måndag 27 november 2017

Tematrio - Poetiska, långa titlar

Jag har nyligen läst en bok p g a att titeln lockade mig och detta får bli veckans tema. Berätta om tre bra romaner med  poetiska, långa titlar!

1. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en titel som genast gjorde mig nyfiken på innehållet. Och efter att ha läst den här fantastiska, Augustnominerade romanen av Johannes Anyuru är jag betagen. Oerhört och skrämmande bra.

2. Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl är en roman baserad på Ellen Keys liv.

3. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterhahn är, även den, en litterär fantasi om en författare, Karin Boye.


 "Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 26 november 2017

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

I morgon är det dags för Augustgalan, då får vi reda på vilka författare/böcker som tilldelas de olika priserna i år. En av de nominerade till årets skönlitterära pris är De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru och nu har jag äntligen läst den. Jag har (tyvärr) inte läst någon av de andra nominerade romanerna, men jag måste ändå säga att jag gärna skulle vilja se Anyuru som pristagare i år. Hans roman säger något viktigt om vår samtid/eventuella framtid samtidigt som den är engagerande, underhållande och utmanande.

En mörk vinterkväll i Göteborg går tre maskerade jihadister in i en bokhandel och tar en kontroversiell konstnär samt besökarna som gisslan. De tar på sig självmordsbälten, skjuter gisslan och planerar att skära halsen av ägaren. Flickan, vars uppgift det är att filma och direktsända allt, förändras dock under attentatet när hon inser att något är fel, och vänder sig mot den andra angriparna.

Ett par år senare träffar berättaren, en författare, flickan på en psykiatrisk klink och hon börjar berätta sin version av händelserna. Och det hon har att säga är både förvirrande och skrämmande, flickan hävdar att hon kommer från framtiden, en mycket skrämmande framtid. I hennes samtid har alla "Sverigefiender", mestadels muslimer, samlats ihop av svenska myndigheter och förvaras i olika läger, bland annat Kaningården. Flickans historia får den muslimske författaren att känna stor oro, ska han ens våga stanna kvar i sitt land?
"Jag skriver till dig som inte kommer att kunna tro att det jag berättar kan hända i Sverige. Du kommer att tro att jag ljuger eftersom du fortfarande tror att du är svensk." 
Romanen är en mardrömslik dystopi om vad som händer i framtidens Sverige, i en framtid när rasisterna vunnit och samhället är våldsamt fascistiskt. Oerhört skrämmande! Det är lätt att känna igen verkliga händelser och personer som inspirerat författaren, samtidigt som berättelsen verkligen är unik. Tidsperspektivet är minst sagt komplext och man måste som läsare vara alert under hela läsningen. Jag hoppas att många kommer att läsa den här romanen och att det stärker vårt motstånd mot den alltmer utspridda rasismen och främlingsfientligheten.
DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR
Författare: Johannes Anyuru
Förlag: Norstedts (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Just nu, just här, Lacrimamens, Enligt O

torsdag 23 november 2017

Frances

Med jämna (nåja, mer eller mindre) mellanrum försöker jag utmana mig att läsa utanför min bekvämlighetszon. Och ofta slutar det med en positiv upplevelse. Så är fallet även nu, att läsa serieromanen Frances får mig att länga efter mer serier av samma klass som Joanna Hellgrens underbara berättelse om den unga flickan Frances.

Frances D. 1-3 innehåller de tidigare utgivna delarna i trilogin om den föräldralösa flickan Frances och hennes faster Ada. Frances förlorar som 7-åring sin far och skickas till stan för att bo hos faster Ada och den glömske, virrige, vresige farfadern. Hon börjar skolan och lär sig förstå hur världen fungerar. Mest intresserad är hon av den den spännande grannen Louise och hennes vinthundar. Av henne är även Ada intresserad. Frances ägnar stor del av sin vakna tid åt att fundera över hur fadern dog och hon skapar sig en egen berättelse om hans liv. Samtidigt läser hon grannen Louises berättelse och får mer stoff till sina fantasier.

