tisdag 31 juli 2012

E-saker

Jag har ju tidigare bloggat en del om min lust att köpa en läsplatta. Tyvärr stupar ju planerna varje gång p g a att det jag vill läsa på platta antingen är för dyrt eller inte finns på bibblan. Men man kan väl hoppas att e-boksutgivningen kommer att förändras under de närmaste åren. För den som redan har en platta och vill ha hjälp med att hitta e-böcker rekommenderas Hitta e-boken.

Dotterns högsta önskan är i stället en surfplatta - en iPad - och hon har sparat ett bra tag nu. I samband med att hon fyller 7 i augusti kommer hon att nå målet. Jag har därför börjat kolla in lite bok- och spelrelaterade appar och har hittat en helt fantastisk hemsida som recenserar appar för barn Pappas Appar. Här har jag hittat många bra tips.

För mig är det mesta med appar och smartphones fortfarande nytt, trots att jag haft en androidtelefon i 2 år. Men den har krånglat en del och jag tappade helt sugen att lära mig hur den fungerar. Nu har jag i stället slagit till på en ny Iphone och känner mig hittills mycket nöjd. Det är lättare att förstå hur den funkar och jag har blivit nyfiken på att läsa lite på den. Jag har därför slagit till på ett par e-Novellixer (Lagerlöf och Boye) som jag köpt i iTunes Store. Nästa steg blir att ta reda på hur man köper noveller till iPhonen på andra ställen. Har ni tips på noveller? Jag gillar mest klassiker.

Klassikerläsning i juli

 
Klassikersommaren pågår för fullt i bokbloggosfären och mängder av härliga klassiker har hittat nya läsare. Nåja, en del lite halvtrista klassiker har säkert också blivit lästa. Det är dags att berätta om de klassiker ni läst i juli, jag infogar era länkar i den numer ganska omfattande listan över sommarens lästa klassiker. Utmaningen håller på under hela augusti också så vi hinner nog läsa några klassiker till, eller hur? I juli har jag läst  Fröken Julie av Strindberg, Tornet av Yeats, Den nya Isabel av Kahterine Mansfield och Fru Marianne av Victoria Benedictsson. Vad har ni läst?

Andarnas hus - Isabel Allende
Det mörka tornet

Hitom himlen - Stina Aronson
Bokmilaskogen

Stolthet och fördom - Jane Austen
Tankar från mitt fönster

Kallocain - Karin Boye
Bokmoster
Enligt O
Feministbiblioteket

Jane Eyre - Charlotte Brontë
Lyrans Noblesser
Pocketblogg

Dolken från Tunis - Agatha Christie
Mest Lenas godsaker

Heart of Darkness - Joseph Conrad
Olika sidor

Oliver Twist - Charles Dickens
Nilmas bokhylla
Theresans

Brott och straff - Fjodor Dostojevskij
Mest Lenas godsaker

A study in scarlet - Sir Arthur Conan Doyle
Mias kulturhörna

De tre musketörerna - Alexandre Dumas
Poplitt

Middlemarch - George Eliot
A room of my own

Old Possums book of practical cats - T S Eliot
Stänk & flikar

Madame Bovary - Gustave Flaubert
Tankar från mitt fönster

Anne Franks dagbok - Anne Frank
En världsomläsning

Agnes Cecilia - Maria Gripe
Bokmärkt hos Hundöra

Kappan - Gogol
Bohemian Rhapsody

Kung Salomos skatt - Henry Rider Haggard
A room of my own

En grupp förnäma damer - Thomas Hardy
A room of my own

Den eldröda bokstaven - Nathaniel Hawthorne
A Room of My Own

Barabbas - Pär Lagerkvist
Fiktiviteter

Lady Chatterleys älskare - D H Lawrence
Bohemian Rhapsody
Läsdagboken

Islands klocka -Halldór Laxness
Böcker emellan

På tunet därhemma - Halldór Laxness
Mimmimaries böcker

Gräset sjunger - Doris Lessing
Olika sidor

Den nya Isabel - Katherine Mansfield
Bokmoster
Jennys bokstavliga vardag
och dagarna går
Feministbiblioteket

Kvinnor och äppelträd - Moa Martinson
Tankar från mitt fönster

Älskade - Toni Morrison
A room of my own

Ensamhetens vin - Irene Nemirovsky
och dagarna går

Pojken och lånarna - Mary Norton
Bokmilaskogen

1984 - George Orwell
Matildas läshörna

Animal Farm - George Orwell
Jennys bokstavliga vardag

Bonjour Tristisse - Francoise Sagan
Mimmimaries böcker

Frankenstein - Mary Shelley
Lyrans Noblesser

Möss och människor - John Steinbeck
Lyrans Noblesser

Skattkammarön - Robert Louis Stevenson
Mias kulturhörna

Dracula - Bram Stoker
Det mörka tornet
Lyrans Noblesser
PocketBlogg

En dåres försvarstal - August Strindberg
Mest Lenas Godsaker
PetiteMari
Bohemian Rhapsody
Tankar från mitt fönster

Ett halvt ark papper - August Strindberg
Bokmoster

Fröken Julie - August Strindberg
Lyrans Noblesser

Giftas - August Strindberg
Olika sidor

Hemsöborna - August Strindberg
Bokmamma
TinaO

Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
Mimmimaries böcker
Bokhyllan i pepparkakshuset

Walden : or Life in the Woods - Henry David Thoreau
Läsdagboken

Män kan inte våldtas - Märta Tikkanen
Feministbiblioteket

Anna Karenina - Lev Tolstoy
Bokhyllan i pepparkakshuset

Prästungen - Göran Tunström
Det mörka tornet

Jenny - Sigrid Undset
Tankar från mitt fönster
Stänk & flikar

Pappa Långben - Jen Webster
Mias Kulturhörna

The age of innocence - Edith Wharton
Bokhyllan i Pepparkakshuset

Spöket på Canterville - Oscar Wilde
Olika sidor

Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Mimmimaries böcker
Bokdivisionen

Tornet - W B Yeats
Lyrans Noblesser

måndag 30 juli 2012

Tematrio - Titelfärg (R)

Dags att återvinna lite gamla teman, de olika titeltemana var uppskattade för ett par år sedan och passar bra nu när min uppfinningsrikedom åkt på semester. Berätta om tre böcker med en färg i titeln!

1. Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om en välbärgad, väl ansedd svart familj i Nigeria. Huvudpersonen och berättarjaget är den unga, mycket osäkra flickan Kambili, som lever under hård press att alltid vara god och bäst. Fadern är en beundrad man, som får pris av Amnesty för sina insatser för demokratin, men hemma är han en tyrann. Sträckläsare.

2. Purpurfärgen av Alice Walker är en gammal favoritbok, som jag tror ännu skulle stå sig. Den unga, svarta flickan har en svår familjesituation och hon börjar skriva brev till Gud för att ha någon att tala med. Romanen gestaltar de svartas saituation i under 1900-talets första hälft och den berättar om en osäker flickas mognad till en stark kvinna. Lättläst och engagerande.

3. Även den tredje av dagens bokval handlar om en ung svart flicka. De blåaste ögonen av Toni Morrison är en berättelse om en fattig familjs öde i Amerika på 40-talet. Varje natt ber den oälskade Pecola om blå ögon, hon är övertygad om, att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker och lycklig. Hennes föräldrar skulle bli kärleksfulla och slagsmålen skulle upphöra. Denna roman skildrar förtrycket, som det avspeglas i en liten flickas känsla av värdelöshet.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 29 juli 2012

Fröken Julie

Fröken Julie av August Strindberg, utgiven av Norstedts, 2012

Fröken Julie är en av Strindbergs mest lästa och sedda, själv har jag både läst och sett den vid flera tillfällen. Och den håller att läsas även denna gång. Fröken Julie kan i korthet beskrivas som ett kammarspel med tre närvarande och en frånvarande huvudperson. Det är midsommarnatt och känslorna tar överhanden, den unga adliga fröken Julie har ihop det med betjänten Jean. Inledningsvis tycks Jean vara betuttad, men så snart besöket i sovrummet är avklarat blir han mycket hånfull. Då Julie nu är en fallen kvinna anser han sig stå över henne. Julie planerar att paret ska rymma tillsammans, men Jean har andra planer.

Varför "föll" då Julie? Jo, hon hade brister både vad gäller arv och miljö. Julie uppfostrades som en pojke, vilket (enligt August) skapade stor förvirring hos henne. Jean, å andra sidan, är en manipulativ streber på väg uppåt. En streber som inte tycks ha minsta känsla för de han trampar på under klättrandet. Som någon form av moraliskt rättesnöre, som en "riktig kvinna" framträder köksan Kristin, som talar om svårigheterna för den rike att komma in i himlen. Den fjärde huvudpersonen, greven, finns aldrig med som person på scenen, men hans patriarkala skugga vilar tungt över både Julie och Jean.

Sammantaget kan Fröken Julie beskrivas som en avskalad, naturalistisk pjäs om klass, kön, sexualitet, makt, arv och miljö. Den är mycket läsvärd även om man inte kan låta bli att reta sig på Augusts kvinnosyn.

lördag 28 juli 2012

Min första strandkantsbok

Min första strandkantsbok av Anja Baklien, utgiven av B Wahlströms, 2012

Min första strandkantsbok ingår i en serie böcker som handlar om vår natur. I författarens andra böcker kan man läsa och lära sig om blommor, skogen, småkryp och stjärnor. I Min första strandkantsbok kan man läsa om olika saker man hittar längs långa sandstränder, på kustklipporna och längs våra insjöar. Boken är uppbyggd kring olika kategorier som t ex Kräftdjur, Växter, Småkryp och Fåglar. På varje uppslag eller sida presenteras en art i bild och text.

Bokens text innehåller både lite lättare och mer avancerade faktauppgifter, vilket gör att den passar långt upp i åldrarna. Texten vänder sig dessutom mycket direkt till barnen med frågor och kommentarer som knyter an till barns erfarenhetsvärld. Bilderna är detaljerade och avslöjar en del action i naturen. På varje uppslag finns dessutom en ruta där man kan kryssa i och skriva när man hittat arten. Jättekul idé! Den sjuåriga dottern är mycket förtjust i letandet och önskar sig de andra böckerna i serien också*. Min första strandkantsbok har dessutom ett behändigt, litet format, vilket gör att den lätt tas med när man går på utflykt.

Sammantaget är Min första strandkantsbok en mycket fin bok som lockar och uppmuntrar till utforskning och inlärning. Den rekommenderas varmt!

*Ja, hon kommer att få åtminstone några av dem på sin 7-årsdag i augusti.

Fler som läst och tyckt till om Min första strandkantsbok är LitteraturMagazinet, Barnboksprat.

fredag 27 juli 2012

Tornet

Tornet av W. B. Yeats, utgiven av Brombergs 2012

Ibland läser jag litteratur som ligger klart över (utanför) min "bekvämlighetsnivå" och som kräver att jag läser mer än bara texten. W B Yeats Tornet är sådan litteratur. Jag är en ovan lyrikläsare och jag saknar den omfattande bildning man måste ha för att kunna förstå Yeats hänvisningar till det antika Grekland och till upprorets Irland. Men jag tycker ju om utmaningar och när det gäller Nobelklassikern Tornet får jag god hjälp på vägen att förstå av Horace Engdahls förord och översättaren Thomas Sjösvärds förklaringar i slutet av boken. Ytterligare hjälp att förstå har jag fått genom att läsa recensioner av Bernur och Thente.

I förordet berättar Engdahl om Yeats liv och skrivande. Yeats framstår som en romantisk man som vid upprepade tillfällen friade till sin älskade Maud Gonne, och därefter till hennes dotter, innan han som en något äldre man gifte sig med den 27 år yngre Georgie. Yeats var även intresserad av det övernaturliga, vilket inte var ovanligt att bildade män var i hans samtid. Som diktare beskrivs Yeats som både romantiker och modernist eller som Thente säger: "Yeats är en av de besvärliga författare som ideligen hoppar över de vetenskapliga skaklarna."

I Tornet brottas författaren med åldrandet och alltings förgänglighet. Bland de mer kända dikterna kan nämnas inledningadikten Till Bysans, som inleds med de numer välkända orden "Inget land för gamla män." Att strofen klingar så bekant beror på att den lånats av Cormac McCarthy, vars No Country for Old Men även filmatiserats. Även Leda och svanen är en av de mer välkända dikterna. Den bygger på myten om Zeus som i en svans skepnad våldför sig på Leda och befruktar henne med den sköna Helena.

Personligen tycker jag mest om den sista dikten i samlingen: Hjälten, flickan och dåren som handlar om människans längtan efter att bli sedd och älskad för den hon innerst inne är. Kanske måste man bli som en dåre för att finna kärlek som består.

