onsdag 29 juni 2011

Jordbarn, himmelsbarn

Den kommande helgen har vi Kina-träff. Då träffas fyra familjer som fick barn tillsammans i Kina för snart fem år sedan. För att fira detta lite extra kommer här en recension av en bok jag särskilt vill rekommendera till alla "Kina-föräldrar".

Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee, utgiven av Trasten, 2011.

I bilderboken Jordbarn, himmelsbarn får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Varje uppslag innehåller en kort, vacker, poetisk text och den mest fantastiska illustration man kan föreställa sig. Bilderna föreställer kinesiska teckan, de är rikt smyckade och väcker både barnets och den vuxnes lust att läsa mer.

"Jag älskar solen. Jag älskar den värmande solen. När gräset och träden ser den växer de så det knakar. Jag älskar verkligen solen."


 
Dottern, som snart fyller 6 år, älskar den här underbara bilderboken. Den "enkla" texten, med de rytmiska upprepningarna gör att denna bok kan läsas även för de yngre förkolebarnen, bokens skönhet gör att den uppskattas i alla åldrar. Som extra bonus lär man sig på ett lustfyllt sätt några kinesiska tecken. Boken rekommenderas varmt!

tisdag 28 juni 2011

Semesterläsning

Jag har inte min semester förrän om 2½ vecka, men det är hög tid att planera semesterläsningen. Som jag tidigare skrivit om planerar jag att lyssna på ett antal böcker, bl a En dåre fri, Om inte nu så när, Yarden och En gränslös kärlekshistoria. Men visst var det väl så att jag hade lite utmaningar på gång också? På den tyskspråkiga fronten ska jag läsa Jenny Erpenbecks Historien om det gamla barnet och kanske också Elfriede Jelineks Älskarinnorna. När det gällande kommande Nobelpristagare har jag mest lust att läsa Haruki Murakamis Norwegian wood. I utmaningen Boktolvan finns mycket bra att välja mellan, kanske är det mest sannolikt att jag kommer att läsa Christine Falkenlands Öde eller Kazuo Ishiguros Never let me go. Anna Karenina och Madame Bovary kommer sannolikt inte att bli lästa i år heller.

Hur ser era semesterläsningsplaner ut?

måndag 20 juni 2011

Påbörjat...

Två bra böcker är påbörjade, juni tycks bli en bra läsmånad. Jag lyssnar på Aino Trosells Hjärtblad och är mycket förtjust i författarens sätt att gestalta människor och miljö. Berättelsen utspelar sig bland Sveriges fattiga under andra delen av 1800-talet, miljön känns autentisk och lilla Hulda berör mig. Det jag framför allt tycker om är att handlingen engagerar utan att vara det minsta sentimental.

Med ögonen läser jag Det stora huset av Nicole Krauss. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna författares stil, men indragen blir jag omedelbart. Jag sugs liksom in i denna suggestiva text och undrar hur allt hänger ihop. Jag har hittills läst två avsnitt och gillar framför allt att huvudpersonerna inte är så enkla att tycka om. Den israeliske mannen som förlorat sin hustru väcker empati då han talar om hustrun och vrede då det kommer fram hur han behandlat sin ene son. Nicole Krauss lever upp till mina oerhört höga förväntningar!

fredag 17 juni 2011

Sommarens öronläsning

Nu har jag varit på biblioteket och försett med med lite örongodis. Det blev en blandning av lättsmälta deckare och svensk kvalitet. På deckarfronten håller jag mig i Botswana och under sommaren kommer jag att lyssna på två böcker om den kära Mma Ramotswe. Anna Thor är en ny författare för mig, jag hoppas att hennes Om inte nu så när faller mig i smaken. En gränslös kärlekshistoria och Hjärtblad av Aino Trosell borde också passa mig bra. Och som grädde på moset tänker jag lyssna på En dåre fri av Beate Grimsrud, en bokupplevelse jag tror kommer att vara oförglömlig. Förutom allt detta jag ska lyssna på, tänker jag så klart även läsa en del med ögonen. Mer om detta kommer snart.

Hur har ni det med sommarläsningen?

torsdag 16 juni 2011

Bloggproblem

Jag har ett problem med mitt Blogger-konto som är oerhört irriterande. Jag blir konstant utloggad från kontot så fort jag går till "visa blogg-läget". Det här gör att snabbredigeringsfunktionen inte fungerar. Har någon av er andra råkat ut för detta? Känner ni till hur man löser problemet?

måndag 13 juni 2011

Barnens resa

Det är väl inte bara vuxna som ska få möjlighet att uppleva hela världen genom läsningen. Nu är det hög tid att dottern också får göra en resa. I den underbart vackra boken Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee får man lära sig kinesiska tecken, i den angolanska Yrani flickan med de fem flätorna av Ondjaki lär sig Yrani betydelsen av de vackra orden fred och vänskap.

tisdag 7 juni 2011

Tematrio - Flaggdagen

Nationaldag var det igår och det gjorde att jag glömde att det var måndag och därmed tematriodag. Veckans tema handlar såklart om vår inhemska litteratur. Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen!


1. I Absint av Niklas Rådström hittar författaren och hans hustru en liten blåmesunge som fallit ur boet. De tar hand om honom efter bästa förmåga och ger honom namnet Absint. Under sommaren växer Absint till sig, kanske kommer han en dag att kunna återförenas med de vilda fåglarna i trädgården. Det här är en underbar, filosofisk berättelse om livet, skrivet på vackert, lyriskt språk.

2. I Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman växer farmor upp i ett fattigt hem, hon är sparsam och noga med att få det som är hennes. Så småningom gifter hon sig med ägaren till den Borckska gården, en svag man som låter farmor styra. I Farmor och Vår Herre finns ett humoristiskt beskrivet persongalleri, lustiga händelser, underliggande tragedier och frågan om allt är som det verkar vara.

3. I Mot ljuset av Elin Boardy följer Elly med sin syster Annie och hennes nyblivne make Laurids på bröllopsresa till Malaysia. Med på resan finns även Laurids barndomsvän Niels, en ung man med en stark känsla för rättvisa och klasskamp, och plantageägaren Thomsen. Under vistelsen i Malaysia kommer Elly att omvärdera sin kvinnoroll, uppleva en kärleksaffär och skapa en ny identitet. På avskalad prosa skapar författaren en drömlik, suggestiv stämning. Berättarstilen är återhållsam, lågmäld och detaljerad. Läsaren lockas in i en bedrägligt händelsefattig berättelse, men luften vibrerar av hetta, under den polerade ytan pyr starka känslor.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 4 juni 2011

Läsa eller Simma?

Den nya datorn tar lite tid att lära sig, Photoshop Elements gör mig tokig! Jag läser dock lite mellan varven, just nu den underbara Montedidio av Erri De Luca. Och jag lyssnar på Den unge Werters lidanden av Goethe. Även denna är vacker om än inte riktigt min stil. Det blir lite mycket med alla översvallande känslor. Men det ska väl erkännas att jag spelar en del Sims också. Och där har jag ju så oerhört mycket att lära när jag varit borta från communityn under flera år.

Jag har fått några riktigt fina recensionsböcker som jag ska visa er så fort jag blir vän med Photoshop, tills dess får ni ha det så skönt i värmen.