivningar och språk är hyfsat bra.


Drömmar om frihet av Fatima Mernissi (Marocko)

"Jag föddes 1940 i ett harem i Fez." Så inleds denna självbiografiska berättelse om en uppväxt innanför murarna. Författaren är en framstående muslimsk feminist som här skildrar kvinnans situation bakom slöjan och visar hur enfaldig och stereotyp vår västerländska bild av harem och muslimska kvinnor är. Intressant, klokt, kärleksfullt och exotiskt.


Min mamma av Tahar Ben Jelloun (Marocko/Frankrike)

I Min mamma berättar författaren om sin mors liv. Vi rör oss mellan olika tidsperioder och får följa modern under uppväxten, vid hennes bröllop och under de sista åren i livet. Stämningen i romanen är vemodig, men här finns också utrymme för både humor och samhällskritik. Sammantaget är detta en gripande skildring av en kvinnas livsvillkor, i en värld där hennes ord väger mycket lätt.


Igelkottens elegans av M Barbery (Marocko/Frankrike)

Igelkottens elegans handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Renée är en hyperbegåvad och beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Paloma är en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. Romanen är förtjusande, charmerande, satirisk, hejdlöst underhållande och allvarsam.


Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz (Egypten)

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.


Yacoubians hus av Alaa al-Aswany (Egypten)

Yacoubians hus är en myllrande, spretig berättelse om ett hus och dess invånare. Boken skildrar på ett realistiskt sätt ett korrumperat samhälle, ett land i sönderfall. Personbeskrivningarna är dock mycket torftiga och har nästan uteslutande fokus på utseende och sexualitet. Människorna i denna roman har endast ett fåtal intressen, de vill äga och de vill ligga.


Den stulna romanen av Nawal El Saadawi (Egypten)

Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, det är en ren njutning att läsa denna text. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.


Mohammed Cohen av Claude Kayat (Tunisien/Sverige)

Mohammed Cohen är son till en judisk far och en arabisk mor. Han lever sina barnaår i Tunisien, därefter emigrerar familjen till Israel. Men Mohammed Cohen kan inte riktigt finna sig tillrätta någonstans. Till slut hamnar han i stället i Sverige där han blir förälskad. Denna roman är skriven med burlesk humor med en allvarlig underton och budskap om fred.


Allt går sönder av Chinua Achebe (Nigeria)

Allt går sönder skildrar hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man. Lättläst och intressant.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)

Kambili växer upp tillsammans med brodern Jaja i en nigeriansk välbärgad familj. Fadern Eugene är en samhällets stöttepelare, men en tyrann i hemmet. Det här är en oerhört lyhörd skildring av kolonisation av länder och av de egna barnen som, trots sitt tunga tema, är både lättläst och underhållande. En mycket engagerande berättelse man gärna sträckläser.


Tvillingrösten av Buchi Emecheta (Nigeria/England)

Kehinde har levt ett engelskt liv med maken Albert i arton år då han plötsligt börjar tala om att återvända till hemlandet Nigeria. Albert reser i förväg och med stor tvekan följer Kehinde efter. Det visar sig att hennes tveksamhet varit befogad, Kehinde förväntas nu leva som en traditionell ibo-hustru. Intressant om kulturkrockar och kvinnouppror.


Utvandringens tid av Tayeb Salih (Sudan)

Utvandringens tid skildrar koloniseringens innersta kärna och de svårigheter många unga afrikanska länder står inför idag. Det här är en bok med många dolda lager. Allt eftersom avslöjas mer och döljs mer. Romanen utkom första gången 1967 och blev en av Sudans främsta romaner. Den har även kallats den arabiska prosans främsta mästerverk i modern tid.


Den siste brodern av Natacha Appanah (Mauritius/Fr)

Detta är en vemodig berättelse om ett barns sorg och längtan. Raj växer upp i en familj som präglas av faderns aggressiva utbrott, brödernas gemenskap och moderns omsorger. När bröderna dör blir Raj närmast förlamad av sorg, skuld och ensamhet. Bokens naturskildringar är vackra, tonfallet är känslosamt, språket är poetiskt och personbeskrivningarna detaljerade och nyanserade.


Pojken på andra sidan av I Sabatini (Zimbabwe/Schweiz)

I denna roman avhandlas krig, mord och kärlek i ett rasande tempo, allt berättat med en ung flickas röst. Romanen utspelar sig i ett nyligen självständigt Zimbabwe och handlar om samhällets smärtsamma förändringsprocess, speglat i en familjs liv. Fängslande, lättläst och intressant att läsa om ett land som försöker hantera kolonisation och nyvunnen frihet.


Min sons historia av Nadine Gordimer (Sydafrika)

Min sons historia skildrar på djupet hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.


Onåd av J.M. Coetzee (Sydafrika)

Onåd utspelar sig i Sydafrika och präglas av den plågsamma historia landet bär på sina axlar. Handlingen kretsar kring en vit medelålders lärare och dennes sexuella begär. Romanen handlar om "begärets rättigheter" och att leva i vanära, i onåd. Berättelsen är omskakande, fascinerande och oerhört provocerande. Jag blev både berörd och upprörd av boken.


Afrikanen av J-M G Le Clézio (Frankrike/Mauritius)

I Afrikanen berättar Le Clézio om hur han som åttaåring reser till Nigeria för att träffa den far han inte sett sedan han var liten. Fadern har under krigsåren arbetat under oerhört påfrestande villkor i Afrika, vilket skapat en stram, auktoritär hållning. Detta är en mycket fin, nyanserad beskrivning av en komplicerad far-sonrelation. Språket ger ett extra plus.


