torsdag 31 december 2009

Årets ditt och datt om böcker

2009 års bästa

Det var inte lätt att välja ut den bästa boken i år. Flera svenska, afrikanska och sydamerikanska böcker tävlade länge om förstaplatsen, men till slut bestämde jag mig för att utnämna Om natten i Chile av Roberto Bolaño till årets bästa bok. Denna korta, mycket speciella roman handlar om en döende präst som ser tillbaks på sitt liv och försöker förstå, försvara sig och försonas med sitt samvete. Vi får ta del av ett sorgligt människoöde samtidigt som vi också får följa händelserna kring militärkuppen i Chile, Allendes fall och Pinochets utrensningar av oliktänkande. Sammanfattningsvis är Om natten i Chile en nattsvart bikt, med tragikomiska inslag, skriven på att makalöst språk.



2009 års överraskning

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie höll jag mig länge undan p g a dess sidantal. Jag antog att det skulle ta mig nästan en månad att komma igenom de dryga 700 sidorna med ett så tungt innehåll som Biafrakriget. Jag började läsa lite trevande och blev omedelbart fångad av berättelsen. Boken lästes ut på tre dagar och var med och tävlade om titeln Årets bästa. En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Författaren gestaltar tragedin med den svältande befolkningen, det vardagliga kriget, flyganfallen och de ohyggliga övergreppen på civila på ett sätt som inte lämnar någon oberörd. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


2009 års omläsning

Under året beslutade jag mig för att sluta läsa samma böcker om och om igen, eftersom den olästa bokhögen också pockade på uppmärksamhet. Jag läste dock om några mycket speciella böcker och av dem vill jag framhålla Moa Martinsons debutroman, Kvinnor och äppelträd. Boken refuserades av flera förlag, p g a dess realistiska skildringar och sexuella frispråkighet, innan den slutligen publicerades 1933. Moa var mycket kritisk till den rådande, idylliserande bilden av kvinnan och ville beskriva kvinnors liv på ett realistiskt sätt. Romanen är skriven på ett enkelt, lättläst, konkret språk som emellanåt blommar ut i poetiska skildringar av naturen och människans arbete. Utan åthävor gestaltas smuts, fattigdom, missbruk, sexualitet och vänskap.


2009 års roligaste

Jag skrattar ganska sällan när jag läser och jag är egentligen inte särskilt förtjust i roliga böcker. Erlend Loe och hans hysteriskt roliga bok Doppler utgör dock ett undantag. Huvudpersonen Doppler har fått nog av all överdriven duktighet och konsumtionshysteri. För att undkomma alla krav lämnar han sitt trygga familjeliv och flyttar till skogs. Han har planerat att leva där ensam, men finner sig snart vara sambo med en älgkalv (eftersom han dödat dess mor). För att införskaffa det nödvändiga idkar Doppler byteshandel och en del tjuvnad. Men snart förstörs friden även i skogen, fler får för sig att de ska flytta ut. Hejdlöst rolig roman, med mycket klok humor.


2009 års bottennapp

Tyvärr nödgas jag utse Kinesen av Henning Mankell till årets bottennapp. Jag brukar tycka att Mankell är allt från OK till riktigt bra, men den här romanen borde aldrig getts ut. Kinesen handlar om ett brutalt massmord i Hälsingland, en domare från Skåne, kineser som utnyttjades som slavar vid de nordamerikanska järnvägsbyggena och om politiska motsättningar i dagens Kina mellan Mao-trogna gammelkommunister och nyrika kapitalister med imperialistplaner. Innehållet är spretigt och personskildringarna oerhört taffliga. Man måste nog säga att författaren misslyckats när läsaren tycker att huvudpersonen är så oerhört korkad att hon lika gärna kan bli mördad. Synd att Mankell slarvade bort ett så intressant tema som den alarmerande situationen i dagens Kina, ett ämne han dessutom kan mycket om.


2009 års nyhet

Inte ens som barn var jag särskilt förtjust i serier. Visst läste jag Fantomen, Agent X9 och Starlet, men inte särskilt angeläget. Serier för vuxna har jag aldrig ens övervägt, men på Bokmässan fick jag ett infall och köpte Persepolis av Marjane Satrapi. Det var ett riktigt lyckokast. Persepolis handlar om en ung kvinnas sökande efter en identitet och ett land som går från kaos till förtryck. Det är relativt lite text i boken, ändå får jag verkligen en känsla av att jag läser. Jag är oerhört imponerad över hur små medel författaren använder för att skapa inre bilder hos mig som är klart mer detaljerade och realistiska än de schematiska teckningarna i boken.


Löfte inför 2010

Nästa år ska jag läsa. Behöver man egentligen lova mer? Jag borde lova att inte köpa fler böcker förrän jag läst de dryga 160 olästa som står i bokhyllan och skriker för att få uppmärksamhet. Men det har jag ingen lust med. Jag kommer att köpa massor av böcker nästa år också. Kanske ska jag läsa något skönlitterärt på engelska och läsbredden ska jag jobba med via Jorden Runtresan. Klassiker ska jag läsa och kanske får jag en del nytt att sätta tänderna i också. Huvudsaken är väl att jag ska läsa.


GOTT NYTT ÅR!

Sammanfattning - Västeuropa

Då var vi hemma i Västeuropa igen. Jag hoppas att resan gått bra för er alla. Här är direktlänkar till alla resenärernas inlägg om böcker från den sista resstoppet under denna resa. Glöm inte att besöka, läsa och diskutera hos era medresenärer.

Om Blindheten har följande resenärer skrivit:

Ett hem utan böcker
Lilla O
Lyrans Noblesser


Om Ut och stjäla hästar har följande resenärer skrivit:

Bokmania
Lilla O
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Paperback lover
Paulas bokblog
Paperback lover
Violens boksida


Om Mra Dalloway har följande resenärer skrivit:

Theresans


Sammanfattningar om stoppet i Västeruropa har skrivits av:

Camillas blogg
Lyrans Noblesser


Sammanfattningar om Jorden Runt-resan har skrivits av:

Bokmania
Lilla O
Lyrans Noblesser
Theresans
Violens boksida


Hojta till mig om ni skriver inlägg senare eller om jag missat någon! Väl mött i februari för ny avresa mot spännande läsmål!

Den heliga natten

Den heliga natten och andra julberättelser av Selma Lagerlöf, illustrationer av Inger Rydén.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Den heliga natten och Flykten från Egypten utspelar sig i "Österlandet" och berättar om Jesu födelse och om hur Josef, Maria och Jesus flyr undan kung Herodes' dödsdom över alla gossebarn. Båda berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord.

Gudsfreden, Frid på jorden, Lyktan och Legenden om julrosorna utspelar sig i Sverige. Även de här novellerna handlar om vikten av att tro, med också om att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen.

Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft, övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet och den som försyndar sig mot Gud blir straffad. I den här novellsamlingen blir det tydligt hur snabbt och, till synes, enkelt Selma skapar stämningsfulla scener, engagerande människoöden och spännande handling. Huvudpersonerna skildras med nyanserade karaktärsdrag och Selma låter dem stå sitt kast, om de bryter mot Guds lagar.

