tisdag 31 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Peter


Utmaning Authors & Characters: Peter

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Den prisade schweiziske författaren Peter Stamm har skrivit flera böcker som jag verkligen gillar. Debutromanen Agnes handlar om ett par vars verkliga liv blandas samman med berättelsen om dem. Även romanen Sju år handlar om ett par, vars relation är både vardaglig och komplicerad. Läsning rekommenderas. 


Peters baby av Gun Jacobson är en 70-talsbok som handlar om 16-årige Peter som blir pappa och får lov att ta hand om sitt barn själv. Den tyckte jag var jättebra när det begav sig.

Utmaning: Authors & Characters - Maria


Efter sju sorger och åtta bedrövelser tror jag att jag fått löst problemen med bloggen, men jag får det fortfarande inte att funka med tidsinställda inlägg. I vilket fall kommer här förra veckans inlägg i utmaningen. 

Utmaning Authors & Characters: Maria

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque är en antikrigsroman från 1929. Jag läste den i de tidiga tonåren och den var en av flera böcker som väckte mitt intresse för litteratur. Jag skulle tro att den håller än idag. Det jag framför allt minns är beskrivningarna av krigets hemskheter. Romanen var en av de böcker som nazisterna senare brände på bokbål. 


Marias testamente av Colm Tóibín fokuserar på Maria, mamman som förlorade sin son. Och Marias sorg är ofantlig stor, samtidigt som den är alldeles vanlig. Hennes inre präglas av sorgens alla motstridiga känslor. Ilska riktas mot sonens glupska och fåniga efterföljare och mot sonens sätt att utmärka sig och tala i gåtor om sin roll i världen. Skulden över att inte ha gjort nog mycket för att rädda sonen är enorm. Och förtvivlan är så ohyggligt stor att Maria inte kan uttala hans namn.

tisdag 17 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Erik


Det har tyvärr återigen varit något tekniskt krångel med uppdateringen av bloggen så detta inlägg blev försenat, ber om ursäkt!

Utmaning Authors & Characters: Erik

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Erica Jong, född 1942 i New York, är mest känd som författare till den feministiska klassikern Rädd att flyga från 1973. Rädd att flyga är en klassiker värd att läsas i skenet av dess strävan efter jämställdhet mellan könen. Det är dessutom helt enkelt en mycket rolig och bildad roman.
"Det finns ingenting bittrare än en misslyckad konstnär. Energin finns kvar, men eftersom den inte får utlopp imploderar den som en brakfis av raseri och svärtar ner alla själens inre fönster." 

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är en av Håkan Nessers allra bästa. Romanen kan beskrivas som en uppväxtskildring med inflätad mordgåta. I beerättelsen får vi följa huvudpersonen Erik, både under barndomen och då han som vuxen varit på barndomsvännen Edmunds begravning. Stor del av handlingen utspelar sig under sommaren i början av 60-talet, då Erik är 14 år. Hans mamma ligger för döden i cancer och Erik och kompisen Edmund tillbringar sommaren tillsammans med Eriks äldre bror Henry i sommarhuset, Genesaret. Under några veckor, strax innan sommarlovet, har Eriks klass vikarie, den Kim Novak-liknande Ewa Kaludis. Alla pojkarna blir förälskade i denna undersköna, änglalika varelse. Eva är förlovad med den brutala handbollstjärnan Berra, men kommer under sommaren att allt mer vistas på Genesaret tillsammans med Henry. Erik och Edmund blir vittne till ett triangeldrama som blir alltmer våldsamt och slutar med mord. Men vem är mördaren?

tisdag 10 december 2019

Marie Fredriksson 1958 - 2019För tidigt. För tidigt. För tidigt.

måndag 9 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Anna


Utmaning Authors & Characters: Anna

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Anne Brontë är den lite mindre kända systern till Charlotte och Emily. Hon växte upp tillsammans med sina syskon på en prästgård i Yorkshire. I hemmet tillhandahölls utbildning och böcker, vilket var ovanligt för tiden. Mellan 1836 och 1837 gick Anne på internatskola. Senare arbetade hon som guvernant, liksom systrarna. Anne avled vid 29 års ålder av tuberkulos.