Mörkrets hjärta av Joseph Conrad (Polen/Storbritannien)

Mörkrets hjärta är en tung, dramatisk berättelse om den oinskränkta makt de vita tillförskansade sig i samband med kolonisationen av Afrika. Längst inne i mörkrets hjärta längs Kongofloden härskade elfenbensjägaren mr Kurtz, som gjort sig till Gud för "svartingarna". Det här är en obehaglig historia, en stor klassiker, som tyvärr är ganska tungläst.


Omskärelsen av Alice Walker (USA)

Tashi, en medelålders svart kvinna från en afrikansk stam, sitter häktad, anklagad för mord. Hon tänker tillbaks på sitt liv, på sin omskärelse, på den utvecklingsstörde sonen och på den amerikanske maken. Det här är en oerhört uppskakande bok om fruktansvärda traditionella övergrepp på små flickor. Romanen är svår att orka läsa, men ämnet är mycket angeläget.

måndag 20 september 2010

Tematrio - Titelkvinnor


Förra veckans katastroftema hade passat bra en dyster dag som denna, men eftersom detta redan var taget väljer jag ett neutralt ämne idag. Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett kvinnoförnamn i titeln!


1. Alias Grace är en ovanlig deckare, skriven av Margaret Atwood. Handlingen utspelar sig i mitten av 1800-talet. Den unga pigan Grace Marks döms till fängelse för medhjälp till ett dubbelmord. Efter 30 år benådas hon, men var hon skyldig eller ej? Spännande och tvetydig.

2. Agnes Grey av Anne Brontë är en s k guvernantroman, en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via bokens dagboksform. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar.

3. Tant Theodora av Patrick White är ett porträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten. Fantastiskt språk!


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Månadssummering - Augusti 10

Hundar, Afrika och barn med funktionsnedsättningar präglade denna månads läsning.


Damen med hunden av Anton Tjechov.

Den medelålders kvinnokarlen Gurov är på semester i Jalta och träffar där en ung dam med en hund. Gurov och den unga Anna inleder en kärleksaffär, trots att de båda är gifta. Att skiljas från varandra och återgå till den vanliga tillvaron blir inte så lätt som Gurov trott. Han söker upp Anna igen och de återupptar sin relation. Vemodigt och vackert om en oväntad kärleksupplevelse.


Yacoubians hus av Alaa al-Aswany.

Yacoubians hus är en myllrande, spretig berättelse om ett hus och dess invånare. Boken skildrar på ett realistiskt sätt ett korrumperat samhälle, ett land i sönderfall. Personbeskrivningarna är dock mycket torftiga och har nästan uteslutande fokus på utseende och sexualitet. Människorna i denna roman har endast ett fåtal intressen, de vill äga och de vill ligga.


Den stulna romanen av Nawal El Saadawi.

Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, det är en ren njutning att läsa denna text. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.


Den hemliga trädgården av Francis Hodgson Burnett.

Mary lever ett privilegierat liv tillsammans med sina föräldrar i Indien. Flickan skäms bort materiellt, men får inte mycket kärlek av de frånvarande föräldrarna. När de dör i en koleraepidemi skickas Mary till sin förmyndare i England. Här får hon uppleva vänskap och äventyr i en hemlig trädgård, vilket leder till att hela hennes liv förändras. Klassiker för barn i ålder 9-12.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips.

En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter.


Hunden av Kerstin Ekman.

Hunden är en poetisk, dröjande berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Den grå växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Denna korta berättelse innehåller oerhört detaljerade naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen. Vemodigt och ljuvligt vackert, en berättelse som engagerar.

söndag 19 september 2010

Bokmässan - kom-ihåg-lista

Jag längtar som en unge på julafton, hoppas veckan går riktigt fort. På torsdag bär det av mot Götet, fredag, lördag och söndag ska bokmässas :-) Här kommer en del tips och min alldeles egna kom-ihåg-lista.

Man kan helt klart räkna med att man kommer att behöva något att bära alla nya (och nygamla) fina böcker i. Själv satsar jag på en svart ryggsäck med texten Beijing 2008. Skulle gärna vilja ha en rygga med bokrelaterad text - tips?

Det är varmt på mässan, klädseln bör vara tunn och bekväm. Själv kommer jag att satsa på svarta trikåbrallor med någon tunn blus till. Skulle gärna vilja ha en en cool outfit som Bokbabbel.

Man går en del på mässan, jag tillhör kategorin kvinnor som inte går i högklackat. I stället kommer jag att studsa fram i mina underbara Asics med gel lite här och där.

Det är som sagt varmt på mässan, se till att reglera vätskebalansen lite då och då. En vattenflaska rekommenderas till alla som ska besöka mässan mer än en timme.

Man behöver ju inte egentligen ta med någon bok till Bokmässan, men för att man ska känna sig trygg kan det ändå vara bra att ha med en liten pocketbok i reserv. Jag tar med Stjärnans ögonblick av Lispector - liten och nätt, men mycket att läsa.

Glöm för allt i världen inte biljetterna!

Ta med pengar, man kan inte låta bli att shoppa. Har du köpstopp bör du ge dig dispans under några timmar...