Själv är jag mest förtjust i den vemodiga, vackra berättelsen om den stora palmen som böjer sig inför det lilla Jesusbarnet och känner igen den största konungen. Det är ett intressant berättartekniskt grepp att låta palmen föra ordet och jag tycker om budskapet om den beskyddande Guden: "För vilken av våra fiender ska vi rädas, då din styrka skyddar oss?"

Den här boken har lästs i samband med Ord och inga visors utmaning att läsa Selma Lagerlöf i jultid.

onsdag 30 december 2009

Tack till förlagen

Jag vill passa på att tacka alla förlag som generöst bidragit med recensionsböcker till bloggen under året. När man som jag bloggar utan att själv "vara i branschen" eller ha något litterär utbildning känns det verkligen lyxigt att få böcker. Jag hoppas att jag gjort alla böckerna rättvisa.

Jag och dottern har tillsammans fått många fina barnböcker från Alfabeta, Rabén & Sjögren, Sagolikt, OLIKA/Vilda och Vombat förlag. Alfabeta ger bland annat ut de underbara Muminböckerna medan man på Rabén & Sjögren hittar alla älskade klassiker av Astrid Lindgren. Sagolikt, OLIKA/Vilda och Vombat Bokförlag ger ut böcker med fokus på mångfald, med ett genusperspektiv och med betoning på individens rätt att få vara sig själv. Sagolikt ger ut de underbara böckerna om Kalle, från OLIKA/Vilda har vi fått den älskade kapitelboken om Mormor & Morfar och favoritboken från Vombat är Tyranno.

Jag har också fått mängder av härliga böcker från Brombergs, Ordfront, Thorén & Lindskog, SEKWA, Elisabeth Grate Bokförlag, Atlas, Alfabeta, Agerings, Wahlström & Widstrand, Norstedts, Ord & Visor och Forum. Brombergs ger bl a ut en fin Nobelklassikerserie, min favorit bland dem i år var Jenny. Från Ordfront fick jag bl a den intressanta novellsamlingen Branden i hjärtat av Mahasweta Devi och Torén & Lindskog presenterade mig för en ny tysk favorit, Uwe Timm. SEKWA ger ut fina franska pärlor, min favorit i år var Den röda soffan. Även Elisabeth Grate ger ut högklassiskt franskt, bl a fjolårets Nobelpristagare Le Clézio. Altas ger ut Alice Munros fina novellsamlingar, men min favorit hos dem i år var ändå David Toscana. Den kinesiska deckarförfattaren Diane Wei Liang publiceras på Alfabeta och från Agerings har jag fått Proust i serieversion (recenseras i januari). W&W gav under året ut stäckläsaren Den utstötte, medan Norstedts bidrog med nya utgåvor av finfina romaner som t ex Midaqq-gränden. Ord och Visor publicerade romanen Jag, Helga Gregorius och Forum gav som vanligt ut min favoritdeckarförfattare, Karin Fossum.

Måtte nu alla länkar fungera och Gott Nytt År!

Årsstatistik med tjusig grafik

Under det gångna året har jag läst exakt 100 böcker. Det är ju en smidig siffra att räkna procent på :-) Om någon är intresserad av exakt vad jag läst och vilka betyg jag gett böckerna kan ni läsa mer om det här.

Tidigare har jag läst övervägande andel kvinnliga författare, men i år har männen gått förbi. För att vara exakt har jag läst 51% män och 49% kvinnor under året.

Jag har också läst mindre svensk litteratur det gångna året, jämfört med förra året. Under 2008 var andelen svenska författare 45%, i år har denna siffra sjunkit till 25%.

När det gäller klassiker/moderna klassiker kontra modern/samtida litteratur håller trenden i sig. Ungefär 1/3 av de böcker jag läst under året kan klassificeras som klassiker. Voltaire, Jane Austen, Oscar Wilde, systrarna Brontë, Fjodor Dostojevskij och Charles Dickens är exempel på icke-svenska äldre klassiska författare jag läst under året, bland de äldre svenska kan nämnas Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf, CJL Almqvist, Emilie Flygare-Carlén och Victoria Benedictson. Jag har även läst en del moderna klassiker under året, skrivna av författare som Camus, Kafka och Chinua Achebe.

Under året har jag läst böcker från många olika delar av världen, vilket var en målsättning inför 2009. (Bilden nedan visar fördelningen av de icke-svenska böckerna).


11% av böckerna är skrivna av nordamerikanska författare, här är de positiva överraskningarna Philip Roth och Alice Munro.

De asiatiska romanerna skrevs av författare från Israel, Palestina, Indien, Kina och Iran. Suad Amirys Sharon och min svärmor tycker jag är oerhört och obehagligt lärorik, jag blev mycket förtjust i Amos Oz och jag läste min första (men inte sista) grafiska roman - Persepolis av Marjane Satrapi.

8% av böckerna skrevs av författare från Egypten, Tunisien, Nigeria och Sydafrika. Jag blev positivt överraskad av Mahfouz och jag tycker oerhört mycket om de två nigerianska romanerna Allt går sönder (Achebe) och En halv gul sol (Adichie).

5% av årets böcker är skrivna av författare från Sydamerika och Västindien. Årets bästa bok är Om natten i Chile av Roberto Bolaño. Jag läste även böcker från Colombia (García Márquez), Mexico (Toscana) och Guadaloupe (Condé), vilka alla är bland årets favoriter.

Från Australien läste jag två böcker, här vill jag framhålla den tyvärr lite bortglömde Nobelpristagaren Patrick White.

Trots målsättningen att läsa författare från hela världen är hela 62% av de lästa, icke-svenska böckerna skrivna av europeiska författare. Jämfört med förra året har denna andel ökat markant. Under 2008 bestod dock den europeiska litteraturen uteslutande av nordiska deckare och brittisk litteratur. I år har jag läst böcker från många olika delar av Europa.



Storbritannien är det "land" jag läst flest böcker från, förutom Sverige. Bland de brittiska romanerna finns ovan nämnda äldre klassiker samt en del modern litteratur, t ex av Ian McEwan.

Bland fransmännen finns Nobelpristagarna Camus och Le Clézio, klassiska författare som Voltaire och Françoise Sagan samt moderna författare som Muriel Barbery.

De östeuropeiska länder jag läst böcker från är Ungern, Tjeckien, Ryssland och Rumänien. Bland författarna kan nämnas Herta Müller, Alexandr Solzjenitsyn, Kafka, Dostojevskij och Bulgakov.

De lästa nordiska böckerna är skrivna av författare från Norge, Finland och Danmark. Här finns t ex Nobelpristagarna Knut Hamsun och Sigrid Undset (en av årets höjdpunkter) samt Per Petterson, Sofi Oksanen och Hanne-Vibeke Holst.

Bland de övriga länderna finns författare från Portugal, Tyskland, Italien, Finland och Schweiz. Här finns t ex Nobelpristagarna Hermann Hesse, José Saramago och Heinrich Böll.

Jag är nöjd med att ha breddat mitt läsande både inom och utom Europa. Det var intressant att stifta bekantskap med några östeuropeiska författare och jag upptäckte även att jag tycker mycket om afrikansk och sydamerikansk litteratur. Jag ska försöka att vidmakthålla den här bredden på läsningen även under nästa år.

