torsdag 3 november 2016

Novell #6 och 7 ur Novellixasken Eller sjunk i havet


Nu har jag läst två noveller till i novellutmaningen Läs en novell II. En är utgiven 2016 och i en spelar pengar en stor roll. Båda novellerna handlar om flykt och om förfärliga resor till havs. Och båda novellerna handlar om människor som flytt från krig och sökt skydd i Sverige.

I Lilla asken berättar Ania Monahof om en ung flicka och hennes familj som under andra världskrigen flyr över Östersjön från Finland till Sverige. Det är kallt och farofyllt under båtresan. Lilla asken är en gammaldags berättelse om ett aktuellt tema.
"Historien städar efter kriget och eftersom det är vi som är skräpet som sopas än hit, än dit, känner vi av det. Vi kan se, vi kan höra, vi har alla sinnen i behåll. Därför känner vi smärta."
I Eller sjunk i havet berättar David Mohseni om sitt liv och sin flera år långa flykt från Afghanistan. Redan som 10-åring tvingades han klara sig själv och leva i källare runt om i världen. Resan över Medelhavet var fylld av faror och kostade människoliv. Eller sjunk i havet är en berättelse som kryper under skinnet på läsare, man blir så ledsen över hur illa barn far.

Trots att det har gått många år mellan de båda flykterna över haven är känslan av rädslan lika förlamande i båda berättelserna. Och i skrämmande situationer behöver vi människor vända oss till goda krafter, både inuti och utanför oss. Kanske dyker dessa upp i form av bönesvar eller i form av hjälpande människor. Hoppas att de goda krafterna dyker upp för alla som idag befinner sig på flykt, vare sig de är på denna eller andra sidan havet.

Båda novellerna säljs, tillsammans med två andra, i en fin liten ask.
LILLA ASKEN
Författare: Ania Monahof
Förlag: Novellix (2016)
Köp. Adlibris, Bokus
ELLER SJUNK I HAVET
Författare: David Hohseni
Förlag: Novellix (2016)
Köp. Adlibris, Bokus

6 kommentarer:

  1. Det är så perfekt med Novellix små fina noveller. Har köpt på mig ett ganska stort gäng vid det här laget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att motstå de fina novellixerna.

      Radera