söndag 31 januari 2021

En smakbit ur Den vita tigern


Dags att försöka komma igång med lite smakbitar igen, den här veckan ur den fantastiska roman jag just nu läser: Den vita tigern av Aravind Adiga. 

Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Fler smakbitar här.
"Läraren hade en legitim anledning att stjäla pengarna - han sa att han inte hade fått lön på sex månader. Han tänkte försöka sig på en gandhiansk protest för att få sina uteblivna löner - han tänkte inte göra ett skvatt i klassrummet förrän hans lönebesked kom på posten. 
...
Ingen klandrade skolläraren för att han gjorde det här. Man kan inte vänta sig att en man i en dynghög ska lukta gott."

måndag 25 januari 2021

Kärlek, relationer och lite Beatles


Jag ägnar mig fortfarande mestadels åt ungdomslitteratur eftersom jag har begränsad tid och ork att läsa sitta vid datorn utanför arbetstid. Och jag måste erkänna att jag önskar att det funnits litteratur av den här kaliber för ungdomar på min tid. (I stället läste jag tantsnusk). 

Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck handlar om besvärliga kompisrelationer och pirrig kärlek. Den gestaltar så omsorgsfullt den där sköra perioden innan man vet om ngn gillar en. Fantastiskt fin bok för 12-15-åringar. Och 50+are ;)

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund handlar om identitet och kärlek. Den tar upp många olika frågor om genus på ett mycket bra sätt, informativt men aldrig tråkigt. Den huvudsakliga behållningen för mig är alla de nyanserat skildrade relationerna. Och alla referenser till Beatles, så klart. Texten vänder sig till unga vuxna, men kan läsas från 15 och uppåt. 
KARTA FÖR FÖRÄLSKADE OCH ANDRA VILSNA
Författare: Johanna Lindbäck
GANSKA NÄRA SANNINGEN
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)

fredag 8 januari 2021

Årets första köp


Årets första köp blev två böcker av min favoritförfattare Vibeke Olsson. Som skuggan följer ljuset är en bok i sviten om sågverksungen Bricken, den ser jag mkt fram emot att läsa. Ulrike och kriget och Ulrike och freden skrev Vibeke Olsson redan som 17-åring, de här böckerna hoppas jag ska kunna ge dottern en fördjupad förståelse för människors situation under andra världskriget.