Väggkalender med mansgrisar


Månadens manshora av Liv Strömquist, utgiven av Ordfront förlag, 2009, format 240x240.

Dags för en ny satirisk, lite elak och vansinnigt rolig Liv Strömquistkalender. 2010 års kalender heter Månadens manshora och i den presenterar Liv, via serierutor, tolv lösaktiga historiska eller samtida män. Bland manshororna hittar vi bland annat Prins Albert, Mao Tse-Tung, Niklas Strömstedt, Charlie Sheen och (min favorit) Paulo Coelho.

Läsare av denna blogg vet redan att Paulo Coelho inte är i min smak litterärt (jag har tidigare kallat hans alster för tramsandlig prettosmörja). Jag måste medge att jag därför tycker allra mest om när Liv raljerar över det naiva i hans carpe diem-filosofi och det gubbsjuka i hans beskrivningar av de unga kvinnliga huvudpersonernas stora sexuella aptit.



Att plocka fram några populära och/eller mäktiga medlemmar ur patriarkatet och uttala sig kränkande om dem utifrån deras sexuella eskapader är naturligtvis vansinnigt roligt just för att detta är vad (vissa) män med makt gör mot kvinnor på regelbunden basis. Det känns rätt skönt att ibland ge igen med samma mynt.

Det enda problemet med Månadens manshora är att jag bara har ett exemplar av den. Jag hade ju tänkt ge den till min otursförföljda singelgranne för att hon åtminstone skulle kunna akta sig för tolv av de män hon inte bör satsa på. Men jag vill ju gärna ha kalendern själv också...

tisdag 29 december 2009

Mumin och vita streck

Ett litet, men naggande gott, paket kom så här de sista dagarna under året till husets minsta recensent. Dottern har nu verkligen tagit till sig Muminfamiljen och vill gärna få bilderböckerna lästa för sig. Dessutom tittar hon gärna på dem på film. Det är Alfabeta som ger ut Muminböckerna i Sverige, tack säger vi för så fina recensionsböcker.

Kvartalsredovisning 4 - 2009

* Sofi Oksanen - Stalins kossor
* Håkan Nesser - Rein
* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Charles Dickens - En Julsaga
* Fannie Flagg - En röd liten fågel i juletid
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Victoria Benedictson - Pengar
* Sigrid Undset - Jenny
* Ralf Rothmann - Mjölk och kol
* José Saramago - Blindheten
* Franz Kafka - Processen
* J-M G Le Clézio - Raga
* Jane Austen - Stolthet och fördom
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol
* Emily Brontë - Svindlande höjder
* Chinua Achebe - Allt går sönder
* Uwe Timm - Upptäckten av currywursten
* Hanne-Vibeke Holst - Drottningoffret
* Alice Munro - Nära hem
* Toni Morrison - Älskade
* Henning Mankell - Kinesen
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Per Petterson - Ut och stjäla hästar
* Alice Munro - Kärlek, vänskap, hat
* Philip Roth - Envar

27 böcker blev lästa under årets fjärde kvartal. Blandningen blev godkänd även detta kvartal:

12 klassiker/moderna klassiker
9 Nobelpristagare
3 deckare/spänning
3 "världslitteratur" (utomeuropeisk, icke-anglosaxisk)
2 dystopier
2 novellsamlingar

Under detta kvartal har vi i Jorden Runt-utmaningen rest till Nordamerika, Afrika och Västeuropa. Vistelsen i Afrika var en stor positiv överraskning med ett par fantastiskt bra romaner. Även norrmännen utmärkte sig under detta kvartal genom Undsets Jenny och Per Pettersons Ut och stjäla hästar. Bland de andra europeiska författarna vill jag gärna framhålla José Saramago och Uwe Timm.

Fem svenska böcker blev lästa och här står den kära Selma för merparten. Jag stiftade även bekantskap med en annan "äldre" dam, Victoria Benedictson, som jag gärna vill återkomma till.

måndag 28 december 2009

Tematrio - Nyårslöften

Så var det snart dags för ett nytt år, nu börjar årtalen bli lite knepiga att både skriva och säga. Tjugohundratio låter så framtida jämfört med 1982. Men vi är strax där och därför handlar veckans, och årets sista, Tematrio om Nyårslöften eller Nyårsmålsättningar.


1. Jag ska inte hoppa på alla intressanta utmaningar jag läser om, utan i stället verkligen fullfölja de jag deltar i. Jag ska läsa minst en bok i Mytserien, Bokmanias utmaning, och alla böckerna i Martinas utmaning att läsa Skrivande Svenskor 1900-1950.

2. Jag ska ha färre olästa böcker i min bokhylla när vi närmar oss 2011. Nu är antalet 163, det kommer att vara 161 på nyårsafton, om jag inte hinner få ett nytt Bokus-paket under veckan...

3. Jag ska åtminstone överväga att läsa något skönlitterärt på engelska. Men det får lov att vara en språkligt tämligen enkel text, en spännande berättelse och ett rimligt antal sidor (200-300).


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Julläsning

Jag är nu halvvägs genom Stalins kossor och är mycket förtjust i boken. Framför allt slås jag av hur begränsad min erfarenhetsvärld är. Oksanen skriver detaljerat om relationerna mellan Sovjetunionen, Estland och Finland och jag inser att jag inte har någon kunskap alls om detta. Det är också intressant att läsa om den unga huvudpersonens förhållande till sin bulimi och till sin sexualitet. Jag slås av att jag dessutom nästan alltid läser författare som är äldre (eller har levt tidigare) än jag, det är spännande att läsa något som jag uppfattar som "ungt".

söndag 27 december 2009

Är hälften godkänt?

Jag undrar allt om jag verkligen ska ge mig själv godkänt i Martinas utmaning om Klassiska kvinnor. Hälften av böckerna blev lästa, det känns inte riktigt bra. Men jag har inte så stor lust att läsa vare sig Middlemarch av George Eliot eller Cranford av Elizabeth Gaskell, de känns inte som böcker i min smak. Men kanske jag så småningom ska läsa dem för min bildnings skull ;-)

Däremot hade jag gärna velat läsa Fredrika Bremers Hertha, den "första feministiska romanen i svensk litteratur". Det var bara en miss i tidsplaneringen som utgjorde hinder för att läsa den.

De böcker jag läste var Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén, Agnes Grey av Anne Brontë och Pengar av Victoria Benedictsson. Av dessa tyckte jag bäst om Pengar, framför allt är det Victoria Benedictssons djup och nyansrikedom i personskildringarna jag uppskattar.

