onsdag 31 mars 2010

Sammanfattning - Mellanöstern

Under mars har vi besökt Libanon, Israel och Iran, jag hoppas att böckerna passat er. Här kommer snart att komma direktlänkar till alla resenärernas inlägg om böcker från det andra resstoppet, det blev lite för sent att fixa allt i kväll. Lämna gärna länkar till era inlägg i kommentarerna så blir det lättare för mig att hitta dem. Glöm inte att besöka, läsa och diskutera hos era medresenärer.

Om Hur man botar en fanatiker har följande resenärer skrivit:

Cecbers blogg
Ett hem utan böcker
Lilla O
Lyrans Noblesser
Paperback lover


Om Krigets skola har följande resenärer skrivit:

Cecbers blogg
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Violens boksida


Om Persepolis har följande resenärer skrivit:

Cecbers blogg
Ciccis bokblogg
Dolly; det läsande fåret
Klaras plats
Lilla O
Mirthful's bookblog
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Theresans
Violens boksida


Sammanfattningar om resstoppet i Mellanöstern har skrivits av:

Camillas blogg
Cecbers blogg
Lyrans Noblesser


Om andra intressanta böcker från Mellanöstern har följande resenärer skrivit:

Ciccis bokblogg
Maritas bibliotek


Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Mitt resstopp i Mellanöstern

Årets restopp i Mellanöstern blev lite utdraget och fyllt av bra böcker. Jag läste två av de planerade böckerna och har de senaste månaderna läst ytterligare två böcker från/om området.

Krigets skola av Alexandre Najjar (Libanon).

I Krigets skola berättar författaren med humor och värme om sin uppväxt i Beirut. Han skildrar kriget från barnets synvinkel och beskriver krigets vardag. Skolorna stängdes, de rådde brist på vatten och el, bomberna föll och sysslolösheten var förödande. Författarens styrka ligger i att kunna gestalta de här konkreta situationerna så att man får förnimmelser av hur det var att leva i kaosets Beirut. Romanen är lättläst och borde läsas av många.


Hur man botar en fanatiker av Amos Oz (Israel).

I denna underfundiga lilla skrift beskriver författaren en utbredd farsot fanatismen. Symtomen på fanatism är ett svart-vitt synsätt kombinerat med bristfällig inlevelseförmåga och intensiv önskan att hjälpa andra att förstå sitt eget bästa. Verksam medicin mot detta tillstånd är humor och litteratur, gärna i kombination. Författaren beskriver även den komplicerade relationen mellan israeler och palestinier och föreslår en kompromiss för att lösa konflikterna.


Efter attentatet av Yasmina Khadra (Algeriet).

Den palestinske Amine bor och är yrkesverksam i Israel. Han har en framgångsrik man som gjort karriär som läkare, han är lyckligt gift och han lever gott liv långt från de tragiska händelser som dagligen utspelar sig i hans hemby. Ett självmordsattentat vänder upp och ner på allt då det visar sig att Amines hustru misstänks vara inblandad. Handlingen är intressant och engagerande, personbeskrivningar och språk är hyfsat bra.


Att läsa Lolita I Teheran av Azar Nafisi (Iran).

Nafisis självbiografiska roman handlar om kvinnor i ett repressivt samhälle, som protesterar genom att läsa förbjuden litteratur. Boken ger en mycket fyllig bild av både den politisk-religiösa och den individuella livssituationen i Iran i samband med den islamiska revolutionen och kriget mot Irak. Samtidigt finns här mängder att referenser och analyser av västerländsk litteratur med romanen Lolita i spetsen. Intressant, men något ojämn.

Krigets skola

Krigets skola av Alexandre Najjar, utgiven av Elisabeth Grate Förlag, 2009.

Det första jag slås av när jag läser den här berättelsen om livet i Beirut under kriget, är att jag har glömt. Hur har jag kunnat glömma? Det här kriget präglade världen under mina sena tonår och det var påtagligt även för mig. Det var skrämmande att tänka på att grannar helt plötsligt blev fiender och att man inte kunde röra sig fritt i sin hemstad. Själva konflikten var omöjlig att förstå, falangerna var så många och Israel understödde alla konflikter som utspelade sig utanför det egna landets gränser. Kanske är det helt enkelt så att vi glömt därför att efter Beirut kom Balkan. Då utspelade sig fasorna ännu närmare och nyhetsrapporteringen blev än mer detaljerad och påträngande.

I Krigets skola berättar författaren med humor och värme om sin uppväxt i Beirut. Han skildrar kriget från barnets synvinkel och beskriver krigets vardag. Skolorna stängdes, de rådde brist på vatten och el, bomberna föll och sysslolösheten var förödande. Bokens höjdpunkt skildrar mycket konkret hur den unga huvudpersonen riskerade livet under tolv sekunder på en bro för att nå flickvännens stadsdel. En annan minnesvärd episod berättar hur VM i fotboll 1982 fick kriget att avstanna. Både den östra och den västra stadsdelen (som naturligtvis höll på olika lag) ville se matchen. Författarens styrka ligger i att kunna gestalta de här konkreta situationerna så att man får förnimmelser av hur det var att leva i kaosets Beirut.

Krigets skola är en kort roman med ett stort, viktigt innehåll. På ett mycket lättläst sätt skapar författaren en förståelse hos läsaren av krigets vardag. Texten är ofta saklig och reflekterande, ibland vemodigt tillbakablickande eller fylld av bitsk ironi.

Hur man botar en fanatiker av Amos Oz läses ofta under gymnasietiden. Jag skulle vilja föreslå att man kombinerar den boken med Krigets skola för att ge eleverna en konkret bild av krigets vansinne.
"En dag utan bombningar, en bro utan krypskyttar, en natt utan strömavbrott, en väg utan avspärrningar, en klar himmel utan raketer … för mig är allt sådant numera liktydigt med lycka."

tisdag 30 mars 2010

Tematrio - Häxor

Något som anknyter till Påsk ville jag ha som tema och påskkrim (deckare) hade vi ju förra året. Nästa år blir det förmodligen något om kycklingar :-) Men i år vill jag att ni berättar om berättelser med häxor i, välj genre efter tycke och smak.

1. Ledsen att jag lägger beslag på Harry Potter, men jag har inte så stort urval. Om någon har missat att läsa serien om Harry Potter, pojken som visade sig vara en trollkarl, tycker jag att ni ska åtgärda detta. Jag läser inte mycket fantastik, men att läsa Harry Potter är som att stiga in i en parallell värld. Jag är nördig nog att kunna reglerna i Quidditch och jag har även kunnat namnen på alla lärarna i Hogwarts.

2. Nästa serie om häxor kan jag i ärlighetens namn inte rekommendera. Den här serien ger stereotypa bilder av både de magiska och de vanliga människorna. Men, den roade mig under tonåren. Serien jag talar om är naturligtvis Isfolket av Margit Sandemo. Jag misstänker att många av er läst den.

3. I Roald Dahls Häxorna får man lära sig att riktiga häxor använder vanliga kläder och ser ut som vem som helst. Men de hatar barn! Det här är skräckbuskis som passar både äldre barn och vuxna med barnasinnet kvar.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Pris till Oksanen

Sofi Oksanen vinner Nordiska rådets litteraturpris 2010 för verket Utrensning. Stort grattis!

Ur bedömningskommitténs motivering:

"Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Utrensning vibrerar av spänning: outtalade hemligheter och djupt skamliga dåd brer ut sig som ett nätverk över boken och tvingar läsaren att läsa vidare. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet."

