torsdag 27 oktober 2016

Magikern av Gracia Deledda - novell #5

Gracia Deledda föddes 1871 i Nuoro på Sardinien och avled 1936 i Rom. Hon debuterade som 15-åring med en novell och tilldelades Nobelpriset 1926 med motiveringen: "för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem". Deledda skrev om sina hemtrakter på Sardinien, ofta om utstötta personer som hamnade i moraliska dilemman och kämpade i tysthet.

Jag har nu läst novellen "Magikern" (del i läsutmaning Läs en novell II, en författare jag inte tidigare läst) som handlar om det unga paret Saveria och Antonio. Paret bor i en idyll och är lyckliga i allt utom ett; de lyckas inte få några barn. Till slut får Antonio veta att orsaken till deras barnlöshet är en förbannelse. Han ger sig iväg för att träffa magikern Peppe, som lagt förbannelsen på Antonio för att få honom att bryta denna.

Handlingen i "Magikern" är inte särskilt utmanande eller nydanande, men slutet gott allting gott. Antonios dröm var att allt skulle bestå, släktled efter släktled och kanske uppfylldes hans dröm.

Både Feministbiblioteket och Nobelprisprojektet har skrivit om romaner av Gracia Deledda, men ingen av dem inspirerade mig att läsa mer. Deleddas romaner verkar vara konservativa och urtrista.
FLER NOBELLER - NOVELLER AV NOBELPRISTAGARE
Författare: Gracia Deledda
Red: Gun Ekroth
Förlag: En bok för alla (2012)
Köp: AdlibrisBokus

6 kommentarer: