tisdag 31 januari 2023

Mitt i Mörkret


 "Mästerligt berättad. Med ett i sanning chockerande slut", låter ju onekligen intressant. Den bok som beskrivs på detta sätt är Mörkret av isländske Ragnar Jónasson. Jag har tidigare gillat just isländska deckare och har därför ganska stora förhoppningar på kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir, vi får väl se om de infrias. 

måndag 30 januari 2023

Babetta

Babetta av Nina Wähä handlar om Katja och Lou, som varit bästa vänner sedan ungdomen. De gick båda teaterlinjen och drömde om en framtid inom film- och teaterbranschen. Men medan Lou blivit framgångsrik filmstjärna efter succén med filmen Babetta, arbetar Katja på ett kafé. Efter många år med enbart sporadisk kontakt, får Katja oväntat en inbjudan att spendera sommaren hos Katja i hennes, och den framgångsrike sambons, franska chateau. Det blir en lång, het sommar med många udda, oroande händelser.

När jag började lyssna på den här romanen noterade jag att det var mycket stor variation i de betyg/omdömen som skrivits. Detta gjorde mig nyfiken, det brukar ofta innebära att jag kommer att uppskatta boken. Tyvärr måste jag säga att så inte är fallet gällande Babetta. Att Nina Wähä är en författare som verkligen kan formulera sig behöver väl inte sägas, det är väl rätt självklart. Men jag förstår nog egentligen inte den här romanen. Jag ser inte djupet, eller möjligen ironin? Jag har också liten kunskap om filmbranschen så många referenser går mig troligen förbi. Läs gärna den här romanen och berätta för mig vad det är jag missar. 
BABETTA
Författare: Nina Wähä
Uppläsare: Nina Wähä
Förlag: Norstedts (2022) Storytel

söndag 29 januari 2023

En smakebit ur Osebol


Helgen har tillbringats i Varberg på läsretreat med att gäng bokbloggisar, fantastiskt trevligt! Nu ska vi snart ha bokcirkel. 

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

Marit Kapla tilldelades oerhört välförtjänt Augustpriset sin skönlitterära bok Osebol 2019. Texten bygger på intervjuer med människor som bor i författarens uppväxtby Osebol i norra Värmland. Av intervjuerna har författaren skapat en säregen lyrik som både är vacker, underfundig och lågmält känslosam. 
 
   Jag tror man uppskattar det
   om man varit härifrån mer.

   Jag kan också se
   att det är fint somliga dagar
   men annars så ...

   För mig är det bara
   en jäkla dalgång
   ungefär.

lördag 28 januari 2023

Läsretreat Varberg och havet


Är på läsretreat i Varberg tillsammans med andra bokbloggare och känner mig så glad att jag lärt känna dessa människor och medläsare. I den här gruppen kan det aldrig blir för mycket bokprat. Igår visade Varberg upp en vacker, solig sida, idag var det mulet och rejält blåsigt. Men en liten promenad till havet och kallbadhuset blev det i alla fall. Havet får bli dagens tema, nedan bjuds ni på fantastisk lyrik med havet som motiv. 


Haiku av Thomas Tranströmer

Ekar och månen.

Ljus och tysta stjärnbilder.

Det kalla havet.


"Vaggsång" av Gabriela Mistral

Nu vaggar mitt hav sina vågor

vid dyningens eviga dån.

Jag lyssnar till vågornas kärlek

och vaggar min son.


I sädesfälten går vinden

och vaggar nattliga strån.

Jag lyssnar till vindarnas kärlek

och vaggar min son.


Gud vaggar de ändlösa världar,

som tystnaden kommer ifrån.

Jag känner hans hand i mörkret

och vaggar min son.


"Dagen svalnar ..." av Edith Södergran

Du sökte en blomma

och fann en frukt.

Du sökte en källa

och fann ett hav.

Du sökte en kvinna

och fann en själ -

du är besviken.

fredag 27 januari 2023

Förintelsens minnesdag


2005 deklarerade FN 27 januari som en internationell minnesdag för förintelsens offer. Under många år, dock ej de senaste, presenterade jag en lista över mycket läsvärda romaner som berättar om förintelsen. Här kommer ånyo denna lista, kompletterad med lite nya titlar.  

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander handlar om två väninnor och deras makar som träffas för en parmiddag. Väninnorna har inte sett varandra på många år och deras liv har har utvecklats åt motsatta håll. Den ena väninnan lever ett strikt ortodoxt judiskt liv i Israel, fyllt av regler om mat, klädsel och trosutövning. Den andra väninnan lever ett modernt, sekulariserat, välbärgat liv i Florida. Efter en trevande inledning av middagen hamnar paren oundvikligen i ett samtal om förintelsen. Frågan om vilka av deras icke-judiska vänner som skulle ha riskerat allt för att gömma dem diskuteras. Och skulle de själva tagit den risken för andra?

Ett kort stopp på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg är författarens berättelse om hans fars väg till och från koncentrationslägret. Med ett dröjande, vackert, poetiskt språk låter författaren läsaren få ta del av pojkens och den vuxne mannens försök att förstå och vara trogen berättelsen om faderns liv. Rosenberg ger läsaren en ny nyans av förintelsens följder, vilket gör denna bok till angelägen läsning.

