tisdag 30 juni 2015

Juni månads lästa klassiker

Då var det dags att skapa en sida med länkar till alla klassiker vi läst den här månaden. Håller en tummetott för att det ska funka för er alla att lägga till länkarna med InLinkz. Själv har jag läst tre klassiker under månaden, men bara lyckats skriva något om två av dem. Det ska bli spännande att få ta del av vad ni andra läst, hoppas på intressanta diskussioner i många bloggar!

söndag 28 juni 2015

Djurfarmen

 
Det tog ett bra tag innan jag förstod att ljudboken Djurens gård på Storytel var Orwells klassiska Djurfarmen. Men nu är den lyssnad på. Kort kan man säga att Djurfarmen är en vass, satirisk allegori över stalinismens framväxt i Sovjetunionen. Orwell var demokratisk socialist och reagerade kraftigt på revolutionens inbyggda faror. Romanen är intressant, framför allt i sin skildring av att saker plötsligt vänds till sin motsats utan att någon vet hur det gick till. Vidare skildras den osäkerhet detta skapar på ett lysande sätt. Djurfarmen är helt klart en läsvärd roman som speglar hur makt korrumperar och den är därmed allmängiltig.

torsdag 25 juni 2015

Klassikerläsning?

 
Hur går det för er med klassikerläsningen? För egen del går det riktigt bra. Jag har läst ut (lyssnat klart på) Buddenbrooks av Mann, jag har också lyssnat på Djurens gård (Djurfarmen) av Orwell och snart även på Spelaren av Dostojevskij. Kanske hinner jag också läsa ut Hitom himlen av Stina Aronson innan månadsskiftet. Metamorfoser får vänta ett litet tag för jag är uppslukad av För in de döda av Mantel än så länge. Hoppas det går bra för er alla! Jag postar ett inlägg runt den 30 där vi alla kan lägga till länkar.

tisdag 23 juni 2015

Höstens pocketklassiker

Det finns tre svenska författarskap jag länge varit nyfiken på. Tre författare, vars texter jag tror kommer att passa min smak perfekt. Och nu visar det sig att de alla tre kommer i form av ursnygga pocketklassiker till hösten!

"Århundradets svenska debut" kallas Sara Lidmans Tjärdalen, här följer en beskrivning av romanen:

När Agda tidigt en sommarmorgon kliver ut på bron skrivs ett nytt kapitel i svensk litteratur. Inte sedan Arvid Falk i Röda rummet blickade ut över Stockholm har en värld trätt fram med sådan skärpa. Byn Ecksträsk i norra Västerbotten är ett universum och ett språk. Handlingen rymmer ett illdåd, en gärningsman och en kollektiv skuld. Till sitt tema är boken lika förankrad i sin unika miljö som den är aktuell och allmängiltig.

"Magisk mörkerskildrare" karaktöriseras Birgitta Trotzig. Här kommer förlagets beskrivning av Dykungens dotter:

En ung kvinna bryter upp från sitt föräldrahem, en liten fiske- och småbrukargård på skånska kusten ute på Österlen. Det är i slutet av det fattigsvenska tjugotalet. En man har dykt upp och försvunnit ur hennes liv. Hennes dramatiskt mörka öde utgår från den mannen. De förgörande krafterna hos honom återkommer i deras dotter. Och sedan i dotterns son. Dykungens dotter är en tät, levande roman om människors svårighet att nå fram till varandra och slå rot i en tid av uppbrott från land till stad, från jord och djur till maskinernas värld. I lyriskt visionära bilder bär den svartskimrande sagan fram de stora frågorna om makt och svek, om skuld och förlåtelse, om sökande efter en mening och efter den kravlösa kärleken.

"Lidelsefullt om äran och kärleken", skriver Ivar Lo-Hohansson, enligt förlaget. Här kommer beskrivningen av debutromanen Måna är död:

Denna kärleksroman, som Ivar Lo-Johansson betraktade som sin egentliga skönlitterära debut som författare, skrevs redan 1929, men gavs av privata hänsyn inte ut förrän tre år senare. Först då avslutades det verkliga kärleksförhållande som tar en sådan fiktiv ände med förskräckelse i romanen.

måndag 22 juni 2015

Tematrio - Landsbygden

Förra veckan handlade trion om storstaden Stockholm, idag styr vi istället kosan mot vischan. Berätta om romaner som utspelar sig på landsbygden, svensk eller utrikisk.