Det är smart att ta med ett litet block och en penna så att man kan notera alla boktips och namn på trevliga bokbloggare man träffar.

En liten dator alternativt en mobiltelefon kan vara kul att ha med. Jag tar med min nya, fina telefon.

Har du (extremt!) lätt att bli sjösjuk rekommenderar jag Apotekets akupressurarmband. I fjol blev jag rejält yr och illamående på våning 2, hoppas att armbanden hjälper i år.

Att byta visitkort är alltid kul, jag har gjort nya till bloggen så jag har att byta med :-)

Nu ska jag fördjupa mig i programmet och planera innehållet mer i detalj, återkommer om detta.

Pennskaftet (repris)

Dagen till ära kommer här en repris av min recension av Pennskaftet, en roman om kampen för kvinnlig rösträtt. Jag hoppas att ni alla utövar er rätt idag, själv ska jag göra mitt bästa för att få till ett regeringsbyte.

Elin Wägner föddes 1882 i Lund. Modern avled i barnsängsfeber när Elin bara var några år gammal och Elin förvandlades till en försiktig flicka, som tillbringade mycket tid ensam. Några år senare flyttade familjen och fadern gifte om sig. Elin hade svårt att dra jämnt med sin styvmor och vistades långa tider hos morföräldrarna. 1897 flyttade familjen till Helsingborg, där fadern utnämndes till rektor för läroverket. Elin medverkade i skoltidningen och 1899 vann hon pris för en novell. Hon ville studera vidare, men fadern ansåg inte att detta var passande för flickor. Efter konfirmationen anställdes Elin av skolan, som skrivbiträde åt sin far.

Elin fortsatte dock att skriva små berättelser som publicerades under pseudonym i Helsingborgs-Posten. Senare anställdes hon av tidningen för att skriva reportage, kåserier och korta noveller. Under tiden på Helsingborgs-Posten hade Elin en himlastormande, men olycklig, kärlekshistoria med en medarbetare, Hjalmar Jönsson.

I början av 1907 fick Elin arbete på Iduns redaktion i Stockholm. I Idun fick hon skriva artiklar som kunde tilltala tidningens kvinnliga läsare. Hennes skrifter publicerades även i skämttidningen Puck och i Dagens Nyheter. I DN skrev hon bl a en serie om livet bland lågavlönade kvinnliga kontorister i Stockholm, publicerad i romanform under namnet Norrtullsligan. Under 1908 började Elin också skriva artiklar och texter som rörde aktuella sociala frågor, framför allt frågor om kvinnors situation. Efter att bl a ha intervjuat debattören Ellen Key, engagerade sig Elin i rörelsen för kvinnlig rösträtt.

1910 publicerades romanen Pennskaftet. Boken handlar om en ung kvinnlig journalist, Pennskaftet, och gruppen av rösträttsaktivister. I romanen får vi lära känna ett flertal kvinnor med mycket varierade livssituationer. Cecilia, "kvinnan som haft en historia" blir av en slump indragen i rösträttsarbetet, hon flyttar till en egen lägenhet (med jungfru så klart) och blir så småningom mycket aktiv i rösträttsrörelsen. Pennskaftet själv träffar en ung man, flyttar samman med honom och har möjligen en otillbörlig förbindelse med honom.

Pennskaftet skildrar kvinnans situation i början av 1900-talet på ett helt nytt sätt. Här får vi möta kvinnorna i de offentliga rummen, tidigare har de hållit sig i hemmen. Författaren tar upp många engagerande teman i romanen, förutom att beskriva arbetet för rösträtten framför hon även sina radikala åsikter om den aktuella sexualmoralen.

Romanen är mycket intressant, men inte helt lättläst. Dialogerna är så slagfärdiga att man blir lite trött och språket är rejält föråldrat. Samtidigt är det spännande att försöka sätta sig in i kvinnornas situation, romanen ger en fyllig bild av de förväntningar som riktades mot kvinnorna, framför allt av dem själva.

Jerka 8

Veckans bokbloggsjerka handlar om filmatiseringar och frågan lyder:

VILKEN ÄR DEN BÄSTA RESPEKTIVE DEN SÄMSTA FILMATISERINGEN DU NÅGONSIN HAR SETT? MOTIVERA GÄRNA VAD SOM VAR BRA RESPEKTIVE DÅLIGT!

På frågan om bästa filmatiseringen svarar jag som vanligt Borta med vinden av Margaret Mitchell. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. Repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" är legendarisk, men finns inte i romanen.

Däremot är jag inte förtjust i filmatiseringen av Sagan om ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien, fastän den till stora delar är bra. Bra är t ex det mesta i första filmen, skådespeleriet och framför allt Aragorn ;-) Men att inte ha med Tom Bombadill (dvs Gud) i första filmen och att lägga till en massa ovidkommande romantik i de senare störde mig rejält. Den här berättelsen kan inte förbättras!

Klicka er nu vidare och läs om läs vad de andra bokbloggarna jerkar om.

lördag 18 september 2010

Diktens fundamentala uppgift

Tittar lite förstrött på Babel och hör Lars Gustafsson säga: "Diktens fundamentala uppgift är att förlänga ögonblicket. Rimmet reser en påle i strömmen av händelser. Att dela varandras minnen förlänger det enda liv vi har" (ungefärligt citat). Därefter hör jag mig själv tjoa som om Färjestad vunnit SM-guld, tänk så underbart det är att lyssna på kloka människor som fått gåvan att kunna uttrycka sig vackert och glasklart. Inser att tiden för att börja läsa poesi närmar sig.

