torsdag 31 januari 2013

Månadssummering - December 2012

# Stål - Silvia Avallone
# Den orolige mannen - Henning Mankell
# Drömmen om en bro - Maylis de Kerangal
# Tio stationer - Jenny Valentine
# Om det var krig i Norden - Janne Teller
# Kupé 6 - Rosa Liksom
# Frälsaren - Jo Nesbö

Två OK deckare, två bra ungdomsböcker, en intressant resa, ett fascinerande brobygge och en alldeles underbar roman om relationer mellan unga flickor summeras denna månad (lite i efterskott).

onsdag 30 januari 2013

Okänd kontinent

Okänd kontinent av Fred Vargas, utgiven av Sekwa, 2012

Den tankspridde och glömske kommissarie Adamsberg reser på konferens i London tillsammans med den betydligt mer kunskapsbemängde kollegan Danglard. På den anrika kyrkogården Highgate upptäcks ett antal avhuggna fötter i skor. Danglard inser omedelbart att ett par av fötterna sannolikt tillhör någon i hans barndomsby. Hemma i Paris får Adamsberg ett annat ovanligt fall på halsen, ett brutalt mord har begåtts och spåren leder till urgamla myter om vampyrer och annat oknytt. Dessutom visar det sig att fallet med skorna och det brutala mordet i Paris hänger samman.

Det är tur att jag ibland väljer att läsa böcker jag tror egentligen inte riktigt passar min smak. För det visar sig då och då att jag har fel. Så var det i allra högsta grad med Okänd kontinent. Bestialiska mord och vampyrer är ju inte vad jag allra helst läser om, men Okänd kontinent innehåller så mycket mer.

Bitvis är Okänd kontinent en riktigt ruggig historia med bloddrypande beskrivningar av makabra likfynd. Språkets humoristiska tonfall och handlingens absurditet tar dock loven av otäckheterna på ett förtjänstfullt sätt. Och skildringen av de minst sagt udda poliserna med Adamsberg i spetsen är underbar. En är lite bakom, en vet i princip allt, en äter oavbrutet och en har självlysande hår. Realismen är helt klart underordnad och därför är boken som helhet så mycket mer än en vanlig skildring av poliser som löser brott.

Sammantaget är Okänd kontinent en absurd sträckläsare med övernaturliga inslag befolkad av de mest unika och charmerande karaktärer man kan föreställa sig.

Andra som läst är Annika Bengtsson, SvD, och dagarna går.

tisdag 29 januari 2013

Vårläsning 21

I mars kommer den fjärde boken i serien om Bricken av Vibeke Olsson. Jag har läst och tokgillat de två första, Sågverksungen och Bricken på Svartvik. Nu väntar jag med spänning att läsa trean Sågspån och eld och den nya, Amerikauret.


måndag 28 januari 2013

Vibeke prisas

För några dagar beklagade jag mig över att Vibeke Olsson får alldeles för lite uppmärksamhet och priser för sitt fantastiska författarskap. Nu får jag väl lov att ta tillbaks en del eftersom det idag offentliggjordes att hon tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus för "framstående konstnärliga insatser som författare". (Tack för tipset Anne-Charlotte Östman). Jag har ingen aning om vilka det är som utser pristagarna, men jag är mycket nöjd med deras val.

Klassikerläsning i januari

Roligt att så många vill vara med och läsa klassiker. Nu är det dags att posta era länkar i kommentarerna så fixar jag till en länklista. Jag har läst mer än väntat, men jag har inte hunnit skriva om allt ännu. Candide, Werther, Fedra och Aeneiden har jag läst som kurslitteratur den här månaden. Förutom dem har jag läst en fin novellix av Karin Boye.

Persuasion - Jane Austen
BokrecensionerNu

Stolthet och fördom - Jane Austen
Romeo & Juliet

Liebesgedichte - Berthold Brecht
Mimmimaries böcker

Agnes Grey - Anne Brontë
Pysselblogg

Alice's adventures in wonderland - Lewis Carrol
BokrecensionerNu

Store forventninger - Charles Dickens
Lykken er en bok

En studie i rött - Sir Arthur Conan Doyle
BokrecensionerNu

Divina Commedia - Dante
Bokomaten

Värdinnan - Fjodor Dostojevskij
Bokmoster

Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
Fiberglasodin

The Curious Case of Benjamin Button - F Scott Fitzgerald
Jennys bokstavliga vardag

Madame Bovary - Gustave Flaubert
Den läsande Kaninen
What You Readin?