Nästa år har Martina en utmaning med liknande tema, Skrivande svenskor 1900-1950, den ska jag försöka att mer troget delta i. I denna utmaning planerar jag att läsa:

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf, Pennskaftet av Elin Wägner, Droppar i folkhavet av Maria Sandel, Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstjerna, Sallys söner av Moa Martinson och Hitom himlen av Stina Aronsson.

lördag 26 december 2009

Pengar

Victoria Benedictsson föddes, som Victoria Bruzelius, år 1850 i byn Domme i Skåne, och hon växte upp i ett lantbrukarhem. Victoria visade tidigt prov på konstnärlig talang och ville studera konst. Fadern lovade henne detta, men löftet infriades inte. I besvikelsen häröver, och för att komma bort från föräldrarnas inflytande, gifte Victoria sig vid 21 års ålder med den då 49-årige postmästaren Christian Benedictsson i Hörby. Han var änkling och Victoria blev styvmor till fem barn. Äktenskapet blev mycket olyckligt, Victoria avskydde sitt liv som gift, hon led av samvetskval och depressioner. Arbetet på postkontoret gav henne dock en viss frist och möjlighet att skriva ned sina funderingar. I sin dagbok fick hon utlopp för tankar om livet, äktenskapet och samhälleliga orättvisor. Under pseudonymen "Ernst Ahlgren" publicerades senare hennes verk.

 Pengar (1885) debuterade Victoria som romanförfattare. Denna berättelse handlar om den 16-åriga Selma Berg, en kavat ung dam som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Selma slits mellan den ekonomiska tryggheten och de fördelar pengar medför och en stark inneboende längtan efter att vara fri och förverkliga sina drömmar.
Med

Romanen bygger till stor del på Victoria Benedictssons egna erfarenheter och kritiserar skarpt att lagen tillät flickor att gifta sig vid 16 års ålder, trots att de då inte alls hade någon kunskap om vad som förväntas av en fru. Victoria riktade också kritik mot den sexuella dubbelmoralen och deltog i kampen för att kvinnor skulle få rätt till utbildning.

Pengar är ett mycket intressant historiskt dokument och det är en lättläst, gripande roman. Författaren gestaltar huvudpersonen på ett engagerande, trovärdigt, mycket ärligt sätt, medan handlingen främst är intressant utifrån ett socialhistoriskt perspektiv.

Pengar ingick i Martinas utmaning att läsa Klassiska kvinnor och med denna bok lyckades jag åtminstone läsa hälften av de utvalda böckerna.

fredag 25 december 2009

Sammanfattning - Jorden Runt

Under de senaste åtta månaderna har jag läst med fokus på vår Jorden Runt-resa (även om jag iofs läst annat också). Det som varit mest givande är de diskussioner som ibland blossat upp, då vi tyckt lite olika om böckerna. Det är intressant att få ta del av andras synpunkter. Som researrangör är jag så klart glad att så många följt med på resan, vare sig ni åkte med hela tiden eller har hoppat av och på.

Med några få undantag (Tusen strålande solar, Rabbit-Proof Fence) har de böcker jag läst hållit hög klass. Flera av "reseböckerna" är bland de absolut bästa jag läst i år (Förvandlingen, Om natten i Chile, Allt går sönder, Blindheten, Ut och stjäla hästar). Det visade sig med all önskvärd tydlighet att man hittar fantastisk litteratur utanför Sverige och den anglosaxiska sfären.

Jag färgkodar litteraturlistan på samma sätt som Bokmania. Gröna böcker har jag läst under resan. Röda böcker hade jag läst sedan tidigare. Lila böcker hann jag inte läsa, men vill läsa senare. 19 av böckerna har jag således läst och tre ska jag försöka klämma in under nästa år.

Det blir ju en ny resa nästa år med planerad avfärd 1:a februari. Jag hoppas att ni följer med!

Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - En ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

torsdag 24 december 2009

Tomten!!!

Tomten har varit här! Han hade med sig en rosa kamera, en leksakskatt som kan gå och jama och ett bingospel. Dottern är överlycklig. Hon fick dessutom en matta, en leksakstelefon, en handduk, bindeez (fråga mig inte vad det är), en jordglob, en Mamma Mu-film, Petters och Lottas jul och 6 fina böcker av Astrid Lindgren.

Mamma och pappa fick inga paket, men vi ska köpa en ny TV på rean. Kanske blir det ett Wii också. Mormor, farmor och farfar fick foto av lilla barnbarnet och en kalender med bilder av samma unge :-) De var mycket nöjda.

Hur har ni haft det?

Vem är tomten far till?

God Jul på er alla. Hoppas ni får en fridfull, rolig och gärna boklig dag. Här blir nog inte så mycket läst under dagen, men Stalins kossor ska få göra mig sällskap en stund i kväll i alla fall. Snart kommer släkten och sedan hoppas vi att jultomten kommer. Dottern har sagt att hon visst är snäll, med ett tonfall som antyder att: "Nåde den som säger något annat". Jag har viss förkunskap och tror nog att han kommer en stund på eftermiddagen.

Det finns mängder av fina, gripande och emellanåt sentimentala julfilmer, med det här är faktiskt min favorit. Det är så härligt med all ångest och alla förvecklingar. Vilken är en favorit bland filmer med julteman?


onsdag 23 december 2009

Bokfrågornas ABC - E

Nu är det dags för bokstaven E i Lilla O:s utmaning.

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?
Jag tycker att de gamla grekiska tragedierna har något att säga om och till människan, jag älskar Candide av Voltaire och jag tycker att Fröding är universell och tidlös.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?
I år har jag läst flest böcker från Storbritannien och Frankrike (förutom Sverige). Jag försöker medvetet bredda mitt läsande och har under året läst böcker från flera östeuropeiska länder (Ungern, Tjeckien, Ryssland och Rumänien. Jag har inte läst något från de f d jugoslaviska länderna, det måste åtgärdas.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?
Den frågan är nästan omöjlig att svara på. Just nu läser jag gärna en bok av varje författare för att bilda mig en uppfattning om många, så det är svårt att säga att vissa är favoriter. Men Saramago och Per Petterson, som jag nyligen läst, vill jag definitivt läsa mer av.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.
Staden Kairo sägs vara huvudperson i många av Naguib Mahfouz' romaner. Så är fallet i en av hans tidiga romaner; Midaqq-gränden. Denna gränd rymmer hela Kairo, kanske hela världen. Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är lättläst och på sina ställen mycket rolig. Samtidigt är den realistisk i sin beskrivning av människornas fattigdom, smuts, sorg och elände.

Min vistelse i Västeuropa

Sista resstoppet bjöd på flera positiva överraskningar. Både Blindheten och Ut och stjäla hästar är böcker jag ger högsta betyg. Däremot blev inte Mrs Dalloway läst. Jag har utvecklat ett starkt ambivalent förhållande till Virginia Woolf eftersom jag på flera ställen läst att översättningen av hennes böcker till svenska är bristfällig. Eftersom jag inte kan engelska på den nivån som krävs för att uppskatta Woolf, blir boken liggande. I stället läste jag Jenny och Mjölk och kol, vilket inte alls var något dåligt byte.

Nu är vi ju hemma från första resan, jag hoppas att alla haft lika roligt som jag. Väl mött på andra resan, avresedag är 1 februari!

Blindheten av José Saramago.

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Blindheten är mycket smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Detta är en oerhört obehaglig och fantastisk samhällskritisk roman.


Ut och stjäla hästar av Per Petterson.