Bokmässeenkät

Bokmässeenkät hittades hos Bokbabbel och naturligtvis måste även jag svara :-)

Namn: Lyran.
Hemort: Karlstad.
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr): 1 gång, i fjol. Det gav mersmak.
På årets bokmässa ska jag: försöka träffa så många bokbloggare som möjligt. Jag kommer att vara på bloggcafé under lördagen, men träffar gärna bloggare även under fredagen och söndagen. Kommentera om ni har lust att ses! Dessutom ska jag naturligtvis kolla in mängder av böcker, jag är riktigt sugen att snoka runt bland antikvariaten.
Mitt bästa bokmässeminne: Det visade sig i fjol att flera jag träffade kände till min blogg, det gjorde mig glad.
Några böcker som jag ser fram emot: är bl a Annie John och 2666.
Jag hoppas få se: några afrikanska författare, bl a Nawal El Saadawi.
Jag hoppas slippa: illamående. Jag blir faktiskt "sjösjuk" på andra våningen och ska år försöka bemästra denna med akupressarmband.
Mitt bästa bokmässefynd: är den fina bokkassen med texten Jag är en kritiker, som jag fick av Atlas i fjol.

Nu är det din tur att fylla i enkäten. Vi ses på mässan!

fredag 17 september 2010

Bokbloggande män

Hos Vixxtoria har jag senaste dagarna följt en intressant diskussion om män som bloggar om böcker och "vilka som får vara med". Det hela började som en diskussion kring vilka som får "awards" av varandra, där vi kvinnor inte alltid uppmärksammar "de bästa" (?) bloggarna, kanske för att de skrivs av män. Jag håller givetvis med Vixxtoria när hon svarar att bloggpriser ger man mest till bloggare man gillar och man gillar helt enkelt de man "umgås" med. Det är relativt få manliga bokbloggare som läser och kommenterar på min blogg, men visst finns de :-) Jag läser fler kvinnliga bokbloggare än manliga, dels för att de är så många fler, dels för att en del av de manliga bloggarna skriver om genrer som inte lockar mig. Under diskussion gjordes jag dock uppmärksam på mängder av nya bloggar, som jag gärna vill dela med mig av. Här kommer således länkar till massor av manliga bokbloggare, jag ska själv se om jag kanske här kan hitta några nya favoriter.

A fraction of the web
Andra Sahligheter
Bernur
Bibliopepe
Bokhyllning
Butter tar ordet
Dantes bibliotek
Debutantbloggen
Den långsamma bloggen
Dipsolitteraten
Drömmarnas berg
Du är vad du läser
Illusionernas blogg
Janivarberg
librarianishish
literature connoisseur
Martin Ackerfors
Piruett
Pocketblogg
pocketpocketpocket
Socialistsimon
Spektakulärt
Storyteller
Sørens bogblog
thauke2read
Tobias bokblogg
wester.me
Wind Up Women

Tipsa gärna om fler i kommentarerna.

Idag har diskussionen fortsatt hos Vixxtoria, nu finns här också ett mycket matnyttigt inlägg för de som vill bli mer delaktiga i bokbloggosfären och för de som vill få fler besökare till sin blogg.

Bokgeografi - Ryssland

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Få romaner kan mäta sig med Lolita av Vladimir Nabokov. Romanen innehåller ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, den skildrar ohyggliga händelser och den är skriven på ett underbart vackert språk.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Boris Pasternak fick Nobelpriset 1958, med motiveringen "för hans betydande insats såväl inom den samtida lyriken som på den stora ryska berättartraditionens område". Han är framför allt känd för romanen Doktor Zjivago som skildrar komplicerad kärlek under första hälften av 1900-talet med revolutionen och första världskriget som bakgrund.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Bland alla stora ryska författare utgör kvinnorna en försvinnande liten minoritet. I bokhyllan står dock en roman av Ljudmila Ulitskaja - En munter begravning - och väntar på att bli läst. Om En munter begravning kan man på förlaget läsa att den "speglar komplexa tankar och känslor om liv och död, kärlek och saknad, hemland och exil." Intressant, tycker jag.

torsdag 16 september 2010

Min mamma

Min mamma av Tahar Ben Jelloun, utgiven av Alfabeta, 2010.

I Min mamma berättar författaren om modern, Lalla Fatmas, liv. Vi rör oss mellan olika tidsperioder och får följa modern under uppväxten, vid hennes bröllop och under de sista åren i livet. Lalla Fatma gifts som 16-åring bort, med en man hon aldrig träffat. Denne förste make dör då Lalla Fatma väntar sitt första barn. Lalla Fatma sörjer djupt sin unge make, och de män hon senare i livet gifts bort med väcker ej samma kärlek hos henne. I berättelsens nutid har Lalla Fatma drabbats av Alzheimers, hon blir alltmer förvirrad och känner inte igen sin bostad eller människorna omkring henne. Livets slutfas präglas av oro, rädsla och smärta.

Författaren skildrar i denna självbiografiska roman en "vanlig" marockansk kvinnas liv. Modern är analfabet, hon gifts bort utan samtycke och hon lever i hög grad för sina barn. Stoltheten ligger i matlagning och skötsel av hemmet. Det är ett hårt liv Lalla Fatma lever, samtidigt som hon ändå får uppleva kärleken till en man och till sina barn. Mot slutet av livet blir tillvaron alltmer plågsam på grund av hennes minnesproblem, förlorade kontroll över kroppens funktioner och smärtupplevelser.

Tahar Ben Jelloun berättar om sin mor på ett mycket respektfullt och nyanserat sätt. Beskrivningen av hennes personlighet är ömsint och vittnar om sonens nyfikenhet. Stämningen i romanen är vemodig, samtidigt finns här också utrymme för både humor och samhällskritik. Språket är vackert, dröjande och känslosamt. Delar av texten består av moderns monologer och hennes förvirrade tillstånd gestaltas här mycket tydligt. Sonens smärta över moderns tillstånd och hans djupa kärlek till henne framträder tydligt i den poetiska texten.
"Hon talar långsamt och lågt: Jag är en tiggerska. Jag samlar tidens vissna löv, en dag här, en vecka där, det är länge nu som jag har hållit på att samla timmar och lägga på hög har i ett hörn av rummet. Tycker du inte att rummet har blivit trångt, nästan som en grav, kanske det är det som är döden, att rummet där jag bor ska täcka över mig och innesluta mig med sina väggar som en svepning." (sid 88)

"De gamla minnena följer oss ända till graven. Vad blir det av dem sedan? Det har jag ingen aning om. Ibland tänker jag mig en stor affär, nästan som en hangar, dit de döda kommer innan de blir begravda, och där lämnar de sina minnen och ger sig lättade av mot Guds hus. Jag längtar dit." (sid 92)

"Hon säger inget mer. Blicken är tom. Vad gör tiden? Jag är inte säker på att den går. Den tar en omväg förbi henne som om hon inte räknades längre, inte för någon." (sid 190)

"Det enda mamma har kvar är minnen. Det tar upp all plats. När jag hälsar på henne händer det ingenting. Mamma har gått bort i all tysthet. Hon talar inte om sin begravning längre. Det är för att hon tror att hon redan är död och begraven. Hon är redan på andra sidan. Jag är bedrövad och säger ingenting." (sig 193)
Sammantaget är detta en mycket vacker, vemodig skildring av en kvinnas livsvillkor, i en värld där hennes ord väger mycket lätt.

onsdag 15 september 2010

Nobelspekulationer

Årets Nobelspekulationer har inletts - äntligen :-) I dagens DN och SvD kan man läsa att Adonis toppar Unibets lista, han ger bara 5 ggr pengarna. Nedan kan ni se hela listan, de fetstilade författarna har jag läst eller har åtminstone i bokhyllan. Det saknas många kvinnor på listan skulle jag vilja säga. Jag har skrivit om en del av Nobelkandidaterna tidigare, läs gärna mer på bloggen om Amos Oz, Philip Roth, Maryse Condé, Per Petterson, Ismaïl Kadaré, Cormac McCarthy, Salman Rushdie, Jan Guillou.

Adonis 5,00
Roth, Philip 6,00
Murakami, Haruki 6,50
Oates, Joyce Carol 7,50

Un, Ko 8,00
Kadare, Ismail 10,00
Oz, Amos 10,00

Pynchon, Thomas 10,00
Goytisol, Luis 12,00
Vargas Llosa, Mario 12,00
Murray, Les 14,00
Djebar, Assia 15,00
Eco, Umberto 15,00
Magris, Claudio 15,00

Fuentes, Carlos 18,00
McCarthty, Cormac 20,00
Petterson, Per 20,00

Tabucchi, Antoni 20,00
Condé, Maryse 25,00
Rushdie, Salman 25,00

Tranströmer, Tomas 30,00
Ashbery, John 35,00
Guillou, Jan 40,00
Norén, Lars 40,00
Öijer, Bruno K. 50,00
Bodström, Thomas 100,0
Birro, Marcus 150,0

Rivstart i Zimbabwe

Pojken på andra sidan av Irene Sabatini rivstartar och naglar omedelbart fast mig i lässtolen (eller i badkaret om man ska vara helt sanningsenlig, det är ju främst där jag läser). Här avhandlas krig, mord och kärlek i ett rasande tempo, allt berättat med en ung flickas röst. Romanen utspelar sig i ett nyligen självständigt Zimbabwe och handlar om samhällets smärtsamma förändringsprocess, speglat i en familjs liv. Fängslande, lättläst och intressant att läsa om ett land som försöker hantera kolonisation och nyvunnen frihet. Återkommer när boken är utläst.

tisdag 14 september 2010

Djurens ABC

Djurens ABC en ska inte vara med! av Anna Ribbing och Mia Nilsson, utgiven av Rabén & Sjögren, 2010.

I den här boken vimlar det av djur - av alla sorter. Här finns vanliga djur, ovanliga djur och påhittade djur. De är prickiga, randiga, ulliga, gulliga och oerhört roliga. Här finns också bokstäver, många, ja faktiskt alla. På varje sida finns fem djur som börjar på samma bokstav. Men ett av djuren på varje sida ska bort. Hur ska man veta vilket? Jo, en del av djuren finns inte i verkligheten, eller ser i alla fall inte ut som i verkligheten. På D ska således Dammråttan bort och en Isbjörn som ser ut som en isbit i ett vattenglas ska inte heller vara med.

Det här är en närmast hysteriskt rolig bok som nu glatt oss många kvällar. Idén av blanda verkliga djur med t ex en Marsipangris eller en Bananfluga, som ser ut som en banan, är genialisk. Barns humor i förskoleåldern är starkt sammanbunden med deras kunskap om världen och allt som är "fel" är oerhört roligt. Ett extra plus ges naturligtvis för Snorkråkan.