Wii

Gårdagens Tematrio och allt annat blev ställt åt sidan när paketet från CDON kom. För detta paket hade vi väntat på länge, äntligen var det dags att få spela Wii Fit Plus. Hela familjen vägde in sig, sedan var det dags att börja träna. Och det var faktiskt jätteroligt. Trots att min vilja att träna är tämligen begränsad, kan jag tänka mig att detta sätt kan fungera. Övningarna var varierade och roliga, man fick genast feed-back på hur många kalorier man förbränt (jaja, jag vet att detta mått inte är särskilt exakt) och hela familjen kunde vara med.

Jag tyckte att de roligaste momenten var olika stegvarianter, rockring och boxning (satsar på att träna kondition och förbränna fett) maken och dottern tyckte mer om snöbollskastning, nicka fotboll och olika balansövningar. Nu på morgonen har jag liiite träningsvärk, så någon nytta gjorde nog alla steg och höftrullningar i går kväll.

Men, det blev som sagt ingen Tematrio igår, jag ska försöka knåpa ihop något i kväll i stället. Nu är det dessutom så att det gått ett år sedan jag skrev ihop den första Tematrion. Min påhittighet börjar tryta och många teman relaterade till årstid etc är redan använda. Kanske kommer det att bli en del upprepningar och varationer framöver, hoppas det är OK.

måndag 29 mars 2010

Bokfrågornas ABC - R

Nu är det dags för bokstaven R i Lilla O:s utmaning.

1. Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?
Under lång tid hade jag Juryn av Grisham i bokhyllan, men den har visst skänkts till behövande. Den blev aldrig läst.

2. Har du någon romantisk favoritbok?
Det tycks mig vara ett tag sedan jag läste någon romantisk bok, så jag får dra till med min gamla favorit Borta med vinden.

3. Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.
Så här i påskveckan får jag väl välja någon med kristen anknytning. Selma Lagerlöfs Jerusalem handlar om en väckelsevåg som når folket i Dalarna och berättelsen skildrar alla varianter av kristen tro.

4. Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!
Hm, jag läser inte så mycket roligt heller, verkar det som. En av de roligaste romaner jag läst är den satiriska Candide av Voltaire, som driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete.

söndag 28 mars 2010

Klassiker 2009

Pesten av Albert Camus

I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.


Candide av Voltaire

Candide är en satirisk pikareskroman, utgiven första gången 1759. Den driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete. Detta är en av upplysningens stora romaner, som innehåller kritik mot klassamhället och kyrkan. Dessutom är romanen hysteriskt rolig med sin groteska handling.


Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernantroman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Dessutom beskrivs kvinnans roll i en intressant historisk tidsepok.


Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.


Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Det här är en av de stora (kvinno)klassikerna!


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering. Är du lönsam, lilla kryp?


Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

Satan kommer till stan med sina kufiska medhjälpare och ställer till med skandal. Samtidigt berättas om hur Pontius Pilatus våndas i Jerusalem p g a dödsdomen mot Jesus. Dessutom ingår här en vacker kärlekshistoria. Romanen är en svidande kritik mot det sovjetiska systemet. En hysterisk, absurd skröna som blandar tragedi och komik på ett hejdlöst sätt.


Babettes Gästabud av Karen Blixen

Det här är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten.


Mot fyren av Virginia Woolf

Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye, där de vistas med alla sin barn och inbjudna gäster. Under morgondagen ska de, till yngste sonen James' stora glädje, göra en båtutflykt till fyren. Men resan blir inte av den dagen, första världskriget kommer emellan och när utflykten väl blir av, tio år senare, har mycket i familjen förändrats.


Ett moln på min himmel (Bonjour Tristesse) av Françoise Sagan

Romanen skildrar ett sommarlov vid Rivieran; här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan.


Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Mörkrets hjärta är en tung, dramatisk berättelse om den oinskränkta makt de vita tillförskansade sig i samband med kolonisationen av Afrika. Längst inne i mörkrets hjärta längs Kongofloden härskade elfenbensjägaren mr Kurtz, som gjort sig till Gud för "svartingarna". Det här är en obehaglig historia, som tyvärr är ganska långrandig och har ett rejält språkligt motstånd.


Allt går sönder av Chinua Achebe.

Allt går sönder skildrar hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man. Lättläst och intressant.


En Julsaga av Charles Dickens.

Den gamle, snåle Ebenezer Scrooge är en ensam man som driver en lånefirma. En kväll får han besök av f d kompanjonen Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Därefter besöker tre vålnader Scrooge och visar honom det förflutna och framtiden. Scrooge ges en möjlighet att ändra framtiden och upplevelsen han haft får honom att helt förändra sitt liv.


Svindlande höjder av Emily Brontë.

Svindlande höjder är en klassisk, tragisk kärlekshistoria berättad av två olika berättarröster. Den unge, föräldralöse Heathcliff hittas som barn på gatan och uppfostras av familjen Earnshaw. Han blir tidigt kär i fostersystern Catherine och bitter fiende till fosterbrodern Hindley. Svindlande höjder är en berättelse om passionerad kärlek, brinnande hat och försoning.


Stolthet och fördom av Jane Austen.

Stolthet och fördom är en klassisk, historisk kärleksroman, som utspelar på landet i södra England där Mr Bennet, hans fru och deras fem döttrar bor på godset Longbourn. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med rika män, och hon gör allt för att så ska ske. Döttrarna har dock en del att säga till om själva, och förvecklingar uppstår inte sällan.


Processen av Franz Kafka.

Processen är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet.


Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom handlar denna klassiker. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student, som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Efter mordet drabbas Raskolnikov av förvirring och ånger, han pendlar mellan megalomani och melankoli. Romanen är en mycket intressant psykologisk studie, som känns förvånansvärt nutida. En klassiker värd namnet.

Klassiker 2008

Tre män i en båt av Jerome K. Jerome

Bokens berättare har förläst sig på läkarböcker och är en hypokondriker av rang. Tillsammans med sina vänner beslutar han att en båttur på Themsen nog skulle göra susen. Men ingenting blir riktigt som de planerat... Underfundig brittisk humor och mängder av dråpliga situationer bjuder den här lilla pärlan på, det är en klassiker väl värd att läsa.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Kan en bok om en gammal gubbe och en fisk verkligen vara bra? Jag måste säga att jag betvivlade detta innan jag började läsa denna underbara lilla roman om en fattig fiskare och hans drömmar. Men, detta är storslagen, tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet.


Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Detta är Romanen med stort R om den förlorade generationen, om en grupp rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Livet saknar mening och målet är att jaga starka upplevelser. Denna jakt leder människorna till barer, i och ur varandras famn och till tjurfäktningarnas blodiga katharsis. Romanen är ett fantastiskt tidsdokument skrivet på Hemingways stilbildande språk.


Öster om Eden av John Steinbeck

Det här är en fängslande släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det är också en hisnande berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja. Det här är en av de bästa skildringarna av Amerika!

lördag 27 mars 2010

Klassiska kvinnor 2009

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!


Pengar av Victoria Benedictson

Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.


 Körkarlen av Selma Lagerlöf

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.


Den heliga natten av Selma Lagerlöf

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Romanen skildrar två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Fantastiska miljöskildringar och en ödesmättad berättelse. Den ålderdomliga språket och synen på kvinnan kan utgöra hinder att ta till sig romanen idag. Läsvärd utifrån ett historiskt perspektiv.


 Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernant-roman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Dessutom beskrivs kvinnans roll i en intressant historisk tidsepok.


Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Det här är en av de stora (kvinno)klassikerna!


Babettes Gästabud av Karen Blixen

Det här är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten.


Svindlande höjder av Emily Brontë

Svindlande höjder är en klassisk, tragisk kärlekshistoria berättad av två olika berättarröster. Den unge, föräldralöse Heathcliff hittas som barn på gatan och uppfostras av familjen Earnshaw. Han blir tidigt kär i fostersystern Catherine och bitter fiende till fosterbrodern Hindley. Svindlande höjder är en berättelse om passionerad kärlek, brinnande hat och försoning.


Stolthet och fördom av Jane Austen

Stolthet och fördom är en klassisk, historisk kärleksroman, som utspelar på landet i södra England där Mr Bennet, hans fru och deras fem döttrar bor på godset Longbourn. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med rika män, och hon gör allt för att så ska ske. Döttrarna har dock en del att säga till om själva, och förvecklingar uppstår inte sällan.


Jenny av Sigrid Undset

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.


 Mot fyren av Virginia Woolf

Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye, där de vistas med alla sin barn och inbjudna gäster. Under morgondagen ska de, till yngste sonen James' stora glädje, göra en båtutflykt till fyren. Men resan blir inte av den dagen, första världskriget kommer emellan och när utflykten väl blir av, tio år senare, har mycket i familjen förändrats.


 Ett moln på min himmel (Bonjour Tristesse) av Françoise Sagan

Romanen skildrar ett sommarlov vid Rivieran; här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan.

Omorganisation

Här pågår en omorganisation på bloggen, därav alla inlägg med listor över klassiker, Nobelpristagare osv. Jag har blivit trött på att de vanliga Månadssammanfattningarna dyker upp i varje kategori och försöker städa undan lite så att man bara hittar Klassiska kvinnor under den rubriken. Ni får ursäkta att det är lite stökigt här under tiden.

På vår Jorden Runt-resa närmar sig nu en ny etapp. Jag ska skriva lite om Najjars fina bok innan jag drar vidare. Har ni hunnit läsa något på detta resmål? För övrigt har jag snart läst ut den tredje delen av Utvandrarsviten, Nybyggarna, och tycker otroligt mycket om den. Jag har även läst den suveräna Sara Stridsberg under månaden och vill gärna tipsa er att läsa Darling River.

Den här helgen är sprängfylld av aktiviteter, det är barnkalas åt alla håll och kanter. Men lite ska väl ändå bli läst. Berätta lite vad ni ska göra under helgen!

Klassiska kvinnor 2008

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem är berättelsen om hur väckelsen når några familjer i socknen Nås i Dalarna. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Språket är enkelt och vackert, berättelsen är engagerande och man känner starkt med huvudpersonerna i deras svåra stunder. Läs!


Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

Berättelsen utgör första delen i en trilogi, och den är en ödesmättad saga baserad på en folksägen som berättades på Mårbacka då Selma var liten. När den ryktbare general Löwensköld dör vill han i graven ha med sig den ring han fått i gåva av kung Karl XII. En bonde stjäl dock ringen, som sedan drar olycka över alla som har den i sin ägo.


Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf

Detta är del två i trilogin om den Löwensköldska ringen. Romanen är som en riktig såpa och innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. Den fattiga, föräldralösa Charlotte söker kärleken, men släktens förbannelse drabbar henne. Då hon i grunden är en god människa, reder dock allt upp sig i slutet. Språket glittrar som ett vattendrag i solsken.


Kallocain av Karin Boye

Kallocain är en skrämmande dystopi om ett samhälle där Staten har ett tekniskt fulländat kontrollsystem och där individen ständigt kan övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek...

fredag 26 mars 2010

Mer Sara Stridsberg

Mer intressant om Sara Stridsberg kan ses här och här.

Darling River

Darling River av Sara Stridsberg, utgiven av Albert Bonniers Förlag, 2010.

Darling River är en, eller snarare, fyra berättelser om tillfångatagna honor. Kanske kan man också säga att romanen ger fyra varianter av ett och samma livsöde, det utnyttjade honbarnets öde. Darling River bygger på Vladimir Nabokovs underbara, gräsliga roman Lolita, i vilken vi får lära känna den rovgirige pedofilen och ta del av hans syn på nymfetter och kärleksrelationer. I Stridsbergs nya roman får vi ta del av honornas perspektiv. Här får vi möta Lo, som pendlar mellan att vara en kärlekströstande flicka och en groteskt uppsvälld, ruttnande hona. Vi får också följa Dolores Schiller - ursprungligen Lolita Haze - som är på väg till Alaska för att föda en dödfödd flicka och sedan avlida i barnsäng. Vi möter också apan, som tillfångatagits i unga år, och vetenskapsmannen som försöker lära henne teckna. Slutligen får vi också följa en anonym mor som lämnat sitt barn och som hektiskt drar från stad till stad för att undvika återseenden.

Bokens komposition är genialisk. De fyra berättelserna vävs in i varandra på ett mycket skickligt sätt, de ger ekon, avspeglingar i varandra. Aborter, födslar, övergrepp, till synes galna vetenskapsmän/läkare kommer och går genom de fyra variationerna. Ibland undrar jag under läsningen vem som är vem, sedan inser jag att det är själva poängen. Man skulle kunna beskriva berättelserna som fyra nyanser av död. Författarens språk är glasklart och ger på något sätt en dämpande effekt som gör att man står ut med innehållet. Texten är provocerande, men inte manipulativ, jag får en känsla av att författaren vill hjälpa läsaren att kunna ta till sig honornas berättelser.

Romanen innehåller många intressanta teman, de som väckt störst gensvar hos mig handlar om självbilder, speglingar. Vi får ta del av uppskakade berättelser om det som händer med självbilden hos utnyttjade barn. Barnen/kvinnorna söker livet genom efter en sann bild, de letar efter sig själva i speglar och i andras blickar.
Jag läser allt jag kommer över på Nationalbiblioteket. Jag letar efter en bok som handlar om mig. (sidan 85)

Ändå har hon stått i timmar och betraktat sin vita gestalt i en hotellspegel innan hon vågat ge sig ut på gatorna, men inga speglar har någonsin tillhört henne. Spegeln har alltid förväxlat henne med någon annan. (sidan 104)

Den första drömmen. I tiden före speglarna uppsökte människan floder, sjöar och isar för att hitta sin bild i vattenytorna. Barn sökte sig till floden för att möta sin spegelbild för första gången. De hoppades på att möta någon annan än den som deras omgivning beskrivit. Även moderna barn uppfattar ofta sin egen spegelbild som mer verklig är omgivningens reflekterande blickar. Dessa barn blir stående vid offentliga speglar i dagar blinda och döva för allt som händer omkring dem. Spegelytan visar en gestalt som barnet har väntat på länge, men på den andra sidan om silverglaset finns bara tomhet. Att fastna i en spegel är att fastna i en dröm. (sidan 243)
Ett annat smärtsamt, påträngande tema i romanen är instängdhet, fångenskap. De fyra honorna stängs in i livmodern, i urvuxna spjälsängar, i trånga kläder, i burar och i bilar. Och alla "burarna" blir nedsmutsade och förgiftade av honornas fångenskap. I grunden kanske man kan säga att alla honorna fångats in av mannens blick och att hon där hålls fången. Ingen flyktväg finns eftersom fångenskapen blir en livsnödvändighet, något honorna anpassar sig till och söker sig till.