Flickan

Jag rasar mot min egen spegelbild,
så olik mig att när du prisar den
är det som om du prisade någon annan
eller hånfullt prisade min motsats,
och när jag vaknar i gryningen fruktar jag
mig själv, ty hjärtat vet att det som vinns
med falskhet, det skall grymheten behålla,
så vet, du har sett bilden, inte kvinnan.

Sammantaget är Tornet en mycket utmanande diktsamling som helt klart är värd att lägga lite möda på att läsa och försöka förstå.

torsdag 26 juli 2012

Leva eller läsa?

"när man lever hinner man inte läsa, och när man läser hinner man inte leva. Jag har försökt fuska med båda sorterna, med det är ett fel. - Antingen helt bokmal eller helt människa." (sid 156) Ja, nog kan man ibland känna att det ligger något i Victoria Benedictssons ord ur Fru Marianne. Problemet är väl att man faktiskt helt enkelt inte kan bara välja det ena eller det andra. Det fantastiska med läsandet är ju att det berikar livet, livet blir torftigt utan läsandet. Men att läsa utan att leva blir blodfattigt, utan egna erfarenheter kan man inte på djupet relatera till bokens karaktärer.

onsdag 25 juli 2012

Boktips till dottern önskas

Dottern har fastnat i att läsa Nalle Puh och har svårt att komma på något annat hon vill läsa (få läst för sig). Jag har försökt hitta lite böcker på Adlibris och vill gärna höra era tips. Vad tror ni t ex om Jag är jag av Emma Adbåge, Klas Klättermus av Thorbjörn Egner och Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn? Förutom Nalle Puh gillar dottern LasseMaja-böckerna och Sandvargen. Men hon har ratat Kommissarie Tax, Vitnos, Prostens barnbarn och Håkan Bråkan. Astrid Lundgren har vi såklart läst en hel del av, med blandade omdömen. Dottern tycker inte om "otäcka saker" som vildvittror. Vilka är era bästa tips?

tisdag 24 juli 2012

Vinsten Dark Places

Den här fina boken hade jag idag med mig hem från familjen Fiktiviteter. Jag vann den tidigare i somras i en utlottning där deltagarna helt enkelt fick välja bland Fiktiviteters favoriter. Dark Places av Gillian Flynn verkar leva upp till sitt mörka namn med familjedramatik, bestialiska mord och möjligen även någon oskyldigt dömd. Förutom boken hade jag med mig en länk till en för mig ny bokhandel, The Book Depository, tyvärr tror jag att detta kommer att leda till stora kostnader... Som om inte det skulle räcka blev jag även inspirerad att skaffa en läsplatta.

måndag 23 juli 2012

Tematrio - Resor

Äntligen dags för andra delen av semestern. Det blir inga längre resor i år, vi är ganska hemkära värmlänningar i vår familj. Men i romaner reser huvudpersonerna lite då och då, berätta därför om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art.

1.  I Mot ljuset av Elin Boardy följer Elly med sin syster Annie och hennes nyblivne make Laurids på bröllopsresa till Malaysia. Med på resan finns även Laurids barndomsvän Niels, en ung man med en stark känsla för rättvisa och klasskamp, och plantageägaren Thomsen. Under vistelsen i Malaysia kommer Elly att omvärdera sin kvinnoroll, uppleva en kärleksaffär och skapa en ny identitet. På avskalad prosa skapar författaren en drömlik, suggestiv stämning. Berättarstilen är återhållsam, lågmäld och detaljerad. Läsaren lockas in i en bedrägligt händelsefattig berättelse, men luften vibrerar av hetta, under den polerade ytan pyr starka känslor.

2.  I Strändernas svall återberättar Eyvind Johnson myten om Odysseus, en Odysseus som är mänsklig och som plågas av krigsminnen, en Odysseus som slits mellan hemlängtan och oro inför hur han ska bli mottagen. Berättelsen präglas av Odysseus längtan efter närhet samtidigt som han lätt lockas att ge sig iväg på äventyr i stället för att stanna hemma. Även Odysseus är, i Johnsons tappning, en berättare. Odysseus ger sina åhörare de magiska berättelser de suktar efter, i stället för krassa realistiska skildringar. Därför blir till exempel ett berg till en cyklop.

3 I. Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne slår den förmögne engelske gentlemannen Phileas Fogg vad med sina vänner att han ska ta sig jorden runt på 80 dagar. Ingen utom Fogg själv tror att han kommer att klara det. Med på resan följer den oförvägne betjänten Passepartout, bokens hjälte. P g a misstanke att han rånat en bank förföljs Fogg under hela resan av detektiven Fix, som i slutet är nära att förstöra Foggs möjlighet att vinna vadet. Mycket spännande äventyr!


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 21 juli 2012

Storytel

Testar Storytel i mobilen och lyssnar på Förlåtelsen av Hanne-Vibeke Holst. Det var lite knöligt att få till det i telefonen, men nu fungerar det ypperligt. Jag är ju en van boklyssnare och att kunna lyssna när jag promenerar är toppen. Fast just den här boken är hittills inte så värst bra, kanske har jag tröttnat lite på H-V H, helt enkelt.

fredag 20 juli 2012

Revolutionary Road

Revolutionary Road är baserad på romanen med samma namn av Richard Yates. Jag har länge tänkt läsa boken, men nu kunde jag inte längre motstå lusten att titta på filmen. Och filmen var verkligen bra, kanske nästan lika bra som boken?

Filmen utspelar sig under 50-talet i en förort, där den till synes framgångsrika familjen Wheeler bor med sina två barn. Men April och Frank Wheeler är inte så lyckliga som det ser ut på ytan. Båda längtar efter mer innehåll i livet, efter att förverkliga sig själva. Kanske kan en flytt till Paris var lösningen. En oplanerad graviditet förändrar dock parets planer.

I filmen är vissa saker tämligen övertydliga, om man råkar missa något får man det serverat av en mentalsjuk man som besöker paret Wheeler och sätter ord på allt. Finns han med i boken? För min del hade filmen vunnit på att mer antyda än skriva tittaren på näsan hur relationen ska tolkas. Trots detta tycker jag att Revolutionary Road är en mycket bra skildring av två passionerade människor som har svårt att kompromissa och behärska sig.

Filmen präglas av samma undergångsstämning som är så påtaglig i en annan roman av Yates: Easter Parade. Obevekligt drivs handlingen framåt mot avgrundens rand. Kan April och Frank undkomma ödet?

Skådespeleriet av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet är trovärdigt och berättelsen är fängslande. Sevärt, tycker jag.

torsdag 19 juli 2012

Månfågel

Månfågel av Ingelin Angerborn, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Vendelas bästis Minna har flyttat till London, killen hon drömt om hela sommaren har en ny tjej och mamma finns inte längre. Vendela känner sig ensammast i världen. Till slut skriver Vendela ett brev om hur hon känner sig och stoppar in det mellan några stora stenar på stranden. Aldrig hade hon väl väntat sig att få svar, men det är just vad som sker. Fast brevet är väldigt underligt, det är skrivet med snirklig skrivstil, i bläck och med ett gammaldags sätt att uttrycka sig. Vem kan det vara från? Kan det vara den nya tjejen i huset, Cornelia, som skickat brevet? Eller är svaret på frågan ännu mer mystiskt, kanske närmast magiskt?

Månfågel är en helt underbar berättelse om förluster, ensamhet, tröst och vänskap. Saknaden efter den döda modern ljuder i bakgrunden genom hela berättelsen, en saknad som mildras när moderns favoritfågel, koltrasten, dyker upp i Vendelas närhet. Är den kanske inte en vanlig koltrast? Författaren gestaltar så fint en ung flickas sorg som sammanblandas med vardagens mer påträngande orosmoment. Många pluspoäng vill jag ge författaren för hennes förmåga att skildra en ung människas känslostormar på ett så lyhört och trovärdigt sätt. Under läsningen känner jag mig övertygad om att det är Vendelas egen röst jag hör.

Vid sidan av den realistiska vardagsskildringen vävs fantasi och magi in i berättelsen då det visar sig att breven Vendela får är poststämplade 1887. Handlingen är spännande, texten är lättläst, detta är en bok som både en 10-åring och en 50-åring slukar. Jag läste i GP att detta inte är författarens bästa bok. Med tanke på hur bra jag tycker att Månfågel är måste jag genast se till att införskaffa Sorgfjäril, Rum 213 och För alltid.

Fler som läst och tyckt till om Månfågel är GP, Carolina läser.

onsdag 18 juli 2012

Vännen och främlingen

Vännen och främlingen av Uwe Timm, utgiven av Thorén & Lindskog, 2012

1967 skjuts författarens vän Benno Ohnesorg till döds av polisen i samband med en demonstration mot shahen av Iran i Berlin. Varför hände detta? Ohnesorgs död blir en bricka i det politiska spelet och debatten i samtidens Tyskland, sanningen om hans död döljs av myndigheterna. I Vännen och främlingen berättar författaren om sin uppväxt i ett land som fortfarande präglas av nazitiden, om vänskapen med Ohnesorg, om kärleken och om mötet med Camus.

Vännen och främlingen påminner i stilen om författarens bok om brodern: I skuggan av min bror. På ett nyanserat och ärligt sätt berättar författaren i båda böckerna om sig själv som ung och om ett land som fortfarande i hög grad styrs av gamla nazistsympatisörer. Genom att väva samman det personliga och det samhälleliga får läsaren en ny förståelse av en tid som kanske påverkar nuet mer än vi tror.
 
I sin ungdom fascinerades Uwe Timm av Albert Camus och i boken drar han paralleller mellan mördaren Mersault (i Främlingen) och mordet på vännen Ohnesorg. Likgiltigheten, meningslösheten, slumpen är de gemensamma nämnarna. Och just denna meningslöshet, denna slump gör mordet på Ohnesorg så svårt att acceptera och förstå.

Sammantaget är Vännen och främlingen en mycket insiktsfull skildring av ett meningslöst mord och en berättelse om två unga pojkars vänskap. Av författaren har jag tidigare läst och lovordat Upptäckten av currywursten och I skuggan av min bror. Vännen och främlingen sällar sig till dessa omtyckta böcker med sin värme, eftertänksamhet och stilla begrundan av livets möjliga eller omöjliga mening.

tisdag 17 juli 2012

Den nya Isabel

Den nya Isabel av Katherine Mansfield, utgiven av Collings förlag, 2012
Äntligen är det lördag, William sitter på tåget på väg hem till sin familj som bort på landet utanför London. Men hur kommer detta veckoslut att bli? Hustrun Isabel har förändrats, hon tillbringar numera all tid med en grupp bohemiska konstnärer. William hoppas att den här helgen ska bli annorlunda. Men tyvärr kommer inte Isabel ensam för att möta vid tåget och under helgen ser han inte så mycket av henne.

Den här novellen är intressant eftersom den skildrar en kvinnas förändring utifrån mannens perspektiv. Innan förändringen var hon maka och mor och förväntades vara nöjd med detta. Men Isabel var inte nöjd, hon ville något annat. Ville hon ha det liv hon nu lever? En bohemisk tillvaro präglad av glada fester, upptåg och ständigt umgänge? Eller har hon inte heller denna gång valt utifrån egen vilja, utan mer utifrån andras förväntningar? Novellen förtäljer inte allt, den väcker i stället många tankar hos läsaren. William är dock olycklig över den vändning livet tagit, han saknar den gamla Isabel.

Miljön är engelsk landsbygd på 20-talet, man undrar om Virginia Woolf eller kanske Sebastian Flyte (från En förlorad värld) finns med bland Isabels gäster. Boken utspelar sig i den dekadenta överklassmiljön bland konstnärer och "lättingar". Trots det lilla formatet lyckas författaren skildra miljön så väl att man tydligt kan se hela scenariot framför sig.

Min läsupplevelse överstiger alla förväntningar. Här är en författare som verkligen lyckas fånga livets väsentligheter på bara några få sidor. Jag är också mycket nöjd med den lilla novellens utformning, jag tycker verkligen om att läsa noveller styckvis. Dessutom innehåller boken ett mycket intressant efterord om författarens liv. Missa inte den här lilla pärlan.

Andra som läst och tyckt till är Bokmania, Feministbiblioteket, Bokmoster.

måndag 16 juli 2012

Tematrio - La France

Tematrio med franskt tema har jag haft förut i samband med Frankrikes nationaldag 14 juli och den traditionen vill jag behålla. Jag läser franskt då och då och blir sällan besviken. Denna gång hoppar jag över alla klassiker och berättar om lite nya franska favoriter. Berätta ni också om tre bra franska böcker!

1. Överst på listan hamnar alla litteraturälskares favorit: Drömbokhandeln av Laurence Cossé. Romanen handlar om ett omaka par som gör allvar av sin dröm och tillsammans startar en bokhandel som endast säljer "goda romaner". Litteraturhänvisningarna står som spön i backen och jag läser som förtrollad om alla goda romaner. Stendhal är ett måste har jag nu förstått.

2. Marie NDiaye är en av den franska samtidslitteraturens stora namn och Tre starka kvinnor är hennes internationella genombrott. Tre starka kvinnor är en roman om identitet, relationer och makt. De tre kvinnornas livsberättelser återspeglar sig i varandra på mer eller mindre subtila sätt. Beröringspunkter är utsatthet, främlingskap och relationer mellan män och kvinnor. På olika sätt domineras kvinnornas liv av andras förväntningar och krav.

3. I Atlantens mage av Fatou Diome berättar Salie från Senegal om hur det är att flytta från en liten by i Afrika till Paris. Diome skildrar människans existentiella kris och identitetsförvirring i exilen på ett mycket realistiskt sätt. Likt många invandrare upplever Salie att hon vunnit sin frihet i det nya landet, till priset av ensamhet och utanförskap.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 15 juli 2012

Och vinnaren är...


Efter mycket pillande med att hålla ordning på hur många lotter varje deltagare skulle ha, och den spännande dragningen assisterad att bloggens minsta bloggare, har vi en vinnare! Och vinnaren är - trumvirvel - KajsaStina från bloggen Tankar från mitt fönster! Stort grattis, hoppas att böckerna kommer att passa dig. Maila mig din adress så skickar jag paketet omgående :-)

lördag 14 juli 2012

Inga studier :-(

Tråkigt nog verkar det inte bli några litteraturstudier för mig till hösten. Jag sökte inte på mer än två orter eftersom jag faktiskt inte trodde att det var så himla lockande att läsa litteraturvetenskap på distans. Men det har det visat sig vara. Eftersom jag har en akademisk utbildning sedan tidigare har jag maximalt antal poäng i den kategorin, dvs 225. Men det har tydligen många som sökt litt vet i Göteborg, 20 har kommit in och jag har reservplats 6. På betyg verkar det inte möjligt för mig att komma in, med de gamla betyg jag har är det inte möjligt att ha mer än 20,0 poäng (jag har 19.98), men det krävs lite mer än 21 poäng för att komma in på betyg. Surt för mig. Nåja nästa år får jag väl se till att söka till många skolor i stället, nog borde det vara lättare att komma in någonstans? (Andra utbildningen jag sökte ställdes in).

fredag 13 juli 2012

Utlottningen - påminnelse

Nu missar väl inte födelsedagsutlottningen? Lotter kan införskaffas fram till midnatt mellan lördag och söndag.

 

torsdag 12 juli 2012

Halvårsrapport

Exakt 50 böcker läste jag under första halvåret, det innebär att förhoppningen att läsa 100 under året ännu lever.

Ungefär 1/3 av böckerna har jag läst med öronen.
13 böcker är recensionsböcker, jag har varit klart latare med att recensera än förra året. 18 av böckerna lånade jag på bibblan, en helt OK andel.
Mest stolt är jag över att fyra av böckerna är lästa på engelska.
Något lite lyrik, ett par serieromaner och några ungdomsböcker har jag läst.
13 av böckerna är skrivna av Nobelpristagare, de flesta av dem var dock gamla bekanta.
Topp 3 så här långt är (utan inbördes ordning) Quinnan och Dr Dreuf av Mare Kandre, Själamakerskan av Michela Murgia och Agaat av Marlene van Niekerk.

onsdag 11 juli 2012

Fransk ätstörning

"Det tar tid att göra resan i motsatt riktning, att gå så långt tillbaka som möjligt, till den första känslan av avsmak, de första matvarorna som slängdes ut ur kylen utan förvarning, gå ännu längre tillbaka, där hon från ingenstans måste gräva fram orörda sår som förvarats i kylrum, för att försöka förklara hur symtomet uppstått eller valts ut. Försiktigt får hon plocka fram dessa minnen, som ofta ligger huller om buller, likt slaktade grisar upphängda i fötterna med skinnet fläckat av torkat blod, hon måste stålsätta sig för att inte rygga tillbaka inför den ruttna lukten som omger dem och förhindrar att man uppehåller sig där alltför länge." (sid 29) ur den mycket läsvärda Dagar utan hunger av Delphine de Vigan.

tisdag 10 juli 2012

Ensam mullvad på en scen

Ensam mullvad på en scen, text av Ulf Nilsson, illustrationer av Eva Eriksson, utgiven av Bonnier Carlsen, 2012

Bokens berättare, 6-årige storebror, brukar sjunga för sin lillebror som då kiknar av skratt. Fast stå på skolans scen och sjunga, det vill storebror inte. Oron är mycket stor inför framträdandet, att stå på scenens kant är som att stå vid ett stup ner i havet. Storebror gömmer sig och beslutar sig för att inte gå ut på scenen. Då kommer lillebror och vill så gärna få stå tillsammans med sin storebror på scenen. Inte kan en storebror säga nej då.

Ensam mullvad på en scen är en fantastisk skildring av något som känns skrämmande för många barn: att stå i centrum och vara betraktad. Författaren tar barnens känslor på allvar och gestaltar nyanserat och lyhört hur det kan kännas i en 6-årings kropp när man är blyg och inte vågar. Lösningen är naturligtvis att man inte ska behöva vara ensam när man gör något som känns farligt. Förutom barns blyghet gestaltar författaren även, på ett underbart sätt, kärleken mellan två bröder. Såklart storebror vågar gå ut på scenen när han har den beundrande yngre brodern med sig.

Ensam mullvad på en scen innehåller vardagsdramatik, hemsk rädsla, stor kärlek och mycket humor. Det är en helt fantastisk berättelse som förtjänar många läsare. På förskolorna runtomkring övas barn att tidigt våga vara i centrum och berätta inför gruppen, på alla de förskolorna borde man även läsa om den ensamma lilla mullvaden.

Texten är lätt att ta till sig och passar de lite större förskolebarnen (4-6 år). Boken innehåller dessutom finstämda illustrationer som förstärker berättelsens varma, harmoniska stämning. Illustrationerna gestaltar även barnens kroppsspråk på ett lysande sätt.

Sammantaget är detta en mycket bra bok för alla, särskilt för de som upplevt blyghet. Min 6-åriga dotter, som i perioder varit mycket blyg, tyckte att det här var en riktigt bra bok! Hon kände igen sig i storebrors känslor och hon skrattade åt sången.

måndag 9 juli 2012

Tematrio - Yrken

Min första semester är slut och jag är tillbaks på jobbet. Kände mig lagom omotiverad när jag plötsligt fick en rolig arbetsuppgift. Jag och en kollega ska få fixa till vår Spelhåla med lite nya möbler och andra saker. Nice! Men icke desto mindre föranleder min återgång i arbetet att veckans Tematrio handlar om olika yrken/arbetsplatser. Berätta om tre böcker som skildrar huvudpersonernas yrken. Jag har valt tre böcker somskildrar negativa arbetsvillkor, men det finns säkert mer upplyftande skildringar också.

1. Just nu läser jag Maja Lundgrens Myggor och tigrar som skildrar en kulturkritikers upplever på några olika arbetsplatser och i andra yrkesrelaterade sammanhand. Intressant, men något svårtolkat.

2. I Yarden av Kristian Lundberg berättar författaren om den hårda verklighet det innebär att vara timanställd på bemanningsföretag. De anställda är helt utlämnade åt arbetsgivarens godtycklighet.

3. Även i Reaktorn av Élisabeth Filhol arbetar de ansällda på olika bemanningsföretag. Författarens skildring av de människor som arbetar på kärnkraftsverken och de villkor som styr deras arbete gjorde mig inte direkt mer vänligt inställd till kärnkraften.

"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 8 juli 2012

Sant eller fiktivt med Maja Lundgren

Läser Myggor och tigrar och tycker att det är svårt att förhålla mig till författaren Maja Lundgren. På Wikipedia kan man läsa lite om den omfattande debatt boken orsakade och om de anklagelser som riktades mot författaren. Eftersom boken innehåller många förklenande omdömen om namngivna personer trampade hon naturligtvis på många tår. Vissa tolkade hennes utgjutelser i termer av mental ohälsa, vilket inte drabbade Lars Norén när hans navelskådande memoarer publicerades. Är böckerna av samma karaktär? Det vet jag inte, jag har inte läst Norén ännu. Finns det en poäng i att tolka det skedda i genustermer? Ja, det tror jag absolut. Lundgren har säkert tolkats utifrån att hon är kvinna och som sådan ska man tiga still och vara söt. Men i ärlighetens namn kan jag inte heller bortse från att Lundgrens text präglas av tecken på mental instabilitet. Motsäger då en eventuell instabilitet möjligheten att hon varit utsatt för trakasserier? Naturligtvis inte. Vad ska man då tycka om att människor lämnar ut både sig själva och omgivningen på det här sättet? Just nu är detta på modet, se bara på Knausgårds framgångar. Lundgren kanske ska ges erkännandet att ha varit stilbildande. Men jag har i ärlighetens namn lite svårt för den här typen av utlämnande skildringar. Möjligen beror detta på att jag fyller mina dagar med att lyssna till människor som på olika sätt har det svårt. På fritiden läser jag hellre något fiktivt. Lundgrens Pompeji skulle nog passa mig bättre.

lördag 7 juli 2012

Drömmarnas horisont

Va! Vad var det jag missade? Jag tittade på Drömmanras horisont med Tom Cruise och Nicole Kidman häromkvällen och satt där som ett stort frågetecken. Är det meningen att man ska ta filmen på allvar? En sån smörja! En blandning mellan värsta sorten sentimental kärlekssmet och dåligt tajmad humor. Filmen handlar om en fattig bondpojk från Irland och en rik överklasstjej som tillsammans söker lyckan i Amerika. Urk! Missa gärna.

fredag 6 juli 2012

Möss och människor

Möss och människor av John Steinbeck

Så har jag då till slut läst Möss och människor av John Steinbeck. Och under hela läsningen hoppades jag intensivt på ett lyckligt slut. Trots att jag ju egentligen visste... Av Steinbeck har jag tidigare bara läst Öster om Eden, en av mina absoluta favoritromaner. I bokhyllan står ännu Vredens druvor oläst, jag är tämligen säker på att även denna kommer att falla mig i smaken.

Möss och människor handlar om vänskapen mellan två män och handlingen utspelar sig på 30-talet under depressionstiden i Kalifornien. Det urstarke, förståndshandikappade Lennie och hans kamrat George arbetar på olika gårdar och drömmer om ett eget ställe. Många missförstånd uppstår kring Lennie som är så stark att han råkar göra illa, fast han inte vill.

I Möss och människor är människoporträtten stiliserade "typer" snarare än fullödiga personligheter. Berättelsen fokuserar mer på handlingar än på tankar och känslor. Slim är den gode mannen som visar omtanke om både människor och djur, den f d boxaren Curley är aggressiv och tycker omedelbart illa om Lennie. Curleys fru, den karikerade skökan, utlöser de onda mekanismerna.

Steinbecks styrka i denna bok ligger i förmågan att gestalta värmen och närheten mellan de två vännerna, trots en tuff jargong. George tar hand om Lennie när denne råkar ställa till det, han behandlar Lennie som om han vore en yngre bror. Kontrasten mellan den nära vänskapen och det hårda livet som kringströvande lantarbetare bidrar till att göra denna berättelse till en stor klassiker.

Steinbeck beskriver miljöerna så att man kan känna solens hetta och han kombinerar detta med kärva, trovärdiga dialoger. Språket är enkelt, orden väl valda att föra handlingen framåt och skapa en ångestfylld förväntan hos läsaren. Denna korta, lilla bok handlar i grunden om svåra frågor som klass, skuld, ansvar och straff.

Sammantaget är detta en helt fantastisk berättelse om människans ondska och godhet.

torsdag 5 juli 2012

Månadssummering - Juni 2012

# Möss och människor - John Steinbeck
# Vännen och främlingen - Uwe Timm
# Colombes granne - Tatiana De Rosnay
# Henrietta ska du också glömma - Stig Claesson
# Ugglemasken - Brigitte Gacha
# The Graveyard Book - Neil Gaiman
# Dracula - Bram Stoker
# Strindberg för dig som har bråttom - Katarina & Henrik Lange

8 böcker blev lästa i juni, det är bra för att vara den sommarmånad då mycket annat händer. 3 av böckerna läste jag med öronen, 4 böcker var recensionsex från förlagen.

Roligast var helt klart Strindberg för dig som har bråttom, sorgligast var så klart Möss och människor. Bättre än väntat var Henrietta ska du också glömma, sämre än jag hoppats var Dracula.

onsdag 4 juli 2012

Ett trevligt möte

Idag kikade jag in på Akademibokhandeln bara för att kolla läget lite. Och där träffade jag någon som verkar vara lika boktokig som jag själv. Hon arbetar extra under sommaren i butiken och pluggar annars till bibliotekarie. Vi blev stående och tipsade fram och tillbaks tills maken ringde och undrade vart jag tagit vägen. Som om det skulle vara så svårt att gissa... Nu ska jag se om jag kan hitta den bok hon tipsade om, jag har ju glömt både titel och författare. Boken innehöll små berättelser om vad som kan tänkas ske efter döden, visst kan väl någon av er tala om titeln?

Födelsedagsutlottning

Bloggen fyllde år i maj, inte fem som jag trodde utan bara fyra. Jag fyllde år i juni - men inte fyrtio (som jag trodde...). För att fira födelsedagarna lottar jag ut ett paket fyllt med litterära godsaker skänkta av presentvilliga förlag. Sekwa bidrar med årets bästa bok för boknördar - Drömbokhandeln av Laurence Cossé och en av fjolårets vackraste - Ru av Kim Thúy. Bonnier Pocket ger oss en av de bästa skildringar av mentalt lidande jag läst - En dåre fri av Beate Grimsrud. Brombergs bidrar med en av fjolårets mest omtalade - Frihet av Jonathan Fransen. Och Ordfront skänker en av mina favoritböcker om orättvisor och kärlek - Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg. Själv skickar jag med några bokrelaterade småsaker.

Vill ni vinna? Posta då en kommentar om det här i inlägget. För att få fler vinstchanser kan man dessutom blogga om utlottningen och gilla bloggen på Facebook. Posta länkar om ni bloggat eller facebookat om tävlingen så ökar chansen att vinna.

Som vanligt kommer dottern att bidra vid vinstdragningen som kommer att gå ytterst korrekt tillväga. Vinnaren tillkännages på söndag 15 juli. Lotter kan man skaffa sig fram till midnatt lördagen innan. Lycka till!


tisdag 3 juli 2012

Klassikersommar 2012

Andarnas hus - Isabel Allende
Det mörka tornet

Hitom himlen - Stina Aronson
Bokmilaskogen

Stolthet och fördom - Jane Austen
Tankar från mitt fönster

Ella gör sig fri - Karin Boye
Bohemian Rhapsody

Kallocain - Karin Boye
Bokmoster
Enligt O
Feministbiblioteket
Fiktiviteter

Kris - Karin Boye
Smutstiteln

Agnes Grey - Anne Brontë
Pocketblogg

Jane Eyre - Charlotte Brontë
Lyrans Noblesser
Pocketblogg

Svindlande höjder - Emily Brontë
Fiktiviteter

Dolken från Tunis - Agatha Christie
Mest Lenas godsaker

Heart of Darkness - Joseph Conrad
Olika sidor

Blade Runner - Philip K Dick
Hellre barfota än boklös

Oliver Twist - Charles Dickens
Nilmas bokhylla
Theresans

Brott och straff - Fjodor Dostojevskij
Mest Lenas godsaker

A study in scarlet - Sir Arthur Conan Doyle
Mias kulturhörna

Rebecca - Daphne du Maurier
If you've heard this story before...

De tre musketörerna - Alexandre Dumas
Poplitt

Middlemarch - George Eliot
A room of my own

Old Possums book of practical cats - T S Eliot
Stänk & flikar

Madame Bovary - Gustave Flaubert
Tankar från mitt fönster

Anne Franks dagbok - Anne Frank
En världsomläsning

Agnes Cecilia - Maria Gripe
Bokmärkt hos Hundöra

Kappan - Gogol
Bohemian Rhapsody

Kung Salomos skatt - Henry Rider Haggard
A room of my own

En grupp förnäma damer - Thomas Hardy
A room of my own

Den eldröda bokstaven - Nathaniel Hawthorne
A Room of My Own

På väg - Jack Kerouac
Mias Kulturhörna
If You've Heard This Story Before

Barabbas - Pär Lagerkvist
Fiktiviteter

Spökhanden - Selma Lagerlöf
Bloggbohemen

Lady Chatterleys älskare - D H Lawrence
Bohemian Rhapsody
Läsdagboken

Islands klocka -Halldór Laxness
Böcker emellan

På tunet därhemma - Halldór Laxness
Mimmimaries böcker

Gräset sjunger - Doris Lessing
Olika sidor

Den nya Isabel - Katherine Mansfield
Bokmoster
Jennys bokstavliga vardag
och dagarna går
Feministbiblioteket
Lyrans Noblesser

Aniara - Harry Martinson
Smutstiteln
Hellre barfota än boklös

Kvinnor och äppelträd - Moa Martinson
Tankar från mitt fönster
Fiktiviteter

Älskade - Toni Morrison
A room of my own

Ensamhetens vin - Irene Nemirovsky
och dagarna går

En blomma av blodNgũgĩ wa Thiong'o
Lyrans Noblesser
Litteraturmagazinet

Pojken och lånarna - Mary Norton
Bokmilaskogen

1984 - George Orwell
Matildas läshörna

Animal Farm - George Orwell
Jennys bokstavliga vardag

Bonjour Tristisse - Francoise Sagan
Mimmimaries böcker

Frankenstein - Mary Shelley
Lyrans Noblesser

Cancerkliniken - Alexander Solzjenitsyn
Smutstiteln

Miss Jean Brodies bästa år - Muriel Spark
Lyrans Noblesser

Möss och människor - John Steinbeck
Lyrans Noblesser

Skattkammarön - Robert Louis Stevenson
Mias kulturhörna

Domarens hus - Bram Stoker
Hellre barfota än boklös

Dracula - Bram Stoker
Det mörka tornet
Lyrans Noblesser
PocketBlogg

En dåres försvarstal - August Strindberg
Mest Lenas Godsaker
PetiteMari
Bohemian Rhapsody
Tankar från mitt fönster