Det är inte lätt att fånga stämningen i Frances med ett par ord, berättelsen innehåller många olika dimensioner. Här finns gotiska element som skapar en mörk fond åt berättelsen. Här finns också en frihetslängtan, gestaltad av både Frances och faster Ada, som båda vill få leva sina egna liv. Och här finns ett vemodigt barnperspektiv som kryper under huden på läsaren. Frances är  sammantaget en mycket vacker berättelse som berör.



FRANCES
Författare: Joanna Hellgren
Förlag: Galago (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

tisdag 21 november 2017

Tapeter och gallsten

Det var verkligen inte meningen att pausa bloggen helt, men husrenovering och gallsten har slagit ut mig lite. Jag återkommer förhoppningsvis senare under veckan. Tack till er som på olika sätt hört av er med omtänksamma kommentarer!

måndag 6 november 2017

Tematrio - Rymdgrejer i titeln

Varför kan man inte sova när det är fullmåne, undrar både jag och dottern? Denna undran får utgöra bas för veckans tema. Berätta om tre böcker, dikter, musikstycken, TV-serier eller filmer som har något som finns i rymden i titeln!

1. Först en låt om den onda månen av ett gammalt favoritband.



2. Rolig och romantisk film med Cher och Nicolas Cage som blir mångalna.



3. Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector handlar om den fattiga, unga kvinnan Macabéa, som lever ett intetsägande, torftigt liv i Rio de Janeiro. Efter ett tafatt förhållande, som avslutas med att hon blir övergiven, beslutar hon sig för att besöka en spådam. Denna förutser en strålande framtid. Stjärnans ögonblick handlar också om hur bokens jag, berättaren och författaren Rodrigo S.M., försiktigt närmar sig sina föreställningar om Macabéa och ger henne gestalt. Fantastisk litteratur.


 "Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

onsdag 1 november 2017

Det växte ett träd i Brooklyn - del 2

Första delen av Det växte ett träd i Brooklyn handlar om den unga Francie, som växer upp under det tidiga 1900-talet tillsammans med sina föräldrar och sin bror. Familjen är mycket fattig, mamman arbetar hårt för att få mat på bordet, medan pappan i perioder super upp stora delar av sin inkomst. Ändå är det pappan Francie står närmast, modern älskar mest Francies yngre bror. Francie är en drömmare och framför allt en läsare. Biblioteket är hennes favoritställe och genom att ljuga om bostadsadressen lyckas Francie även få studera i en bra skola. Drömmen är att få fortsätta studera på college.

I andra delen av romanen drabbas familjen av en enorm sorg då fadern avlider. Francie är 14 år och tvingas sluta skolan för att hjälpa till att försörja familjen. Ännu svårare blir situationen då brodern ges möjlighet att återuppta studierna, medan Francie tvingas fortsätta arbeta. Med styrka och envishet kämpar dock Francie på för att nå sina mål. När kärleken så dyker upp blir livet än mer oförutsägbart.
"Och det är det som är det tråkiga, tänkte Francie. Vi är för lika varandra för att förstå varandra därför att vi inte ens förstår oss själva. Pappa och jag var olika, och vi förstod varandra. Mamma förstår Neeley för att han är olik henne. Jag önskar att jag var annorlunda på samma sätt som Neeley."
Jag tyckte mycket om den första delen av romanen för att den "skildrar vardagen med stor detaljrikedom och människorna med värme och medkänsla". Samma känsla präglar även andra delen, de omsorgsfulla personteckningarna, de komplicerade relationerna och känslan av att befinna sig i en svunnen tid gör det här till en underbar roman.
DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN, DEL 2
Författare: Betty Smith
Översättare: Eva Alexanderson
Förlag: Bookmark (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Boklysten, Just nu just här