Man kan uttala sig om den glasklara prosan och den intressanta kompositionen, men i slutändan är det läsupplevelsen som är det viktiga. Och upplevelsen att läsa Darling River är mer fysisk och känslomässig än intellektuell. Boken är oerhört uppskakande, bitvis närmast plågsam. Jag har varit tvungen att ta flera pauser under läsningen för att inte alldeles gå i bitar. Samtidigt är romanen helt fantastisk, upplysande och klargörande. Det här var mitt första möte med Sara Stridsberg och detta möte har lämnat mig omtumlad och andlös. Darling River är en bok man behöver läsa både två och tre gånger och det är en bok jag ser fram emot att tränga djupare in i. Kort sagt är detta något av det bästa jag läst.

torsdag 25 mars 2010

The Lost Man Booker Prize

Shortlist för det unika priset The Lost Man Booker Prize har annonserats idag. Det här priset ska delas ut till en roman som publicerades 1970 och som inte kunde vara med och "tävla" om 1970 års vanliga pris. På grund av olika förändringar i regelverk blev ett antal böcker fråntagna möjligheten att utses redan 1970 och det vill man råda bot på idag. De nominerade är:

The Birds on the Trees av Nina Bawden
Troubles av J G Farrell
The Bay of Noon av Shirley Hazzard
Fire From Heaven av Mary Renault
The Driver's Seat av Muriel Spark
The Vivisector av Patrick White

Den enda av författarna jag har läst är Patrick White, så naturligtvis håller jag på honom.

Bokfrågornas ABC - Q

Nu är det dags för bokstaven Q i Lilla O:s utmaning.

1. Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd.
Jag läser just nu Sara Stridsbergs Darling River som bygger på Nabokovs Lolita. Båda böckerna är uppskakande dokument över hur flickor/kvinnor formas i männens värld.

2. The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en bedårande liten bagatell om passionen för läsning. Man läser boken med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken handlar om hur den engelska drottningen upptäcker böckernas värld och de konsekvenser detta får för hovet och landet.

3. Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
Under gymnasiet tvingades jag läsa Aniara och dessutom skulle boken recenseras. Jag begrep inte ett dugg och har sedan dess inte vågat närma mig Aniara igen.

4. Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.
Fransmannen Yann Queffélec bidrar med tre böcker i min boksamling. Jag har läst en av dem, Barnet på vinden, för mycket länge sedan. Den här boken handlar om ett barn som blir till vid en våldtäkt och moderns oförmåga att ta barnet till sig. Författaren har fått det fina franska Goncourtpriset, vilket borde borga för att hans författarskap håller hög kvalitet. Jag kommer ihåg att jag tyckte att boken var bra när jag läste den, men det är så länge sedan att jag inte vet vad jag skulle anse idag.

Svenska klassiker 2009

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!


Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Romanens stora tillgång är dess vackra, poetiska språk.


Det går an av CJL Almqvist

Det går an är en kortroman, ursprungligen utgiven 1839. Under en resa förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Romanen är ett angrepp på äktenskapet och en del av den tidiga feministiska litteraturen.


Förvillelser av Hjalmar Söderberg

Förvillelser är Hjalmar Söderbergs debutroman, den utkom 1895. Romanen utspelar sig i Stockholm och handlar om medicinstuderanden Tomas Weber, som just avlagt kandidatexamen. Istället för att studera vidare driver han omkring på Stockholms gator, tittar på folk, besöker kaféer, blir förälskad och förför flickor. Ett språkligt mästerverk.


Pengar av Victoria Benedictson.

Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.


Körkarlen av Selma Lagerlöf.

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.


Den heliga natten av Selma Lagerlöf.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Romanen skildrar två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Fantastiska miljöskildringar och en ödesmättad berättelse. Den ålderdomliga språket och synen på kvinnan kan utgöra hinder att ta till sig romanen idag. Läsvärd utifrån ett historiskt perspektiv.

onsdag 24 mars 2010

Årets ALMA-pris

Årets Alma-pris går till den belgiska illustratören och författaren Kitty Crowther. Ett av skälen till att juryn valde Crowther är att hon visar stor respekt för barn och hennes styrka är att skriva om mänsklig svaghet på ett icke-skrämmande sätt.

Juryns motivering:

"Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap."

Vi har inga böcker av Crowther i bokhyllan här hemma och jag kan inte påminna mig om att jag läst något av henne.

Crowther har bl a gett ut boken Sov gott, lilla groda som beskrivs fungera bra för att sätta ord på mörkerrädsla och vara ett bra samtalsstöd när man vill jobba med läggningsrutinerna, enligt biblioteket.se. I Är det dags? väntar alla på någon, men vem? I Ivo och Vera är det dags att gå på bio. Men, det är inte så lätt som man kan tro.Läs med om den nya pristagaren i DN och SvD.

Den farliga resan

Den farliga resan av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag.

I Den farliga resan är Susanna på ett fasansfullt humör och önskar att allt vore tvärtemot. Och minsann, det är precis vad som inträffar. Den gamla, lata katten förvandlas till en fräsande tiger, som ger sig iväg på äventyr. Susanna ger sig iväg efter katten och upptäcker att hennes spegelbild i kärret har en lika vild uppsyn som kattens. Susanna får lust att både gå hem och ge sig iväg på äventyr och äventyrslängtan tar överhanden. På vägen möter Susanna Hemulen, Tofslan, Vifslan, Sniff och de andra välkända karaktärerna från Muminvärlden. De råkar ut för både vulkaner och snöstormar innan de når tryggheten i Mumindalen.

Den här berättelsen speglar barns sätt att tänka på ett mycket nyanserat sätt. Barn är omnipotenta, d v s de tror faktiskt att allt kretsar runt dem själva, att de är alltings mittpunkt och orsak. Att ha all den här makten leder emellanåt till ambivalens, barnets fylls av starka motstridiga känslor. Det är därför Susanna ger sig iväg på äventyr med skräckblandad förtjusning.

Den här berättelsen är riktigt spännande och kanske inte så lämplig som kvällslektyr för mörkrädda barn. Dottern på 4½ tycker att berättelsen är ganska otäck, men hon vill så klart att vi ska läsa den i alla fall. Jag är särskilt förtjust i bokens avslutning som visar att det inte alltid vare sig är lätt eller viktigt att veta vad som är verkligt och vad som är fantasi:

"Hon fick aldrig reda på
om allting var på riktigt,
men såvitt man kan förstå
så är det inte viktigt."


Bokens text är på rim och den är ganska utmanande och rolig att läsa när Tofslan och Vifslan talar. Illustrationerna är expressiva och förstärker både det som är spännande och det som är ljust och glatt.

Sammantaget är detta en bok som speglar barnens värld och därför är det en bok jag gärna rekommenderar till de äldre förskolebarnen och yngre skolbarnen.

Slumdog millionaire

En 18-årig kille från slummen deltar i "Vem vill bli miljonär?" och är bara en enda fråga från att ta hem storpotten. Under en paus arresteras han, misstänks för fusk och misshandlas. Det verkar helt osannolikt att en fattig, föräldralös pojke skulle kunna svaren på alla frågorna. För att förklara var han fått sina kunskaper från börjar Jamal berätta om sitt liv. Han och brodern förlorar tidigt sina föräldrar, blir indragna i kriminalitet och utnyttjade av skrupelfria människor. Den äldre brodern Salim tar hand om Jamal och pojkarna lyckas både överleva och klara sig hyfsat. Under barndomen träffar Jamal en flicka, Latika, som han genast känner stark kärlek till. Flickan blir dock separerad från pojkarna och indragen i en prostutitionshärva. Jamals mål i livet är att försöka hitta Latika igen.