I skuggan av min bror av Uwe Timm är en självbiografisk berättelse om en ung pojke i krigets Tyskland. Den äldre brodern ansluter sig som 18-åring frivilligt till Waffen-SS, han skickas till östfronten, där han blir skadad och senare avlider.  Efter broderns död och tyska rikets fall förändras fadern till en skugga av sitt forna jag. Hemmet i Hamburg har bombats och familjens firma går allt sämre. Modern  och barnen lämnas att försöka hantera sorgen, medan fadern i allt högre grad söker alkoholens lindring. Ett osentimentalt, nyanserat försök att förstå.

Är detta en människa?/Fristen av Primo Levi analyserar hur människan kan förmås att utföra otänkbara handlingar, under vissa betingelser. Författarens beskriver detaljerat en mängd olika situationer där människan ställs inför omöjliga val. Och han berättar om olika strategier att tillskansa sig fördelar och överleva i ett koncentrationsläger.

Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson är en självbiografisk roman om den utvalda flickan Cordelia. Flickans mor är berömd och besatt av sitt konstnärskap. Då raslagarna införs transporteras flickan till Auschwitz, där hon fråntas sin identitet och där hennes personlighet slutligen utplånas. Nu existerar inte längre flickan, endast A 3709. Som överlevande känner kvinnan skuld över att hon aldrig identifierat sig med de judiska offren. Priset för överlevnad är att leva med stark ångest.

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson handlar om den unga kvinnan Hedvig, som växer upp som tysk medborgare vid tiden för andra världskriget. Hedvig längtar efter att höra till, hon vill vara en del av den grupp lyckliga, glada människor som arbetar för att bygga upp det tredje riket. Romanen skildrar på ett nyanserat sätt svårigheten att skapa en identitet då man befinner sig i en konfliktfylld situation. En engagerande historia om människans behov av delaktighet.

Mannen utan öde av Imre Kertész är den mästerliga berättelsen om en ung pojkes väg till andra världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag.

Alla var inte mördare: en barndom i Berlin av Michael Degen handlar om den 11-årige Michael och hans mamma som går under jord i Berlin i samband med att invånarna på deras gata plötsligt börjar transporteras bort på lastbilar. Under två år tvingas därefter Michael och modern leva undangömda, medan Gestapos jakt på judar trappas upp och de allierade bombar staden. De erbjuds hjälp av grannar, bekanta, obekanta och till och med av medlemmar i Nazistpartiet. Osentimentalt och tänkvärt.

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron handlar om Helena, som överlevde förintelsen och  nu lever som ensamstående förälder i Tel Aviv. De flesta av grannarna bär också på svåra minnen från tiden i Europa, ingen är dock lika ensam som Helena. Hennes liv präglas av erfarenheterna från förintelsen, hon lever som om tiden inte existerade. Det förflutna och nuet är ett. Många gånger försöker Helena spåra upp tänkbara släktingar, alltid med samma sorgliga resultat och frågan: Varför kom du inte före kriget? Att växa upp med en så svårt traumatiserad mor gör livet otryggt och oförutsägbart för dottern, samtidigt som moderns kärlek och omsorg tydligt märks i hennes strävan att ge Elisabet en "vanlig" familj och ett "normalt" liv.

Maus av Art Spiegelman är en välkänd klassisk serieberättelse om förintelsen, Den handlar om författarens egna föräldrar som led svårt under kriget. Boken gestaltar de olika "raserna" som olika djur, judarna är tecknade som möss, tyskarna som katter och polackerna som grisar. Inte rättvist mot djuren kan man tycka, men mycket åskådliggörande i sin enkelhet.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson handlar om en ung romsk flicka som byter identitet och antar namnet Miriam för att överleva i koncentrationslägret Ravensbrück, där romer stod allra längst ner i hackordningen. När Miriam kommer till Sverige med de vita bussarna behåller hon den nya identiteten - även i det nya hemlandet visar det sig att förföljelse av romer och "tattare" är vanligt. Inte ens för maken berättar Miriam sanningen, vilket leder till ett liv i ständig press att dölja sitt ursprung. En oerhört gripande berättelse.

De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg utspelar sig i det judiska gettot i den polska staden Łódź och porträtterar den, av nazisterna utsedde, judiske ledaren Chaim Rumkowski. Förhållandena i ghettot är fruktansvärda och försämras hela tiden. Rumkowski fattar beslut om vilka som ska deporteras och vilka han ska försöka rädda. Hans relation till och övergrepp på barnen i ghettot skildras på ett sätt som väcker stor avsky och sorg. En mycket bra bok som upprör.

Ensam i Berlin av Hans Fallada handlar om föräldraparet Otto och Anna Quangel, som efter att deras som stupat i kriget, blir besatta av att på något sätt ta till kamp mot naziregimen. De börjar skriva små textade kort som uppmanar till motstånd, och placerar ut dessa runt om i Berlin. Tyvärr lämnas dock så gott som alla kort in till Gestapo, där kommissarie Escherich får i uppdrag att finna kortskrivaren. Det civilkurage som gestaltas av paret Quangel är lika viktigt idag som på 40-talet och den här romanen är därför mycket angelägen läsning.