måndag 26 mars 2018

Tematrio - Påskekrim

Det lackar mot påsk (nej lackar gör det kanske bara mot jul?) och det är dags att läsa en deckare kanske. Nej, i ärlighets namn blir det kanske ingen deckare i år, men jag skulle gärna vilja ha tips på några. Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.

Tyvärr har det inte dykt upp några nya favoriter de senaste åren så jag får lov att återanvända en del gamla som jag skrivit om tidigare.

1. Högst upp på listan bland deckarfavoriter hamnar Karin Fossum med sina poliser Konrad Sejer och Jacob Skarre. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa, respekt och empati. Apropå att läsa på ursprungsspråk vill jag säga att Fossum är ytterligare ett snäpp bättre på norska.

2. Nummer två på listan är självfallet Håkan Nesser. Efter lite velande mellan Van Veeteren och Barbarotti har jag bestämt att Barbarotti är min favorit. Jag tycker om hans vadslagningar med Gud.  Annars är det Nessers språk som gör att jag uppskattar böckerna.

3. Efter en del funderande fram och tillbaks har jag beslutat att favorit nummer tre är Erlendur Sveinsson vid Reykjavikpolisen, författad av Arnaldur Indridason. Dessutom är nog den här serien det enda jag läst av en isländsk författare. Det är intressant att få en liten inblick i hur livet ter sig på Island. Jag tycker också om författarens sätt att låta fallen ha sina ursprung långt tillbaks i tiden. Jag har dock lite tröttnat på Erlendur och har inte läst de senaste böckerna.



"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

måndag 19 mars 2018

Florenzo le Beau

Vi genomgår just nu stora förändringar i familjen och det blir därför lite si och så med bloggandet. Här är vår nya familjemedlem Florenzo le Beau, han kräver en hel del ompyssling och uppmärksamhet.

fredag 16 mars 2018

Prisad Amos Oz


Igår annonserades att Amos Oz tilldelas årets Stig Dagermanpris och jag hoppas att det är en indikation på att han kommer att få ytterligare ett fint pris i år. Ibland har just Dagermanpriset och Nobelpriset tilldelats samma person. Amos Oz är en värdig pristagare, nästan oavsett vilket pris vi talar om. Han skriver fängslande om angelägna teman och han är aktiv i diskussionerna om fred i Israel och Palestina. Bland annat har han skrivit den både allvarliga och roande essän Hur man botar en fanatiker. Läs gärna min recension.

tisdag 13 mars 2018

Tematrio - valfritt landskap

I söndags var familjen ute på road trip för att köpa en hästtransport. Vi åkte genom Värmland, Närke, Västergötland, Östergötland och Småland. Denna resa inspirerar till veckans tema, valfritt landskap. Berätta om tre författare eller böcker från ett valfritt landskap!

Jag väljer Småland.

1. Min favoritförfattare Pär Lagerkvist föddes i Småland och en del av hans självbiografiska berättelser utspelar sig där. Gäst hos verkligheten skildrar barndomen och den rekommenderas varmt.

2. Astrid Lindgren är så klart ett givet val med tanke på hennes underbara berättelser om Emil i Lönneberga.

3. Vilhelm Moberg måste ju också vara med. Jag tyckte oerhört mycket om Utvandrarsviten när jag läste den och nyligen lyssnade jag på den lilla pärlan Din stund på jorden.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

måndag 12 mars 2018

Tematrio i morgon


Hinner inte få till en tematrio ikväll, återkom i morgon så ska det finnas en. Temat kommer att handla om olika delar av Sverige.

måndag 5 mars 2018

Tematrio - Sorg


Idag är det två år sedan min mamma dog och trots att jag verkligen försökt kan jag inte komma på något annat tema än sorg.  Sorgen förändras, tack och lov, över tid, men den finns ändå alltid där. Berätta om tre texter som gestaltar sorg!

1. Sorgen bär fjäderdräkt en underbar gestaltning av hur sorg vänder upp och ner på tillvaron för att därefter bli "den väv personligheten består av, ett underbart kaos". Mycket kort kan man säga att boken handlar om den "sorgeprocess" en pappa och hans två söner genomgår då mamman hastigt avlidit. Till sin hjälp har de en terapeutkråka som tvingar sig in i hemmet och på olika sätt hjälper alla att hantera sina känslor.

2. Elin Olofssons karaktärer är ofta inte helt enkla att ta till sig, kanske är det just därför jag gillar hennes böcker. Fokus i Gånglåt är relationer, här finns många krossade drömmar, stor sorg, ensamhet och övergivenhet.

3. Marias testamente av Colm Tóibín fokuserar på Maria, mamman som förlorade sin son. Och Marias sorg är ofantlig stor, samtidigt som den är alldeles vanlig. Hennes inre präglas av sorgens alla motstridiga känslor. Ilska riktas mot sonens glupska och fåniga efterföljare och mot sonens sätt att utmärka sig och tala i gåtor om sin roll i världen. Skulden över att inte ha gjort nog mycket för att rädda sonen är enorm. Och förtvivlan är så ohyggligt stor att Maria inte kan uttala hans namn.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!