fredag 10 mars 2017

Tio-listan - kvinnor om kvinnor


I stället för en bästa-utmaning blir det en tio-lista idag. Gör gärna egna listor och lämna en kommentar så vi kan hitta varandra.

Här är min tio-lista över bra romaner skrivna av kvinnor om kvinnor. För en gångs skull har jag försökt göra en lista utan att ha de vanliga klassikerna med, det var svårt.

TIO-LISTA - KVINNOR OM KVINNOR

Neapelkvartetten (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går) av Elena Ferrante skildrar en komplicerad vänskap mellan två flickor, Elena och Lila, som växer upp i Neapels fattigkvarter på 50-talet och blir vänner för livet. Elena gör en klassresa och lämnar hemstaden, medan Lila kämpar för att få ett drägligt liv på sitt eget sätt. Engagerande läsning.

I Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood har extremt konservativa, sexistiska krafter tagit över och kvinnan har reducerats till en barnalstrande varelse utan egen vilja och tankeförmåga. Världen är strikt patriarkal och hierarkisk. Och hotet om våld finns påtagligt närvarande. Det här är skrämmande, plågsam läsning som lämnar kvar upplevelser av förtvivlan och vrede.

I Quinnan och Dr Dreuf av Mare Kandre tar den kände kvinnoanalytikern Dr Dreuf emot kvinnor på löpande band. En dag dyker själva urkvinnan upp på mottagningen och börjar berätta om kvinnans livsvillkor under århundraden av förtryck och lidande. En egensinnig text som präglas av lättflyktiga associationer, underfundiga formuleringar och ett rasande tempo.

Trilogin om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris) av Kristina Sandberg handlar om en ung, osäker kvinna som "gifter upp sig", blir hemmafru i medelklassen och sliter med att vara alla till lags. Gestaltningen av Maj är äkta och trovärdig, hon blir en verklig person vars livsöde berör. Och irriterar.

Stål av Silvia Avallone är en helt underbar berättelse om tonårstid, vänskap och gryende sexualitet. Den lyhörda berättelsen av tonårens känslostormar äger rum i ett skitigt Italien, i en industristads misär. Lättläst, engagerande debutroman.

Huvudpersonerna i Vi kom över havet av Julie Otsuka är många, det de har gemensamt är att de reser över havet från Japan till USA för att gifta sig. För många blir livet inte alls som de tänkt sig. På ett poetiskt, rytmiskt språk gestaltar författaren kvinnornas upplevelser av sorg, längtan, utanförskap och ensamhet.

Darling River av Sara Stridsberg innehåller fyra berättelser om tillfångatagna honor, fyra varianter av ett och samma livsöde, det utnyttjade honbarnets öde. Romanens komposition är genialisk, språket glasklart och läsningen är som ett hårt slag i mellangärdet. Uppskakade bra!

I Utrensning av Sofi Oksanen har den unga kvinnan Zara tvingats in i prostitution och drogmissbruk. Hon flyr och hamnar hos en gammal kvinna på en liten gård, en kvinna vars historia i allra högsta grad berör Zara. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk.

I Sultanbrudens skugga av Assia Djebar vill den välutbildade, emanciperade Isma lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.

Förändringar av Ama Ata Aidoo är en lättläst, engagerande, osentimental berättelse som belyser den afrikanska kvinnans kamp för ökad frihet och självständighet. Här får vi möta tre kvinnor som på olika sätt försöker skaffa sig ökade möjligheter att styra över sina liv och samtidigt uppleva trygghet, närhet och kärlek.

9 kommentarer:

 1. mina tio kvinnor: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/03/tio-kvinnor-om-kvinnor.html

  SvaraRadera
 2. Här är min lista, det blev böcker om ungdomar. http://www.enligto.se/2017/03/11/tio-listan-kvinnor-om-kvinnor/

  SvaraRadera
 3. Tio kvinnor är ju inget problem att hitta, men föredrar nog också trior. Här är min lista på många himla bra böcker:
  http://mshisingen.blogspot.com/2017/03/helgutmaningar.html

  SvaraRadera
 4. Det blir inga massor av 10-utmaningar, men tyckte att den passade den här veckan.

  SvaraRadera
 5. Här kommer min lista
  http://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2017/03/tio-listan-kvinnor-om-kvinnor.html

  SvaraRadera
 6. Både när det är trio eller som nu tio lista har jag svårt att begränsa mig, här är min lista

  http://mittbokintresse.blogspot.se/2017/03/10-listan-kvinnor-om-kvinnor.html

  SvaraRadera
 7. här kommer min trio -listahttp://mrscalloway.blogspot.se/2017/03/tio-lista-kvinnor-ocm-kvinnor.html

  SvaraRadera
 8. måste läsa Tjänarinnans berättelse. Ferrante är fortfarande oläst också

  SvaraRadera