1847 kom debutromanen Agnes Grey, som fick lysande recensioner när den 2004 för första gången gavs ut på svenska.  Agnes Grey är en s k guvernantroman, en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via bokens dagboksform. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar.


Lilla Annas julklapp av Inger och Lasse Sandberg är en av husets många vällästa böcker om Lilla Anna och Långa farbrorn. Lilla Anna är en nyfiken, företagsam tjej i rödrandig klänning som upplever spännande äventyr tillsammans med den hjälpsamma Långa farbrorn. Underbara bilderböcker för småbarn.

lördag 7 december 2019

Där livet är fullkomligt

Egen bild.

Silvia Avallone slog igenom i Sverige med dunder och brak med sin debutroman Stål, som skildrar två flickors uppväxt i ett patriarkalt, skitigt och eländigt Italien. Stål handlar om unga flickors djupa vänskap och gryende sexualitet i ett Italien långt från turiststråk och romantiska föreställningar. Livet är hårt för alla i den lilla staden med dess stålverk. På ett rättframt språk skildrar Avallone de unga flickornas känslostormar så att jag som läsare blir alldeles matt av igenkänning.


I Där livet är fullkomligt återvänder författaren till förortens tristess, till klassklyftornas utarmande, till människor som, för evigt benhårt, sitter fast i sina förutbestämda liv. Adele bor i höghusområdet Villaggio Labriola strax utanför Bologna. Hon växer upp med en ensamstående mor som arbetar livet ur sig för att försörja döttrarna. Innan hon ens hunnit gå ur skolan blir Adele gravid. Pojkvännen Manuel är småkriminell och inte till mycket stöd. Ska Adele kunna behålla sitt barn eller ska hon adoptera bort det? I en finare del av staden bor akademikerparet Dora och Fabio, som trots upprepade fertilitetsbehandlingar ännu ej har något barn. Längtan efter ett barn är enorm. Kanske kan adoption ge dem en möjlighet att bli föräldrar?

Silvia Avallone gestaltar känslor som får läsaren att kippa efter andan och en värld där individens frihet  är en chimär. Det är smärtsamt och tungt att läsa om Adele och de andra flickorna i hyreskasernen, deras liv är så begränsade och till och med deras deras drömmar så fattiga. Lika gripande är det naturligtvis för mig som adoptivmamma att gå in i Doras plågsamma upplevelse av ofrivillig barnlöshet, allt lönlöst hopp, all längtan och tomhet.

Sammantaget är Där livet är fullkomligt en helt fantastisk roman om klass, könsroller, utsatthet och förtärande längtan. Läs den!
DÄR LIVET ÄR FULLKOMLIGT
Författare: Silvia Avallone
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag: Natur & Kultur (2019)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Hyllan, Enligt O, Feministbiblioteket

måndag 2 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Alice


Utmaning Authors & Characters: Alice

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Som "den samtida novellkonstens mästare" beskrivs Alice Munro i motiveringen till Nobelpriset, en mycket exakt om än lite trist beskrivning. För visst är Alice Munro helt enkelt mästerlig. Men hon är också mycket vardaglig och nära. Jag har läst några av Alice Munros novellsamlingar och karaktäristiskt tycker jag det är att man genast känner sig hemma i berättelserna. Kanske blir vi många som väljer samma Alice som huvudperson, men jag måste bara välja Alice i Underlandet av Lewis Carroll, en berättelse jag citerar ur när jag pratar om vikten av att formulera egna mål.

- Kan du vara så snäll och tala om för mig vilken stig jag ska välja?
- Det beror på vart du ska, svarade katten.
- Det spelar inte så stor roll, svarade Alice.
- Då spelar det inte så stor roll vilken stig du tar, fick hon till svar.

söndag 1 december 2019

Roligheter i Göteborg

Det är i ärlighets namn dåligt fokus på läsningen just nu, men eftersom jag bokat hotell för Bokmässan kommer jag att bättra mig. Men innan Bokmässan ska jag till Göteborg på andra äventyr, i februari åker jag och dottern och kikar på alla härligheter på Gothenburg Horse Show. Jag har faktiskt inte varit på GHS på 30 år!

tisdag 26 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Christian


Jag ber om ursäkt för fördröjningen, jag var så upptagen med Augustgala att jag missade att kolla om inlägget lades upp automatiskt. Det gjorde det inte ...

Utmaning Authors & Characters: Christian

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Kristian Lundberg debuterade redan 1991 och har gett ut både romaner och lyriksamlingar. För mig blev han känd i o med romanen Yarden och uppföljaren Och allt skall vara kärlek. Författaren tilldelades 2012 Sveriges Radios Romanpris 2012 för just Och allt skall vara kärlek, en bok som berörde mig starkt och som jag hoppades skulle vinna! 

Jag "upptäckte" Kristian Lundberg då han var med i Babel och berättade om sin uppväxt. Något hos författaren gjorde mig omedelbart nyfiken och jag beslutade mig för att läsa både Yarden och Och allt ska vara kärlek. I den självbiografiska Yarden får vi följa författaren i hans omvända klassresa. På grund av att han råkat i ekonomisk knipa tvingas huvudpersonen ta anställning som timanställd på ett bemanningsbolag i Malmö hamn. Här arbetar de som inte längre tycks ha några rättigheter, här arbetar de som av olika skäl inte kunnat meritera sig på arbetsmarknaden, här arbetar flyktingar och andra som inte passar in i våra mallar. Läsning av Yarden gör mig urförbannad på att vi idag har ett samhällssystem som så ivrigt rensar bort de som är lite annorlunda, samtidigt som de sociala skyddsnäten krympt till intet.

Efter framgångarna med Yarden blev Kristian Lundberg osäker på om han verkligen berättat den historia han ville berätta. Därför skrev han en sorts fortsättning, eller snarare en parallellberättelse, Och allt skall vara kärlek. Som titeln antyder fokuserar här författaren på det viktigaste i livet, berättelsen om kärleken, den kärlek han utelämnade i sin första bok.

Och allt skall vara kärlek är en berättelse om kärlekens sanning, kamp, smärta och skuld. Det är inte någon enkel berättelse som växer fram, utan en mänsklig, ärlig historia om svårigheter, misstag och missförstånd. Genom hela boken brottas författaren med att vara sanningsenlig och med frågan om det han skriver egentligen betyder något. För min del kan jag definitivt svara ja på frågan om texten har någon betydelse, den hade stor betydelse för mig.


Kristina i Vilhelm Mobergs utvandrarsvit är en oförglömlig karaktär, både i boken och i filmen. I mitten av 1800-talet utvandrar ett stort antal svenskar till det nya landet - Amerika. Bland dessa finns Karl-Oskar med familj och några av deras vänner från den lilla småländska socknen. Många av dem är fattiga bönder och drängar, som skrapat ihop allt de äger och har till en biljett. Resan blir mycket påfrestande. Utvandrarna är inledningen på en av de bästa romansviter jag någonsin läst.

måndag 18 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Katarina


Utmaning Authors & Characters: Katarina

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Brittiska författarinnan Kate Atkinson har de senaste åren gett ut flera omtalade böcker som jag är nyfiken på, t ex Liv efter liv, En Gud i spillror och Kodnamn Flamingo. Ingen av dem har jag tyvärr läst, men en av dem har jag i bokhyllan. Jag har däremot, för länge sedan, läst debutromanen I museets dolda vrår och jag gillade den skarpt. Boken handlar om Ruby och om mängder av hennes släktingar. Boken är mycket speciellt berättad, med en massa fotnoter, och här blandas magiska inslag med realism på ett halsbrytande sätt. Dråpligt och oerhört sorgligt.Jag har läst det mesta av Astrid Lindgren, men faktiskt inte böckerna om Kati. Fast jag har dem så klart ... De tre böckerna om Kati utspelar sig på 50-talet på lite olika platser - Kati i Amerika, Kati i Paris och Kati i Italien. Jag får nog ta och läsa dem så jag vet hur de är. Lite fördomsfullt tror jag inte att de hör till författarens bästa. Har någon av er läst?

måndag 11 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Viktor


Utmaning Authors & Characters: Viktor

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Victoria Benedictsson föddes, som Viktoria Bruzelius, år 1850 i byn Domme i Skåne, och hon växte upp i ett lantbrukarhem. Fadern var utåtriktad och sällskaplig, men oekonomisk. Föräldrarnas äktenskap beskrevs som det tjugoåriga kriget. Viktoria visade tidigt prov på konstnärlig talang och ville studera konst. Fadern lovade henne att få studera, men löftet infriades inte. I besvikelsen över detta, och för att komma bort från föräldrarnas inflytande, gifte hon sig vid 21 års ålder med den då 49-årige postmästaren Christian Benedictsson i Hörby. Han var änkling och Victoria blev styvmor till fem barn. 1873 föddes dottern Hilma. Victoria hade svårt att fördra dottern, då hon i hög grad liknade fadern. Under den andra graviditeten sägs Victoria ha gjort ett självmordsförsök och detta ledde till att barnet avled ett par dagar efter födseln. Senare drabbas Victoria av en benhinneinflammation som invalidiserade henne och hon gick på kryckor resten av livet.

Victoria avskydde sitt liv som gift, hon led av samvetskval och depressioner. Arbetet på postkontoret gav henne dock en viss frist och möjlighet att skriva ned sina funderingar. Hon kallade sin dagbok ”gamle Ernst” och i den fick hon utlopp för tankar om livet, äktenskapet och samhälleliga orättvisor. Under pseudonymen ”Ernst Ahlgren” publicerades senare hennes verk.

Med romanen Pengar (1885) gjordes den litterära debuten. I denna berättelse övertalas en ung och omogen flicka att gifta sig alltför tidigt med en förmögen godsägare. Så småningom bryter den unga hustrun upp från ett kvävande konvenansäktenskap, till förmån för självförverkligande. I utvecklingsromanen Fru Marianne (1887) förändras den bortskämda flickan som helst vill läsa romaner till en präktig husmor på landet. Här beskrivs i stället en utopisk bild av äktenskapet som harmoniskt och jämlikt. Denna bok blev Victorias egentliga genombrott och hon anses vara en av de främsta av 1880-talets realistiska författare.

Victoria blev snabbt känd i litterära kretsar i Stockholm och Köpenhamn. I likhet med många författare sökte hon uppmärksammas av den viktige danske litteraturprofessorn och kritikern Georg Brandes. De träffades 1886 och Victoria blev lidelsefullt och hängivet förälskad. Hon var dock bara en i raden av kvinnor för honom. 1888 begick Victoria självmord på ett hotellrum i Köpenhamn. Många faktorer tros ha samverkat och lett till självmordet, måhända var Brandes' avvisande den utlösande faktorn. Victoria beskrivs som en skör själ som slets mellan längtan efter frihet och behov av kärlek och trygghet. Situationen för de kvinnliga författarna under 1880-talet var påfrestande, de möttes av ständiga motgångar. Victoria var också mycket olycklig i sitt äktenskap och med det inskränkta liv hon tvingades leva i Hörby.

Victorias dagböcker Stora boken (1978-1985) finns utgivna i sin helhet. Här kan man läsa om livet i Hörby och om kärleken till Georg Brandes. Efter Victorias självmord beskrev August Strindberg henne som sedeslös och hycklande och hennes död som en ”skymf mot den hederlige man (d v s maken) som aldrig haft annat fel än att älska henne troget och förlåta henne fast hon rövat hans ära.” Det sägs att Victorias självmord inspirerade Strindberg till Julies självmord i Fröken Julie.

Själv uttryckte Victoria det så här:

”Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!”


Victoria Mary "Vita" Sackville-West, skaparen av den fantastiska trädgården på Sissinghurst Castle, var en brittisk författare och poet, som kanske mest är känd för sin relation till Virginia Woolf. Romanen Orlando baseras på Vitas liv, så här tänjer jag lite på utmaningens gränser. Romanens unga huvudperson Orlando beslutar sig för att inte blir gammal. Han lever därefter i hundratals år ett gränsöverskridande liv med kärleksrelationer till olika dignitärer. Men en morgon vaknar han och upptäcker att han blivit en kvinna.

tisdag 5 november 2019

AtypicalVill du veta mer om hur det är att inte vara neurotypisk och samtidigt asgarva åt träffande dialoger? Titta då på Atypical på Netflix.

måndag 4 november 2019

Utmaning: Authors & Characters - Maja


Utmaning Authors & Characters: Maj

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Maya Angelou, 1928 - 2014, var en amerikansk författare och medborgarrättsaktivist. Hon arbetade tillsammans med både Martin Luther King och Malcolm X. Det litterära genombrottet kom med romanen I Know Why The Caged Bird Sings (Jag vet varför burfågeln sjunger), en självbiografi om barndomen och uppväxten som svart kvinna i Sydstaterna. Romanen blev en enorm succé och fanns t o m i mina föräldrars bokhylla. Jag läste den när jag var ung och tyckte att den var fantastisk. Det här är en roman jag gärna skulle vilja läsa om igen, hoppas att den snart ges ut i nyutgåva.


Karaktären Maj är lätt att välja, Kristina Sandbergs Maj glömmer jag aldrig. Jag blev så indragen i hennes liv att boken ibland framstod som mer verklig än verkligheten. Och saknaden när sista sidan var utläst var stor. Maj är huvudperson i en trilogi som består av böckerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Om någon sagt när jag läst en bit in i första boken att jag inte skulle kunna få nog av Maj hade jag tvivlande ruskat på huvudet. Jag var galen på människan som inte kunde fatta beslut, stå upp för sig själv och kräva något på ett rättframt sätt. Men, jag lärde mig faktiskt att älska henne. Inte i början, men i tredje boken kröp hon helt enkelt in i mitt hjärta. Det är här författarens styrka blir så tydlig; trots att Maj är egocentrisk, krävande, neurotisk och irriterande osäker gestaltar Sandberg henne konsekvent med empati, förståelse och värme. Sammantaget är trilogin om Maj en av de allra bästa kvinnoskildringar jag någonsin läst.

söndag 3 november 2019

En smakbit ur Där livet är fullkomligtNy söndag och dags för en smakbit igen. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkelighetenIdag bjuder jag på två korta smakbitar ur Där livet är fullkomligt av italienska Silvia Avallone. Författaren skildrar ett Italien som ligger långt från turiststråken, här är fattigt, skitigt och traditionellt. Läsaren möter unga människor, vars framtid tycks vara förutbestämd och de som i förtid blivit gamla. Romanen handlar om längtan efter barn och om oönskade graviditeter. Mycket bra!

Den kom från en värld som dolde sig inuti henne. Från en punkt så djupt inne i kroppen att det kändes som ett främmande land.
Och den ökade i styrka, var omåttlig när den strålade ut från naveln. Exakt och regelbundet: sextio hela sekunder. Hon visste att den skulle krossa ländryggen. Och sedan skulle den bli ännu starkare. Den skulle bli jättelik, som hennes mamma när hon låg i en hög på soffan kvällen innan, som telefonen i hallen som inte hade ringt på flera år och Zenos ögon när han sa: ”Ja, vi åker härifrån.”
Den skulle få hennes hjärta att stanna, som allt som är oläkligt. Adele visste det.
Andas. Det var det de sa åt henne att göra. Men hon kunde inte andas. Lungorna var fulla av sågspån. Smärtan pressade samman bröstkorgen, klöv den mitt itu som ett äpple. Smärtan var den enda, rena sanningen. Oändlig, som Adriatiska havet i februari.
”Jag vill inte ha henne.”

Utsikten från fjärde våningen var förresten inte så dum. Bortom betongen, bortom de identiska höghusen med bleknade jalusier och fasader översållade med parabolantenner bredde landsbygden ut sig, lugn och stum som en grön sjö.
Om man blundade kunde man till och med låtsas att trafikbruset från ringleden var vattenbrus.
Kanske var det just det hon föreställde sig, att hon befann sig på en flod. Varje dag satt hon i samma ställning, med håret i en knut som hölls uppe av ett fjärilsformat plastspänne.

lördag 2 november 2019

Jag for ner till bror & Vi for upp med mor


Under senaste månaden har jag delvis läst, delvis lyssnat på Karin Smirnoffs böcker om Jana Kippo och hennes familj. Det är inte så enkelt att summera läsupplevelsen, men framför allt har jag varit väldigt tagen över hur folk faktiskt kan ha det. När jag läst om andras upplevelser har jag ibland sett funderingar kring exotifiering av Norrland och glesbygdens misär, men tyvärr är inte Smirnoffs skildring av trasiga hemförhållanden vare sig överdrivna eller spekulativa. En del ungar har det helt enkelt så här förfärligt.

I första boken, Jag for ner till bror, återvänder Jana Kippo till sin hemby Smalånger i Västerbotten. Här bor hennes tvillingbror Bror fortfarande kvar i deras barndomshem, Kippogården. Jana, som egentligen bara planerat ett kort besök, sugs snabbt in i det liv hon lämnat och börjar arbeta inom hemtjänsten, där hon efterträder Maria, barndomsvännen som nyligen avlidit. I mötet med alla de gamla kommer Janas liv ikapp henne och minnen av övergrepp och våld tränger sig på.

I andra boken, Vi for upp med mor, har modren avlidit och ska begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Där lever större delen av befolkningen på strikt, gammaltestamentligt, religiöst sätt. Männen styr och kvinnorna föder barn. Bror lockas av gemenskapen, medan Jana försöker få honom att ta sitt förnuft till fånga.

Båda böckerna är nattsvarta skildringar av destruktiva familjer som präglas av våld, missbruk och misär. Ändå finns här utrymme för underfundig humor som glimmar till när man som minst anar det. Texten är suggestiv med sina korta meningar, avsaknad av skiljetecken och sammanskrivningar av namn. Det här är läsning som påverkar både andning och hjärtfrekvens. Det här är i mitt tycke fantastisk litteratur!

JAG FOR NER TILL BROR
VI FOR UPP MED MOR
Författare: Karin Smirnoff
Uppläsare: Lo Kauppi
Förlag: Polaris (2019)
Köp: AdlibrisBokus

måndag 28 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Charlotte


Utmaning Authors & Characters: Charlotte

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Charlotte Brontë är den äldsta av författarinnorna Brontë och hon är mest känd för romanen Jane Eyre, vars handling jag gissar att de flesta av er är bekant med. Romanen Villette är mindre känd, men mist lika bra. Villette handlar om den föräldralösa Lucy som försöker försörja sig och klara sig själv. I staden Villette lyckas hon få arbete på en flickskola. Romanen utmanar genom avsaknaden av traditionell romantik och genom att berättaren inte är öppen mot läsaren.


Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf är andra delen i trilogin om den Löwensköldska ringen. I första delen möter läsaren den gotiska Selma Lagerlöf i en klassisk spökhistoria, där de allra mörkaste känslor svallar. Här skildras de fattigas hunger och utsatthet samt överhetens svek och hämndgirighet. Stämningen i Charlotte Löwensköld är ljusare och präglas av den unga Charlottes kärlek och förhoppningar. Charlotte Löwensköld är en riktig såpa, som innehåller ett hopkok av svek, intriger och äkta kärlek. En såpa av högsta kvalitet, naturligtvis. Här fokuserar författaren på att skapa ett nyanserat porträtt av den unga Charlotte, och det är denna komplexa gestaltning av en ung kvinna som är berättelsens stora behållning. Trots den ljusa, livsbejakande stämningen är dock handlingen även i Charlotte Löwensköld ödesbestämd.

måndag 21 oktober 2019

Utmaning: Authors and Characters - Kim


Utmaning Authors & Characters: Kim

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Kim Thúy blev omedelbart en favoritförfattare när jag läste Ru, den första av hennes romaner som översattes till svenska. Romanens berättare, liksom författaren, lämnade Vietnam som båtflykting på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anlände familjen till Kanada. I korta, icke-kronologiska avsnitt får vi ta del av barndomen i Vietnam, den ohyggligt skrämmande flykten, olidliga umbäranden i flyktingläger, ankomsten till en helt ny värld och utmaningen att leva i exil. Texten är sällsamt vacker, anspråkslös och saklig. Osentimentalt och lågmält skapar författaren bilder fyllda av röster, ljud, smaker, dofter, färger, känslor. Sedan dess har jag läst ytterligare två romaner av författaren, Mãn och Vi, och älskat dem båda.
"Det var min uppgift att födas för att ersätta de liv som gått till spillo. Det var min plikt att låta mitt liv bli en fortsättning på min mors liv.... Med dessa i det närmaste utbytbara namn markerade min mor att jag var en fortsättning på henne och att hennes historia skulle leva vidare genom mig." (sid 9-10)


I min bokhylla står en gammal utgåva av romanen Kim: hela världens lille vän av Rudyard Kipling. Jag har inte läst den och jag undrar om den åldrats väl eller om jag kommer att reta mig på exotifiering vid läsning av den. Ibland är det helt enkelt inte så lätt att läsa "gamla" texter. På wiki kan man läsa: "Boken visar en levande bild av Indien, dess myllrande befolkning, religioner och vidskepelse, och livet i basarerna och på vägarna". Har någon av er läst? Kanske jag bara är fördomsfull när jag är skeptisk?

måndag 14 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Tomas


Utmaning Authors & Characters: Tomas

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Det finns många författande Tomas man kan välja bland, men en jag älskar mer än de andra - Tomas Tranströmer. Jag minns ännu den enorma glädjen över att han tilldelades Nobelpriset 2011 och det var till Tranströmer jag gick för att läsa när min mor gått bort.

Närvaro av Gud.
I fågelsångens tunnel
öppnas en låst port.

Lyssna när författaren läser sin dikt Gläntan och notera likheten med vid-behovrummet i Harry Potter.Thomasine är en av de tre huvudpersonerna i Elin Olofssons senaste roman Herravälde. Handlingen utspelar sig 1921 och frågor om kvinnornas rösträtt, förmåga att tänka och möjlighet att klara sig utan en man är mer aktuella än någonsin. I en fängslande berättelse gestaltas frågor om kön, klass och makt och de tre kvinnornas livsöden engagerar, berör och upprör. Herravälde är en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar.


lördag 12 oktober 2019

Sara Danius avlidenStartar datorn och nås av det tråkiga beskedet att Sara Danius avlidit. Jag visste inte att hon återinsjuknat i den cancer hons tidigare kämpat med. Det känns helt enkelt väldigt ledsamt.

Sara Danius blev kanske mest känd i samband med alla tråkiga turer och skandaler kring Akademien de senaste åren. Och vem minns inte hennes underbara kreation på förra årets Nobelfest? Men Sara Danius var naturligtvis framför allt en briljant litteraturprofessor som uppmärksammade och beskrev samband som gick andra helt förbi. Jag minns när jag lyssnade på henne på Bokmässan för några år sedan då hon beskrev de franska realisterna utifrån detaljer som t ex en blå tvål. Just nu känner jag mest lust att läsa essäerna samlade i Husmoderns död och andra texter.


fredag 11 oktober 2019

Författaren och hans verk


Kan man som författare anse sig stå utanför det politiska livet? Kan man bedöma en författares verk, utan att ta hänsyn till hans agerande i "verkligheten"? Jag förmår faktiskt inte alls tycka det. Däremot kan jag så klart inse att all jordens läsare inte tycker lika om författarna utifrån deras åsikter och handlande. Det finns/fanns garanterat läsare som inte alls skulle störa sig på författare som hyllar Stalin, Hitler, Pinochet m fl. Jag tillhör inte den kategorin.

Men att som privatperson läsa eller inte läsa, gilla eller inte gilla är en sak. Att tilldela någon ett stort pris är dock en politisk handling, även om man inte vill låtsas om det. Och utifrån detta är det för mig obegripligt hur Peter Handke kan tilldelas Nobelpriset 2019. Här är några citat från Nobels testamente om kriterierna för att tilldelas priset: ”i idealisk rigtning”, ”idealitet”, ”vidhjärtad humanitet”, ”mänskligheten den största nytta”. Jag har väldigt svårt att se hur Handke lever/levt upp till dessa. 

Jag tänker inte skriva mer om författaren, det är lätt att hitta information om hans ställningstagande för Slobodan Milošević på nätet. 

Men några ord och platser från Balkankriget ska inte glömmas bort, dessa är bl a Omarska, Prijedor, Trnopolje, Tomasica, Srebrenica

torsdag 10 oktober 2019

Nobelpriset till Olga Tokarczuk och Peter Handke


Nobelpriset år 2018 tilldelas polska Olga Tokarczuk med motiveringen:”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”. Jag har länge väntat på att kunna köpa hennes Gammeltida och andra tider på Adlibris, men den är slut. Experterna rekommenderar nästa 1000-sidiga Jakobsböckerna. 

Nobelpriset år 2019 tilldelas österrikaren Peter Handke med motiveringen: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människan konkreta erfarenhet”. Det jag kan säga om honom är att jag inte känner till honom och inte läst ngt av honom. Utifrån hans ställningstagande i Balkankriget har jag också lite motstånd att läsa honom. Det finns heller inga böcker på svenska av honom på Adlibris.

Båda priserna går således lite otippat till centraleuropeér. Ingen av dem har jag läst, kanske får jag lust att göra det så småningom.

onsdag 9 oktober 2019

Fler Nobelpriskandidater


Jag har en del favoriter till 2018 och 2019 års Nobelpris utöver de som finns med på Unibets oddslista.

Jamaica Kincaid (Annie John)
Colm Tóibín (Marias testamente, Nora Webster, En lång vinter)
Nina Bouraoui (Intet liv, Kärlekens geografi)
Hilary Mantel (Wolf Hall, För in de dödaSkuggan av ett liv)
Michael Ondaatje (Anils skugga)
Arundhati Roy (De små tingens Gud, Den yttersta lyckans ministerium)
Marie N'Diaye (Tre starka kvinnor)

Om jag bortser från vad som är realistiskt, skulle jag önska två västerländska, engelskspråkiga författare i år, Hilary Mantel och Colm Tóibín. Det kommer inte att ske. Jag kan ju också hoppas på två författare jag faktiskt nyligen talat med, Mircea Cartarescu och Jamaica Kincaid. Kanske skräller Akademien med en den tidigare stötesten Salman Rushdie, som skrivit den sanslöst bra romanen Midnattsbarnen? Nåväl, i morgon är det äntligen dags att ropa äntligen igen!

måndag 7 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Karin


Utmaning Authors & Characters: Karin

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Karen Blixen hade kaffefarm i Kenya från 1914 till 1931, här levde hon i nära relation till naturen och de afrikanska folken. Under denna tid upplevde hon också både de lyckligaste stunderna och de svåraste motgångarna i sitt liv. Här formades hennes framtida författarskap. 


Den afrikanska farmen innehåller egentligen flera delar som sinsemellan är ganska olika. Här finns det vackra, poetiska mötet med det exotiska Afrika, beskrivningar av den hårda kampen att överleva, en berättelse om djup vänskap och upptäckarlusta, kortare anekdoter med tydlig sensmoral och ett tragiskt slut på äventyret. Sammantaget är Den afrikanska farmen en mycket intressant berättelse om en ovanlig kvinnas möte med en främmande kultur och en fantastisk skildring av ett vackert, men inte alltid gästvänligt land.

Babettes Gästabud av Karen Blixen är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten. 


Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn är en litterär fantasi med Karin Boye i huvudrollen. Boken är skriven i jagform och språket ligger nära min föreställning om hur Boye själv skulle skrivit. Insprängt i texten finns även en del autentiska citat och blinkningar till Boyes tidigare publikationer, vilket förstärker illusionen att det är Boyes röst vi hör. Kolterjahns Karin går i psykoanalys, blir förälskad och får ekonomiska bekymmer i 30-talets Berlin. Hon dräneras på livslust av sitt självförakt, mörkret är skrämmande och olidligt lockande. Här finns inte plats för några ljumma känslor, Karin tycks vara självförbrännande. Sammantaget är Den bästa dagen en fängslande berättelse om en färgstark huvudperson skriven på vacker lyrisk prosa. Den rekommenderas varmt!