Här finns lite text att läsa, men desto mer roliga bilder att titta på. Jag skulle gissa att författaren och illustratören själva haft ganska roligt när de funderat över vilka djur de skulle ha med i boken.

Den här boken passar barn i förskoleåldern (c:a 4-6 år), både jag och dottern vill rekommendera den. Varje gång vi läser den ser vi något nytt att fnittra åt, roligare än så här blir det inte.

måndag 13 september 2010

På spaning efter...

Lyssnar till På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust i uppläsning av Krister Henriksson. Uppläsningen är bra, Krister Henriksson är suverän när han läser böcker skrivna i långsamt tempo. Språket är helt makalöst i alla sin precisa detaljrikedom, men jag kan inte med bästa vilja i världen beskriva handlingen som fängslande eller ens särskilt intressant. Jag försöker engagera mig i den unge gossens liv, men finner inget hos honom som väcker min nyfikenhet, förutom möjligen gossens längtan efter den känslomässigt frånvarande modern. Jag förväntar mig inte en rafflande sträckläsare, men jag hoppas ändå att något snart händer som gör att mitt intresse väcks.

Tematrio - Katastrofer

Under helgen har det ånyo visats mycket på TV om de fruktansvärda händelserna 11 september 2001. Undrar om någon av oss kommer att glömma bilderna av de brinnande tornen och fallande människor. Berätta om tre böcker som handlar om katastrofer.

1. I Vägen av Cormac McCarthy vandrar en far och hans son genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. Vi får aldrig veta vad som orsakat jordens undergång, men med all önskvärd tydlighet skildras fasorna därefter.

2. I Lark & Termite av Jayne Anne Phillips berättas om två olika sorters katastrofer. Den första varianten, kriget, skördar många offer, medan de flesta ändå klarar sig undan den naturkatastrof, översvämningen, som sker senare i boken.

3. Mitt tredje val är en bok jag ännu inte läst, Falling man av Don De Lillo. Den handlar naturligtvis om terrorattacken den 11 september och kretsar kring en familj som försöker hantera det som skett.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 12 september 2010

Jerka 7

Veckans bokbloggsjerka handlar om "nya" författare och frågan lyder:

VILKEN ÄR DIN NUVARANDE FAVORIT BLAND "NY FÖR MIG" FÖRFATTARE? (SVÅRT ATT VÄLJA? SKRIV OM HUR MÅNGA DU VILL!)

Jag har läst ett par "nya" kvinnliga författare i år, vars böcker är exceptionellt bra. Den första författaren är Sara Stridsberg och romanen jag läst i år är Darling River, en roman som gjorde mig omtumlad och andlös. Den andra författaren är Jayne Anne Phillips och romanen jag nyss avslutat är Lark & Termite, en realistisk vardagsskildring med underbara personteckningar.

Klicka er nu vidare och läs om läs vad de andra bokbloggarna jerkar om.

Lark & Termite

Lark & Termite av Jayne Anne Phillips, utgiven av Forum, 2010.

Korpral Robert Leavitt dödas av de egna i krigets kaos i Korea. Han försöker lotsa civilbefolkningen i säkerhet och då han skadas tas han om hand av en ung flicka som bär sin blinde bror på ryggen. Samtidigt som Leavitt ligger och dör i en järnvägstunnel föds hans son Termite i USA. Pojken föds med en komplicerad funktionsnedsättning, ryggmärgsbråk och hydrocephalus. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Termite växer upp hos sin moster Nonie på landsbygden i West Virginia. Nonie har även fostrat Termites halvsyster Lark, som nu tar stor del av ansvarat för Termite. När den lilla staden drabbas av en översvämning kommer många familjehemligheter fram i ljuset.

Lark & Termite är en svår roman att recensera. Att försöka beskriva handlingen låter sig inte riktigt göras, berättelsen innehåller så mycket mer än det som sker på ytan. Vi får ta del av handlingen genom flera olika röster och tidsperspektiv. Romanen inleds med ett avsnitt från krigsutbrottet i Korea, därefter växlar perspektivet mellan Larks, Nonies och Termites upplevelser i slutet av 1950-talet och insprängda avsnitt från Korea. Först i slutet möter vi Larks och Termites mor Lola och får ta del av hennes berättelse. Rent berättartekniskt är således Lark & Termite ett komplicerat bygge, som är ganska krävande att läsa.

Författaren skildrar krigets fasor på ett sätt som känns oerhört autentiskt. Här finns kaosartade sinnesintryck blandade med drömliknande sekvenser då Leavitt upplever sitt tidigare liv och sonens födelse. I romanens nu-tid berättar Lark om sin vardag på ett osentimentalt sätt, hennes liv handlar till stor del om att ta hand om brodern. Då Nonie berättar får vi se glimtar av hennes uppväxt och barnens mor, Lola. Här finns en mörk tyngd i berättandet. Termites upplevelse av världen skildras på ett mycket inkännande sätt, pojken förkärlek för blå fladdrande band dominerar och hans kommunikation ges en musikalisk prägel. Människorna säger att Termite inte förstår något, men Lark (och författaren) vet bättre. Huvudpersonerna i Lark & Termite kommer att följa mig under lång tid, framför allt den unga Larks berättelse berör läsaren.