Den här filmen har mycket bra realistiska och en del lite idylliserande inslag. Jag uppskattar den realistiska tonen när Jamals barndom gestaltas, men är lite tveksam till det tillrättalagda slutet. Skådespelarna gör ett bra arbete, framför allt de pojkar som spelar Jamal under olika åldrar är mycket bra. Sammantaget är detta en klart sevärd film.

tisdag 23 mars 2010

Svenska klassiker 2008

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem är berättelsen om hur väckelsen når några familjer i socknen Nås i Dalarna. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Språket är enkelt och vackert, berättelsen är engagerande och man känner starkt med huvudpersonerna i deras svåra stunder. Läs!


Barabbas av Pär Lagerkvist

Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Språket är briljant i sin enkelhet, okonstlat och precist. På ett yttre plan handlar berättelsen om Barabbas, mannen som blev benådad i stället för Jesus. På ett inre plan handlar den om människans sökande och längtan efter Gud och om svårigheten att tro. Detta är en roman som bör avnjutas i stillhet.


Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Den moraliska frågan grubblar Doktor Glas över då den förtjusande Helga behöver hans hjälp att lämna sin vämjelige make, pastor Gregorius. Denna klassiker var oerhört provocerande för sin samtid. De teman som skildras är dock tidlösa och lika aktuella idag. Språket är fantastiskt vackert. Måste läsas!


Dvärgen av Pär Lagerkvist

Dvärgens mor sålde honom till ett furstehov när han var barn och sedan dess tjänstgör han hos fursten. Dvärgen betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och allt som är gott fyller honom med förakt och avsky. Hans livslust är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Det här är en otäck, otroligt skrämmande bok - ett mästerverk med många tolkningsmöjligheter.


Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Det är den stora omvandlingens tid och nya möjligheter öppnar sig. Den unge Henning far till Stockholm för att arbeta och skapa en ljus framtid. Han får slita hårt, men också uppleva vänskap och kärlek. Boken är en rakbladsvass analys och skildring av urbaniseringens och industrialiserings förödande konsekvenser för människans livsvillkor. LÄS!


Barn av sin stad av Per Anders Fogelström

Stockholm är en stad i våldsam utveckling och arbetarklassen växer fram. Livsvillkoren för barn i rikemansfamiljer och barn till arbetare är väsensskilda. Lotten har blivit änka och bor med barnen på Söder. Äldste sonen August har adopterats av en grosshandlarfamilj, dottern Emelie sliter i fabrik för att bidra till familjens försörjning.


Minns du den stad av Per Anders Fogelström

Med det nya seklet föds ett nytt samhälle, en ny stad. Under 1900-talets första år blir Stockholm en storstad. Det är en tid fylld av krig, kriser och oro men också av stora framsteg som allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag. Vi får följa Emelie som arbetar hårt för att försörja de sina och vi får följa den gren av släkten som blivit borgerlig och välbärgad.


I en förvandlad stad av Per Anders Fogelström

Under åren 1925 - 1945 sker stora förändringar i Stockholm som påverkar människornas livssituation på djupet. Emilie är familjens fasta punkt under krisåren och i världskrigets skugga. Den borgerliga grenen av familjen har redan tidigare kunnat njuta av stadens utveckling, nu börjar även arbetarna att kunna ta del av de nya möjligheterna.


Stad i världen av Per Anders Fogelström

Den sista boken i Fogelströms serie om Stockholm utspelar sig under åren 1945 till 1968. Stockholm förvandlas i rasande takt till en modern storstad, världen krymper genom ny teknik och man befinner sig plötsligt mitt i världen. Hela serien är en fantastisk skildring av hur välfärdssamhället byggdes upp och hur människans livsvillkor förändrades.


Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

Berättelsen utgör första delen i en trilogi, och den är en ödesmättad saga baserad på en folksägen som berättades på Mårbacka då Selma var liten. När den ryktbare general Löwensköld dör vill han i graven ha med sig den ring han fått i gåva av kung Karl XII. En bonde stjäl dock ringen, som sedan drar olycka över alla som har den i sin ägo.


Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf

Detta är del två i trilogin om den Löwensköldska ringen. Romanen är som en riktig såpa och innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. Den fattiga, föräldralösa Charlotte söker kärleken, men släktens förbannelse drabbar henne. Då hon i grunden är en god människa, reder dock allt upp sig i slutet. Språket glittrar som ett vattendrag i solsken.


Kallocain av Karin Boye

Kallocain är en skrämmande dystopi om ett samhälle där Staten har ett tekniskt fulländat kontrollsystem och där individen ständigt kan övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek...


Nässlorna blomma av Harry Martinson

Martin är yngst i en syskonskara om åtta barn, och då fadern avlider och modern reser till Kalifornien auktioneras de kvarvarande barnen ut i socknen... Det här är en självbiografisk roman om ett oönskat barns ensamhet och kamp för att överleva. Här blandas djupaste sorg med okuvligt hopp. Språket är oerhört vackert, poetiskt, vardagsnära och naket.


Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman

Romanen utspelar sig under loppet av en enda dag, den dag då studenten går av stapeln i Wadköping. Den hänsynslöse värdshusvärden Markurell oroar sig för att den högt älskade sonen inte ska klara sin examen och försöker fräckt muta skolledningen. Detta bidrar dock till att gamla hemligheter kommer upp till ytan. Boken är en rolig komedi med tragiska undertoner.


Martin Bircks ungdom av Hjalmar Söderberg

Detta är en självbiografisk, klassisk utvecklingsroman i Stockholmsmiljö. Inget är vad det synes vara. Styrs sprattelgubben av egen vilja? Eller är människan blott en marionett? Mycket falskhet och förljugenhet beskrivs. Romanen tar upp de stora frågor människan brottas med, kanske framför allt under ungdomstiden: sexualitet, moral och religion.


Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Arvid och Lydia är i ungdomen förälskade, men Arvid vill inte binda sig. Då Lydias far, dör gifter hon sig med en förmögen man. Arvid blir förkrossad och gifter sig i sinom tid med en annan kvinna. Efter 10 år möts Arvid och Lydia av en slump... En smärtsam kärlekshistoria med två personer som misstror och sårar varandra. Fantastisk sekelskiftesbeskrivning!

Bokfrågornas ABC - P

Nu är det dags för bokstaven P i Lilla O:s utmaning.

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?
Pseudonymer har använts i alla tider, av olika skäl. Tänk bara på alla kvinnor som tvingades använda manliga pseudonymer för att bli publicerade. Jag har full förståelse för att man även idag kan tänkas vilja skriva under pseudonym och förstår inte riktigt det extrema intresse som riktades mot fenomenet när det gällde Kepler..

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?
Jag har läst om många pappor på slutet, men ingen av dem kan sägas vara en favorit. Tjorvens pappa tycker jag är mysig.

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?
Jag vill läsa det som är bra vare sig det är populärt eller inte.

4. Pocket eller inbunden?
P g a en synnedsättning föredrar jag nuförtiden ofta inbundet. En del pocketutgåvor har pytteliten text, tyvärr.