1. Hägern av Lise Tremblay kommer definitivt att hamna på årets bästa-lista. Den utspelar sig i en kanadensisk avfolkningsbygd och är mycket realistisk.

2. En bok som tagit steget in på min favoritlista (det gör inte många) utspelar sin på småländska landsbygden på 70-talet. Korparna av Bannerhed är skriven på fantastisk vacker prosa och skildrar ett barns tuffa tillvaro med en pappa som inte mår bra.

3. Pearl Bucks Den goda jorden utspelar sig på kinesiska landsbygden och skildrar hur hårt en jordbrukares liv kan vara.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 21 juni 2015

Wolf Hall på TV ikvällNi har väl inte missat att Wolf Hall börjar ikväll? Jag försöker läsa min För in de döda snabbt, men kommer nog inte att hinna läsa ut. Oj oj, nu vet jag inte vad jag ska göra. Spela in serien och titta senare? Eller se serien och läsa parallellt? Jag kommer nog inte att kunna låta bli att titta. SVT 1 21.45 börjar det! Här kommer en "blixtkurs till historiska personerna" i serien.

lördag 20 juni 2015

Buddenbrooks och Thomas Mann

Det tog sin tid, men nu har jag lyssnat klart Manns stora debutroman om familjen Buddenbrook. Romanen skildrar en familjs liv och leverne under fyra generationer och utspelas i den gamla hansastaden Lübeck. Romanfigurerna har förebilder i verkligheten, både bland Manns släktingar och bland övriga Lübeckbor. Alla uppskattade inte hur de porträtterades. Som läsare blir jag mycket nyfiken på den olika personerna, vars yttre och inre egenskaper gestaltas med många nyanser och detaljer. Sammantaget fann jag romanen intressant och läsvärd om än inte i paritet med en del andra släktsagor jag läst eller sett filmatiserade (t ex Öster om Eden och Forsyte-sagan).

År 1929 tilldelades Mann Nobelpriset med motiveringen ”förnämligast för hans stora roman Buddenbrooks, vilken under årens lopp vunnit alltmer stadgat erkännande som ett av den samtida litteraturens klassiska verk”.

 
Thomas Mann föddes 1875 och växte upp och i  Lübeck. Kännetecknande för Manns författarskap är de episka berättelserna skrivna i högtravande stil och utspelande sig i hembygden, detaljrikedomen, användandet av klassiska myter, homoerotiska inslag (främst i Döden i Venedig) och ett ironiskt tilltal. 1924 publicerades Bergtagen, en roman Mann påbörjat redan 1913, inspirerad av hustruns berättelser om sin vistelse på sanatorium. Strax efter Hitlers maktövertagande 1933 tvingades Mann lämna hemlandet då han vägrade stödja den nya regimen. Manns böcker var bland de verk som brändes av nazisterna. Mann emigrerade några år senare till USA, men slutade inte definiera sig som tysk: "Where I am, there is Germany. I carry my German culture in me."

BUDDENBROOKS: EN FAMILJS FÖRFALL
Författare: Thomas Mann
Översättare: Ulrika Wallenström
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2005)
Köp: Adlibris, Bokus

torsdag 18 juni 2015

Grattis till mig

 
Här är mitt födelsedagsbord. Förvånansvärt nog inte fyllt av böcker. Jag har köpt mig duk, vas, skål, midsommarprydnad och EN enda bok. Vilken bok? Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal. På "posten" väntar ytterligare ett paket med Dikter och fragment av Sapfo. Grattis till mig!

onsdag 17 juni 2015

Illustrerad Potter

 
Vi har redan Harry Potter-böckerna i två olika upplagor här i familjen, men det är klart att vi måste införskaffa den illustrerade också. Den får bli högläsningsutgåvan. Första boken kommer på svenska i oktober.

måndag 15 juni 2015

Tematrio - Stockholm

Nu har jag läst en fantastisk bok som inspirerat till ett tema igen: Isidor och Paula av Ola Nilsson. Och temat blir därför Stockholm. Berätta om tre romaner som utspelar sig i vår huvudstad.

1. Isidor och Paula är en smärtsamt vacker tolkning av myten om Orfeus och Eurydike. Recension kommer när jag lyckats samla mina tankar.