Mina drömmars stad - Per Anders Fogelström
Books on my mind

Vävarnas barn - Per Anders Fogelström
Petitemari

Siddharta - Hermann Hesse
Bokmal73

Mannen utan öde - Inre Kertész
A Room of My Own

Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstjerna
Den läsande Kaninen

Dödssynden av Harper Lee
Pocketblogg

Lolita - Vladminir Nabokov
Böcker, böcker, böcker

1984 - George Orwell
Zellys bokblogg

På spaning efter den tid som flytt - Marcel Proust
Elisabeth Strand

Katrina - Sally Salminen
A Room of My Own

Frankenstein - Mary Shelley
Tessans bokblogg

Regnbågen - Runar Schildt
Mest Lenas godsaker

En dag i Ivan Denisovitjs liv - Alexandr Solzjenitsyn
Henrik Elstad

Dr Jekyll och Mr Hyde - Robert Louis Stevenson
Pysselvardag
Skuggornas bibliotek

Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg
Böcker, böcker, böcker

Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
Tant Blå

Martin Bircks ungdom - Hjalmar Söderberg
Mimmimaries böcker

Med strömmen - Hjalmar Söderberg
Violens boksida

Damen med hunden - Anton Tjechov
Cum libris non solus

Anna Karenina - Lev Tolstoj
Tankar från mitt fönster

Aeneiden - Vergilius
Lyrans Noblesser

In the Year 2889 - Jules Verne
Jennys bokstavliga vardag

Candide - Voltaire
Lyrans Noblesser

Norrtullsligan - Elin Wägner
Böcker emellan

söndag 27 januari 2013

Vårläsning 20

"Är du intresserad av att köpa ett helt bibliotek?" Den frågan får antikvitetsägaren Alexander en dag och dessutom ett erbjudande att följa med på en resa. Kombinationen böcker och resor verkar lovande i Fallers stora kärlek av Thommie Bayer, tycker jag. Utgivare är Thorén & Lindskog.


lördag 26 januari 2013

Vårläsning 19

Jag ljuger bara på fredagar av Mats Berggren handlar om Alex som går i nian och inte vet vad han vill göra efter högstadiet. Just nu är han mest intresserad av att fånga skolans coolaste tjej Julias uppmärksamhet. Ges ut av Opal förlag.


fredag 25 januari 2013

Efter A kommer B - eller?

Just nu läser jag A-kursen i litteraturvetenskap på distans och jag tycker att det är oerhört givande. Tidigare har jag läst en 7½ poängare om Nobelpriset, vilket också gav många nya tankar. Men vad ska jag läsa när jag är färdig med A-kursen? Det finns mycket som lockar.

Det mest naturliga steget vore kanske att läsa en B-kurs, men den lockar mig inte så mycket. Jag har svårt att av kursplanen känna mig jätteinspirerad och det är ganska krävande att läsa 30-poängskurser och jobba samtidigt. Jag får så lite tid att läsa allt annat jag vill/behöööööver.

Så egentligen vore det bättre med en mindre omfattande kurs. Och på Linnéuniversitetet finns ju massor! Jag vet ju inte ens vart jag ska börja, säkert är att jag är intresserad av dessa tre: Litteratur och existentiella frågor, Litteratur och genus, Litteratur och psykologi. Alla är de på 15 poäng. Dessutom är den kurs som motsvarar B-kursen på Linnéuniversitetet mer intressant än den i Göteborg för på Linné läser man en delkurs om utomeuropeisk och postkolonial litteratur. Undrar om det går att byta?

torsdag 24 januari 2013

Feministisk litteraturkanon


Hanna på Feministbiblioteket jobbar på att sammanställa en feministisk litteraturkanon. Till sin hjälp har hon en jury som inte går av för hackor: Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Anna Wåglund Söderström, kommunikationschef på Stockholms Stadsbibliotek, Mia Latvala, bokbloggare och bibliotekariestudent. Alla kan vara med och nominera och jag har passat på att nominera några av mina favoriter:

Förändringar – Ama Ata Aidoo
Pengar – Victoria Benedictson
Den stulna romanen – Nawal El Saadawi
Andra klassens medborgare – Buchi Emecheta
Älskarinnorna – Elfriede Jelinek
Sju stenar till den otrogna hustrun – Vénus Khoury-Ghata
Quinnan och Dr Dreuf – Mare Kandre
Kvinnor och äppelträd – Moa Martinson
Drömmar om frihet – Fatima Mernissi
Darling River – Sara Stridsberg
Pennskaftet – Elin Wägner
Sultanbrudens skugga – Assia Djebar
Adams revben – Nuruddin Farah
Ja till Liv – Liv Strömquist