Uppskakande läsning

Darling River är en, eller rättare sagt fyra, berättelser om tillfångatagna honor. Man kan uttala sig om den glasklara prosan och den intressanta kompositionen, men det är inte lätt att klä den här fantastiska läsupplevelsen i ord. Jag reagerar känslomässigt och fysiskt på berättelserna och behöver pauser under läsningen för att inte alldeles gå i bitar. Det här är mitt första möte med Sara Stridsberg, men jag har, tack och lov, Drömfakulteten oläst i bokhyllan. Jag förstår nu varför alla talar om den här unika författaren.

måndag 22 mars 2010

Nobelpristagare 2009

Pesten av Albert Camus

I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.

 Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Romanens stora tillgång är dess vackra, poetiska språk.

Siddharta av Herrman Hesse

Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Romanen behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Detta är inget pseudoandligt trams, utan äkta vara. Läs!

Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.

Ungdomens bröd av Heinrich Böll

I denna kortroman skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt. Rekommenderas!

Afrikanen av J-M G Le Clézio

I Afrikanen berättar Le Clézio om hur han som åttaåring reser till Nigeria för att träffa den far han inte sett sedan han var liten. Fadern har under krigsåren arbetat under oerhört påfrestande villkor i Afrika, vilket skapat en stram, auktoritär hållning. Detta är en mycket fin, nyanserad beskrivning av en komplicerad far-sonrelation. Språket ger ett extra plus.

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn

Ivan Denisovitj sitter fängslad i ett arbetsläger, oskyldigt dömd till straffarbete för spioneri. Just denna dag mår inte Ivan bra, men han tvingas utstå kyla, hårt arbete och bristfällig mat i alla fall. Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till misären som beskrivs. Samtidigt kan man skönja vreden som pyr under ytan.

 Hjärtdjur av Herta Müller

Romanen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus vedervärdiga förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner, som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.

Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.

Murphy av Samuel Beckett

Murphy är en en mycket begåvad fars, som handlar om den högst arbetsskygge Murphy och dennes relationer till olika damer. Murphy har lämnat (minst) en fästmö i Dublin och befinner sig för närvarande i London där han har införskaffat en ny flickvän, Celia. Hon stället krav på Murphy att skaffa ett arbete och till slut får han anställning på ett mentalsjukhus.

En ensam människas bibel av Gao Xingjian

Detta är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I dåtid redogör författaren för sitt liv under kulturrevolutionen och de olika roller ha spelade då. I nutid skildrar boken huvudpersonens motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Samtidigt berättar författaren om sina framgångar i nutid och om sina kvinnoerövringar, både förr och nu.

Svält av Knut Hamsum

Den här romanen är i princip en lång inre monolog, möjligen med vissa självbiografiska element. Den handlar om en ung man, som kämpar för att överleva och för att etablera sig som författare i Kristiania. Det går inte så bra för den unge mannen, han svälter och får hungersdelirium. Han raglar omkring på gatorna, pendlar mellan djup melankoli, aggressiva utbrott och storhetsvansinne.

Tant Theodora av Patrick White

Tant Theodora är ett personporträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten. Fantastiskt språk!

Översten får inga brev av Gabriel García Márquez

I femton år har den gamle krigsveteranen, översten, väntat på ett brev med den utlovade pensionen, ett brev som aldrig kommer. Översten får inga brev skildrar en korrumperad värld och han beskriver skammen över fattigdomen. men samtidigt speglar romanen ett oresonligt, obändigt hopp. Översten ger inte avkall på sina principer, utan värdighet kan han inte leva.

Hungerns visa av J-M G Le Clézio

Hungerns visa är ett mycket fint kvinnoporträtt och en nyanserad skildring av ett historiskt skede. De båda perspektiven, det individuella och det samhälleliga, förstärker varandra och skapar en fördjupad förståelse hos mig som läsare. Le Clézio är som alltid läsvärd, och berättelsen om barnet och den unga kvinnan Ethel är gripande och vacker.

Älskade av Toni Morrison

Älskade är Toni Morrisons mest kända roman och den skildrar det brutala slaveriet i sydstaterna. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. Språket är poetiskt och vackert och handlingen förs framåt via tillbaka- och sidoblickar och drömliknande sekvenser.

Min sons historia av Nadine Gordimer.

Min sons historia skildrar på djupet hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.

Raga av J-M G Le Clézio.

Raga är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka Raga med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem.

 Blindheten av José Saramago .

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer han dock aldrig att få uppleva, han blir utan förvarning blind. Blindheten är smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Mästerlig!

Jenny av Sigrid Undset .

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.

 Körkarlen av Selma Lagerlöf.

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.

Den heliga natten av Selma Lagerlöf.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.

Nobelpristagare 2008

Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Kan en bok om en gammal gubbe och en fisk verkligen vara bra? Jag måste säga att jag betvivlade detta innan jag började läsa denna underbara lilla roman om en fattig fiskare och hans drömmar. Men, detta är storslagen, tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet.


Mannen utan öde av Imre Kertész

Det här är berättelsen om en ung pojkes väg till 2:a världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Det här är en mästerlig roman, nödvändig att läsa.


Onåd av J.M. Coetzee

Onåd utspelar sig i Sydafrika och präglas av den plågsamma historia landet bär på sina axlar. Handlingen kretsar kring en vit medelålders lärare och dennes sexuella begär. Romanen handlar om "begärets rättigheter" och att leva i vanära, i onåd. Berättelsen är omskakande, fascinerande och oerhört provocerande. Jag blev både berörd och upprörd av boken.


Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Detta är Romanen med stort R om den förlorade generationen, om en grupp rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Livet saknar mening och målet är att jaga starka upplevelser. Denna jakt leder människorna till barer, i och ur varandras famn och till tjurfäktningarnas blodiga katharsis. Romanen är ett fantastiskt tidsdokument skrivet på Hemingways stilbildande språk.


Det femte barnet av Doris Lessing

Det femte barnet är en berättelse om hur idyll förvandlas till mardröm. En hel familjs lycka slås i spillror, då det femte barnet föds. Något är fel med barnet, något som påverkar hela hushållet. Man kan uppfatta den här boken på många sätt, för mig är en reaktion att identifiera mig med Ben och bli upprörd över hur han blir syndabock för allt ont som sker. Mångfacetterat.


De blåaste ögonen av Toni Morrison

Detta är en berättelse om en fattig svart familjs öde i Amerika på 40-talet. Varje natt ber den oälskade Pecola om blå ögon, hon är övertygad om, att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker och lycklig. Hennes föräldrar skulle bli kärleksfulla och slagsmålen skulle upphöra. Denna roman skildrar förtrycket, som det avspeglas i en liten flickas känsla av värdelöshet.


Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem är berättelsen om hur väckelsen når några familjer i socknen Nås i Dalarna. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Språket är enkelt och vackert, berättelsen är engagerande och man känner starkt med huvud-personerna i deras svåra stunder. Läs!


Ben, ute i världen av Doris Lessing

Det här är en fristående fortsättning på boken Det femte barnet. Ben har här växt upp och hans tillvaro präglas av ensamhet och rädsla. Han söker sig ut i en värld han inte förstår och blir utnyttjad i olika sammanhang. Jag tycker inte att den här boken är lika bra som Det femte barnet. Den är ganska förutsägbar och jag tycker att den saknar en del dimensioner föregångaren hade.


Barabbas av Pär Lagerkvist

Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Språket är briljant i sin enkelhet, okonstlat och precist. På ett yttre plan handlar berättelsen om Barabbas, mannen som blev benådad i stället för Jesus. På ett inre plan handlar den om människans sökande och längtan efter Gud och om svårigheten att tro. Detta är en roman som bör avnjutas i stillhet.


Dvärgen av Pär Lagerkvist

Dvärgens mor sålde honom till ett furstehov när han var barn och sedan dess tjänstgör han hos fursten. Dvärgen betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och allt som är gott fyller honom med förakt och avsky. Hans livslust är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Det här är en otäck, otroligt skrämmande bok - ett mästerverk med många tolkningsmöjligheter.


Öster om Eden av John Steinbeck

Det här är en fängslande släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det är också en hisnande berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja. Det här är en av de bästa skildringarna av Amerika!


Snö av Orhan Pamuk

Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar. Boken är en roman med stor giltighet i dagens Turkiet och den väckte uppmärksamhet när den publicerades. Dock är boken i mitt tycke oerhört långrandig och full av utvikningar, som gör att jag helt tappar intresset.


Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

Berättelsen utgör första delen i en trilogi, och den är en ödesmättad saga baserad på en folksägen som berättades på Mårbacka då Selma var liten. När den ryktbare general Löwensköld dör vill han i graven ha med sig den ring han fått i gåva av kung Karl XII. En bonde stjäl dock ringen, som sedan drar olycka över alla som har den i sin ägo.


Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf

Detta är del två i trilogin om den Löwensköldska ringen. Romanen är som en riktig såpa och innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. Den fattiga, föräldralösa Charlotte söker kärleken, men släktens förbannelse drabbar henne. Då hon i grunden är en god människa, reder dock allt upp sig i slutet. Språket glittrar som ett vattendrag i solsken.


Nässlorna blomma av Harry Martinson

Martin är yngst i en syskonskara om åtta barn, och då fadern avlider och modern reser till Kalifornien auktioneras de kvarvarande barnen ut i socknen... Det här är en självbiografisk roman om ett oönskat barns ensamhet och kamp för att överleva. Här blandas djupaste sorg med okuvligt hopp. Språket är oerhört vackert, poetiskt, vardagsnära och naket.

Tematrio - Poesi


Jag är ingen stor konsument av lyrik, men jag hoppas kunna vidga mina vyer. Eftersom det var Världspoesidagen igår, tycker jag att just poesi är ett bra ämne för veckans Tematrio. Berätta om 3 poeter/dikter du tycker mycket om!


1. Om man läser min blogg kan man nog inte undgå att lägga märke till att jag är mycket förtjust i Gustaf Fröding. Jag arbetade på hans födelse/minnesgård som caféfröken i min ungdom och har sedan dess älskat Frödings dikter. Jag är särskilt förtjust i de som handlar om hembygden och de som är på talmål. Här är ett exempel på det smärtsamma utanförskap poeten upplevede:

(delar ur) En ghasel

jag vill, jag vill, jag skall, jag måste ut
och dricka liv, om blott för en minut,
jag vill ej långsamt kvävas bakom gallret!

Förgäves skall jag böja, skall jag rista
det gamla obevekligt hårda gallret
– det vill ej tänja sig, det vill ej brista,
ty i mig själv är smitt och nitat gallret,
och först när själv jag krossas, krossas gallret.


ur Guitarr och dragharmonika

2. Pär Lagerkvists vemodiga, smärtsamt vackra dikter är jag också förtjust i. Hela hans författarskap handlar om sökande, längtan efter tillhörighet, frågor om Gud och tung ensamhet.

Vem gick förbi min barndoms fönster

Vem gick förbi min barndoms fönster
och andades på det,
vem gick förbi i den djupa barndomsnatten,
som ännu inte har några stjärnor.

Med sitt finger gjorde han ett tecken på rutan,
på den immiga rutan,
med det mjuka av sitt finger,
och gick vidare i sina tankar.
Lämnade mig övergiven
för evigt.

Hur skulle jag kunna tyda tecknet,
tecknet i imman efter hans andedräkt.
Det stod kvar en stund, men inte tillräckligt länge för att jag skulle kunna tyda det.
Evigheters evighet skulle inte ha räckt till för att tyda det.

När jag steg upp om morgonen var fönsterrutan alldeles klar
och jag såg bara världen som den är.
Allt var mig främmande i den
och min skäl var full av ensamhet och ängslan bakom rutan.

Vem gick förbi,
förbi i den djupa barndomsnatten
och lämnade mig övergiven
för evigt.


ur Aftonland


3. På senare år har jag läst en del av Kristina Lugn, hennes poesi är ofta oväntat slagkraftig, underfundig och bitsk.

TÄNK

Paniken hade varit onödig
Skräcken hade varit överkomlig
Skammen hade varit övergående
Skulden möjlig att betala
Om jag vågat veta vad jag
Innerst inne vet
Är överlevandets möjlighet:
Känn inte
Men tänk!"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Hur man botar en fanatiker

Hur man botar en fanatiker av Amos Oz.

I denna underfundiga lilla skrift beskriver författaren en utbredd farsot - fanatismen - och han bidrar även med ett verksamt recept. Symtomen på fanatism är ett svart-vitt synsätt kombinerat med bristfällig inlevelseförmåga och intensiv önskan att hjälpa andra att förstå sitt eget bästa. Verksam medicin mot detta tillstånd är humor och litteratur, gärna i kombination. Författaren beskriver även den komplicerade relationen mellan israeler och palestinier och föreslår en kompromiss för att lösa konflikterna. Denna kompromiss kommer att vara smärtsam - för båda parter - men den är sannolikt den enda varaktiga lösningen på den smärtsamma, tragiska konflikten mellan brödrafolken. Lösningen handlar naturligtvis om att skapa två likvärdiga stater, två stater som båda kommer att förlora religiösa symboler, men vinna fred. Vidare berättar Os i denna lilla skrift om sin nyfikenhet och om hur hans berättelser inspireras av hans lust att sätta sig in i andra människors situation.

Tyvärr är detta en högaktuell bok, som på ett humoristiskt och lättläst sätt beskriver och förklarar fanatismens mekanismer. Språket i boken är tämligen enkelt, men emellanåt kan man skymta författarens vanliga vackra prosa. Trots att temat är allvarligt fnissade jag mig genom en del av de bitska, ironiska beskrivningarna av fanatikerns drivkraft att hjälpa sina medmänniskor, mer allvarliga kändes delarna om Israel och Palestina.

Naturligtvis är detta en bok för alla och jag tror att man läser denna bok generellt under gymnasiet. Om någon missat den, bör ni så klart råda bot på detta.

söndag 21 mars 2010

Jakten på Julia

SVT:s nya satsning Jakten på Julia tittade jag på i går kväll. Programmet går ut på att leta upp en passande Julia till en musikalföreställning där Måns Zelmerlöw spelar Romeo. Under gårdagens program sållades många talanger bort, och till skillnad från andra liknande program saknades inslag med människor som "gör bort sig". Tack för det! Inte heller fanns här en elak jury, som plockar poäng på andras misstag och nervositet. Tack igen! Jag kommer att följa Jakten på Julia för att lära mig mer om hur man sätter upp en musikal och för att följa de lyckliga utvalda flickorna. Den här sortens dokusåpa gillar jag.