2. Naturligtvis måste jag också ta med Per Anders Fogelströms underbara stad-serie om det hårda livet och kärleken mellan Henning och Lotten i min trio. Mina drömmars stad är en av de allra bästa böcker jag läst.

3. Var det bra så? av Lena Andersson handlar om en Stockholmsförort och är som en käftsmäll. Hennes bästa, i mitt tycke.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 14 juni 2015

Månadssummering - Maj 2015

Oryx och Crake - Margaret Atwood
Timmen före midnatt - Ida Simons
Hägern - Lise Tremblay

Den goda jorden - Pearl Buck
Än skyddar natten - Anna Lihammer
Hyresgästerna - Sarah Waters
Fru Sorgedahls vackra vita armar - Lars Gustafsson

Det blev bara 7 böcker i maj också, tempot är lite långsamt, men böckerna bra.
Atwoods postapokalyps är del ett i en trilogi, spännande och ruggig läsning.
Gustafssons berättelse om Fru Sorgedahl var vacker, men fångade mig inte riktigt.
Hyresgästerna handlar om relationer med komplikationer i 20-talets England.
Lihammers deckare var för blodig för mig, vilket sänkte betyget rejält.
Pearl Bucks klassiker om bondelivet i Kina var bättre än jag väntat mig.
Simons bok är en självbiografisk berättelse om en judisk familjs liv i Europa innan andra världskrigets utbrott.
Månadens överraskning och höjdare är romanen om den kanadensiska landsbygden: Hägern. Missa inte denna pärla!

onsdag 10 juni 2015

Timmen före midnatt

Timmen före midnatt skrevs av Ida Simons (pseudonym för Ida Rosenheimer) i efterkrigstidens 50-tal. Ida Rosenheimer föddes 1911 i Antwerpen och i den här självbiografiska berättelsen skildrar hon med ett sällsamt ljus en judisk barndom i en välbärgad, excentrisk familj, som rörde sig över delar av Europa som om de hade hemvist överallt. Redan i barndomen började Ida Rosenheimer spela piano och som ung vuxen var hon en framgångsrik konsertpianist. Sedan kom kriget. Ida Rosenheimer och familjen deporterades till koncentrations­lägret Theresienstadt, där hon ska ha spelat för såväl fångar, som vakter. Efter kriget valde Ida Rosenheimer skrivmaskinen framför flygeln. Timmen före midnatt är således skriven i ett efteråt, efter en tid då författaren sett och upplevt de mest fasansfulla händelser. Ändå skildrar hon sin barndom utan - nästan - några referenser till det som ska komma. Undantaget är denna kommentar:
”Morfar Harry var judisk antisemit, vilket han inte var ensam om bland sina jämnåriga. Det beredde dem ett tämligen så oskyldigt nöje som gaskammargenerationen aldrig ska bli förunnad.”
Bokens huvudperson och berättare Gittel lever ett okonventionellt liv i en familj med en pappa som inte är så lyckosam med sina affärer och en mamma som med jämna mellanrum tar med sin dottern för att bo hos diverse olika släktingar. Gittel är både naiv och försigkommen och lyckas skapa vänskapsband med ungmön Lucie, som låter Gittel spela på familjens Steinwayflygel. Mer komplicerat blir det när Lucie inviger Gittel i sina romantiska planer.

Timmen före midnatt är en tunn bok som gestaltar diverse episoder och låter läsaren själv vara delaktig i att skapa en mer tydlig, sammanhängande bild av Gittels barndom. Perspektivet är hela tiden Gittels och författaren lyckas på ett nyanserat och trovärdigt sätt ge röst åt den unga flickans tankar och drömmar. Om jag skulle välja ett enda ord för att karaktärisera romanen skulle jag säga att den är charmerande. Och läsvärd.

TIMMEN FÖRE MIDNATT
Författare: Ida Simons
Översättare: Per Holmer
Förlag: Natur och Kultur
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 8 juni 2015

Tematrio - Sverige idag

Då har vi firat Nationaldag eller låtit bli. Själv tillhör jag skaran som inte tycker att nationalstater är något att fira. Men i tematrion ska vi i alla fall lyfta fram något svenskt, nämligen samtida litteratur som säger något om vår tid. Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

1. Linjen av Elise Karlsson är en vass, humoristisk satir om vår tids uppslukande fascination av ytligheter och behov av att kategorisera vilka som är innanför respektive utanför (arbets)linjen. Absurd humor, men under ytan en skärande ensamhet och utsatthet.

2. Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer handlar om 19-åriga Moa som ska arbeta på ett äldreboende en kort tid, medan hon försöker komma in på scenskolan. Chocken Moa upplever under sin första arbetsdag med allsköns kroppsvätskor, dementa "kunder" och extrem stress är oförglömlig.

3. Förutom arbete är kön ett tema som debatteras mycket. I Min pappa Ann-Christine berättar dottern Ester Roxberg mycket nyanserat och ärligt om hur det var när hennes pappa, den hobbysnickrande prästen, plötsligt kom ut som kvinna.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 7 juni 2015

I natt jag drömde ...

... något jag definitivt aldrig drömt förut, men gärna drömmer igen. Jag skulle ut och resa och satt - av någon orsak på golvet - på Landvetter och väntade på planet. Då kommer Chimamanda Ngozi Adichie och ska också med planet! Hon satte sig bredvid mig på golvet eftersom hon såg att jag hade böcker med mig i väskan. Oklart hur många ... I vilket fall satt vi där som bäst och pratade när jag fick en armbåge i örat och vaknade. Attans att jag inte minns vad hon sa. Hoppas detta kommer att bli en återupprepande dröm.

 
Brukar ni ha "litterära" drömmar? Berätta!

lördag 6 juni 2015

Vinnaren är ...

 
Det har varit en del pysslande med lottdragningen eftersom det var så många som deltog. Och så många som delade på olika ställen. Men till slut hade alla fått rätt antal lotter (dottern var här behjälplig) och dragningen skedde. Den tursamma vinnaren är:

Marie på En oväntad glänta. Stort grattis! Jag mailar så får du berätta vad du önskar dig.

tisdag 2 juni 2015

Ett urval klassiker till sommarens utmaning

Nu är det äntligen juni och sommaren är officiellt här. Trots iskyla och spöregn försöker jag framkalla lite sommarkänsla genom att skriva mitt första inlägg om klassikerläsningen. Här kan ni se alla som hittills anmält sig att vara med på en klassikerutmaning i sommar. Det är inte för sent att hänga på. I slutet av månaden kommer jag att skapa ett nytt inlägg om de böcker jag läst och där kommer ni att kunna lägga till er egna länkar.

Här är en del böcker jag funderar på att läsa, det är inte så lätt att välja. Buddenbrooks håller jag i o f s redan på med, så den ska definitivt bli utläst. Hitom himlen och Vredens druvor är jag också riktigt sugen på. Förutom böckerna på bilden har NoK mailat att Metamorfoser är på väg hem till mig, den är jag allra mest nyfiken på. Har ni bestämt vilken bok ni ska börja med?

 
Min barndom - Maksim Gorkij
Buddenbrooks - Thomas Mann
Moment 22 - Joseph Heller
Kappan - Nikolaj Gogol
Mor Courage och hennes barn - Bertolt Brecht
Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Den blå rullgardinen - Agnes von Krusenstjerna
Hitom himlen - Stina Aronson
Vredens druvor - John Steinbeck

måndag 1 juni 2015

Tematrio - Minnesvärda mammor

Så här dagen efter Mors Dag är väl temat givet - Minnesvärda Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till skrämmande mardrömsmorsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Min favoritmamma är Ronja Rövardotters mamma. Lovis är alltid trygg, tillåtande och stödjer Ronjas strävan att bli självständig. Enda frågetecknet är relationen till Ronjas far. Varför gifter sig en kvinna som Lovis med en så omogen man?

2. Modern i Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson är en helt annan variant. Flickans mor är en berömd författarinna som närmast är besatt av sitt konstnärskap. Flickan existerar för att älska, beundra och uppfylla moderns behov. Då en styvfar äntrar scenen förvandlas flickans roll. Hennes uppgift blir nu att vara vittne till moderns förening med en man. Detta är en mor som inte har någon förmåga att avstå från att få egna behov tillfredsställda för dotterns skull.

3. En annan riktigt hemsk mamma skildras i Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek. Här finns en mamma som endast tycks se sina egna önskningar och behov, en mamma som lever genom att suga livet ur dottern. I Jelineks delvis självbiografiska roman finns inget som gör att man varken kan förstå eller försona sig med modern, det här är en plågsam berättelse. Men ack så bra.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!