Jag har valt att bara nominera böcker jag läst så därför saknas en del självklarheter som t ex Fredrika Bremer. Och som ni kan se har jag lagt störst vikt vid utomeuropeisk eller äldre litteratur. Och en man fick vara med på listan :)

onsdag 23 januari 2013

Sågverksungen och Bricken på Svartvik

Sågverksungen och Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson, utgivna av Libris, 2010

Kan det bli bättre än så här? Nej, inte i mitt tycke. Vibeke Olsson måtte vara den mest underskattade författaren i vårt land. Är det för att hon skriver för enkelt? Faktiskt så enkelt att hennes böcker kan läsas i många åldrar. Eller skriver hon om alldeles för omoderna teman? Om gudstro, solidaritet och den lilla människans kamp för att överleva. Om jag fick bestämma skulle Vibeke Olsson få många olika priser, allt från bokbloggarnas pris till det något mer prestigefyllda Augustpriset.

De två första böckerna om Bricken handlar om hennes barndom och uppväxt på sågverket Svartvik. I första boken är Bricken 11 år och nybliven sågverksarbetare. Bricken är föräldrarnas enda barn, en ovanlig situation. Familjen har arbete och mat på bordet, men rädslan för svälten är ändå alltid närvarande. Brickens mor har börjat gå till baptisterna för att lyssna på Guds ord, fadern är mer skeptisk. När sågverkspatronerna sänker lönerna går arbetarna ihop i en stor strejk, strejken 1879. I andra boken har Bricken blivit tonåring och ribbkaperska. Som allt arbete på sågverket medför hennes arbete en hel del risker. Och som de andra ungdomarna funderar Bricken mycket på kärleken, samtidigt som hon oroar sig över moderns magsår och grubblar över om hon skall låta döpa sig.

Böckerna om Bricken är på många sätt klassiska arbetarromaner, skrivna ur barns och kvinnors perspektiv. Här beskrivs arbetarrrörelsens och nykterhetsrörelsens framväxt, sprungna ur vardagens behov. Samtidigt vävs här in ett kristet perpektiv som problematiserar motsättningarna mellan arbetarrörelsens och väckelserörelsens budskap.

Men det som gör böckerna om Bricken så engagerande är inte de stora frågorna, utan Brickens egen berättelse. Vibeke Olsson är fenomenal på att gestalta barnets sätt att tänka och uttrycka sig. Trots att Bricken tidigt är med och arbetar för familjens försörjning finns här också utrymme för barnets lekar, drömmar om äventyr och fantasier om framtiden. Även kärleken mellan man och kvinna gestaltar Vibeke Olsson med omsorg och många nyanser. Trots att Bricken föräldrar är utslitna och böjda av hårt arbete finns en närhet mellan dem som värmer läsaren.

En tredje bok om Bricken, Sågspån och eld, finns redan utgiven och en fjärde, Amerikauret, kommer i mars. Jag ser mycket fram emot dem båda.

 

måndag 21 januari 2013

Tematrio - Vinter

Det är kallt och snöigt! I vanliga fall gillar jag vinter, men nu har jag varit sjuk så länge att jag bara längtar till våren. Vinter i böcker kan dock vara spännande med människor som blir infrusna och annat elände. Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.


1. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den komplicerade framväxten av en vänskap mellan två flickor. Berättelsen utspelar sig i stark kyla och naturfenomen som orsakas av denna kyla. Vid forsen har ett Isslott bildats och i detta slott går en av flickorna vilse.

2. I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf spelar kylan och isen en avgörande roll. Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.

3. Snö av Orhan Pamuk och jag kom aldrig riktigt överens. Jag uppfattade den som alltför mycket av en politisk lärobok och jag tyckte i ärlighetens namn att den var ganska tråkig och långrandig. Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 20 januari 2013

Jerka om bokval

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den, frågar Annika i veckans jerka. När jag kollar förra årets läsning ser jag att min sponatana tanke stämmer, jag läser mycket sällan något som jag inte hört talas om innan. Oftast har jag läst om boken hos någon blogg eller så känner jag till författaren sedan tidigare. Och ibland få jag tips om eller själva boken från förlaget. Men jag hittar ändå några böcker som jag själv fastnat för när jag sett dem i bokkataloger (går sällan i fysiska bokhandlar).

