lördag 22 oktober 2016

Snäckorna - novell #4

Dags att berätta lite om novell #4 i läsutmaningen Läs en novell II. Den här gången valde jag att läsa Snäckorna av Karin Boye och den visade sig handla om en förälder och ett barn.

Novellen Snäckorna kröp under huden på mig och fick mig att börja fundera över min mammas situation, då hon gifte sig med en man som hade barn sedan tidigare. Jag har ju alltid vetat att situationen var påfrestande för min mamma och jag har haft lätt att förstå hur det måste ha varit jobbigt för mina äldre syskon att plötsligt få en ny mamma. Och svårt tycker Tord, som berättar sin historia i Snäckorna, att det är. Han är tio år och minns fortfarande sin mamma, trots att han bara var fyra år när hon dog. Nu ska någon ny kvinna ersätta henne och Tord är upprörd, ledsen och känner sig övergiven. Pappan och den nya kvinnan gör i början många försök att få Tord att ta till sig sin nya mamma, men Tord tänker minsann inte ge vika. Tursamt nog verkar den nya kvinnan förstå sig på barn och inser att hon måste vänta tålmodigt och ge Tord tid att anpassa sig till alla förändringar.

Snäckorna är en finstämd, känslosam berättelse som lämnar mig nöjt småleende. Karin Boye är en författare man kan lita på, hon håller balansen fint, räds aldrig känslorna, men låter inte sentimentalitet ta över.
SNÄCKORNA
Författare: Karin Boye
Förlag: Novellix (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Sagas bibliotek 

2 kommentarer: