fredag 10 juli 2015

Pärlor och patroner - 60 historiska kvinnoporträtt

Med bitsk humor, stor värme och en lagom portion svärta skildras i Pärlor och patroner av Loka Kanarp ett mycket intressant urval av historiska kvinnor. Här kan man hitta kvinnor som bidragit till vår utveckling som t ex världens första kvinna i rymden Valentina Teresjkova och dubbla Nobelpristagaren Marie Curie. Här finns också kvinnor som är mer eller mindre kända för mer eller mindre trevliga saker. Möt t ex skosamlande Imelda Marcos, kurtisanen Hariette Wilson och blodtörstiga grevinnan Bathory. Urvalet är lysande, förutom nöjet att läsa boken lärde jag mig faktiskt en hel del nytt om våra förmödrar. Påfallande många av dem bar under perioder i livet manskläder, något jag kanske uppmärksammade särskilt eftersom jag nyligen läst De förklädda flickorna i Kabul.

Alla kvinnorna skildras i fyra tecknade rutor ackompanjerade av slagkraftiga, korta beskrivningar. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om bilderna eller texterna är bäst, och oavsett vilket samverkar ord och bild och skapar en mycket underhållande helhet. Rekommenderas!


PÄRLOR OCH PATRONER
Författare: Loka Kanarp
Kolik Förlag (2009)
Köp: Adlibris, Bokus

13 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Jag och min guidekollega håller precis på med stadsvandringar med kvinnoperspektiv: http://www2.visitlund.se/sv/evenemanget/a876129/mot_lundakvinnor_med_attityd_876129/detaljer
  Och så Historiskan förstås! https://www.facebook.com/historiskan?fref=ts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att det är så långt till Lund för mig, kanske kommer nästa år så jag hoppas att ni håller på då med.

   Radera
  2. Det gör vi nog. Jag kan annars bjuda på en tur. Hör bara av dig.

   Radera
 2. Den boken verkar intressant, skriver upp den på listan. :)

  SvaraRadera
 3. den låter lockande! ser ut att vara tydliga bilder och tydlig text. det gillar jag

  SvaraRadera
 4. Fantastisk presentbok till knoppande kvinna exvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Jag och en kompis sa just att vi skulle köpa in ett antal ex att ha som presenter.

   Radera