Det jag fastnar för är så klart titel i kombination med omslag. Dessutom läser jag naturligtvis info om vad boken handlar om för att se att det är något jag tycker är intressant. Själamakerskan av Michela Murgia är en sådan bok. Jag tyckte att den var snygg direkt när jag såg den och innehållet verkade intressant. Och jag hade rätt, det var en av de bästa böcker jag läste i fjol.

En del barnböcker valde jag på samma sätt. Ofta ger omslagen en tydlig vink om vilken typ av bok det är. En av dem jag gillade mest i fjol var Den magiska kappan av Katarina Genar.lördag 19 januari 2013

Vårläsning 18

En tesked jord och hav av Dina Nayeri handlar om 11-åriga tvillingsystrar i 80-talets Iran. Om boken sägs att den är: "fylld med färgstarka karaktärer och har en suggestiv berättarröst som blandar rytmen från traditionell iransk berättarkonst med modern västerländsk prosa". Utgivare är Damm förlag. Och kolla så snygg boken är!


fredag 18 januari 2013

Candide

Nu har jag för fjärde gången läst/lyssnat på Candide av Voltaire. Och det kan nog tänkas bli några gånger till, jag gillar verkligen den här burleska humorn. Den här gången läste jag den som kurslitteratur, så det kan tänkas att det kommer ett mer "studerat" inlägg om boken senare. Candide är en satirisk pikareskroman, utgiven första gången 1759. Den driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete. Detta är en av upplysningens stora romaner, som innehåller svidande kritik mot klassamhället och kyrkan.

torsdag 17 januari 2013

Vårläsning 17

Skulle du vilja ha kontakt med någon på "den andra sidan"? Kanske kan man behålla sina kära i en virtuell version? Detta lyckas dataexperten Sam Elling erbjuda sin kunder i Vi möts igen av Laurie Frankel. Frågan är bara om man helst vill läsa eller lyssna till den här kärleksromanen som ges ut under våren av Printz Publishing och A Nice Noice.

onsdag 16 januari 2013

Vårläsning 16

Emil 50-årsjubilierar och firas bland annat med en stor samlingsbok, Stora Emilboken och Känn igen 25-serien blir komplett med två nya böcker. Julias djur. Du kan hoppa passar för nybörjarläsaren och skulle nog gillas av dottern. Spegeln - en skräcksaga av Kelly Narnhill lockar mig, men framför allt vill jag naturligtvis läsa Berättelser från Engelsfors. Utgivare av allt detta är så klart Rabén & Sjögren.

tisdag 15 januari 2013

Vårläsning 15

Ordfront ger som vanligt ut en del saker som passar mig. I vår är det framför allt Godnattsagor för barn som dricker av Marjaneh Bakhtiari som lockar. Boken handlar om tre generationer i Teheran.


måndag 14 januari 2013

Tematrio - 2012 års bästa

Den här tematrion var planerad till förra veckan, men då kom ju klassikerläsning på tapeten igen. Så därför kommer nu här lite försenat en triofråga om fjolårets bästa böcker. Berätta om de tre bästa böckerna ni läste 2012!

1. Agaat av Marlene van Niekerk gestaltar den sydafrikanska historien utifrån en kvinnligt perspektiv i en tid då allt förändras.  Fängslande berättelse, lagom utmanande berättarteknik och ett suveränt, knappt språk. 2012 års bästa!

2. Stål av Silvia Avallone är en helt underbar berättelse om tonårstid, vänskap och gryende sexualitet. Den lyhörda berättelsen av tonårens känslostormar äger rum i ett skitigt Italien, i en industristads misär. Lättläst, engagerande debutroman.

3.  Själamakerskan av Michela Murgia är en poetisk gestaltning av kärleken mellan en adoptivmor och en adoptivdotter. Själamakerskan är även berättelsen om en by, en tidsepok, ett levnadssätt, en kvinnovärld. Missa inte!


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Vårläsning 14

Bonnier Carlsen ger ut favoriter för många åldrar i vår. Pija Lindenbaums småbarnsböcker borde alla småttingar få ta del av, nyblivna läsare kanske vågar sig på att läsa om Nelly Rapps möten med moster och vampyrer, medan bokslukaren (och jag) ser fram emot debutanten Janina Kasteviks Slottet av is.

 

söndag 13 januari 2013

Vårläsning 13

Leopard är ett av mina favoritförlag eftersom de ger ut litteratur från många, för oss lite mer okända, delar av världen. I vårens katalog har jag framför allt fastnat för Satans Dostojevskij (bara titeln är ju underbar!) av den afghanske Atiq Rahimi. Den här boken vill jag absolut läsa!

lördag 12 januari 2013

Vårläsning 12

Brombergs ger ut de fantastiska Nobelklassikerna, men även en del annat som jag gillar. I vår är jag mest sugen på att läsa den nya romanen av Yann Martel, han som skrivit den underbara Berättelsen om Pi som nyligen filmatiserats. (Har någon sett den? Hur är den?) Martels nya bok Beatrice och Vergilius (och eftersom jag läser litteraturvetenskap vet jag nu vilka de var!) verkar fascinerande!

fredag 11 januari 2013

Aeneiden

Aeneiden av Vergilius skrevs som imitationskonst under det sista århundradet före Kristi födelse. På den tiden stod just imitation högt i kurs och det man imiterade och fösökte överträffa var så klart de gamla grekerna. Det Aeneiden efterbildar är Iliaden och Odysséen, grekernas stora nationalepos. I Aeneiden förutspår Vergilus Roms kommande storhet och roll som styrande över stora delar av världen. Även mecenaten Caesar Augustus omnämns som den som skall ena och leda Rom (smart drag). Aeneiden blev oerhört uppmärksammad redan i sin samtid och även vår tids litteraturkritiker utser Aeneiden till Europas stora klassiker framför andra. Det jag som läsare förvånades över var den psykologiska skärpan och alla nyanserna i personporträtten. Det är framför allt den tragiska kärlekhistorien mellan Aeneas och Dido, drottningen av Karthago som berör.

Vårläsning 11

X-publishing ger ut två nya böcker för ungdomar/unga vuxna av två favoritförfattare: Fågelhuset av Ester Roxberg och Fransesca av Melina Marchetta.

 
Även Gilla böcker ger ut böcker för tonåringar och unga vuxna. Jag har inte läst någon av dem ännu, men har ett par på lut här hemma. I vår ger de bland annat ut Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg, en bok som beskrivs som ironisk, humoristisk och romantisk. Kanske kan vara nåt det.

torsdag 10 januari 2013

Vårläsning 10

Natur & Kultur ger ut mycket intressant i vår. Förutom mycket lockande facklitteratur blir jag nyfiken på Kina i tio ord av Yu Hua, Kattens bord av Michael Ondaatje och Öppen stad av Teju Cole.

onsdag 9 januari 2013

Läst 2013

# Det tysta köket - Lars Lerin
# Frid på jorden - Selma Lagerlöf
# Livläkarens besök - P O Enquist
# Ulysses - James Joyce
# Sorgfjäril - Ingelin Angerborn
# Flickan på tavlan - Rebecka Åhlund
# Medea - Euripides
# Spöket på Canterville - Oscar Wilde
# Nyckeln - Bergmark Elfgren/Strandberg
# Övertalning - Jane Austen

# Blekingegatan 32 - Lena Einhorn
# Innan floden tar oss - Helena Thorfinn
# Mãn - Kim Thúy
# Berättelser från Engelsfors - Sara Bergmark Elfgren m fl
# Du och jag - Katarina von Bredow
# Bokklubben vid livets slut - Will Schwalbe
# Cykelmysteriet - Martin Widmark

# Fjärde riket - Maria Nygren
# Bortbytingen - Selma Lagerlöf
# Flugan - Katherine Mansfield
# Sång till den storm som ska komma - Peter Fröberg Idling
# Det vita huset i Simpang - Hanna Nordenhök
# Och bergen svarade - Khaled Hosseini
# En herrgårdssägen - Selma Lagerlöf/Marcus Ivarsson
# Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien - Mohsin Hamid
# Wolf Hall - Hilary Mantel

# Lyckliga Moskva - Andrej Platonov
# Viviane Élisabeth Fauville - Julia Deck
# Levande och döda i Winsford - Håkan Nesser

# Teddy på ridläger - Lin Hallberg
# Nattsidan - J C Oates
# Torka aldrig tårar - Döden - Jonas Gardell
# Kina berättar: Solskenet i munnen - Anna Gustafsson Chen (red)
# Sorgsna själar - Léonora Miano
# Teddy en sommardag - Lin Hallberg
# Från verklighetens stränder: Agnes von Krusenstjernas liv och diktning - Anna Williams
# Kyckling med plommon - Marjane Satrapi
# Torka aldrig tårar - Sjukdomen - Jonas Gardell
# Tredje tecknet - Ingelin Angerborn
# Tam och nydraken - Jo Salmson
# Tam och drakupproret - Jo Salmson
# Torka aldrig tårar - Kärleken - Jonas Gardell