Ett dockhem - August Strindberg
Bohemian Rhapsody

Ett halvt ark papper - August Strindberg
Bokmoster

Fröken Julie - August Strindberg
Lyrans Noblesser

Giftas - August Strindberg
Olika sidor

Hemsöborna - August Strindberg
Bokmamma
TinaO

Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
Mimmimaries böcker
Bokhyllan i pepparkakshuset
Enligt O

Med strömmen - Hjalmar Söderberg
Bloggbohemen

Walden : or Life in the Woods - Henry David Thoreau
Läsdagboken

Män kan inte våldtas - Märta Tikkanen
Feministbiblioteket
Enligt O

Anna Karenina - Lev Tolstoy
Bokhyllan i pepparkakshuset

Prästungen - Göran Tunström
Det mörka tornet

Jenny - Sigrid Undset
Tankar från mitt fönster
Stänk & flikar

Pappa Långben - Jen Webster
Mias Kulturhörna

The age of innocence - Edith Wharton
Bokhyllan i Pepparkakshuset

Spöket på Canterville - Oscar Wilde
Olika sidor

Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Mimmimaries böcker
Bokdivisionen
Smutstiteln
Enligt O

Pennskaftet - Elin Wägner
Smutstiteln

Tornet - W B Yeats
Lyrans Noblesser

Krogen - Emile Zola
Pocketblogg

Colombes granne

Colombes granne av Tatiana de Rosnay, utgiven av Sekwa, 2012

Colombe, maka till den framgångsrike Stéphane och mor till tvillingsöner, arbetar som spökskrivare åt kändisar, men drömmer och att skriva en egen roman. Maken är ofta borta på tjänsteresor, Colombe har ansvar för hem och familj. När familjen flyttar in i en ny lägenhet förändras Colombes liv drastiskt. Mannen i lägenheten ovan spelar hög musik (Rolling Stones) på nätterna och hindrar Colombe från att sova. Gör han detta medvetet? Samtidigt får Colombe i uppdrag att agera spökskrivare åt en sexuellt frisläppt ung kvinna och för att lyckas med detta börjar hon läsa erotisk litteratur. De nya upplevelserna får Colombe att omvärdera sitt liv och se saker hon tidigare blundat för.

På ett yttre plan är Colombes granne en nervpirrande thriller om en kvinna som hamnar i en terrorliknande relation till sin granne. Den manlige grannen förföljer och bryter ner Colombes funktionsförmåga genom att störa hennes sömn. När maken är hemma är allt tyst och Colombe har svårt att övertyga omgivningen om att grannen medvetet trakasserar henne. Det inre skeendet kan beskrivas som en gestaltning av en hämmad kvinnas regression och nyvunna förmåga att använda sig av både sina sexuella och aggressiva impulser för att frigöra sig och utvecklas. Vad är fantasi, vad är verklighet? Det är upp till läsaren att avgöra. Romanens stora förtjänst är just dess växelspel mellan yttre och inre verklighet.

Författaren skildrar inledningsvis Colombe som en mycket försiktig kvinna. Hon undviker konflikter, anpassar sig och väljer att inte se tecknen på att relationen till maken präglas av undergivenhet från hennes sida. Personligen tycker jag att författaren är alltför tydlig och ensidig i in gestaltning av Colombes personlighet och stör mig lite på detta. När romanen längre fram antar karaktären av en utvecklingsroman förstår jag bättre varför författaren lagt så stor vikt vid att läsaren snabbt ska lära känna huvudpersonen.

Romanens text har ett otroligt driv, boken är en bladvändare man inte gärna lägger ner förrän den är utläst. Emellanåt tycker jag att händelseförloppet är lite långsökt, men berättelsen är som helhet så bra att jag lätt kan överse med detta.

Sammantaget är Colombes granne en oerhört spännande, suggestiv psykologisk thriller som både underhåller och oroar. Perfekt läsning i hängmattan!

Andra som läst och tyckt till är och dagarna går, Dagens bok, Nattens bibliotek.

måndag 2 juli 2012

Tematrio - Vatten

Den här veckans tema kan man tolka som man vill. Jag har valt att skriva om vatten som finns i sjöar och hav. Men man kan lika gärna skriva om regn, stränder, regnskog osv. Var så uppfinningsrika ni har lust med! Berätta om tre böcker som utspelar sig vid vatten!

1. Berättelsen om Pi av Yann Martel. Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren.

Berättelsen om Pi är en helt unik, fantasieggande roman. Personskildringarna är makalöst bra, handlingen är en halsbrytande berg- och dalbana och budskapet så klokt. Johan Rabaeus' uppläsning är mästerlig! Författaren fick Bookerpriset år 2002 för denna bok.


2. Den gamle och havet av Ernest Hemingway. Detta är berättelsen om Santiago, en gammal man som fiskar ensam i sin båt utanför Kubas kust. Han har varit ute på havet i åttiofyra dagar, utan att få fisk. De första 40 dagarna hade han pojken Manolin med sig i båten, men p g a den gamles stora otur har pojkens far flyttat honom till en annan båt. Pojken iakttar nu bekymrat hur Santiago dag efter dag kommer i land utan fångst och han försöker hjälpa den gamle så gott han kan. På den åttiofemte dagen nappar det. Svärdfisken, som den gamle har på kroken, är stor och stark. I stället för att låta sig halas in, drar fisken den gamle allt längre ut till havs. Santiago börjar förstå att det här kommer att bli en kamp på liv och död, mot den största fisk han någonsin skådat.

När jag började läsa den har boken var det med stor tvekan och misstro. Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli hänförd av en bok om en gammal gubbe och en fisk. Men, det blev jag. Jag blev nästan lite förälskad i Hemingway, måste jag medge. Berättelsen är enkel, men samtidigt storslagen. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. Det här är en tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Uppläsningen av Max von Sydow är magnifik. Den gamle och havet låg till grund för att Hemingway fick Nobelpriset 1954.

3. Tre män i en båt av Jerome K. Jerome. Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. När han berättar för sina vänner Harris och George om alla sina krämpor, inser de att de nog också drabbats av en hel del sjukdomar. Trion beslutar sig för att lite frisk luft och en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat...

Den här romanen fnissade jag mig genom, ja emellanåt gapskrattade jag faktiskt. Jag uppskattar verkligen den här lite torra, underfundiga sortens humor. Huvudpersonerna träder fram tydligt i all sin krankhet och berättelsen är fylld av dråpliga situationer. Brittisk humor när den är som bäst! Jan-Olof Strandbergs uppläsning är mycket bra.