Det här är en underbar skildring av en komplicerad far-sonrelation. Berättarperspektivet växlar mellan nu- och dåtid och vi får parallellt lära känna den äldre mannen Trond och ynglingen Trond. Stor del av berättelsen utspelar sig en mycket speciell sommar, efter andra världskrigets slut, då Trond och fadern bodde i en fäbod i skogen. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far.


Jenny av Sigrid Undset.

Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och den publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring, som jag hoppas kommer att läsas flitigt i minst 100 år till.


Mjölk och kol av Ralf Rothmann.

Mjölk och kol handlar om Simon och hans familj i Ruhrområdet på 60-talet. Det här är en barndomsskildring av det klassiska slaget. Simon försöker förstå vuxenvärlden, en värld som tycks vara trist och enahanda. Nöjena för ungdomar och vuxna är supande och hafsigt sex. Det hårda slitet i gruvan förlamar människornas kraft och längtan efter något meningsfullt och vackert, men Simon har ännu inte gett upp om världen.

tisdag 22 december 2009

Årets bästa, enligt dottern

Dottern vill blogga om årets favoriter och det får hon så klart. Jag har dock i viss mån påverkat hennes val utifrån vad hon gillat under hela året, eftersom hon själv snöar in på ett par böcker åt gången. Alla böckerna passar förskolebarn i ålder 3(4)-6 år.


 Grodan och kärleken av Max Velthuijs.

Det här är en alldeles bedårande kärlekshistoria om en grön groda, som blir kär i en vit anka. Andra har synpunkter på att de inte har samma färg, men det bryr sig inte grodan om. Däremot har han svårt att ta mod till sig och berätta för ankan att han älskar henne. Till slut väljer han en drastisk metod för att imponera på henne. En viktig, enkel bok med färgglada och lustfyllda bilder.


Händiga Hanna lagar bilen av Knutsson/Adbåge.

Pappa och Hanna är ute och åker bil, när plötsligt bilen går sönder. Som tur är får de hjälp av Team Vraket, ett gäng som kör folkrace. I Team Vrakets verkstad hjälper Hanna till att laga bilen, vilket fyller henne med sprudlande fixa-färdigt-glädje. Hanna är en kavat, nyfiken och uppfinningsrik tjej, en bra förebild. Berättelsen är lättläst och bilderna färgglada och roliga.


Mamma Mu får ett sår av Wieslander/Nordqvist.

Den här Mamma Mu-boken innehåller stor dramatik; olyckor, blod och omplåstring. Berättelsen handlar om att ställa upp för andra och försaka det man själv vill ha. Den handlar också om det svåra i att erkänna att man gjort fel. Det bästa med Wieslanders böcker är att de är mer än bara roliga, utan att de blir pekpinnar. Viktiga ämnen behandlas i böckerna på ett lekfullt, lustfyllt sätt. Underbara, uttrycksfulla illustrationer.


Boken om Stina av Lena Anderson.

På somrarna bor Stina hos sin morfar på en skärgårdsö. Tillvaron på ön är idyllisk och handlingen kretsar kring vardagen. Skildringen av den nyfikna och kreativa Stina och den varma relationen mellan henne och morfadern är mycket fin. Stina är precis lagom kavat, lagom rädd och lagom företagsam. Sidorna innehåller relativt lite text och generöst med härliga akvarellbilder.


Harens årsbok av Helena O Heshmatpasand.

Harens årsbok utgår från den välkända årstidsdikten: "Januari börjar året, februari kommer näst..." I boken får vi följa Haren och hans vänner under ett år och ta del av årstidernas växlingar och firandet av helgdagar. Texten är relativt begränsad, mycket lättläst och på rim. Illustrationerna är mycket fina; de är färgrika, detaljerade och fängslande. Boken passar mycket bra till barn som vill lära sig årstider och månader.


Tyranno av Murray Brodin/Bettina Johansson.

En alldeles vanlig morgon när Sarah vaknar ligger det en Tyrannosaurus rex bredvid henne i sängen. Han följer Sarah hela dagen och ställer till med en hel del ofog. Hela boken präglas av genus- och mångfaldsperspektiv, utan att detta skrivs oss på näsan. Sarah är en rolig förebild för många barn, hon är busig och uppfinningsrik. Att skapa en dinosaurie att skylla på är klokt i en värld fylld av krav. Text på rim och fantastiska illustrationer.


 Mormor & Morfar av Cecilia Rihs/Pia Niemi.

Mormor & Morfar handlar om ett äldre par, som varje dag ger sig ut på nya äventyr. Boken är fylld av fart, bus och roliga episoder. Detta är en mycket bra bok att börja med vid övergången till kapitelböcker. Här finns mycket bilder och en lättläst, rytmisk textmassa, som är precis lagom för ett barn på 4-5 år. Illustrationerna är mycket detaljerade, färgglada och hysteriskt roliga.


Kalle som lucia av Skåhlberg/Dahlquist.

Kalle drömmer om att få vara Lucia. Och det ser ut som om Kalle ska kunna få sin önskan uppfylld, ända tills rektorn beslutar att man inte får ändra på traditionerna. Kalles föräldrar stöttar honom och går till rektorn för att protestera. Men i slutändan blir det Kalles egen list och en hjälpsam kamrat som kommer att styra över skolans Luciafirande... Härlig berättelse, som handlar om att man måste få vara sig själv, och uttrycksfulla bilder.


Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum.

Detta är en spännande, magisk berättelse om den ängsliga Gittan, som tappar bort barnen och fröknarna i skogen då dagis är på utflykt. Ställd inför det otäcka finner Gittan sitt mod och förmår övervinna sin rädsla. Detta tidlösa tema gör att boken uppskattas av både barn och vuxna. Texten är barns-lik, kaxig, rolig, illustrationerna är moderna, expressiva, suggestiva.


Törnrosa (bilder) av Lena Sjöberg.

Det här är en mycket fin utgåva av den gamla sagan om prinsessan som stack sig på en slända och sov i hundra år. Språket är gammaldags, vilket passar berättelsen perfekt. Handlingen är lagom spännande för en fyraåring, som är lite rädd för häxor och förtrollningar. Illustrationerna är fantastiskt vackra konstverk, som väcker barns nyfikenhet och sinne för skönhet.

Ett litet inköp

Ytterligare ett litet bokköp blev det innan jul. Penelopiaden av Margaret Atwood tänker jag läsa i Bokmanias utmaning att läsa Mytserien, Ljusets drottning fick jag i virtuell julklapp av Vixxtoria. Beyala och Bolaño kunde jag bara inte motstå.

måndag 21 december 2009

Blindheten

Blindheten av José Saramago, utgiven av Wahlström & Widstrand, 2006.