Författaren använder sig av symboliska teman för att knyta ihop upplevelser genom tid och rum. En syster med en funktionshindrad bror finns både i Korea och USA, en far avlider i en järnvägstunnel samtidigt som en son färdas genom livets tunnel in i världen. Senare i romanen återkommer ett järnvägstema, en resa mot ett nytt liv. Berättartempot är ganska långsamt, samtidigt som man hela tiden färdas mot någon form av katastrof. Texten är tät, innehåller en del utvikningar och kräver uppmärksamhet.

Sammantaget är Lark & Termite en fantastisk berättelse, skriven på ett utmanande sätt. Romanen innehåller underbara personteckningar som är nyanserade och psykologiskt trovärdiga. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter. Missa inte!

fredag 10 september 2010

Beautiful Bloggers

 
Majoriteten av oss bloggare är snälla, trevliga människor och vi gillar att ge varandra uppskattning och små belöningar. Idag blev jag glatt överraskad av att upptäcka att jag fått en fin utmärkelse både från Enligt O och Fiktiviteter - bamsetack.

När man får en Beautiful Blogger award ska man:

♦ kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den
♦ tacka och länka till den som nominerade dig
♦ nominera sju andra bloggare och länka till dem
♦ berätta sju intressanta saker om dig själv

Nu har ju redan många fått denna fina utmärkelse, kanske råkar jag ge till ngn som redan blivit uppmärksammad. Det får ni ha överseende med i så fall.

Dora, feel-good-bobliotekarien skriver på ett lättsamt, lättläst sätt om aktuell litteratur.

Ivana Bokmanias blogg är den första jag kollar varje dag. Här finns alltid något intressant från bokvärlden.

Martina kör intressanta läsutmaningar och läser därutöver böcker jag aldrig hört talas om.

Ingrid skriver klokt och eftertänksamt om böcker jag alltid blir nyfiken på.

Butter skriver mestadels om författare jag aldrig hört talas om. Han tipsade om Jayne Anne Phillips, vilket jag är så glad för.

Violen läser massor och deltar hängivet i utmaningar. Undrar om en award kan få henne att lära sig lägga in en bild på bloggen?

Hermia tycker ofta som jag, det är väl en bra orsak att gilla någon. Dessutom skriver hon nyanserat och initierat om det hon läser.


Om mig:

♦ En gång hade jag lite småtråkigt på julafton. Så jag bestämde mig för att åka ubåt och på havets botten hittade jag ett gammalt skeppsvrak.

♦ En gång körde jag vilse i Golanhöjden. Jag passerade taggtråd, körde på minerad väg och hölls under vapenhot innan jag förstod att jag nog kört galet.

♦ En gång bodde jag och maken på bordell i Kuala Lumpur. Maken blev tillfrågad om hur många timmar han ville ha rummet och möttes av beundrande blickar då han svarade att han hade tänkt stanna några dygn.

♦ En gång träffade jag en kungason från Öst Timor. Han bjöd hem mig så jag fick träffa hans vänner och under kvällen sjöng vi Abba-sånger.

♦ En gång (den enda faktiskt) gifte jag mig på påskafton i Jerusalem.

♦ En gång fick jag en dator av en internetkompis från Australien. Hon flög hit med den.

♦ En gång (för länge sedan) spände jag fast Mitt Livs Novell på styret när jag körde min moped. Färden slutade på näsan i en potatisåker.

torsdag 9 september 2010

Bokgeografi - Island

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande mycket svåra frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Island eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Sommarljus, ... och sen kommer natten är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Berättelsen är humoristisk, har en allvarlig underton, och tilltalet är charmerande. Personbeskrivningarna är roliga och träffsäkra, och skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på ett snällt vis.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Island. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Arnaldur Indriðasons deckare utspelar sig både i Reykjavik och på isländska landsbygden. Vi får ta del av huvudpersonen Erlendurs besatthet av försvunna personer, en besatthet som grundar sig i att hans lillebror försvann under en snöstorm. Indriðason skriver intelligenta deckare som innehåller mer gåtor än våld. Rekommenderas.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Island, som du inte läst, men är nyfiken på.
Eftersom jag läst så få finns det självklart författare jag borde vara nyfiken på - problemet är att jag inte känner till dem. Så jag väljer den jag ändå känner till, Halldór Laxness. Svenska Akademiens motivering för att tilldela honom Nobelpriset var följande: "För hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten". Det låter lockande.

onsdag 8 september 2010

Läst och köpt

Ett litet paket från Bokus blev det idag. Camus och Anne Frank är faktiskt lästa sedan tidigare, nu ville jag dessutom äga dem. Monika Fagerholm har jag varit nyfiken på en tid så nu slog jag till. Och vem kan motstå en inbunden Ian McEwan för en femtiolapp?