Världspoesi med Fröding

På Världspoesidagen 150 år efter Gustaf Frödings födelse är det väl givet vilken författare jag kommer att välja, nu ska vi bara se vilken dikt jag ska välja. Jag hade planerat att välja dikten Vackert väder, men som snön nu vräker ner får jag allt lov att byta. Jo, det får bli en om hembygden, en vemodig dikt om förlusten av barndomen.


Strövtåg i hembygden ur Stänk och flikar

Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,
det är ljus över stränder och näs
och omkring står den härliga skogen grön
bakom ängarnas gungande gräs.

Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord
står min hembygd och hälsar mig glad,
var mig hälsad! - Men var är min faders gård,
det är tomt bakom lönnarnas rad.

Det är tomt, det är bränt, det är härjat och kalt,
där den låg, ligger berghällen bar,
men däröver går minnet med vinden svalt,
och det minnet är allt som är kvar.

Och det är som jag såge en gavel stå vit
och ett fönster stå öppet däri,
som piano det ljöd och en munter bit
av en visa med käck melodi.

Och det är som det vore min faders röst,
när han ännu var lycklig och ung,
innan sången blev tyst i hans dödssjuka bröst
och hans levnad blev sorgsen och tung.

Det är tomt, det är bränt, jag vill lägga mig ned
invid sjön för att höra hans tal
om det gamla, som gått, medan tiden led,
om det gamla i Alsterns dal.

Och sitt sorgsna och sorlande svar han slår,
men så svagt som det blott vore drömt:
"Det är kastat för vind sedan tjugo år,
det är dött och begravet och glömt.

Där du kära gestalter och syner minns,
där står tomheten öde och kal,
och min eviga vaggsång är allt som finns
av det gamla i Alsterns dal."

lördag 20 mars 2010

Ny layout

Jag blev trött på bloggens utseende under veckan och fick lust att prova med tre kolumner. Tanken är att ha lite mer bildlänkar till olika kategorier längst till höger. Jag funderar också på hur jag ska göra med mina länkar, egentligen skulle jag vilja länka till många fler bokbloggar, men då blir det nog för otympligt att ha allt på "första sidan". Hur tycker ni att det fungerar som det ser ut nu? Är bloggen läsvänlig eller blir det rörigt med tre kolumner?

fredag 19 mars 2010

Sylvia

Filmen Sylvia handlar om författarinnan Sylvia Plath och hennes förhållande till poeten Ted Hughes. I inledningen av filmen är Sylvia en ung, begåvad student med ambitionen att bli en stor poet. Hon träffar Ted och faller handlöst för honom och hans dikter. Paret gifter sig, men relationen blir aldrig den trygga hamn Sylvia längtat efter. Ted är vid upprepade tillfällen otrogen och relationen präglas av våldsamma uppträden och återföreningar. Paret får två barn tillsammans, men inte heller detta ger Sylvia den stabilitet hon önskar. I stället förvärras hennes depressioner och leder slutligen till att hon begår självmord.

Både Gwyneth Paltrow och Daniel Craig gör fina rollprestationer, men filmen griper mig ändå inte så mycket som väntat. Viktiga delar utelämnas och jag blir sittande och funderar över hur Sylvias uppväxt varit. Hon gjorde ett självmordsförsök redan vid 9 års ålder och jag skulle gärna vilja få veta mer om detta och om förlusten av fadern. I filmen framställs den komplicerade relationen till maken som en orsak till Sylvias självmord, men detta är att förenkla lite väl mycket, tycker jag. Sylvia uppfattade sig en en ofullständig människa innan hon träffade Ted och jag skulle vilja veta mer om hur detta kom sig.

Det enda jag läst av Sylvia Plath är Glaskupan och det är mycket länge sedan. Jag kommer inte alls ihåg vad den handlar om, men minns att den grep tag i mig då jag läste den. Kanske är det dags för en omläsning?

torsdag 18 mars 2010

Påfyllning pågår

Oj så mycket gott jag fyller på med nu när jag är snuvig, hostig och lite febrig. Jag tittar på film, läser och lyssnar på ljudböcker. Igår fick jag många fina tips på filmer här, men tyvärr var det inte så många som fanns tillgängliga för mig. Men jag har hittat en hel del i alla fall, Bröderna Grimm tänkte jag se senare idag, i morgon blir det Sylvia (om Sylvia Plath) och på lördag tänkte jag att Bonjour Sagan (om Francoise Sagan) kunde passa bra. Timmarna har jag redan sett, men kanske skulle jag ändå se den en gång till. Tips på fler filmatiseringar om författare mottages gärna.

När det gäller läsning blandar jag friskt Tove Jansson och Sara Stridsberg. Hjärnan är inte riktigt i toppform så jag ska nog ta det lite lugnt med Darling River, en bok jag riktigt längtar efter att läsa. I stället plöjer jag den ena boken efter den andra om Muminfamiljen. Oj, så bra de är! Nu har jag snart läst ut den något självgode Muminpappans memoarer och därefter fortsätter äventyret under en Farlig midsommar.

På ljudboksfronten har äntligen Karl-Oskar och Kristina kommit fram till Minnesota och börjat bygga sig ett hus. Jag lever med i deras vedermödor och försöker att inte tänka på det som komma skall. Fogelströms stadserie är fortfarande min "Sverigefavorit" med utvandrarserien kommer inte långt därefter.

Bloggandet har tagit lite stryk de senaste veckorna. Jag brukar ju inte skriva så mycket privat i bloggen, men vill ändå nämna att orsaken till min frånvaro delvis handlar om sjukdomar. Både min mor och min svärfar har legat på sjukhus nyligen, båda p g a stroke. Jag kämpar på med att försöka hantera att både ha ett litet barn och en sjuk förälder (min far dog för många år sedan). Ibland blir det lite mycket och då är det viktigare för mig att läsa än att blogga. De flesta som läser min blogg förstår säkert vad jag talar om.

Men det ska bli bättring med Nobel-alfabetet, det är inte så många bokstäver kvar. Jag tänker att man kanske kan slå ihop de allra svåraste bokstäverna (X Y Z Å Ä Ö) annars blir nog uppgiften övermäktig. Ha tålamod, det kommer en ny bokstav i sinom tid.

När det gäller Jorden Runt-resan ligger jag väl till med läsandet, även om det inte syns på bloggandet. Jag har läst Oz och Najjar och kommer att skriva om dem snart. Jag ska också se om jag kan skriva lite mer om Persepolis, som jag läste för ungefär ett halvår sedan. Hur går det för er andra resenärer?

Bokfrågornas ABC - O

Nu är det dags för bokstaven N i Lilla O:s utmaning.

1. Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?
Jag tycker att det är jättebra med ett pris för kvinnliga författare och jag försöker ha lite koll på Orange Prize. Bland de prisade författarna jag läst kan nämnas Kiran Desai, Sadie Jones och Chimamanda Ngozi Adichie - idel suveräna författare.

2. Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!
Oväntat var det att jag skulle uppskatta en grafisk roman, men Persepolis är verkligen bra.

3. Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!
Jag vet inte om jag läser så spännande böcker numer, de mest spännande jag läst de senaste åren är nog böckerna om Harry Potter.

4. Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?
Jag är säker på att jag läst böcker vars huvudsakliga tema är otrohet, men jag kan inte komma på någon. Därför drar jag till med en favoritroman som faktiskt innehåller en del moment av otrohet - Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Jag misstänker att de flesta läst den, annars har ni en pärla kvar att upptäcka.