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Tidigare har mannen haft god syn och den plötsliga blindheten innebär naturligtvis en chock. Mannen i bilen får hjälp av en fotgängare, som erbjuder sig att köra hem bilen till mannens hus. Senare stjäl fotgängaren bilen. Då den blinde mannens hustru kommer hem hjälper hon sin man till en ögonläkare. Denne kan inte hitta några fysiologiska förklaringar till den plötsliga blindheten. Blindheten är inte heller som man väntat sig ett mörker, den blinde lever i ett konstant vitt ljus. Dagen därefter blir både biltjuven och ögonläkaren blinda, en oerhört smittsam epidemi av blindhet sprider sig mycket snabbt. Myndigheterna försöker begränsa smittan genom att spärra in de blinda och de med smittorisk på ett gammalt mentalsjukhus. Det är meningen att myndigheterna skall förse "patienterna" med mat och andra förnödenheter, men ingen vågar gå nära mentalsjukhuset p g a smittorisken. I den isolerade miljön på sjukhuset skapas ett samhälle som bygger på den starkes rätt. Övergrepp är slentrianmässiga, det finns ju inga vittnen. Men, det finns en kvinna som inte förlorat synen, läkarens hustru, som ändå följt med sin man till sjukhuset och som låtsas att hon är blind. Genom hennes ögon får läsaren ta del av allt som sker i ett samhälle där ingen längre ser.

Blindheten har beskrivits som en roman om nedstigningen i ett helvete alltför likt vår egen värld och det är en perfekt beskrivning. Skillnaden är främst att de blinda i Saramagos värld inte har något val, medan de oseende i vår värld ofta väljer att blunda för det som är obehagligt. Dessutom förblindas vi ofta gradvis, medan människorna i romanen blir blinda på ett ögonblick. Genom blindheten förlorar människorna sig själva och eftersom de inte varken ser eller blir sedda luckras identiteten och även moralen upp.

Saramagos berättarstil är lite svår att komma in i, men den kompletterar berättelsen oerhört väl. Meningarna är vindlande långa, skiljetecken saknas och texten ger ett oerhört kompakt intryck. I dialogerna tappar man ibland bort vem som sa vad, men det spelar kanske inte så stor roll när alla ändå är blinda? Upplevelsen av identitetens relativitet och bristfälliga betydelse förstärks också av att inga personer kallas vid namn utan t ex "den förste blinde" och "läkarens hustru".

Blindheten är en roman med ett tydligt budskap, förordet lyder: "Om du kan se, betrakta. Om du kan betrakta, var uppmärksam." Blindheten är en vass satir över vår samtid, som kan vara både plågsam och ångestframkallande att läsa. Det är dessutom en av de mest läsvärda böcker jag läst.

Tematrio - Jul


Den här veckan är temavalet tämligen uppenbart, det går ju inte att bortse från att det är julafton på torsdag. Ni får själva välja om ni vill berätta om romaner, dikter, sånger, filmer, barnböcker osv med julanknytning. Eller gör som jag, blanda och välj fritt mellan olika kategorier.

Berätta om tre "någonting" med jultema!


1. För mig finns en kristen grund till att fira jul och därför är naturligtvis Julevangeliet centralt. Jag tycker själv mest om översättningen från 1917, eftersom det var den jag hörde som barn.

Lukasevangeliet 2:1-21

"Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla var och en till sin stad, för att låta skattskriva sig. Så gjorde ock Josef; och eftersom han var av Davids hus och släkt, for han från staden Nasaret i Galiléen upp till Davids stad, som heter Betlehem, i Judéen, för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande. Medan de voro där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty det fanns icke rum för dem i härbärget.

I samma nejd voro då några herdar ute på marken och höllo vakt om natten över sin hjord. Då stod en Herrens ängel framför dem, och Herrens härlighet kringstrålade dem; och de blevo mycket förskräckta. Men ängeln sade till dem: "Varen icke förskräckta. Se, jag bådar eder en stor glädje, som skall vederfaras allt folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt eder i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta skall för eder vara tecknet: I skolen finna ett nyfött barn, som ligger lindat i en krubba." I detsamma sågs där jämte ängeln en stor hop av den himmelska härskaran, och de lovade Gud och sade: "Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, bland människorna till vilka han har behag"

När så änglarna hade farit från herdarna upp i himmelen, sade dessa till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som där har skett, och som Herren har kungjort för oss." Och de skyndade åstad dit och funno Maria och Josef, och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, omtalade de vad som hade blivit sagt till dem om detta barn. Och alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt vad de hade fått höra och se, alldeles såsom det hade blivit dem sagt."


2. Den variant av kristendom jag omfattar handlar lika mycket om solidaritet under jordelivet som en förhoppning om ett fortsatt liv efter detta. Därför är Karl-Bertil Jonssons julafton också ett "heligt" inslag på julafton. Läs hela sagan av den underbare Tage Danielsson här..




3. Som barn var jag med i en flickkör och vi sjöng ofta julsånger. Gläns över sjö och strand (eller Betlehems stjärna som den egentligen heter), text av Viktor Rydberg, tonsatt av Alice Tegnér, är min favorit bland julsångerna ända sedan dess.




"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 20 december 2009

Hej reskamrater

Nu har ni väl fullt upp med julbestyr, men lite västeuropeisk litteratur läser ni nog ändå. Jag har läst Blindheten och Ut och stjäla hästar och ger båda två toppbetyg. Blindheten ska jag försöka skriva ihop något om senare i vecka, sedan är resandet över för min del.

Mrs Dalloway hann jag inte läsa denna gång, jag får försöka återkomma till Virginia Woolf i framtiden. Hoppas att någon av er andra tagit sig an denna berömda roman.

Hur går det för er? Är ni snart hemma?

lördag 19 december 2009

Jenny

Jenny av Sigrid Undset, utgiven av Brombergs Förlag, 2009.

Jenny Winge är en modern, ung konstnärinna med höga ideal, från början av förra seklet. Hon har fått ett blygsamt stipendium, och har bosatt sig i Rom för att måla. Hon vill arbeta och göra sig ett namn som konstnär, men samtidigt drömmer hon om den Stora Kärleken. Jenny bor tillsammans med Francesca, vars kärleksliv är både avancerat och ombytligt. Jenny längtar efter den uppslukande, kompromisslösa kärleken, men då denna uteblir intalar hon sig att hon älskar Helge Gram och förlovar sig med honom. När Jenny och Helge återvänder till Sverige blir de indragna i Helges föräldrars konfliktfyllda relation. Jennys livsvillkor förändras drastiskt när hon blir med barn och för första gången upplever den allomfattande kärleken.

Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och den publicerades redan år 1911. Trots detta känns den ibland skrämmande aktuell. Unga kvinnor av idag längtar och drömmer fortfarande om den Stora Kärleken som ska förlösa och fullkomna dem. Samtidigt brottas kvinnor av idag också med svårigheter att försöka kombinera yrkesliv med längtan efter familj och barn. Jag önskar att jag kunde säga att dagens kvinnor är mindre osäkra på vad de vill och att deras föreställningar är mer realistiska, men så tycker jag tyvärr inte att det är. Den stora skillnaden är att man idag inte förväntas hålla på sig. Men, å andra sidan förväntas unga kvinnor idag att leva ut sin sexualitet på sätt som många av dem egentligen inte vill.

Sigrid Undsets sätt att problematisera teman genom att låta olika karaktärer föra fram sina åsikter är mycket intressant. Undset låter till exempel en av huvudpersonerna - Gunnar - stå för en radikal feministisk inställning, medan andra pläderar för kvinnans bestämmelse att bli mor och maka. Jenny är ambivalent och låter i hög grad andra (det vill säga männen) fatta beslut om hennes liv.