Booker Shortlist

The Man Booker Prize for Fiction shortlist presenterades under gårdagen. De sex som fortfarande kan erhålla priset är:

Peter Carey - Parrot and Olivier in America

Emma Donoghue - Room

Damon Galgut - In a Strange Room

Howard Jacobson - The Finkler Question

Andrea Levy - The Long Song

Tom McCarthy - C

Peter Carey, från Australien är en av bara två författare, som tidigare erhållit priset två gånger. Vinner han en tredje gång blir han unik. Jag har inte läst något av Peter Carey, men är nyfiken på True History of the Kelly Gang, som rekommenderas av Petter Butter.

tisdag 7 september 2010

En mors liv

Halvvägs in i Min mamma av Tahar Ben Jelloun är jag mycket förtjust i författarens ömsinta skildring av moderns liv. I romanen får vi följa modern under hennes senare del i livet, då hon drabbats av Alzheimers och plågas av sina minnessvårigheter. Vi får också ta del av hennes tidigare liv som innehöll mycket kärlek och många sorger. Allt berättas av sonen på ett mycket respektfullt och nyanserat sätt. Det är också mycket intressant att ta del av de marockanska värderingarna och följa hur även dessa förändrats över tid. När det gäller synen på äldre tycker jag verkligen att vi har en del att lära. Läsvärt!

Mamma Mu städar

Mamma Mu städar, text av Jujja och Tomas Wieslander, illustrationer av Sven Nordqvist, utgiven av Natur & Kultur.

När våren äntligen kommer plockar Mamma Mu vitsippor och städar sin lagård. Den besökande Kråkan tycker dock att Mamma Mu städar dåligt. Mamma Mu försöker få Kråkan att titta på det hon gjort, i stället för att fokusera på allt hon inte gjort, med det resonemanget övergår hans horisont. Kråkan flyger hem för att städa i kråkboet i stället. När han lagt allt i en stor hög, och varit noga med att lägga allt överst, flyger han tillbaks till Mamma Mu, för att hjälpa henne att städa i lagårn. Kråkans städmetoder innehåller dock inte så mycket grovarbete, i stället släcker han ljuset och sprutmålar allt i lagårn vitt. Korna uppskattar inte alls hans hjälpinsatser.

Mamma Mu-böckerna innehåller alltid en mängd tokroliga, underfundiga moment och det finns gott om dem i Mamma Mu städar. Kråkans bristfälliga översittarlogik faller alltid samman inför Mamma Mus sunda bondförnuft. Det roliga är att han aldrig själv förstår detta.

Texten i Mamma Mu städar är lättläst och många gånger skriven med glimten i ögat. Som högläsare har jag ibland svårt att hålla mig för skratt. Illustrationerna av Sven Nordqvist är färgglada, uttrycksfulla och oerhört roliga.

Dottern tycker mycket om alla Mamma Mu-böckerna, det roligaste i just denna bok är att Kråkan sprutmålar alla korna vita. Mamma Mu städar rekommenderas till förskolebarn i ålder 3-6 år.

måndag 6 september 2010

Bytt bytt

Inspirerad av Bokbabbel beställde jag minikort från Moo och idag har de kommit. Nu har jag också något att byta med på Bokmässan och för det är jag glad som en barnunge :-)

Tematrio - Tunnisar

Alla böcker håller inte tegelstensformat, det finns mycket bra av det tunnare formatet också. Inspirerad av Kerstin Ekmans Hunden handlar således veckans tematrio om "tunnisar". Berätta om tre minnesvärda tunnisar (kortromaner, långnoveller c:a 100-150 sidor)!

1. Hunden av Kerstin Ekman är en poetisk, vacker berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Hunden växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Oerhört vackra naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen.

2. I Förvandlingen av Franz Kafka vaknar Gregor Samsa en morgon och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering.

3. Första delen i trilogin om familjen Löwensköld, Löwensköldska ringen, av Selma Lagerlöf är en tunn, men mycket stämningsfull, ödesmättad berättelse. Den ring general Löwensköld fick av konung Karl XII begravs med honom, men stjäls senare ut graven av en fattig bonde. Därefter vilar en förbannelse över ringen, som drar olycka över alla som har den i sin ägo. Värmländsk gotik.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 5 september 2010

Gränsöverskridande frågor

Vixxan ville ha svar på en massa gränsöverskridande frågor, som var så besvärliga att jag verkligen fick lust att besvara dem.

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande:

Jag kan inte komma på någon särskild bok som fått mig att glömma tid och rum, jag blir ofta så indragen i läsningen att jag tappar all verklighetsförankring. Särskilt tydligt blir det i o f s när jag läser fantastik och upptäcker att saker från den världen inte fungerar i verkligheten. Man kan t ex inte öppna dörrar med en enkel trollformel.

2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):

Om jag får en dotter till (vilket jag mycket väl vet att jag inte får, men man kan väl få lov att fantisera) ska hon heta Selma -- bl a efter min mormor.

3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där):

Jag hade en gång långt framskridna planer på att besöka en lite stad i Mexico, som jag läst om i en bok vid namn Mexico. Jag blev oerhört besviken när jag insåg att staden inte fanns...

4. En tavla som skulle bli en bra bok?

Min favorittavla är Sagoförtäljerskan av Hans Kajtorp, som gestaltar Gustaf Fröding och hans storasyster Cecilia i sagans värld. Man skulle kunna skriva en riktigt fin barnbok utifrån denna bild.


Litografi av Hans Kajtorp, foto av mig


5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok?

Jag lyssnar inte mycket på musik och än mer sällan på låtarnas text. Men efter att ha virrat runt på Youtube några timmar har jag hittat många favoriter. En av dem är denna underbara kärlekssång av Roy Orbison. Det var ovanligt med män som sjöng om rädsla och kärlek på detta känslosamma sätt i början av 60-talet, men Orbison var en ovanlig man. En kortroman skulle man i alla fall kunna få till om den unge mannens längtan och rädsla. Dessutom blir detta en kärlekshistoria med ett lyckligt slut.