# Nattfjäril - Jessica Kolterjahn
# Tam i drakarnas stad - Jo Salmson
# Jag vill inte tjäna - Ola Larsmo
# Vi möts igen - Laurie Frankel
# Fru Björks öden och äventyr - Jonas Gardell
# Liten katekes... - August Strindberg, Göran Greider
# Amerikauret - Vibeke Olsson
# Att föda ett barn - Kristina Sandberg

# Pojken & gunghästen - D H Lawrence
# Jakten på Tam - Jo Salmson
# Det sällsamma fallet Benjamin Button - F Scott Fitzgerald
# Tams svåra kamp - Jo Salmson
# Tam tiggarpojken - Jo Salmson
# Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn
# Léon & Louise - Alex Capus
# Vänner och älskare - Theodor Kallifatides
# Johnny Panic och drömbibeln - Sylvia Plath

# Huset Ushers undergång - Edgar Allan Poe
# Ringaren i Notre Dame - Victor Hugo
# Pojkarna - Jessica Schiefauer
# Inget allvarligt - Justine Lévy
# Sågspån och eld - Vibeke Olsson
# Moderspassion - Majgull Axelsson
# Sången om den röda rubinen - Agnar Mykle
# Det öde landet - T S Eliot
# Teddy börjar skolan - Lin Hallberg

# Kapten Nemos bibliotek - P O Enquist
# Apstjärnan - Frida Nilsson
# Adams arv - Astrid Rosenfeld
# Den räddade tungan - Elias Canetti
# Mordets praktik - Kerstin Ekman
# Kalle och chokladfabriken - Roald Dahl

# Pippi Långstrump i Söderhavet - Astrid Lindgren
# Gummi-Tarzan - Ole Lund Kirkegaard
# Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson
# Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
# Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe
# Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg
# I väntan på Godot - Samuel Beckett
# Ångest - Pär Lagerkvist
# Teddy på rymmen - Lin Hallberg

# Dark Places - Gillian Flynn
# Med strömmen - Hjalmar Söderberg
# Thérèse Raquin - Émile Zola
# Mörk Jord - Belinda Bauer
# Räddad - Alfhild Agrell
# Ett dockhem - Henrik Ibsen
# Fiskar ändrar riktning i kallt vatten - Pierre Szalowski
# Intet - Janne Teller
# En man som heter Ove - Fredrik Backman
# Lilla smycket - Patrick Modiano

# Okänd kontinent - Fred Vargas
# Fedra - Racine
# Bricken på Svartvik - Vibeke Olsson
# Den unge Werthers lidanden - Goethe
# Ella gör sig fri - Karin Boye
# Aeneiden - Vergilius
# Bendoktorns dotter - Amy Tan
# Candide - Voltaire

Vårläsning 9

Bonnier Pocket ger ut supersnygga klassiker, i vår kommer Utvandrarsviten av Moberg, den vill jag ha!

 

tisdag 8 januari 2013

Vårläsning 8

Weyler förlag har två år i rad lyckats ge mig årets bästa läsupplevelse, tredje gången gillt? I vilket fall vill jag läsa Saknade av Merethe Lindström, Memorandum av Marlene van Niekerk, Människans hjärta av Jón Kalman Stefánsson och Shanghai performance av Silke Scheuermann.

 

måndag 7 januari 2013

Tematrio - Klassikerläsning

Eftersom jag hastigt och lustigt drog igång en Klassikerutmaning igår handlar så klart veckans tematrio om klassiker. Berätta antingen om klassiker ni läst och vill tipsa om eller berätta om klassiker ni skulle vilja läsa.

1. Om man inte läst så många klassiker och tycker att det känns tungt att börja skulle jag vilja föreslå att man läser äventyrsklassiker eller romantiska klassiker. Både Jorden runt på 80 dagar och De tre musketörerna är klassiker jag läste och gillade när jag var ung. Kronan bland de romantiska klassikerna är nog Stolthet och fördom, men allt av Jane Austen och systrarna Brontë är lätt att ta till sig.

