onsdag 24 november 2010

Sultanbrudens skugga

Sultanbrudens skugga av Assia Djebar, utgiven av Leopard Förlag.

Isma är en välutbildad kvinna, som passionerat älskar sin make. Av olika skäl vill hon dock lämna honom och för att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. Hajila lever ett fattigt liv i slummen och äktenskapet med "mannen" innebär för henne, och hennes familj, att tillvaron förbättras. Hajila blir dock mer eller mindre inspärrad i en modern lägenhet. En dag får Hajila se en kvinna gå omkring obeslöjad utomhus och hon låter sig frestas att själv börja gå ut, utan att be "mannen" om lov. Utomhus känner sig Hajila för första gången fri, hon tar av sig slöjan och smakar på livet. Då Hajilas mor får vetskap om dotterns beteende, blir hon mycket upprörd. Så småningom upptäcker även "mannen" att hans hustru smiter ut olovandes och visar sig för andra män. Detta kan naturligtvis inte tolereras.

Romanen är skriven som en tänkt dialog mellan Isma och Hajila, även om Isma är den som aktivt berättar om Hajilas liv. Romanens titel anspelar på relationen mellan Scheherazade och systern Dinarzade i Tusen och en natt. I denna saga räddar systern Scheherazades liv varje natt, genom att se till att hon inte somnar. Man kan tolka det som att systern ger upp möjligheten till ett eget liv för att rädda Scheherazade från sultanens grymhet. På samma sätt intar Hajila Ismas plats och ger henne därmed möjligheten att leva ett liv i frihet.

Sultanbrudens skugga handlar om relationen mellan kvinnor. (Den manlige "huvudpersonen" föräras inte ens något namn, han är reducerad till att vara "mannen", en symbol för patriarkatet.) I romanen skildras systerskapet mellan Isma och Hajila, Hajilas relation till sin mor Touma och Ismas relation till dottern Meriem. Även om "mannen" är den som äger makten, är det kvinnorna som upprätthåller "mannens" makt och kontrollerar varandra. Det är mödrar som lär sin döttrar lydnad och det är mödrar som fostrar flickor till att vara undergivna mannen. Att vara olydig mot maken innebär att man skämmer ut sin ursprungsfamilj. Isma klarar sig ur fällan genom att förmå mannen att släppa henne fri, hon "köper" sin frihet genom att förse honom med en ny brud, en ung, lydig brud. Men är det möjligt för Isma att känna sig fri när en "syster" ännu är inspärrad?

Assia Djebar skriver en vacker, poetisk prosa, som är en ren njutning att läsa. Att läsa Sultanbrudens skugga är som att dricka väldoftande, välsmakande te med söt honung. Trots att boken skildrar våld och förtryck framträder även ett stråk av hopp. Här finns ett skimmer från sagans värld, som gör att man kan tro på ett lyckligt slut.

1 kommentar:

  1. Hejsvejs!
    Jag har skrivit om Midaqq-gränden:
    http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2010/11/midaqq-granden-av-naguib-mahfouz.html

    SvaraRadera