Jenny väcker starka känslor hos mig som läsare. Jag skulle vilja ha ett samtal med henne och försöka stötta henne att själv våga fatta beslut. Det gör mig ont om henne att se hur hon dras in i relationer, som i längden inte är gynnsamma. Bokens huvudsakliga styrka är den nyanserade och psykologiskt trovärdiga personbeskrivningen av en ung kvinna med bristfällig tillit till sig själv.

Jenny är en roman jag tycker oerhört mycket om och jag vill å det varmaste rekommendera den. Därför vill jag inte heller avslöja alltför mycket om handlingen, vilket gör det svårt att på ett rättvisande sätt recensera den här boken. Sammantaget är detta en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring, som jag hoppas kommer att läsas flitigt i minst 100 år till.

Nobel-alfabetet - A

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven A.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn handlar om en man som sitter fängslad i ett arbetsläger, oskyldigt dömd till straffarbete för spioneri. Just denna dag mår inte Ivan bra, men han tvingas utstå kyla, hårt arbete och bristfällig mat i alla fall. Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till misären som beskrivs. Samtidigt kan man skönja vreden som pyr under ytan.

Solzjenitsyn fick Nobelpriset 1970.

Akademiens motivering:

"för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner."


2. De små tingens gud är Arundhati Roys debutroman och ännu har hon tyvärr inte publicerat något mer skönlitterärt verk. Denna fantastiska roman handlar om tvillingarna Estha och Rahel, som alltid upplevt att de på ett psykologiskt plan är sammanvuxna. Något händer i barndomen som gör att man skiljer barnen åt, nu träffas de åter i vuxen ålder. Stämningen är suggestiv och förväntansfull. Boken är skriven på ett alldeles fantastiskt språk, fyllt av mantraliknande upprepningar och nykonstruerade ord.


Min motivering:

"för att med en musikaliskt sprudlande språkbehandling mångtydigt skildra människans identitet."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

fredag 18 december 2009

Julklappstips för bokslukaren

Här följer några tips på bra böcker att ge bort till personer som älskar att läsa berättelser med fängslande handling, fina personbeskrivningar och lättläst språk.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


Den utstötte av Sadie Jones.

I Den utstötte får vi följa två familjer, vars öden griper in i varandra på ett avgörande sätt. Romanen skildrar den förljugenhet som präglar ett samhälle och där allt handlar om att hålla skenet uppe. Här berättas om alkoholism, familjevåld och självdestruktivitet på ett otäckt, realistiskt sätt. I barndomen råkar Lewis ut för en traumatisk upplevelse och han lämnas ensam att hantera sorgen.


Upptäckten av currywursten av Uwe Timm.

Det här är berättelsen om en ny maträtt och en romantisk historia om kärlek med udda förtecken. Handlingen utspelar sig i slutskedet av andra världskriget. En äldre kvinna och en yngre man träffas av en slump och inleder ett kärleksförhållande. Mannen deserterar för att stanna hos kvinnan, som gärna vill ha honom hos sig så länge som möjligt. Vemodigt, charmigt och roligt.


Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Igelkottens elegans handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Renée är en hyperbegåvad och beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Paloma är en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. Romanen är förtjusande, charmerande, satirisk, hejdlöst underhållande och allvarsam.


Drottningoffret av Hanne-Vibeke Holst.

Drottningoffret är den avslutande, fristående delen i Hanne-Vibeke Holsts trilogi om kvinnor och makt i dagens Danmark. Romanen kan läsas som en spännande deckare, men den handlar även om världspolitik, terror, extremistgrupper, rasism och starka kvinnor. Bokens styrka är personbeskrivningen av exempelvis Meyer, svagheten är att den greppar över lite väl mycket.


Nattvakten av Sarah Waters

I Nattvakten får vi möta fyra Londonbor, några år efter krigsslutet. Här möter vi Kay, som var ambulansförare under kriget. Vi lär också känna Helen, som lever tillsammans med en kvinna, Julia, och måste dölja detta för omvärlden. Helens arbetskamrat Viv har en affär med en gift man och hennes bror Duncan lever ett mycket trist liv. Alla har de drabbats av kriget på olika sätt.

Julstämning

Kanske inte så traditionellt, men det här är julstämning för mig.

torsdag 17 december 2009

Julklappstips för bilderboksbläddraren

Pettters och Lottas jul, av Elsa Beskow.

Första julen hos tant Brun, tant Grön och tant Gredelin blir Petter och Lotta mycket förvånade över allt som ska fejas och förberedas. Att baka pepparkakor är en av de trevligaste göromålen. På julafton kommer Julbocken med paket till barnen och tant Gredelin berättar att Julbocken egentligen är en förtrollad prins. Under våren och sommaren letar barnen efter prinsen för de vill att han ska ha med julklappar till tanterna och till farbror Blå nästa jul. Nästa julafton är det många som blir överraskade. Det här är en klassisk, tidlös saga som är helt underbar. Allt är idylliskt och alla är generösa och hjälpsamma. Både mamman och dottern i huset tycker mycket om de vackra teckningarna och den lagom spännande berättelsen.


Kalle som lucia, text av Anette Skåhlberg, illustrationer av Katarina Dahlquist.

Kalle drömmer om att få vara Lucia. Han vill vara magisk, strålande och vacker, precis som alla Lucior är. Men han blir motarbetad av en konservativ rektor, som absolut inte vill att några traditioner ska förändras. Som tur är stöttar Kalles mamma och pappa honom, men i slutändan blir det Kalles egen list och en hjälpsam kamrat som kommer att styra över skolans Luciafirande. Det här är en jättefin genusmedveten bok som handlar om att man måste få vara sig själv. Dottern tycker mycket om både text och bilder, mamman är nöjd med budskapet.


Sagolik jul - en antologi.

I Sagolik jul finns något som passar de flesta i familjen. Den innehåller fina julberättelser, recept på smarrigt julgodis, texter till våra käraste julsånger och pysseltips. Boken innehåller sex längre berättelser: Labans och Labolinas jul, Jul i Bullerbyn, Familjen Nalle firar jul, Babar och jultomten, Ruben och Vi har så roligt när vi har jul (Lotta på Bråkmakargatan). Den här boken har en väl utvald samling av juliga berättelser, som passar barn i ålder 3-6 år. Dottern på fyra år tycker mycket om alla berättelserna och hon har bestämt slagit fast att det är en "blandbok". Man får mycket jul för pengarna, tycker den ekonomiskt sinnade mamman. Blandningen av traditionella, stämningsfyllda berättelser och moderna, lite mer humoristiska är perfekt.


Finn mer tips på bilderböcker med julteman från fjolårets inlägg.

Dystopier

Sverige har en Antipiratbyrå, Danmark har en lymmellag och världens klimatdiskussioner har strandat. Mänskliga rättigheter och demokrati värdesätts inte längre och klimatet måste underordnas tingens rättigheter att fritt resa jorden runt. Det ser ut att vara hög tid att förbereda sig för framtiden genom att läsa dystopier. Jag är lite novis på området, men de två jag har läst har varit skrämmande bra (Kallocain och Processen). Jag har funderingar på att lite mer strukturerat läsa dystopier, själv eller tillsammans med er om ni har lust. Vi gör ju ett 3 månader långt resuppehåll under sommaren och ska väl läsa något då också? Hojta till om intresse finnes.

Här är de dystopier jag har i bokhyllan, jag har flera olästa som känns angelägna att läsa. Jag skulle gärna dessutom vilja ha fler tips på dystopier.

* 1984 - George Orwell
* Du sköna nya värld - Aldous Huxley
* Vägen - Cormac McCarthy
* Never let me go, Kazuo Ishiguro
* Oryx och Crake , Margaret Atwood
* Kallocain, Karin Boye
* Processen, Franz Kafka
* Blindheten, José Saramago

onsdag 16 december 2009

Bokfrågornas ABC - D

Nu är det dags för bokstaven D i Lilla O:s utmaning.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
I särklass bäst i Sverige tycker jag att Håkan Nesser är. Men möjligen är norska Karin Fossum ett strå vassare. Jag tycker oerhört mycket om både Sejer och Skarre i Fossums berättelser.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
Et Dukkehjem och Vilanden av Ibsen handlar båda om livslögnen, vilket är en intressant tema. Det är länge sedan jag läste pjäserna, men jag minns att jag tyckte att de var mycket bra.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
Forsytesagan älskar jag, både den gamla och den nya versionen. Jag har ännu inte läst romanserien, men planerar att göra så.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Jag har alldeles nu börjat läsa en bok som utspelar sig under julen, En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg. Det enda som hittills hänt är att en ensam gammal man fått besked av läkare att han inte har lång tid kvar att leva.

Bokmerker bloggar...

...om mig :-) Nåja, denna fina blogg innehåller en hel del annat också. Redaktionen på Bokmerker består av 8 unga skribenter, som bloggar om allt som har med böcker och litteratur att göra. Här kan man läsa om läsare, om författare, om omslag och naturligtvis om innehållet i böckerna. En läsvärd blogg är det, tycker jag.

Pocketnytt i huset

Här kommer en bild av lite nyheter att ställa in i pockethyllan - om jag hade haft någon. Det var dags att fylla i några luckor och läsa de mest berömda dystopierna 1984 och Du sköna nya värld. Grannländernas Kjell Westö och Hanne Örstavik har jag läst så mycket om att jag ville läsa av dem också. Utrop och Rotlös ville jag helt enkelt ha. Detta inköp spolierade helt möjligheten att minska högen av olästa böcker innan årets slut...

tisdag 15 december 2009

Julklappstips för pocketälskaren

Spänning eller kärlek i pocketform handlar det här inlägget om. Utmärkande för de här böckerna är att texterna är lättlästa, samtidigt som språket håller hög klass.


Parfymen av Patrick Süskind.

Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. Spännande handling och historielektion.


En helt annan historia av Håkan Nesser.

Ett antal svenska turister umgås under några veckor i Finistère en sommar i början av 2000-talet. Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Spännande, gåtfull intrig, en oväntad upplösning och ett fullödigt, lekfullt språk. Nesser är vår deckarkung!


Den som älskar något annat av Karin Fossum.

En pojke försvinner och återfinnes mördad. Poliserna Sejer och Skarre påbörjar en utredning som kommer att ställa höga krav på dem att försöka förstå pedofilins natur. Detta är mycket mer än en "vanlig" deckare, Fossums porträtt av offer, gärningsmän och anhöriga är nyanserade, intressanta och engagerande. Romanen är mycket välskriven och engagerande.


Guernseys litteratur- och ... av Mary Ann Shaffer.

Författarinnan Juliet Ashton kommer i kontakt med en man från Guernsey, som brevledes börjar berätta för henne hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Romanen skildrar fint hur människor sluter sig samman till stöd för varandra under påfrestningar.


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro.

Denna novellsamling innehåller nio noveller som handlar om kvinnors liv, deras drömmar, förhoppningar och sorger. Novellerna sätter relationer i fokus och gestaltar hur kvinnornas val påverkar livets gång. Tonfallet präglas av svårgripbar melankoli, stor närhet och realism. Tempot är lite dröjande och språket precist. Novellerna speglar det oförutsägbara, det mänskliga.


Ett amatöräktenskap av Anne Tyler.

Ett amatöräktenskap är ett mycket fängslande familjedrama, vars centrala fokus är ett 30-årigt äktenskap. Paret är oerhört omaka och deras svårigheter att förstå varandra och handskas med sina konflikter innebär stora påfrestningar för barnen i familjen. Detaljerade personbeskrivningar av lätt excentriska individer gör denna roman mycket läsvärd.


När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts. Det här är en av de allra bästa böcker jag läst! Rekommenderas!


På Chesil Beach av Ian McEwan

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Språket är fantastiskt och boken är av sträckläsningskaraktär.


Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok... av Xiaolu Guo

Den unga Zhuang, från kinesiska landsbygden, kommer till London för att studera engelska. Med ett lexikon i handen försöker hon orientera sig i det främmande landet samtidigt som hon antecknar allt hon lär sig. Snart träffar hon en man... Detta är en lättsam, humoristisk beskrivning av kulturkrockar och en vacker, sorglig berättelse om kärlek.

Sagolik jul

Sagolik jul - en antologi, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

I Sagolik jul finns något som passar de flesta i familjen. Den innehåller fina julberättelser, recept på smarrigt julgodis, texter till våra käraste julsånger och pysseltips. Boken innehåller sex längre berättelser: Labans och Labolinas jul, Jul i Bullerbyn, Familjen Nalle firar jul, Babar och jultomten, Ruben och Vi har så roligt när vi har jul (Lotta på Bråkmakargatan). I Laban och Labolinas jul (Inger och Lasse Sandberg) kommer inte mindre än tre tomtar med paket till Labolina. I Bullerbyn (Astrid Lindgren och Ilon Wikland) har alla roligt när det är jul. Hos Nallefamiljen (Arne Norlin och Mati Lepp) får tomten en puss i smyg. Babar (Jean de Brunhoff) träffar jultomten och får en egen tomtedräkt. Ruben (Viveca Lärn och Olof Landström) och hans fru Hosianna åker till Kanarieöarna medan Lotta på Bråkmakargatan (Astrid Lindgren och Ilon Wikland) har en vit, snöig jul.

Den här boken har en väl utvald samling av juliga berättelser, som passar barn i ålder 3-6 år. Dottern på fyra år tycker mycket om alla berättelserna, favoriten är Bullerbyn. Sammantaget är dottern mycket förtjust i boken, hon har bestämt slagit fast att det är en "blandbok". Det har varit lagom att läsa en berättelse och sjunga någon av sångerna varje kväll och boken räckte därmed nästan en hel vecka. Man får mycket jul för pengarna, tycker den ekonomiskt sinnade mamman. Blandningen av traditionella, stämningsfyllda berättelser och moderna, lite mer humoristiska är perfekt.

En del av sångerna har fått moderna illustrationer, som ger dem ett extra lyft. Här kan vi se Nu har vi ljus här i vårt hus med en rolig illustration av Gunilla Kvarnström. Även Rut, Knut och Tjut av Stina Wirsén ses virvla runt en skral gran i Ritch, ratch, filibom-bom-bom.