söndag 11 september 2016

Ojura - novell #2

Novell nummer två i utmaningen Läs en novell II är läst. Ojura är skriven av en författare vars efternamn börjar på samma bokstav som mitt.

På ett lyriskt, mycket personligt och delvis dialektalt språk tar författaren med mig in i sommaren, in i barndomen, in i verkligdrömmen. Här kan prinsar vara grodor, samtidigt som pappor glömmer att köpa tamponger till sina döttrar och unga flickor blir våldtagna och mördade. Barnet finns i berättelsens mitt och ger ord åt allt som finns inuti och utanför. Varje dag är evighetslång, allt sker här och nu. Ojura är en novell som gör mig alldeles varm om hjärtat. Jag älskar det nyskapande, undersökande språket och känslan av att tiden står stilla.
"En annan dag är han där. Död som grönt glas, lite tunnskör och som frasig på sitt sätt. Först petar hon bara med ett finger, men sen lutar hon hela barnkroppen mot den lite intryckta framskärmen på Gustavssonska Saaben och tar loss stackars lilla Grön-så-skön. Trollsländan."
OJURA
Författare: Stina Stoor
Förlag: Novellix (2013)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Dagens bok, Boktanken

9 kommentarer:

 1. Visst är den här bra! Gillar mycket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min första av författaren och jag blev helt såld.

   Radera
 2. lånade på biblioteket, Stoor blev ju Augustnominerad och hade trevligt sommarprat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar inte lyssna på praten, men boken blir jag sugen på.

   Radera
 3. Jag älskade hennes sommarprat, vilken berättare. Kan höra hennes fantastiska dialekt i ditt textcitat, måste nog skaffa hem och läsa något av henne!

  SvaraRadera
 4. Hejsan! Har precis läst den och blev nyfiken vad skulle ni säga att temat i denna novell är?

  SvaraRadera