2. Om man vill läsa svenskt föreslår jag naturligtvis Selma Lagerlöf. Hon är unik som första svenska Nobelpristagare, därtill första kvinna. Selma skrev dessutom i många genrer så det är lätt för alla att hitta något man gillar bland hennes böcker. Mina favoriter är Jerusalem och En herrgårdsdröm, båda två böcker som handlar mycket om kärlekens förmåga att övervinna allt. Del två i trilogin om Löwensköldska ringen - Charlotte Löwensköld - innehåller intriger värdiga en nutida såpa och mycket kärleksförvecklingar. Gillar man spännande spökhistorier kan man i stället välja Herr Arnes penningar eller Löwensköldska ringen. Kejsarn av Portugallien är känslosam och lättläst. Gösta Berlings saga är spännande, men en av Selmas "tyngre". Körkarlen var inte i min smak, jag minns den som deprimerande och för sedelärande.

3. Om man vill ha något riktigt tungt att sätta tänderna i kan man ju välja Anna Karenina. Jag började med den för två år sedan, men har fortfarande bara kommit 200 sidor. Boken är faktiskt riktigt bra, men alldeles för tung - rent fysiskt. Det går ju inte att hålla boken på något vettigt sätt. När Anna K kommer på svenska i e-format ska jag skaffa mig en läsplatta. En ryss jag däremot tagit mig genom och gillat är Brott och straff. Den var mycket mer lättläst än jag väntat mig och psykologiskt mer modern.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 6 januari 2013

Gedingate och en Klassikerutmaning

Diskussionerna om Gedingate (alltså att Jessica Gedin i På Spåret berättat att hon inte läst Selma Lagerlöf) går varma i etern. Om ni vill ta del av den finns inlägg hos Annika Koldenius, Bokhora, enligt O, Bernur. Diskussionerna tippar åt alla håll och kanter, men många tycks åtminstone vara överens om att det är viktigt att läsa klassiker. Jag tänker inte fortsätta diskussionen här, däremot ser jag ett skriande behov av att tidigarelägga den inplanerade sommaraktiviteten - att läsa klassiker. Vi läste ju klassiker tillsammans förra sommaren då ett 40-tal bloggar var med och vi läste sammanlagt mer än 70 klassiker.

Varför ska man då läsa klassiker, en del av dem är ju urtrista? Ja, en del är tröga och trista, men kan ändå lära oss en del om hur det är att vara människa. Men framför allt är många klassiker fantastiskt bra och i dessa förenas nytta med nöje vid läsningen. På min absoluta favoritlista finns en hel del böcker som kan kallas klassiker. Och de finns inte med på listan för att den ska se snobbig och tjusig ut, utan för att böcker som Mina drömmars stad och Jerusalem faktiskt är helt underbara.

Eftersom jag älskar att göra listor har jag dessutom gjort en 100-lista över klassiker jag vill läsa. Min lista innehåller mycket litteratur från mer formella listor, men en del män fått maka på sig till förmån för kvinnor och en del utomeuropeisk litteratur har trängt sig in. Det är ju så med en del av oss bokbloggare att vi älskar listor och statistik, det betyder inte att vi läser för att kunna bocka av på listor och känna oss duktiga. Att planera läsningen är bara ytterligare ett sätt att relatera till sin läsning.

Härmed vill jag inbjuda alla bokbloggar, inklusive Babelbloggen så klart ;) och andra läsare att tillsammans med mig läsa lite klassiker under vintern/våren. Vi rivstartar direkt och håller på till sista april. På fyra månader borde vi väl hinna läsa en del. Jag skriver ett inlägg i slutet av varje månad och ber er kommentera med länkar till det ni läst. Vill ni vara med och läsa klassiker - varmt välkomna! Svara i kommentarerna och tipsa gärna om klassiker ni gillar.

lördag 5 januari 2013

Vårläsning 7

Att välja bland Sekwas böcker är ofta omöjligt, det slutar nog som vanligt med att jag läser de flesta av dem. Delphine de Vigan har jag tidigare läst och hennes nya Ingenting kan hindra natten har fått alla tänkbara priser. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski beskrivs som rolig och trösterik och det kan jag behöva. Mindre munter, men säker i hög grad läsvärd är Sorgsna själar av Léonora Miano.

 

fredag 4 januari 2013

Medveten läsning ;)

Vad gör man när man upptäcker att en gammal favoritförfattare (Amy Tan) inte längre håller måttet? Nåja, i ärlighetens namn är det väl snarare min smak som förändrats, men i alla fall. Vad gör man när man inser att författaren exotiserar allt som inte är västerländskt (i det här fallet Kina)? Och hur hanterar man delar av boken (Bendoktorns dotter) som faktiskt är smörigt sentimentala? Jo, man stänger in de här tankarna tills en annan gång, och fortsätter att med nöje läsa en engagerande bok som handlar om mödrar och döttrar i dåtidens Kina och nutidens USA. Det kanske kan kallas medveten läsning ;)

torsdag 3 januari 2013

Stål

Stål av Silvia Avallone, utgiven av Natur & Kultur, 2012

13-åriga Anna och Francesca är bästa vänner. De växer upp i ett slitet hyreskomplex i den lilla italienska staden Piombino. Anna lever tillsammans med sin politiskt aktiva mamma och den äldre brodern Alessio, som arbetar på stålverket och missbrukar kokain. Emellanåt dyker även den kriminelle fadern upp i hemmet. Francescas pappa arbetar på stålverket, modern är en kuvad hemmafru som regelbundet blir slagen. I takt med att Francescas kropp utvecklas blir fadern alltmer kontrollerande och överbeskyddande. Livet för arbetarna i stålverket är destruktivt, utbildningsnivån är låg, missbruket är utbrett och kvinnor reduceras till ligg. Ungdom och skönhet idealiseras. Anna drömmer om att göra något av sitt liv, hon vill studera. Francesca vill bli modell och synas, men allra helst vill hon bara vara tillsammans med Anna. Relationen mellan flickorna kompliceras då Anna får sin första pojkvän.

Stål skildrar ett Italien som inte har mycket gemensamt med de vykortsbilder man ofta ser från landet. Här är så skitigt och eländigt att man som läsare blir matt. Det mesta i livet är förutbestämt, sönerna går i fädernas fotspår, produktionsförhållandena styr allt. Några få orkar engagera sig politiskt, men män som Berlusconi skyr inga medel för att behålla makten. Hur ska man kunna förändra ett system som är så förödmjukande, så totalitärt i sin skenbara demokrati?

Romanens stora styrka är den ömsinta, lyhörda skildringen av två tonårsflickor som söker efter sätt att hantera känslomässig turbulens och gryende sexualitet. I ett samhälle där kvinnor betraktas som könsdelar finns det inte mycket för Anna och Francesca att identifiera sig med. Kärleken mellan dem är stark, men samtidigt skör. Ingen vill bli bortvald.

Stål är 28-åriga Silvia Avallones debutroman och det är inte ofta man ser debuter av den här kalibern. Att skildra misär på ett naturalistiskt sätt uppblandat med utsökta, nyanserade personskildringar på ett rakt, lättläst språk som driver läsaren framåt är helt enkelt lysande. Det här är en kombination av arbetarlitteratur och utvecklingsroman när den är som allra bäst.

Andra som läst är Bokmania, och dagarna går, enligt O, Matildas läshörna

onsdag 2 januari 2013

Vårläsning 6

Rumänien är temat för årets Bokmässa, men när jag botaniserar bland vårens titlar från 2244 fastnar jag i stället genast för rysk 1900-talshistoria skildrad genom tre kvinnoöden: Lasarus kvinnor av Marina Stepnova. Omslag brukar inte intressera mig i särskilt hög grad, men tveklöst fångade denna färgkombination och skrikiga mönster min blick. Och sedan var jag fast :)

tisdag 1 januari 2013

Tematrio - Nyårslöften 2013

Så klart vi måste inleda året med en Tematrio om Nyårslöften. Det där med att hålla nyårslöften inte min eller er starka sida, men det ska väl inte hindra oss från att avge högtidliga löften. Just nyårslöften är ju faktiskt de enda löften man utan dåligt samvete kan bryta. Berätta således om om tre bokrelaterade löften/planer du har för det kommande läsåret!

1. Jag måste ta tag i mitt bloggproblem. Tyvärr indexas av någon orsak inte längre länkar till mig på Twingly, vilket leder till att jag ramlat av alla listor som genererar besökare. Trist tycker jag, som utan att lyckats har försökt få Twingly att fixa problemet. I värsta fall måste jag flytta bloggen.

2. Lite fler universitetspoäng i litteratur ska jag försöka plocka på mig under året. Eventuellt tänker jag läsa kinesiska också.

3. Jag ska fortsätta att läsa en härlig blandning av gamla klassiker, nyskrivet och allt där emellan. Framför allt måste jag se till att fortsätta läsa lite engelskspråkigt ibland så att det inte växer till ett problem igen.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!